Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Consorțiul Universitaria domină prezența universităților românești în ierarhiile mondiale

Publicat

pe

 

Clasamentele internaționale din ultimii cinci ani relevă, pe lângă poziționarea la nivel mondial, o ierarhie națională a instituțiilor de învățământ superior, prezența românească fiind dominată de către universitățile care formează Consorțiul Universitaria. Important de menționat este că în spatele acestor poziționări stă o valoare academică și profesională care poate fi mult mai bine utilizată de către factorii decizionali.

 

Consorțiul Universitaria, care reunește cinci dintre cele mai prestigioase universități din România (Academia de Studii Economice din București, Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara) a reprezentat încă de la înființarea sa, dar cu precădere în ultimii cinci ani, o voce puternică în învățământul universitar românesc, promovând de fiecare dată idei și atitudini care să ducă la schimbarea în bine a peisajului academic românesc.

 

”Întrucât în această perioadă se discută intens despre reorganizarea Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), apreciem că în procesele de selecție a viitorilor membri ai comisiilor de specialitate trebuie implicați specialiști din instituțiile de învățământ superior clasate foarte bine în topurile internaționale. Astfel, CNATDCU va beneficia în mod direct de experți care provin din universități cu reputație academică ridicată, cu un prestigiu semnificativ în rândul angajatorilor, cu vizibilitate însemnată ca urmare a activităților de cercetare științifică și având ei înșiși coeficienți scientometrici cu valori consistente (acestea fiind și principalele criterii utilizate în metodologiile clasificărilor internaționale). Cum reputația academică nu este consistentă atunci când ne referim la momente punctuale sau la situații conjuncturale, supunem atenției publice rezultatele și pozițiile universităților românești în clasamentele și ierarhiile internaționale din ultimii cinci ani, acolo unde universitățile membre ale Consorțiului Universitaria s-au situat în mod constant pe poziții onorante. Menționăm totodată că perioada la care facem referire este una în care, în ciuda faptului că avea obligația legală de a face propriile clasificări și ierarhizări, ministerul de resort nu a întreprins nicio inițiativă în acest sens”, a transmis rectorul UVT, Marilen Pirtea.

 

În 2016, singurele universități românești prezente în top 500 „QS World University Rankings by Subject” sunt cele care formează Consorțiul Universitaria: Universitatea din București (UB) – 151 (Modern Languages), 401 (Computer Science), 251 (English Literature), 251 (Mathematics), 301 (Chemistry), 301 (Physics and Astronomy). Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) – 201 (Modern Languages). Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) – 101 (Modern Languages), 401 (Computer Science), 201 (Mathematics). Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) – 151 (Modern Languages), 401 (Computer Science).

 

De asemenea, „Times Higher Education World University Rankings” arată că primele universități aflate în top sunt membre ale Consorțiului: UB – 601+, UAIC – 601+, UBB – 501+, UVT – 601+.

 

Din cele șase universități românești prezente în ediția din acest an a „University Ranking by Academic Performance”, patru sunt din Consorțiu: UB – 726, UAIC – 1007, UBB – 690, UVT – 1108, Universitatea Politehnica București – 621, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București – 1076.

 

O situație similară o întâlnim în „Ranking Web of Universities”, unde din șapte universități prezente în top, patru sunt membre ale Consorțiului: UB – 860, UAIC – 879, UBB – 787, UVT – 1407, Universitatea Politehnica Timișoara – 1384, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași – 1248, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca – 1290.

 

În 2015, singurele universități românești cuprinse în „QS World Universities Ranking” sunt: UB – 651+, UAIC – 701+, UBB – 701+, UVT – 701+.

 

De asemenea, „Emerging Europe and Central Asia University Rankings” a introdus în clasament doar universitățile Consorțiului Universitaria: UB – 36, UAIC – 51, UBB – 41, UVT – 58.

 

O situație identică a fost descrisă și în cadrul „QS World University Rankings by Subject”: UB – 101 (Modern Languages), 251 (Mathematics), 301 (Chemistry), 301 (Physics and Astronomy); UAIC – 201 (Modern Languages); UBB – 151 (Modern Languages), 251 (Mathematics); UVT – 101 (Modern Languages).

 

În cadrul „University Ranking by Academic Performance”, patru din cele cinci universități prezente în top sunt membre ale Consorțiului: UB – 684, UAIC – 967, UBB – 709; UVT – 1056, Universitatea Politehnica București – 594.

 

Anul 2014 în „QS World Universities Rankings”: UB – 651, UAIC – 701, UBB – 701, UVT – 701. „QS World University Rankings by Subject”: UVT – 151 (Modern Languages).

 

Universitățile parte a Consorțiului au dominat în 2014 și în „University Ranking by Academic Performance”: UB – 733, UAIC – 1141, UBB – 869, UVT – 1225, Universitatea Politehnica București – 751, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași – 1203.

 

Clasamentele din 2013 au arătat o imagine similară. „QS World Universities Rankings”: UB – 701, UAIC – 701, UBB – 701, UVT – 701. „QS World University Rankings by Subject”: UB – 151 (Modern Languages). „University Ranking by Academic Performance”: UB – 740, UAIC – 1128, UBB – 909, UVT – 1523, Universitatea Politehnica București – 1091, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași – 1241.

 

În 2012, „QS World Universities Rankings” prezenta următorul clasament: UB – 601, UAIC – 601, UBB – 601, UVT – 601. „University Ranking by Academic Performance” includea patru universități ale Consorțiului în clasamentul său: UB – 774, UAIC – 1324, UBB – 732, UVT – 1723, Universitatea Politehnica București – 1358, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași – 1296, Universitatea din Craiova – 1630, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca – 1688.

 

 

 

 

 

 

 

Locale

O nouă operațiune de dezinsecție terestră, la Timișoara. Recomandări pentru populație

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara continuă campania de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor, căpușelor și a larvelor acestora.

O nouă operațiune terestră este programată la acest final de săptămână, 26 – 27 aprilie, în intervalul orar 21.00 – 06.00.

Pe parcursul lunii viitoare, operațiunile se vor desfășura în perioada 5 – 30 mai.

Pe durata activităților, municipalitatea recomandă cetățenilor, în special copiilor, persoanelor vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici să nu stea în apropierea utilajelor ce pulverizează soluțiile, pentru a preveni eventualele incidente.

De asemenea, proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal sunt rugați să țină ferestrele închise între orele 21.00 – 06.00.

În plus, recomandăm apicultorilor să ia toate măsurile necesare pentru protejarea albinelor, inclusiv mutarea stupilor în afara zonei de stropire, pe parcursul perioadei menționate.

Substanțele folosite, Cymina și VECTOBAC WG, fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor). Acestea sunt avizate Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii și sigure pentru utilizare în mediul urban. Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

În caz de vremea rea, campania de dezinsecție împotriva țânțarilor și căpușelor va fi reprogramată.

Citeste mai mult

Cultură

Yvonne și Eduard Argalas vor susține un concert electrizant la D’arc, în Timișoara

Publicat

pe

Artista pop-rock Yvonne și trupa ei, proaspăt întorși după un mini-turneu de promovare al celui mai recent album „I’m Not Naïve“, revin pe scena din Timișoara, de data aceasta alături de Eduard Argalas, vineri, pe data de 2 mai, cu începere de la ora 20.00, la D’arc (Piața Unirii, nr. 5, Timișoara), acolo unde se anunță o seară electrizantă.

Yvonne, una dintre cele mai fresh și îndrăznețe voci din noul val pop-rock, propune un show care te poartă de la synthwave la alternative, de la emoție la explozie, într-un carusel care te încarcă de energie și la care dorești să revii cu fiecare ocazie, prins ca într-o vrajă ce nu îți dă pace. Alături de trupa ei formată din Vlad Rădoi (chitară și clape) și Sergiu Luțai (tobe), artista reușește să transforme fiecare live într-un moment intens, plin de energie și culoare.

Desigur, nu vor lipsi din playlist-ul artistei piese deja cunoscute de pe albumul „I’m Not Naive”, momente ce vor fi presărate cu o serie de surprize sonore care vor încinge și mai mult atmosfera și vor antrena publicul la dans și la bună dispoziție pe un 2 mai „sărbătoresc” de toată frumusețea.

Eduard Argalas și trupa lui formată din Sergiu Nădăban (tobe), Eduard Chelm (chitară) și Dedu Silviu (bas), instrumentiști cu o vastă experiență în scena muzicală locală, și nu numai, vor aduce un setlist plin de cover-uri românești reinterpretate cu stil, suflet și un sound bine sudat care va adăuga sarea și piperul peste un eveniment de la care nu ai voie să lipsești. Patru muzicieni, un vibe intens și o conexiune care se simte din primele acorduri, sunt doar câteva elemente care definesc modul în care a fost gândit acest proiect.

Prețul unui bilet la acest eveniment este de 40 RON și poate fi achiziționat doar la intrare. Mai multe detalii puteți afla de pe pagina oficială a evenimentului, la acest link: https://fb.me/e/HJDrBDW75

Un eveniment susținut de CVLTARTES și BeNow.

Mai multe despre Yvonne găsiți pe:

Facebook: https://www.facebook.com/yvoonne23
Instagram: https://www.instagram.com/_yvooo/
Mai multe despre Eduard Argalas găsiți pe:

Facebook: https://www.facebook.com/eduard.argalas
Instagram: https://www.instagram.com/eduard_argalas/

AICI puteți asculta versiunea live a piesei „Second With You“, videoclip extras din concertul de lansare al albumului „I’m Not Naïve“ susținut de Yvonne în Club Pixel din Timișoara:

Citeste mai mult

Cultură

Teatrul Național din Timișoara își modifică programul în ziua de doliu național

Publicat

pe

În conformitate cu hotărârea de guvern nr. 403/2025, care instituie zi de doliu național sâmbătă, 26 aprilie 2025, în semn de respect pentru trecerea în neființă a unui mare spirit al secolului, Papa Francisc, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara va arbora drapelul României în bernă și își va adapta programul în mod corespunzător.

Astfel, spectacolul Exod, programat inițial pentru această dată, se reprogramează duminică, 27 aprilie, de la ora 11. De asemenea, spectatorii pot opta pentru a doua reprezentație, care va avea loc în aceeași zi, de la ora 19, în limita locurilor disponibile, la numărul de telefon 0256 201 117, respectiv pe adresa de e-mail office@tntm.ro.

De asemenea, spectatorii care au cumpărat bilete pentru reprezentația de sâmbătă, 26 aprilie și care nu pot participa la nici una dintre cele două reprezentații programate duminică, 27 aprilie, au posibilitatea de a utiliza biletele pentru următoarele spectacole ale Teatrului Național, prin anunțare pe adresa office@tntm.ro, în limita locurilor disponibile, sau de a solicita returnarea prețului biletelor. Informații suplimentare pe office@tntm.ro.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite