Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Atenție, fermieri! Sancțiuni maxime dacă încălcați această regulă!

Publicat

pe

Atenție fermieri, APIA vă avertizează! Nu riscați să pierdeți subvenția de la agenția de plăți sau să fiți penalizați de către inspectorii care efectuează controalele în ferme. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a informat care sunt obligațiile pe care le au fermierii în privința normelor de ecocondiţionalitate (GAEC 6.2), conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

Agricultorii care utilizează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare, precum şi vegetaţia pajiştilor permanente. Agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.

„Precizăm că, în conformitate cu prevederile Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului mediului, apelor și pădurilor și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 352/636/54/2015 pentru aprobarea normelor privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri în România, cu modificările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol şi prevenirea poluării atmosferei, prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor şi resturilor vegetale, precum şi menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente”, se arată într-un comunicat.

Atenție! Pentru agricultorii care nu respectă condiţia GAEC 6.2 se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi şi al măsurilor de sprijin, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă.

APIA reamintește că a încheiat Protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Se urmăreşte, prin acţiuni comune, reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului.

”Ca urmare a numărului mare de incendieri din anii precedenți, ca măsură de prevenire şi combatere a fenomenului, APIA a luat decizia ca nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate să fie încadrată la gravitate mare şi să-i fie atribuită sancţiunea maximă în acest sens, prevăzută de Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune şi de Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 999/2016 privind aprobarea sistemului de sancţiuni administrative pentru ecocondiţionalitate aplicabil schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri începând cu anul 2016”, se mai precizează în comunicat.

De precizat că normele de ecocondiționalitate sunt obligatorii pentru agricultorii care solicită plăți directe și ajutoare naționale tranzitorii.

 

Sursa: www.agrointel.ro

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

Primele imagini cu șantierul noului stadion din Timișoara

Publicat

pe

Lucrările de construcție la noul stadion din Timișoara sunt în grafic, primele imagini de pe șantier fiind postate pe o rețea de socializare, de Primăria Timișoara.

În imagini se poate vedea că s-a început cu realizarea tribunelor.

Primarul municipiului Timișoara a mai anunțat că anul viitor se vor putea juca meciuri pe noul stadion.

„Acum mai bine de un an am început reconstrucția sportului timișorean: am dat startul la noul stadion. Suntem în grafic cu lucrările de construcție și anul viitor acolo se vor putea juca meciuri.

Acum, facem un nou pas. Ne alăturăm Universității Politehnica și Consiliului Județean în noua structură „Asociația Club Sportiv Știința Poli Timișoara”. Aceasta marchează o nouă etapă de sprijin instituțional și financiar, cu obiectivul de a oferi orașului o echipă pe măsura ambițiilor sale.

Rămânem angajați în a construi o infrastructură modernă, a susține performanța și a lăsa deciziile sportive acolo unde le este locul – în mâinile profesioniștilor“, a scris Dominic Fritz, pe o rețea de socializare.

Noul stadion de fotbal din Timișoara va avea 32.000 de locuri

Citeste mai mult

Locale

Trafic închis în centrul Timișoarei pentru evenimentul The Color Run. Restricții și la circulația troleibuzelor și autobuzelor

Publicat

pe

Comisia de Avizare a Adunărilor Publice, Comisia de Circulaţie și Serviciul Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiș au avizat restricțiile de trafic cu ocazia evenimentului The Color Run care va avea loc sâmbătă, 17 mai 2025, la Timișoara.

Astfel, pentru buna desfășurare a evenimentului, între orele 10 și 17, traficul rutier va fi închis pe întregul traseu al evenimentului:

Piaţa Libertăţii – str. Lucian Blaga  –  str. 20 Decembrie 1989 – pod Mitropolit Andrei Șaguna (sensul din amonte)  – bd. Vasile Pârvan  – prin pasajul Michelangelo  – întoarcere 180 la stânga înainte de ieșirea din pasaj înspre bd. Corneliu Coposu – înapoi prin pasajul Michelangelo – bd. Vasile Pârvan – pod Mitropolit Andrei Șaguna (sensul din amonte) – str. 20 Decembrie 1989 – bd. I.C. Brătianu – întoarcere 180 la stânga înainte de sens giratoriu Michelangelo – bd. I.C. Brătianu – str. Carol Telbisz – str. Dimitrie Cantemir – FINISH (B): Piaţa Libertăţii.

Restricții și la circulația mijloacelor de transport în comun

Societatea de Transport Public Timișoara anunță că, sâmbătă, 17 mai 2025, în intervalul orar 12.00 – 19.00, vor avea loc modificări în circulația mijloacelor de transport public, ca urmare a desfășurării celei de-a 9-a ediții a evenimentului sportiv The Color Run.

Traseele deviate sunt următoarele:

Troleibuzul liniei 16 va circula dus-întors pe traseul liniei 15 între stațiile Poșta Mare și Complexul Studențesc, ca urmare a închiderii bulevardului Vasile Pârvan.
Autobuzul liniei E8 va circula deviat, fără opriri în Pasajul Michelangelo și Piața Bălcescu.
Autobuzele liniei Expres 7:

Traseu dus: strada Traian Grozăvescu – bulevardul Mihai Eminescu – Michelangelo – strada Cluj – bulevardul Victor Babeș – bulevardul Mihai Viteazu – reluarea traseului obișnuit;

Traseu întors: Splaiul Tudor Vladimirescu – bulevardul Mihai Viteazu – bulevardul Victor Babeș – bulevardul Eroilor de la Tisa – Michelangelo – bulevardul I.C. Brătianu – strada Traian Grozăvescu.

Autobuzele liniei Expres 3:

Traseu dus: Aleea FC Ripensia – bulevardul Eroilor de la Tisa – bulevardul Victor Babeș – bulevardul Mihai Viteazu – Splaiul Tudor Vladimirescu – reluarea traseului existent;
Traseu întors: bulevardul Mihai Viteazu – bulevardul Victor Babeș – strada Cluj – reluarea traseului existent.

Mențiune: În cazul în care condițiile meteo nu permit desfășurarea evenimentului în ziua de sâmbătă, modificările vor fi valabile în duminica, 18 mai 2025, în același interval orar.

Citeste mai mult

Locale

Primăria Timișoara se alătură structurii care pune bazele Asociației Club Sportiv Știința Poli Timișoara

Publicat

pe

Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, Universitatea Politehnică din Timișoara și firma CJT, SC SERVICE CONS PREST SRL, pun bazele Asociației Club Sportiv Știința Poli Timișoara – o structură comună dedicată susținerii actualei echipe reprezentative de fotbal a orașului în competițiile naționale. Echipa activează în momentul de față în Liga a III-a și se luptă la promovare.

Noua Asociație va permite atragerea legală de fonduri publice nerambursabile pentru susținerea clubului atât la nivel de seniori, cât și pentru dezvoltarea sectorului juvenil. Clubul de fotbal va cesiona noii entități drepturile sportive, într-un pas esențial pentru reorganizarea funcțională și financiară a activității.

„E un moment istoric pentru Timișoara. Au fost prea mulți ani de așteptare, frustrare și neputință. Mă bucur că primul nostru proiect comun este tocmai renașterea tradiției fotbalistice timișorene. Timișoara merită o echipă pe măsura istoriei și a ambițiilor sale. Primăria Timișoara e în grafic cu construcția noului stadion al orașului, unde de anul viitor echipa va putea să joace. Din partea mea, aveți garanția că deciziile sportive vor rămâne acolo unde le este locul: în mâinile profesioniștilor, nu ale politicienilor. Este timpul să reconstruim”, spune primarul Dominic Fritz.

În prezent, clubul activează sub forma unei societăți pe acțiuni – structură care, conform legislației, limitează implicarea administrației publice în finanțare. Înființarea Asociației deschide astfel o nouă etapă de sprijin instituțional și financiar a fotbalului timișorean.

„Astăzi facem încă un pas important pentru renașterea fotbalului timișorean. Mă bucur că Primăria Timișoara s-a alăturat oficial proiectului Poli, unul început în urmă cu câteva luni de către Consiliul Județean Timiș împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara. Dincolo de semnificația sportivă, vorbim despre un semnal clar că administrațiile locale pot construi împreună atunci când există viziune, seriozitate și respect. Un asemenea proiect înseamnă mai mult decât o echipă de fotbal, e un simbol al solidarității la nivelul Timișoarei, dar și al responsabilității față de viitorul sportului de aici.Reușita unui asemenea proiect nu poate veni decât dintr-o colaborare onestă, cu obiective clare și asumate. Astăzi punem bazele unei structuri transparente, moderne și eficiente care va permite susținerea echipei atât la nivel de performanță, cât și în formarea unor noi generații de jucători. Timișoara va avea acum resursele financiare pentru a susține o echipă competitivă”, spune Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș

„Mă bucur că și Primăria Timișoara vine alături de Consiliul Județean și, bineînțeles, de Universitatea Politehnica, la consolidarea proiectului celui mai important brand sportiv bănățean, POLI Timișoara, pentru că implicarea ambelor instituții a fost solicitată de către diverși sponsori de-a lungul timpului. Proiectul început acum mai bine 10 ani de către Universitatea Politehnica și Druckeria are astfel șanse nu doar să coaguleze energiile suporterilor din toată regiunea Banatului, ci și să facă performanță, lucru pe care ni l-am dorit mereu. Nu este vorba de un nou început, ci de o consolidare cu ajutorul administrației locale și județene, a unui proiect de suflet pentru întreaga comunitate”, spune conf.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Statutul Asociației a fost aprobat ieri de către Senatul Universității Politehnica din Timișoara. În zilele următoare, primarul Dominic Fritz va înainta Consiliului Local proiectul de hotărâre pentru aprobarea participării municipiului în noua structură.

Timișoara va avea un club de fotbal nou: Club Sportiv Știința Poli Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite