Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Cea mai lungă alergare din România, de 48 de ore, este organizată în premieră, la Timișoara

Publicat

pe

Cei mai rezistenți alergători din România și din străinătate vor putea participa anul acesta la cea de-a doua ediție a evenimentului de ultra-performanță S24H, o alergare care va dura 48 de ore, dublu față de durata în timp a alergării care a avut loc anul trecut. Evenimentul se va desfășura la Timișoara, în perioada 22 – 24 septembrie 2017, pe suprafața pietonală din Parcul Copiilor, cu o lungime de 1236 metri, fiind un eveniment în premieră națională organizat pentru sportivi profesioniști sau amatori, care au un nivel de antrenament ridicat și care vor să alerge între 6, 12, 24 sau 48 de ore.

Organizatoarea concursului, Diana Amza, a anunțat că în 30 ianuarie 2017 au fost deschise înscrierile, locurile fiind limitate la 150 de participanți.

“Prima ediție a fost un proiect pilot. Mi-am dorit mult să avem și noi în România acest tip de competiție și să ne așezăm astfel pe harta mondială a alergărilor de ultra-performanță. Aproape toate țările din Europa au echipe de ultra-maratoniști care participă la Campionate Mondiale și Europene. Există acest potențial și pentru România, iar acum, cu S24H, avem și o competiție omologată ale cărei rezultate sunt oficiale și incluse în statisticile internaționale. Din 30 ianuarie și până în 3 septembrie se pot face înscrieri. Participanții pot opta între alergările de tip ștafetă, de 12 ore, sau probele individuale de 12, 24 sau 48 de ore”, a declarat Diana Amza, managerul evenimentul.

Alergătorii de vârf pot ajunge în 24 ore de alergare până la 270 km. Recordurile mondiale la 24 ore de alergare sunt de 255.3 km la feminin – stabilit in 2011 de Mami Kudo, din Japonia, și 303.5 km la masculin – stabilit în 1997 de excepționalul Yiannis Kouros, din Grecia.

La prima ediție S24H din anul 2016, românii care au parcurs cele mai lungi distanțe au fost: Răzvan Farkas 207,1 km la proba 24h masculine, Mara Moroșan – 180,9 km la proba 24h feminine, Arnold Dekani-Engelman – 112,7 km la proba 12h masculine, Mariana Nenu – 121,3 km la proba  12h feminin. Campionul S24H 2017 a fost ultramaratonistul Levente Halama, din Ungaria, care a parcurs 222,5 km.

S24H este un concurs de ultra-maraton sprijinit de Federația Română de Atletism, iar în 2016 a primit certificarea Bronze Label acordată de Asociația Internațională de Ultra-maraton.

Diana Amza, managerul concursului, îndrăgește la rândul ei alergarea pe distanțe lungi și a parcurs ultramaratoane de 53 km, 61 km și 100 km. Ideea de a organiza competiția S24H a apărut din dorința de a oferi tuturor alergătorilor oportunitatea de a-și depăși limitele actuale și de a descoperi lecțiile oferite de alergarea de anduranță care pot fi aplicate inclusiv vieții de zi cu zi: să vezi dincolo de limitările tale actuale, să ai încredere în corpul tău și în tine, să îți întărești psihicul, să duci la bun sfârșit o sarcină în ciuda oboselii fizice și mentale, să îți crești disciplina și perseverența, să înveți să te simți confortabil cu situațiile inconfortabile, să dobândești siguranța că poți depăși orice obstacol îți iese în cale.

 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

ATENȚIE șoferi! Drumul Giarmata-Pișchia-Alioș, blocat de transportul agabaritic

Publicat

pe

Convoiul, cu o masă totală de 788 tone, o lungime de 120 metri, lățime de 6 metri și înălțime de 5,4 metri parcurge traseul: Nădlac DN 7 – DN 7G – A1 – nodul rutier Giarmata.

Astfel, drumul Giarmata-Pișchia-Alioș (prelungire a tronsonului Zăbrani – limită județ Timiș) va fi blocat astăzi, 24 februarie, între orele 9.00 – 18.00.

Autoritățile recomandă celor aflați în trafic în această zonă să recurgă la rute ocolitoare.

Un transport agabaritic record va traversa localitățile Gearmata, Pișchia și Alioș

Citeste mai mult

Social

Dragobete – sărbătoarea românească a iubirii

Publicat

pe

Dragobetele, sărbătoarea tinereţii, a veseliei şi a iubirii, are loc în fiecare an în 24 februarie.

În funcţie de regiune, obiceiul Dragobetelui poate avea şi alte denumiri precum „Cap de primăvară”, „Logodnicul sau Însoţitul Păsărilor”, „Dragostitele”, „Ziua Îndrăgostiţilor”, „Sânt Ion de primăvară” sau „Granguru”.

Conform unor legende populare, Dragobetele era considerat fiul babei Dochia, un tânăr chipeş care obişnuia să seducă toate femeile ce îi ieşeau în cale. Totuşi, în prezent, Dragobetele reprezintă pentru români simbolul autohton al dragostei, fiind identificat cu zeul dragostei din mitologia romană, Cupidon, şi cu zeul iubirii în mitologia greacă, Eros.

Dragobetele a fost marcat, de-a lungul timpului, de numeroase tradiţii şi superstiţii, de la jurământul fraţilor de sânge, „zăpada zânelor” strânsă de tinerele necăsătorite pentru proprietăţile ei magice, sărutul obligatoriu în fiecare cuplu care doreşte să îşi menţină iubirea, până la interzicerea plânsului, care ar atrage necazuri în următoarele luni.

Tradiţii

În această zi bărbaţii trebuie să fie în relaţii cordiale cu toate femeile. În caz contrar, aceştia ar fi avut parte de o primăvară plină de ghinion şi un an greu.

Pentru că iubirea dintr-un cuplu să rămână vie de-a lungul anului, tinerii trebuie să se sărute în ziua de Dragobete.

Tot în această zi, ţesutul, cusutul şi toate treburile grele de pe lângă gospodărie sunt interzise. Totuşi, este permisă curăţenia, deoarece se consideră că aceasta este aducătoare de prospeţime şi de spor.

În ziua de Dragobete plânsul le este interzis tinerilor şi tinerelor. În caz contrar, aceştia vor avea parte de necazuri şi supărări în lunile următoare.

În unele regiuni din ţară, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca noaptea de Bobotează, când tinerele care doresc să îşi afle ursitul îşi pun sub pernă busuioc sfinţit.

Citeste mai mult

Din țară

Un transport agabaritic record va traversa localitățile Gearmata, Pișchia și Alioș

Publicat

pe

Un transport agabaritic record pentru România cu greutatea de 788 tone, se va efectua în perioada 23 februarie 2025 – 4 martie 2025 începând cu ora 09:00 AM, pe ruta:

Nădlac 1 PTF – DN7 – Nădlac 2 PTF – DN7G – A1 – Giarmata – DJ691 – Pieschia – DJ691 – Alios – DJ691 – Neudorf – DJ682 – Lipova (str. Timișorii – pod Lipova – DN7) – DN7 – Ilia – A1 – Grind – DN68A – Săcămaș – DN7 – Termocentrala Mintia.

Convoiul agabaritic va transporta o turbină către Termocentrala Mintia (județul Hunedoara), termocentrală aflată în plin proces de retehnologizare.

Convoiul are o lungime totală de 120 m, lățime de 6 m, înălțime de 5,4 m și greutate 788 tone.

Transportul face parte dintr-un contract ce cuprinde peste 250 de componente care au început să fie livrate la Mintia încă din luna iunie 2024 și au termene fixe de instalare pe fundații.

Guvernul României a declarat proiectul „Centrala electrică MASS Mintia” ca proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice. Această decizie subliniază angajamentul autorităților de a asigura securitatea energetică a țării, de a moderniza Sistemul Energetic Național (SEN) și de a sprijini dezvoltarea economică prin investiții strategice.

Noua centrală, amplasată în județul Hunedoara, va funcționa pe baza unor tehnologii moderne și eficiente, utilizând turbine cu gaz și abur, cu o capacitate instalată totală de 1,770 MW. Prin această investiție, estimată la 1,4 miliarde de euro, se vor crea sute de locuri de muncă și se va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aliniindu-ne obiectivelor europene de decarbonizare. Centrala va produce anual aproximativ 12,159 GWh de energie electrică, având o durată de viață proiectată de 30 de ani.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite