Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Avertisment pentru părinți: învățați să nu mai greșiți în educația copilului

Publicat

pe

Într-o lume tot mai alertă, în care adulții sunt ocupați pe tot parcursul zilei cu locul de muncă și alte obligații sociale, timpul rămas pentru copii este foarte puțin. Specialiștii în educarea și formarea copiilor atrag atenția că este imperios ca acele ore din zi în care părintele este împreună cu copilul, cu copiii săi, să ofere o prezență de calitate, încărcată cu blândețe, răbdare, bucurie. În caz contrar, copilul se poate simți respins, umilit, trădat, abandonat, iar aceste emoții pot crea răni atât de adânci în sufletul viitorului adult încât acesta va avea probleme atât în viața personală, cât și în cea profesională.

Relația părinte-copil este deosebit de importantă pentru stima de sine a copilului, în funcție de care se va dezvolta minorul în societate. Specialista în parenting, Otilia Mantelers, va susține o conferință pe tema stimei de sine la Timișoara, în 10 decembrie, cu scopul de a le oferi părinților sfaturi despre cum să relaționeze sănătos cu copiii lor, fără să recurgă la metode precum pedeapsa, condiționarea, respingerea.

“Stima de sine a copiilor nu este o călătorie liniară, ci una cu suișuri și coborâșuri. Uneori ea scade pentru că greșim noi, părinții, alteori pentru că greșesc alți oameni importanți din viața copilului. Ce știu sigur este că noi, părinții le suntem cel mai de încredere partener în călătoria către vârful stimei de sine. Relația cu părintele și atașamentul construit în primii ani de viață reprezintă factorul determinant pentru felul în care copilul va crește și va deveni adult. Meseria de părinte în zilele noastre este, pe lângă instinctual cu care ne-am născut, îmbogățită cu informațiile aduse de neuroștiință și psihologie. Le transmit părinților să se informeze, să conștientizeze că tot ceea ce fac și tot ceea ce le spun copiilor va avea o mare influență asupra vieții lor”, declară Otilia Mantelers.

Evenimentul de la Timișoara este organizat de mămici, una dintre ele fiind chiar coordonatoarea unui proiect de educație blândă a copiilor Arta în Nori. Ideea acestei conferințe a venit după întâlnirea cu multe familii în care copiii erau tratați cu asprime, uneori pedepsiți prin bătaie sau condiționați să primească afecțiune și atenție din partea părinților.

“Părinții nu mai au timp fizic să se ocupe de educația copilului așa cum e ea normală, spontană, instinctuală. Sunt atât de preocupați de cotidian, de locul de muncă încât ajung să își vădă copiii 2 ore pe zi. Acestea sunt foarte importante și părinții au nevoie de o rețetă. O rețetă care înseamnă un ghid despre cum să te joci cu copilul, cum să compensezi absența ta, cum vorbești cu ei ca să nu se simtă abandonați, respinși. Noi, ca părinți, am fost educați într-un anumit fel. Venim cu un bagaj care poate să fie nesănătos. Pentru un copil pedepsit, condiționat, bătut, stima lui de sine este la pământ. Nu mai știe și nu mai poate să deosebească ce e bine și ce e rău. Când face bine crede că tot rău face. Acest copil va deveni un adult lipsit de încredere, obedient, plin de frustrări, își va găsi greu un drum în carieră și viața personală, va avea dificultăți în a-și exprima punctul de vedere, care poate fi valoros”, a spus Laura Petru, coordonator proiect Arta în Nori.

Părinții sunt un model pentru copii, sunt refugiul lor. Dacă mama și tatăl, bunicii nu sunt conștienți de impactul negativ pe care comportamentul lor îl poate avea asupra copiilor, cei mici vor întâmpina dificultăți emoționale, sociale, de relaționare, de atașament. Un semnal de alarmă pe care educatorii de părinți îl trag este legat de faptul că în adolescent și în primii ani de maturitate pot apărea primele vicii care pot distruge viitorul adult.

Parentingul este un domeniu tot mai dezvoltat în ultimii ani. Evoluția tehnologică și posibilitatea derulării tot mai multor proiecte de cercetare în neuroștiință, psihiatrie, psihologie și pedagogie oferă părinților informații foarte importante pentru a știi cum să petreacă timp de calitate cu copiii lor.

 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

Restricții de circulație pentru lucrări de reparații pe DN 68A Coșava – Margina. Care sunt rutele ocolitoare

Publicat

pe

Începând de luni, 12 mai 2025, până la finele lunii iunie, pe DN 68A, dinspre Coșava spre Margina, jud. Timiș, se vor desfășura lucrări la carosabil și se va circula îngreunat, cu restricții, atât ziua, cât și noaptea.

Lucrările, care se vor executa inclusiv pe timpul nopții, vor fi făcute în continuarea celor executate în primăvara anului trecut, de la Coșava spre calea ferată din localitatea Margina.

Aceste lucrări presupun tratarea tasărilor locale, ceea ce înseamnă că se face consolidarea drumului, inclusiv a structurii sale. Echipele antreprenorului Drumuri și Poduri Banat vor lucra de luni dimineața până vinerea la prânz, când echipele se vor retrage de pe drum și se va putea circula pe ambele sensuri, dar vor fi menținute restricțiile de viteză în zona de șantier.

În paralel, CFR Infrastructură Timișoara, prin S.C. Europan Prod S.A., va executa lucrări de reparații la trecerea la nivel cu calea ferată de la Margina, iar traficul se  va desfășura deviat, în zona CF, pe o variantă amenajată provizoriu.

Pentru a evita aglomerația pe acest sector, șoferii pot folosi următoarele rute ocolitoare:

* Pe direcția Nădlac – București: A1 Nod Balinț – A6 Lugoj – DN 6 Lugoj – DN 6 Caransebeș – DN 68 Caransebeș – DN 68 Hațeg – DN 66 Hațeg – DN 66 Simeria – A1 Simeria sau A1 Nădlac – A1 Arad – A11 Arad – DN 7 Arad – DN 7 Ilia – A1 Ilia;

* Pe direcția București – Nădlac: A1 Ilia – DN 7 Ilia – DN 7 Arad – A11 Arad – A1 Arad – A1 Nădlac.

Foto: DRDP Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Restricții de trafic la Timișoara pentru desfășurarea evenimentului TIMOTION 2025

Publicat

pe

La solicitarea Asociației Alergotură, comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a avizat închiderea și restricționarea circulației rutiere, duminică, 11 mai 2025, în mai multe intervale orare, după cum urmează:

în intervalul orar 07:45 – 13:00, pe traseele:

  • Traseul cursei de ciclism 15 km: Bulevardul I.C. Brătianu (START) -strada 20 Decembrie – bulevardul C.D. Loga – bulevardul Regele Ferdinand – bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu – bulevardul Vasile Pârvan – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu- Piața Iancu Huniade (FINISH).
  • Traseul cursei de 10,5 km (1 tur) și 21 km (2 tururi): Piața Iancu Huniade (START) – strada 20 Decembrie 1989 – strada C.D. Loga – bulevardul Regele Ferdinand – bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu – strada Pestalozzi – Parcul Regina Maria – strada I.L. Caragiale – Piața Romanilor – bulevardul 3 August 1919 (pe trotuar) – traversare Parcul Regina Maria– mal stânga Canal Bega – traversare Podul Dragalina (pe trotuar) – mal dreapta Canal Bega – ieșire prin Parcul Justiției – strada George Enescu – bulevardul C.D. Loga – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade / Parcul Civic (FINISH).
  • Traseul crosului de 5 km: Piața Iancu Huniade (START) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul C.D. Loga – bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu – Parcul Regina Maria – mal stânga Canal Bega – Parcul Franz Joseph – Podul Mihai Viteazu (sensul spre Piața Iancu Huniade) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade / Parcul Civic (FINISH)

în intervalul orar 07:45 – 18:00, pe traseele:

  • Traseul crosului de 3 km: Piața Iancu Huniade (START) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul C.D. Loga – bulevardul Regele Ferdinand (1 bandă de circulație delimitată) – Splaiul Spiru Haret – mal dreapta Canal Bega – Splaiul Spiru Haret – strada George Enescu – bulevardul C.D. Loga – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (FINISH)
  • Traseul cursei de 3 km biciclete: Piața Iancu Huniade (START) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevarduln C.D. Loga – bulevardul Regele Ferdinand – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (FINISH).
  • Traseul cursei Micii Campioni (0,7 km): Piața Iancu Huniade (STRADA) -strada 20 Decembrie 1989 – Piața Iancu Huniade –strada Patriarh Miron Cristea – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (FINISH).
  • Traseul cursei de 1 km: Piața Iancu Huniade (STRADA) – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul I.C. Brătianu – Piața Iancu Huniade (FINISH)

De asemenea, în perioada 10 mai 2025 – 11 mai 2025, parcarea publică din Piața Iancu Huniade va fi rezervată exclusiv organizatorilor evenimentului, în vederea instalării infrastructurii de start a evenimentului.

Șoferilor le este recomandat să folosească rute alternative pe perioada desfășurării evenimentului sportiv.

Citeste mai mult

Locale

Zece terase amplasate ilegal în centrul Timișoarei, desființate

Publicat

pe

După repetate avertismente și un ultimatum de 7 zile, Primăria Municipiului Timișoara a început operațiunea de desființare a teraselor care continuă să funcționeze ilegal în zona centrală.

10 operatori, care aleg să facă concurență neloială majorității care respectă legea, nu au depus documentația necesară pentru autorizare și nici nu au eliberat domeniul public.

Firmele au mimat conformarea prin depunerea simbolică a unei cereri sau a unui dosar incomplet, fără intenția reală de a intra în legalitate, astfel că mobilierul teraselor a fost ridicat.

„Nu acceptăm comerț ilegal în centrul Timișoarei. Nu poți ocupa spațiu public fără autorizație, fără să plătești niciun leu la bugetul local și să te mai aștepți să fii tolerat. E sfidător față de toți cei care muncesc corect și respectă legea. Cei care au ignorat ultimatumul de 7 zile și au depus doar hârtii de fațadă, ca să bifeze un număr de înregistrare, au făcut o alegere greșită. Legea e lege pentru toți. Majoritatea operatorilor economici funcționează legal și se pot baza pe administrația mea că nu vom proteja pe nimeni din cei care fac concurență neloială”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Costurile pentru ridicarea mobilierului amplasat ilegal pe domeniul public vor fi suportate de societățile responsabile.

Ocuparea domeniului public este reglementată printr-o hotărâre a Consiliului Local, care stabilește condițiile minime pentru desfășurarea activităților comerciale pe spațiul public. Printre acestea se numără și respectarea unor cerințe legate de aspectul, amplasamentul și siguranța teraselor. În ceea ce privește taxa, aceasta se ridică la 2 lei/mp/zi în zona A, în perioada mai – august, 1 leu mp/zi în lunile martie, aprilie, septembrie și octombrie și la 0,70 lei/mp/zi pentru lunile ianuarie, februarie, noiembrie și decembrie.

Operatorii comerciali se pot autoriza oricând, în conformitate cu legislația. Doar după obținerea autorizării pot să amplaseze mobilierul și să funcționeze.

Municipalitatea va continua operațiunile de verificare în toate zonele orașului, prin intermediul Poliției Locale.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite