Românii pun deoparte, în medie, cam 200 de lei pe lună. Suntem aproape de unguri, dar economisim de cinci ori mai puţin comparativ cu austriecii. Salariile şi pensiile prea mici faţă de cheltuieli sunt motivul pentru care puţini reuşesc să aibă ceva provizii la bancă sau la saltea, aşa că românii sunt printre codaşii Europei la economisire, arată un studiu bancar.
Un român a economisit anul acesta în medie 46 de euro, adică 200 de lei pe lună, la fel ca în 2015. Asta în vreme ce alţi europeni din zona centrală şi de est a continentului, precum austriecii, cehii şi slovacii, au pus considerabil mai mulţi bani deoparte. Austriecii economisesc, în medie, 216 euro pe lună.
Suntem însă aproape de unguri, care strâng, în medie, 52 de euro pe lună. Sârbii stau cel mai prost. Lunar, economisesc doar 34 de euro.
În cazul nostru, motivele pentru economiile mici sau inexistente sunt cheltuielile prea mari faţă de salarii şi pensii. Cei care reuşesc să pună ban peste ban fac asta cu gândul la zile negre şi la pensie. Alţii, ca să meargă la cumpărături sau în vacanţă.
Nu mai puţin de 41% dintre cei care au oferit date pentru studiul realizat de Erste au spus că strâng mai puţini bani decât strângeau acum câţiva ani. Alţi 42% ai spus că economiile lor lunare au stagnat. Şi doar 14% au spus că reuşesc să pună mai mulţi bani departe.
Dintre cei ale căror economii au scăzut, cei mai mulţi, mai bine de jumătate, au declarat că veniturile lor au stagnat, dar cheltuielile, fie cu întreţinerea, fie cu alţi membri ai familiei au crescut. Cei care au spus că au fost nevoiţi să îşi diminueze banii puşi departe deoarece şi-au întemeiat o familie sau au făcut un copil sunt foarte puţini, doar 5% din total.
De altfel, 51% dintre români au spus că situaţia lor financiară nu s-a îmbunătăţit în ultimii doi trei ani, în vreme ce 23% consideră că s-a înrăutăţit şi doar un sfert consideră că o duc mai bine.
Pentru ce fac românii economii
89% dintre români au spus că vor să aibă bani puşi deoparte în cazul unei urgenţe. În acelaşi timp, 65% au spus că adună bani şi pentru cumpărături mai mici sau mai mari sau pentru renovarea locuinţei. 58% au precizat că vor să aibă fonduri la dispoziţie în cazul în care vor să îşi cumpere ceva în viitor. Doar 44% economisesc pentru pensie sau pentru situaţia în care nu vor mai putea să muncească.
În schimb, două treimi dinte slovaci şi 57% dintre cehi pun bani pentru pensionare. În schimb, în Austria salariile mai mari, dar şi modul în care este organizat sistemul de pensii fac ca economisirea să fie mai degrabă o plasă de siguranţă.
România mai iese în evidenţă prin ceva. Are cea mai mare pondere în regiune a celor care pun bani deoparte pentru o vacanţă.
Salariul mediu net a fost, anul trecut, de 418 euro pe lună. Adică doar o cincime din media europeană, de peste 2.000 de euro. Avem, în consecinţă, o putere mică de cumpărare.
„Dacă ne uităm la produsul intern brut pe locuitor, exprimat la paritatea puterii de cumpărare, observăm că actualmente ne aflăm la 57% din media UE”, a spus Valentin Lazea, economist-șef la BNR.
Facem un calcul să vedem ce câştig avem dacă punem economiile în bancă. De exemplu, 1.000 de lei.
„La cea mai bună bancă, 10 lei pe şase luni, asta în condiţiile în care are cea mai bună dobândă din piaţă, 2,5 la sută, dar nu are deloc comisioane. Românii în continuare depun banii în depozite, pentru că este o modalitate sigură de a-şi păstra banii, chiar dacă nu le aduce un câştig”, a explicat Irina Chițu, specialist financiar.
Potrivit datelor Băncii Naţionale, aproape 11 milioane de români îşi ţin economiile în bancă.
Sursa: DIGI24.ro