Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

ACTUALIZARE. A murit interpretul de muzică populară Benone Sinulescu. Artistul va fi înmormântat la Arad

Publicat

pe

Toți cei care doresc să-și ia un ultim rămas bun de la iubitul artist al românilor, BENONE SINULESCU, o pot face sâmbătă, 20 noiembrie, începând cu ora 10.00 până la ora 20.00, la Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici” din Arad.  Stâlpul va avea loc la ora 18.30.

Duminică, maestrul Benone Sinulescu rămâne la teatru până la ora 12.00, după care va începe slujba religioasă în Piața Avram Iancu ( în spatele Teatrului ), cu onoruri militare iar înmormântarea va avea loc la Cimitirul Eternitatea Arad (UTA), la ora 14.00, în cavoul familiei.

Știrea inițială

Interpretul de muzică populară Benone Sinulescu a murit joi, la vârsta de 84 de ani, la locuința sa din comuna Bârzava, județul Arad, din cauza unei pneumonii.

Soţia lui a precizat la un post de televiziune  că artistul a refuzat internarea la spital.

Sinulescu a avut în ultimele luni probleme de sănătate, fiind internat în mai multe rânduri.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului va fi depus în holul Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, unde cei care doresc pot sa-i aducă un ultim omagiu. Benone Sinulescu va fi înmormântat în cimitirul Eternitatea din Arad.

Irina Loghin, partenera de scenă a artistului, a transmis un mesaj pe Facebook

Cântăreaţa de muzică populară Irina Loghin şi-a exprimat regretul faţă de moartea solistului Benone Sinulescu afirmând că acesta a fost un simbol al românilor, „artistul pentru care şi veşnicia se înclină”.

„Regret plecarea dragului şi bunului meu coleg, Benone Sinulescu, artistul special alături de care am pornit pe drumul cântecului, împărţind bucurii şi tristeţi! Cu Benone am adunat stadioane întregi, ne-am bucurat de succes şi de dragostea publicului din toată ţara! Avem melodii de referinţă împreună şi amintiri pe care nu ni le poate lua nimeni! Benone Sinulescu este un simbol al românilor şi artistul pentru care şi veşnicia se înclină! Plânge Siriul şi ţara întreagă! Rămas bun, dragul meu coleg!”, a scris Irina Loghin, joi, pe Facebook.

Benone Sinulescu – o viață pe scenă

Născut pe 24 mai 1937, Benone Sinulescu a început să cânte încă din adolescenţă.

De-a lungul carierei, a colaborat cu diverşi interpreţi de muzică populară, printre care Irina Loghin, iar după 1989, a abordat şi stilul etno-dance şi cântat cu grupul Ro-Mania.

A debutat discografic în 1967, cu albumul omonim şi cel mai recent, în 2011, a lansat un disc de colinde.

În decembrie 1967, i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite şi îndelungată activitate artistică”, prin  decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România.

Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Benone Sinulescu, pe 29 noiembrie 2002, Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”.

El i-a conferit pe 7 februarie 2004 şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

Cultură

Spectacolul „The Infamous Ramirez Hoffman“, cu John Malkovich, la Teatrul Național din Timișoara

Publicat

pe

Teatrul Național din Timișoara anunță că începând de sâmbătă, 12 octombrie 2024, ora 11.00, vor putea fi achiziționate bilete pentru cele două reprezentații ale spectacolului THE INFAMOUS RAMIREZ HOFFMAN, spectacol în care publicul îl va putea reîntâlni pe celebrul actor american John Malkovich.

Spectacolul va beneficia de supratitrare în limba română.

Cele două reprezentații ale spectacolului sunt programate joi, 14 noiembrie și vineri, 15 noiembrie, de la ora 18, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara.

Biletele vor fi disponibile pentru cumpărare atât în regim on-line, pe site-ul www.tntm.ro, cât și fizic, la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Spectacolul THE INFAMOUS RAMIREZ HOFFMAN, un concept marcând colaborarea dintre John Malkovich și pianista de renume internațional Anastasya Terenkova (Franța), are la bază capitolul final al cărții Literatura nazistă în Americi a binecunoscutului scriitor chilian Roberto Bolaño. Noul one man show semnat de actorul american John Malkovich aduce pe scenă povestea imaginată, însă perfect plauzibilă a unui personaj incapabil să discearnă între estetică și etică, astfel încât se folosește de lovitura de stat din Chile din 1973 și de dictatura instaurată în timpul regimului Pinochet pentru a lansa o campanie de poezie multimedia avant la lettre, care, însă, include tortura și crima.

Importanța acestui eveniment teatral extraordinar este dublată de deschiderea mediului de afaceri în a investi în actul teatral electiv, astfel încât prezentarea spectacolului la Teatrul Național din Timișoara va fi asigurată din punct de vedere financiar de Linde Gaz România, sponsor principal al TNTm.

Citeste mai mult

Cultură

Întâlniri cu scriitori contemporani din București pentru liceenii din Timișoara

Publicat

pe

Asociația Sfera Timișoarei anunță sosirea scriitorilor contemporani Florin Iaru, Dan Mircea Cipariu și Cristian Fulaș la Timișoara în cadrul proiectului „eLibrăria elevilor“.

Proiectul promovează lectura și facilitează accesul la cultura scrisă în rândul elevilor prin întâlniri directe cu scriitori contemporani și prin intermediul lecțiilor în format audio/video, interpretate în limbajul semnelor și încărcate pe platforma digitală eLibrăria.

Poetul, prozatorul și jurnalistul Florin Iaru este apreciat pentru stilul său vibrant și incisiv, aducând o energie aparte în poezia generației ’80. Prin operele sale, a redefinit lirica urbană, combinând umorul cu reflecții profunde asupra condiției umane. Pentru discuții literare pe baza textului „Dănilă Prepeleac” de Ion Creangă, poetul Florin Iaru se va întâlni cu elevii de liceu de la Colegiul Național Bănățean, joi, 10 octombrie, de la ora 11:00 la 12:00.

Scriitorul și jurnalistul Dan Mircea Cipariu se remarcă prin numeroase inițiative dedicate promovării literaturii și artelor, fiind o prezență activă în peisajul cultural național. Pentru discuții literare pe baza textului „O noapte furtunoasă” de Ion-Luca Caragiale, scriitorul și jurnalistul Dan Mircea Cipariu se va întâlni cu elevii de la Colegiul Național „Carmen Sylva”, joi, 10 octombrie, de la ora 13:00 la 14:00.

Scriitorul și traducătorul Cristian Fulaș este recunoscut pentru operele sale remarcabile și pentru traducerile de înaltă calitate din literatura universală, aducând o perspectivă profundă și originală asupra complexităților vieții și a condiției umane. Scriitorul și traducătorul Cristian Fulaș se va întâlni cu liceenii din oraș la Cinema Victoria, joi, 23 octombrie, de la ora 10:00 la 11:00.

Prezența celor 3 scriitori contemporani la Timișoara oferă o oportunitate unică pentru elevii din oraș de a descoperi perspective noi asupra literaturii, de a pune întrebări autorilor și de a se inspira din poveștile și experiențele acestora, contribuind astfel la dezvoltarea lor culturală și creativă.

Activitățile se adresează tuturor elevilor de liceu, oferindu-le un instrument accesibil și gratuit (platforma digitală) pentru stimularea apetitului pentru lectură, pentru explorarea și înțelegerea textului scris, precum și a interesului pentru carte.

Pe termen lung, aceste acțiuni contribuie la creșterea interesului pentru literatura română a elevilor, la îmbunătățirea nivelului de cultură generală și la atragerea spre cunoașterea culturii românești prin intermediul platformei digitale, ca metodă accesibilă și preferată de categoria de populație tânără.

Proiectul eLibrăria elevilor este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Parteneri: In-tuition.ro, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Asociația „Inițiativă în Educație”, Librăriile Cărturești, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”, Colegiul Național Bănățean, Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Școala Generală Nr.1 Timișoara, Radio România Timișoara.

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul https://www.sferatm.org/  și pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/sferatimisoarei.asociatia

Comunicare:

Elena Ilie

Email: comunicare.sfera@gmail.com

Tel.: 0731 184 841

Despre Sfera Timișoarei:

Asociația Sfera Timișoarei își propune să dezvolte spiritul civic al cetățenilor de toate vârstele prin implicarea lor în cadrul programelor și evenimentelor sociale, culturale și educaționale. Voluntariatul este o componentă importantă în fiecare proiect pe care îl dezvoltăm. Încurajăm tinerii, elevii, în special, să participe voluntar la toate activitățile care alcătuiesc un proiect cultural.

Mirela Olariu, Președinte Asociația Sfera Timișoarei și Oana Grimacovschi, coordonator proiect.

Citeste mai mult

Cultură

PREMIERĂ pe scena Teatrului Național din Timișoara: „DE BERGERAC. FANTASMELE LUI CYRANO“, de Michele Santeramo.

Publicat

pe

Teatrul Național din Timișoara invită publicul duminică, 6 octombrie 2024, de la ora 19, în Sala Mare, la prima premieră a stagiunii 2024 – 2025, spectacolul „DE BERGERAC. FANTASMELE LUI CYRANO“, de Michele Santeramo.

„DE BERGERAC. FANTASMELE LUI CYRANO“ este o savuroasă și, totodată, o profundă formulă de introspecție, dar și o pledoarie pentru asumarea propriului destin.

Pornind de la una dintre cele mai tulburătoare povești de dragoste din literatura universală, Cyrano de Bergerac de Edmond Rostand, piesa dramaturgului italian Michele Santeramo este o pledoarie pentru alegeri bazate pe propriile valori intelectuale și spirituale.

Povestea unui Cyrano care are convingerea că dragostea, educația și cultura sunt instrumentele cu ajutorul cărora oamenii vor putea să își determine singuri destinul, așa cum și el alege un destin diferit de cel pe care i l-a trasat autorul lui reflectă – cu înțelegere, cu șarm, cu umor și, totodată, cu  deplină luciditate – o posibilitate nouă în această lume polarizată, mereu în criză de opinie și de opțiune.

Roberto Bacci este regizor şi fondator al Fondazione Pontedera Teatro din Italia, institutul în care, începând cu 1985, celebrul regizor și teoretician al teatrului, Jerzy Grotowski, a trăit și a creat tot restul vieții. Colaborator al lui Grotowski, dar și al lui Peter Brook, Eugenio Barba sau al fondatorilor Living Theatre – Julian Beck şi Judith Malina, director al unor importante festivaluri de teatru din Toscana, Roberto Bacci a montat în cele aproape cinci decenii de activitate, numeroase spectacole la Piccolo Teatro di Pontedera, mai apoi Compagnia Laboratorio di Pontedera, dar și în alte țări ale lumii, spectacole prezentate atât în Italia, cât și în alte țări din Europa, America Latină şi Orientul Mijlociu.

Spectacolul reunește pe scena Teatrului Național câțiva dintre actorii cei mai iubiți ai Timișoarei – Matei Chioariu, Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Romeo Ioan și Cristina König, cărora li se alătură cea mai nouă membră a trupei Naționalului, Cristina Rotaru Chiperi, încă masterandă a Facultății de Muzică și Teatru și, nu în ultimul rând, excepționala scenografă Corina Grămoșteanu.

Biletele sunt disponibile online pe www.tntm.ro sau fizic, la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, între orele 11:00 – 19:00.

Foto: Adrian Pîclișan

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite