Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Circulația vaporașelor pe Bega, pe masa Comisiei Europene

Publicat

pe

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat că va reclama Guvernul la Comisia Europeană pentru că nu dă hotărârea necesară creării structurii navale care să permită circulaţia vaporaşelor pe Bega, proiect european în valoare de 6 milioane de euro, existând riscul ca banii să fie returnaţi dacă ambarcaţiunile nu vor porni până la 31 decembrie 2017.

”Vrem să facem o sesizare la Comisia Europeană prin care să anunţăm că noi, primăria, ne-am achitat de toate obligaţiile pe care le-am avut în cadrul proiectului finanţat din fonduri europene, dar Guvernul României nu vrea să ne permită îndeplinirea indicatorilor şi cu privire la navigarea pe Canalul Bega. Putem demonstra oricând, oricui, că noi ne-am făcut temele la toate capitolele”, a afirmat Nicolae Robu, într-o conferinţă de presă.

El şi-a exprimat convingerea că doar după ce va fi ”mustrat” de Comisia Europeană, Executivul ”îşi va face temele”.

Potrivit primarului Timişoarei, Guvernul trebuie să dea o hotărâre pentru a crea structura numită Administrarea Căii Navigabile Canalul Bega (ACNCB), ce ar permite circulaţia vaporaşelor pe Bega.

Achiziţionarea vaporetelor de către municipalitate este parte componentă a unui proiect european în valoare de 6 milioane de euro – ”Amenajarea malurilor Canalului Bega pe tronsonul timişorean”. În cadrul proiectului, municipalitatea s-a angajat să cumpere şapte vaporete cu bani din bugetul local, lucru executat în urmă cu un an.

”Mă voi vedea nevoit să mă adresez Comisiei Europene pentru a face această informare. Noi ne-am făcut datoria, ne-am achitat de toate obligaţiile, am primit 6 milioane de euro nerambursabili şi nu este admisibil să riscăm să ni se ceară returnarea banilor pentru că nu ştiu din ce motive Guvernul României, ca instituţie, nu face un act birocratic de înfiinţare a acestei structuri”, a spus Nicolae Robu.

De mai bine de un an, de când au fost cumpărate vaporaşele, în scop de agrement, dar şi ca alternativă nepoluantă la transportul în comun, acestea stau în dana Portului Timişoara.

Robu a menţionat că este dispus să predea spre administrare vaporaşele Consiliului Judeţean, Apelor Române sau chiar Guvernului, dacă nu se doreşte ca ele să rămână în jurisdicţia municipalităţii, interesul primordial fiind darea lor în folosinţă publică.

Şefului Căpităniei Portului Timişoara, dr. Alexandru Bărboi, declara pentru AGERPRES că din punctul său de vedere vaporetele au voie să fie scoase pe Bega, pentru că ”au toate actele la zi, documentaţia tehnică, toate avizele, avizul pentru operator de transport pasageri, cum are RATT (regia de transport în comun)”.

”Nu le lipseşte absolut nimic, există dreptul de canal navigabil dat prin hotărâre de guvern. Ce se întâmplă mai departe este şi pentru mine o mare nebuloasă. Acele vapoare sunt autorizate, sunt construite cu proiect autorizat de Autoritatea Navală Română (ANR). Sunt înmatriculate de ANR, au echipajul brevetat de către ANR şi operatorul de transport RATT are aviz pentru transport pasageri pe Canalul Bega. Primăria este proprietară, cu carte funciară atât pe canal, cât şi pe luciul de apă”, spunea Alexandru Bărboi.

AGERPRES

Din țară

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”. Dotări pentru unitățile educaționale din comuna Peciu Nou

Publicat

pe

privind începerea proiectului cu titlul „DOTAREA CU MOBILIER,ECHIPAMENTE DIDACTICE SI TIC A UNITĂȚILOR EDUCAȚIONALE DIN U.A.T. COMUNA PECIU NOU”, cod F-PNRR-Dotari-2023-0760,

Finanțat prin PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ – Pilonul VI. Politici pentru noua generație – Componenta C15: Educație

Numele beneficiarului: COMUNA PECIU NOU

Obiectivele proiectului

„DOTAREA CU MOBILIER,ECHIPAMENTE DIDACTICE SI TIC A UNITĂȚILOR EDUCAȚIONALE DIN U.A.T. COMUNA PECIU NOU” va contribui la atingerea obiectivelor priorității de investiție PNRR prin dotarea:

Liceului Teoretic PECIU NOU cu echipamente TIC a 1 laborator de informatica (nou creat la nivel gimnazial), a 33 Sali de clasa (7 grădinița, 18 scoală 0-VIII si 8 liceu) si a 1 laborator de științe (chimie) (nou creat la nivel gimnazial) si dotarea cu mobilier si materiale didactice a 1 laborator de informatica (nou creat la nivel gimnazial), a 33 Sali de clasa (7 grădinița, 18 scoală 0-VIII si 8 liceu), a 1 laborator de științe (chimie) (nou creat la nivel gimnazial), a 1  cabinet școlar (nou creat la nivel gimnazial), a 1 cabinet psihopedagogic (nou creat la nivel gimnazial) si a 1 sala de sport (nou creata la nivel gimnazial).

Valoarea totala a proiectului este 2.083.257,45 lei, din care finanțarea nerambursabila este 2.083.257,45 lei

Data începerii proiectului este 04.08.2023

Data finalizării proiectului este 30.09.2025

Codul proiectului F-PNRR-Dotari-2023-0760

Contact: DRAGAN GABRIEL RAZVAN – Primar, tel/fax +40256414500 / +40256414826, e-mail: contact@primariapeciunou.ro

Citeste mai mult

Administrație

Podul Turcului, monument istoric de pe drumul Parța – Petroman, intră în reabilitare

Publicat

pe

CJ Timiș anunță reabilitarea Podului Turcului, o construcție emblematică situată pe drumul județean dintre Parța și Petroman, clasată drept monument istoric.

Datând încă din perioada ocupației otomane, podul reprezintă nu doar o legătură rutieră importantă pentru sudul județului, ci și un reper cultural pentru întreaga zonă. Potrivit autorităților județene, lucrările vor începe în vara acestui an și vor viza atât consolidarea structurii, cât și păstrarea elementelor originale, cu sprijinul experților în patrimoniu.

„Este o intervenție necesară, dar și una delicată. Ne dorim ca acest pod să rămână funcțional și în același timp să-și păstreze farmecul istoric. Este un simbol al zonei și trebuie tratat ca atare”, a transmis un reprezentant al Consiliului Județean Timiș.

Lucrările propuse includ:

– consolidarea structurii de rezistență modernizarea suprafeței de rulare recondiționarea balustradelor și a elementelor arhitecturale originale – – posibila amenajare a unui culoar pietonal pentru siguranță sporită

Finanțarea va fi asigurată din bugetul Consiliului Județean Timiș, iar autoritățile explorează și surse de cofinanțare, inclusiv fonduri europene.

Podul Turcului continuă să fie traversat zilnic de localnici, navetiști și agricultori, dar în curând va oferi nu doar funcționalitate, ci și un exemplu de respect față de trecut.

Podul Turcului este situat între localitățile Parța şi Petroman şi traversează brațul Găvojdia a râului Timiș. Acest pod istoric a fost închis oficial circulației în anul 2022 din cauza degradărilor semnificative ale structurii de rezistență.

Citeste mai mult

Locale

Grădiniță nouă – un proiect european de succes la Peciu Nou

Publicat

pe

Într-o perioadă în care educația timpurie devine tot mai importantă, comuna Peciu Nou din județul Timiș oferă un exemplu de dezvoltare durabilă și investiție inteligentă în viitorul copiilor.

O nouă grădiniță, realizată la cele mai înalte standarde europene, a fost finalizată în această localitate prin accesarea fondurilor europene – un proiect de suflet dus la bun sfârșit de către Primăria Peciu Nou.

Noua unitate de învățământ preșcolar nu este doar o clădire modernă, ci o expresie clară a seriozității cu care echipa Primăriei Peciu Nou tratează educația și dezvoltarea comunității. De la inițierea proiectului și până la finalizarea lucrărilor, primarul Gabriel DRĂGAN s-a implicat activ, asigurând o coordonare eficientă între toate părțile implicate: echipa de implementare din primărie, consultantul de proiect, executantul lucrărilor și, nu în ultimul rând, dirigintele de șantier titular – inginerul Daniel RUSU, alături de partenerii săi.

Dotări la standarde europene pentru un viitor mai bun

După finalizarea tuturor procedurilor de recepție și autorizare, grădinița își va deschide porțile în decursul acestui an pentru copiii din Peciu Nou. Noua instituție este dotată cu toate facilitățile necesare pentru desfășurarea unui act educațional de calitate: sisteme moderne de supraveghere video, instalații anti-incendiu de ultimă generație, încălzire în pardoseală, săli de clasă spațioase și luminoase, grupuri sanitare moderne și un spațiu de joacă generos.

„Este o unitate de învățământ la cele mai înalte standarde, începând de la supraveghere video, anti-incendiu, până la încălzire în pardoseală şi toate facilitățile necesare”, a declarat primarul Gabriel DRĂGAN, subliniind grija față de condițiile oferite micilor locuitori ai comunei.

Un viitor construit cu viziune și muncă

Succesul acestui proiect reflectă nu doar o bună capacitate de atragere și gestionare a fondurilor europene, ci și o mentalitate modernă în administrația locală – o abordare care pune accent pe sustenabilitate, calitate și binele comunității.

Această grădiniță nu este doar o clădire, ci o investiție în viitorul comunei Peciu Nou. Un exemplu elocvent că, prin seriozitate și muncă susținută, se pot realiza lucruri deosebite chiar și în mediul rural din România.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite