Ne găsiți și pe:

Cultură

Aproape 1600 de noi locuri de spectacol pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii

Publicat

pe

Infrastructura culturală a Timișoarei se va îmbogăți cu aproape 1.600 de locuri în anul în care orașul va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, după ce cinci foste cinematografe vor reintra în circuit.

Cinema Victoria, Cinema Dacia, Cineva Studio, Cinema Timiș și Cinema Freidorf vor găzdui proiecții de filme, concerte și expoziții anul viitor când Timișoara își va exercita titlul de Capitală Europeană a Culturii. Primul dintre ele – Victoria – cu o capacitate de 200 de locuri este gata de recepție.

„Am ținut să implicăm comunitatea artistică locală încă din momentul lucrărilor de reabilitare a fostelor cinematografe. Sunt locuri încărcate de memorie pentru mulți timișoreni, locuri cărora le putem da o nouă viață doar cu ajutorul comunității și specialiștilor locali. Astfel, la Cinema Victoria, primul care reintră în circuitul artistic, am ascultat sugestiile venite din partea operatorilor culturali, iar rezultatul este pe măsura așteptărilor acestora. Vom continua să ascultăm vocea comunității și la Timiș, Dacia, Studio sau Freidorf, pentru că aceste săli nu sunt ale primăriei, sunt ale timișorenilor. În paralel, am lucrat și la o strategie de punere în valoare a acestor spații culturale noi și pentru dezvoltarea de conținut împreună cu operatorii culturali locali. Iar primele rezultate le vom vedea încă din acest an”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Cinema Victoria (foto) va fi, după obținerea tuturor avizelor necesare, primul cinematograf deschis publicului și care va reflecta strategia la care Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara a lucrat în ultimele luni. Sala este dotată cu 200 de locuri, ecran retractabil, motat la sugestia operatorilor culturali locali, sistem de sonorizare pentru filme, concerte sau piese de teatru. Lucrările au început în 2019. A fost nevoie de o reabilitare completă înainte de introducerea în circuitul socio-cultural. S-au efectuat lucrări de reabilitare a imobilului, care au vizat rezistența construcției, fațadele exterioare, modernizarea instalațiilor, renovări, lucrări la camera de proiecție, lobby, grupurile sanitare, montare placaje, scaune. Costurile s-au ridicat la suma de 9,3 milioane de lei fără TVA.

„Fiecare sală va avea o programare principală, care îî va defini identitatea, și o programare secundară, bazată pe proiecții de film: teatru independent la Victoria, programe cu caracter educativ, în principal pentru publicul tânăr, la Dacia, cinema de autor la Studio, muzică și spectacole pentru public larg la Timiș, program cu dominantă cultural-socială, de integrare și dezvoltare comunitară, la Freidorf.  Împreună vor crea un ecosistem complementar, a cărui misiune va fi de a oferi acces la o ofertă culturală de calitate publicului timișorean, sălile și cafenelele din incinta lor acționând ca vectori pentru a dezvolta și fideliza un public nou, și în același timp de a crea un cadru adecvat punerii în valoare a creativității artiștilor și operatorilor culturali” a adăugat Ioana Dragomirescu.

Săptămâna aceasta a intrat în reparații și Cinema Timiș. Acesta va deveni un centru multifuncțional pentru activități culturale. Cinematograful va avea două săli, una dintre ele va avea  490 de locuri, iar a cea de-a doua 100. Sala mare va avea ecran fix, sistem de sunet pentru cinema și concerte. Sala mică va fi dotată cu trei smart board-uri, sistem de sunet pentru concerte, piese de teatru sau spectacole. Aici va fi refăcută fațada clădirii, va fi amenajată o gradină verticală cu sisteme de iluminat integrate. La parterul cinematografului vor funcționa o cafenea, snack-bar, casierie și garderobă. Valoarea investiției se ridică la 16,1 milioane de lei, fără TVA.

La Cinema Dacia lucrările sunt finalizate în proporție de 40 la sută. Sala de spectacole își va păstra forma. Scena nouă va fi realizată pe structură metalică, cu o deschidere mai mare și cortină retractabilă. Pentru a facilita accesul persoanelor cu dizabilități de vor monta 3 platforme mobile electrice. Toate spațiile se vor dota cu mobilier nou și cu sisteme electronice moderne. Se vor reproiecta și reface în întregime instalațiile electrice, sanitare, termice, de ventilare și climatizare. Se vor reface branșamentele la utilități.

La Cinema Studio stadiul lucrărilor a depășit 20%. În prezent se armează planșeul peste subsol și se va turna spre finalul acestei săptămâni. În 2023, alături de partenerii Primăriei Timișoara, acesta va deveni primul cinematograf de artă al orașului. Viitorul hub cultural din centrul orașului va fi dedicat educației prin film și producției locale de film locale. De asemenea, pe noul acoperiș se va monta un ecran retractabil, pe structură metalică, o scenă pentru evenimente mici, dotate cu sistem de sonorizare, mixer și proiector dedicat și se va construi un bar cu terasă pentru 80 de persoane. Tot pe acoperiș vor fi montate o parte din echipamentele tehnice ale clădirii. Valoarea investiției se ridică la 11,9 milioane de lei, fără TVA.

Sălile de spectacole au fost preluate de către autoritățile locale din Timișoara de la RADEF România Film.

Cultură

Spectacolul „Maria din Magdala“ – în PREMIERĂ la Teatrul Național din Timișoara

Publicat

pe

Vineri, 3 februarie, ora 19.00, la Studio UȚU al Teatrului Național are loc premiera spectacolului Maria din Magdala, de Ion Jurca Rovina.

Spectacolul este, așa cum îl denumește însuși autorul, o viziune teatrală asupra unui personaj întrupat din numeroasele, diferitele, contradictoriile interpretări pe care i le-a dat umanitatea de-a lungul timpului Mariei Magdalena, discipolă a Mântuitorului, ființă capabilă de dragostea absolută.

Roberta Popa, actriță a Teatrului Național care are în palmares o serie de spectacole de actor, continuă în acest spectacol explorarea diferitelor fețe ale iubirii, cercetare începută cu câțiva ani înainte printr-un one woman show axat pe personalitatea lui Mata Hari.

Ion Jurca Rovina este cunoscut în egală măsură ca prozator, poet și dramaturg, cât și ca ziarist, fiind un nume legat indisolubil de viața literară a Timișoarei. S-a impus cu precădere în spațiul criticii de teatru, însă dramaturgia românească numără în „bagajul” său numeroase piese de teatru semnate de Ion Jurca Rovina, dintre care amintim doar câteva: „Piscina“, „Fiii vameșului, „Eșarfa Isadorei“, aceasta din urmă fiind montată la Teatrul Național din Timișoara cu titlul „Nopți cu Isadora“.

Conceput de actrița Roberta Popa, spectacolul este realizat împreună cu o echipă de creație alcătuită din Dorothea Iordănescu (scenografia), Arc Gotic (muzica), Costinel Asproiu (light design) și Ștefan Iordănescu (coordonator). Universul vizual al spectacolului are la bază creațiile artistului Gheorghe Fikl.

Biletele s-au pus în vânzare pe www.tntm.ro și la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschis între orele 11.00 – 19.00, tel. 0256 201 117.

Citeste mai mult

Cultură

„Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Proiectul „Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”

Publicat

pe

Kunsthalle Bega are plăcerea să prezinte proiectul „Adina Pintilie : Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” în deschiderea oficială a Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

După ce a reprezentat cu succes România la cea de-a 59-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia 2022, proiectul „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, al artistei și regizoarei Adina Pintilie, va fi prezentat în premieră în România, la Kunsthalle Bega (strada Circumvalațiunii nr. 10, Timișoara), în deschiderea oficială a programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

La evenimentul de deschidere (17-19 Februarie 2023) vor fi prezenți artista Adina Pintilie, alături de curatorii Cosmin Costinaș, Viktor Neumann, protagoniștii Hermann Müller și Dirk Lange și producătoarea creativă Bianca Oana.

Desemnată să reprezinte România la Bienala de Artă de la Veneția în 2022, expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, prezentată în Pavilionul României în perioada 23 aprilie – 27 noiembrie, a fost adaptată spațiului alternativ de artă Kunsthalle Bega din Timișoara de către artistul Bogdan Rața împreună cu Martin Backhaus (exhibition designer), mixeurul de sunet Marius Leftărache și designerul de lumini Răzvan Pascu.

Alina Cristescu, Kunsthalle Bega, afirmă: „Pentru noi reprezintă o mare onoare încrederea acordată de Adina Pintilie, ale cărei esențe umane și artistice ne-au cucerit din primul moment, de a co-produce și prezenta publicului timișorean cel mai nou proiect «Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului» la Kunsthalle Bega.”

De asemenea, miercuri, 25 ianuarie a fost lansat Programul de Mediere culturală pentru tineri cercetători și studenți care să asiste vizitatorii pe toată durata expoziției „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”. Acest program este realizat în parteneriat cu HKW Haus der Kulturen der Welt Berlin și coordonat de Larisa Oancea (istoric de artă și cercetător) și Daniel Neugebauer (directorul Departamentului de Comunicare și Educație Culturală al HKW Berlin). Tinerii aleși vor avea importantul rol de a asigura, pe de o parte, procesul de mediere a conținutului expozițional în relație cu publicul vizitator al expoziției, și pe de altă parte, de a extinde și aprofunda cercetarea artistică despre intimitate și corporalitate care a dat naștere proiectului.

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”/„You Are Another Me—A Cathedral of the Body” prezintă în premieră lucrări noi ale artistei Adina Pintilie – o instalație multi-media și o sculptură cinematografică. Pentru ediția din 2022 a Bienalei de Artă de la Veneția, artista a reimaginat Pavilionul încărcat de istorie al României ca pe o „catedrală” contemporană, care încurajează deschiderea către experiențe diverse ale corporalității și viziuni diferite asupra lumii. Proiectul propune noi posibilități de a vedea, de a gândi și de a relaționa, ce destabilizează retoricile vizuale și politicile convenționale ale privirii, generând perspective noi și experiențe transformatoare.

Potrivit curatorilor, „proiectul Adinei Pintilie este extrem de actual: astăzi, corpul a redevenit un «câmp de luptă» al ideologiilor, un pretext pentru anxietăți culturale și politice, duse la extrem de declanșarea recentă a unui război atroce pe continentul european, motivat de o ideologie naționalistă și conservatoare, precum și de intoleranță extremă și de etos fascist. În mijlocul acestui reviriment al ideologiilor de dreapta din întreaga lume, accelerate și de pandemie, Pintilie își imaginează un loc pentru transgresarea barierelor ce ne despart și înlocuirea lor cu afecțiune și devotament reciproc.”

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” s-a bucurat de un ecou deosebit în presa internațională, care l-a inclus în clasamente și articole ce vizează cele mai apreciate participări naționale la ultima ediție a Bienalei. Publicații de referință din lumea artelor vizuale au menționat atenția deosebită de care s-a bucurat proiectul pe scena internațională.  Găsiți mai multe detalii despre ecourile proiectului în mass-media internațională în secțiunea Press Coverage a website-ului www.cathedralofthebody.com.

Expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” poate fi vizitată la Kunsthalle Bega în perioada 17 februarie – 30 aprilie 2023. Apoi își va continua traseul expozițional internațional și va fi prezentată în Germania, la Stuttgart Württembergischer Kunstverein (Octombrie 2023 – Februarie 2024 ).

Un proiect produs de: Manekino Film, Asociația Culturală Manekino, Kunsthalle Bega și Fundația Calina, Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara

Co-producători: Avanpost, Snaporazverein

Partener principal: BRD România

Parteneri instituționali: Haus der Kulturen der Welt (HKW) Berlin

Parteneri academici: Facultatea de Arte și Design – UVT, Timișoara

Parteneri privați: Tudor Havriliuc & David Corbell, Andrei Dunca

Parteneri catalog și program public: Kilobase, Dispozitiv Books, Motivation Romania Foundation, Mozaiq Association

Credit imagine: ‘Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului’ (2022), instalație multimedia. Imagine din instalație, prin amabilitatea artistei; performers Hermann Müller și Dirk Lange

Citeste mai mult

Cultură

„Prima mea bibliotecă“, Editura Litera – O colecție exclusivă, creată pentru micii cititori

Publicat

pe

Editura Litera lansează noua colecție „Prima mea bibliotecă“, disponibilă la toate chioșcurile de presă din țară și prin abonament exclusiv pe litera.ro.

Peter Pan, Moby Dick, Comoara din insulă, Oliver Twist, Pinocchio, Grădina secretă sunt doar câteva dintre cele 60 de volume ale colecției.

Din 18 ianuarie, colecția apare la toate chioșcurile de presă din țară, primul volum (Călătoriile lui Gulliver) având preț special de 4.99 lei. Acesta va fi  urmat de volumele Robinson Crusoe, Aventurile lui Tom Sawyer, Cei trei muschetari și alte povești clasice pentru copii. Volumele colecției pot fi achiziționate și prin abonament exclusiv pe litera.ro/abonamentprimabiblioteca, cu multiple beneficii, cadouri garantate și livrare gratuită.

Imaginația marilor scriitori a dat naștere celor mai frumoase povești din toate timpurile, iar biblioteca de familie este cel mai potrivit loc pentru a le descoperi. „Prima mea bibliotecă” adună operele marilor clasici ai literaturii universale într-o ediție exclusivă, creată pentru a stârni curiozitatea fiecărui copil.

Cele 60 de volume ale colecției „Prima mea bibliotecă“ prezintă texte adaptate, ținând cont de episoadele-cheie ale fiecărei opere literare. Acestea au fost create de o echipă de ilustratori cu experiență, care au îmbogățit poveștile cu imagini pentru a spori spiritul de observație și creativitatea micilor cititori.

Prin abonamentul exclusiv, cititorii Litera vor primi patru volume lunar, la un preț special de 69,96 lei pentru prima lună și 99,66 lei pentru următoarele luni.

Fiecare carte a colecției se încheie cu informații interesante despre operă și autor – o ilustrare a motivelor pentru care aceasta a ajuns un reper al literaturii clasice universale.

Pe litera.ro cititorii pot descoperi alte două abonamente exclusive: Mari clasici ai literaturii, o colecție cu cele mai importante și revoluționare opere din literatura lumii, și Mari idei ale matematicii, o incursiune fascinantă în lumea principalelor concepte și teorii ale matematicii.Iată lista completă a volumelor colecției „Prima mea bibliotecă“:

https://youtu.be/usJg0UM59sE

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite