Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Călătoria cu „Tramvaiul Poeziei” nu s-a încheiat. Poem colectiv dedicat Timișoarei, pictat pe asfalt

Publicat

pe

Tramvaiul Poeziei ediția a III-a, un eveniment al Asociației „Arta Nu Mușcă”, s-a desfășurat în primul weekend din iunie la Timișoara, dar călătoria nu s-a încheiat!

Ca parte din proiect, Svetlana Cârstean, Moni Stănilă, Alina Purcaru, Radu Vancu și Andrei Dosa, poeții invitați în Tramvaiul Poeziei pentru dialoguri și lectură, au creat un poem colectiv, finalizat chiar în aceste zile, ca extensie a evenimentului.

Florile de cireș înfloresc nevăzute și toamna

în casele bătrâne, în inima mea

ori de câte ori revin acasă

străzile nevăzute până atunci

ajung drumuri știute

& drumurile ajung amintiri

& inima mea e flori de cireș

& creierul meu e o casă bătrână

în care tu îți încălzești picioarele degerate

la soba în care arde cireșul uscat.

Bega curge limpede, stele și turnuri

de apă se reflectă în ea, din depou tramvaiul

își sună clopoțelul, vatmanul strălucește-n livrea.

& seara & dimineața în orașul acesta străin

e cel puțin o casă în care te-așteaptă cineva

ai venit în sfârșit, spune. intră-n curtea mea interioară. plouă

peste cireșele din iosefin. & seara & dimineața e acasă în orașul străin.

Poemul e dedicat Timișoarei și oamenilor săi, și adună laolaltă efectele și afectele orașului asupra celor 5 poeți, ce poate deveni în timp, o altfel de stație a poeziei.

„Mi-am dorit mult să rămână ceva concret în urma proiectului și aveam demult ideea unui poem colectiv, iar când pregăteam pentru Timișoara, am știut că voi lucra cu scriitorul Bogdan Munteanu. Eram prieteni pe Facebook și văzusem cu un an în urmă proiectul lui din Timișoara “Poezie în stradă” (versuri pictate pe asfalturi) și i-am scris. A fost încântat și foarte dornic să colaborăm”, a declarat Loredana Munteanu, fondatoarea Asociației „Arta Nu Mușcă” și organizatoare a evenimentului.

„Când eram copil, îmi plăcea să mă joc de-a vatmanul. Acum mă joc de-a călătorul. Când am timp liber, urc în tramvai și merg câteva stații prin Timișoara. Câteodată am prins și lecturi publice. Fie că e vorba de evenimente culturale organizate, fie de acțiuni spontane sau de poezia orașului, a vatmanilor și călătorilor, fiecare rută vine cu poezia ei. Cu sound-ul ei. Proiectul „Tramvaiul Poeziei” a reușit să aducă laolaltă toate aceste forme. Am parcurs, alături de poeți, muzicieni și călători inimoși, un traseu de poveste. Mai mult, cei care nu au putut participa la evenimente pot citi un poem colectiv scris de cei cinci poeți invitați, cu gândul la Timișoara. El se află pe malul Begăi, lângă D’Arc pe Mal și vaporul Pelican – super îndrăgite de timișoreni. Poezia de stradă imprimată pe asfalt folosind șabloane și spray-uri e o tradiție a orașului. Nu pot decât să mă bucur că, așa cum zice primul vers, „Florile de cireș înfloresc nevăzute și toamna”, a menționat scriitorul Bogdan Munteanu.

„Cum ai descrie Timișoara în 2 cuvinte?” a fost una dintre întrebările regăsite în formularul de înscriere în călătoriile cu Tramvaiul Poeziei, răspunsuri care le-au folosit poeților ca sursă de inspirație în realizarea poemului colectiv; o serie de cuvinte sau sintagme oferite de participanții la eveniment apar în acest poem, printre care se numără: florile de cireș, Bega, acasă, tramvaiul sau casele bătrâne.

Evenimentul a strâns în jurul poeziei, al frumosului și al dorinței de a descoperi o altă perspectivă asupra orașului un număr impresionant de participanți, la fiecare călătorie, garantând succesul proiectului în capitala culturală europeană.

„A fost o ediție de succes în Timișoara, prima în afara Bucureștiului, în  cel mai bun context cultural, cu muzicieni și o parte din echipă locali care au sprijinit proiectul, ceea ce a făcut diferența.

În rest, am simțit în permanență o energie aparte, un sentiment de familiaritate, am încercat să fiu mai mult participantă decât organizatoare pe parcursul celor 5 călătorii, iar toate acestea mi-au dat imboldul să iau în calcul ca următoarele ediții să se desfășoare și în alte orașe”, a mai menționat Loredana Munteanu.

„Timișoara e splendidă ca întotdeauna, fiindcă e ca o iubire, treci peste defecte și vezi doar frumusețea. Timișoara e totuși un fel de casă pentru mine, așa că întâlnirea cu prieteni și cititori a fost cât un sac de emoții. Am revăzut pe fereastra tramvaiului locuri pe care nu le-am mai vizitat de multă vreme și am aflat de la ghidul nostru multe povești pe care nu le știam.

Am devenit destul de tehnică de-a lungul timpului, așa încât pentru poemul colectiv n-a fost nevoie de o inspirație venită de sus, ci doar să închid ochii și să revăd”, a declarat poeta Moni Stănilă, câștigătoarea premiului la categoria Poezie, în cadrul Galei Radio România Actualități 2023.

Amintim că Tramvaiul Poeziei a ajuns pentru prima dată în afara Bucureștiului, la Timișoara, oferind publicului ocazia incursiunii în lumea poeziei contemporane, a orașului, în compania unor artiști locali care au susținut recitaluri muzicale inedite la flaut, vioară și violoncel, și a unui ghid turistic local care-a punctat pe traseu povești valoroase despre Timișoara.

Preț de 2 ore, în 2 zile consecutive, participanții s-au bucurat de 5 călătorii în tramvaiul desenat de artistul Dan Perjovschi, de lecturi ale celor 5 poeți și de dialoguri cu esență moderate de Anca Vancu.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Pentru a rămâne aproape de proiectele „Arta Nu Mușcă”, vă invităm să urmăriți activitatea asociației pe conturile de social media: Instagram și Facebook.

***

Un eveniment amplificat de Kiss FM.

Partener strategic – Societatea de Transport Public Timișoara (STPT).

Sponsori – Regina Maria | Rețeaua Privată de Sănătate, Julius Meinl, Aqua Carpatica.

Despre Asociația Arta nu Mușcă”

​​Asociaţia „Arta nu muşcă” a fost înfiinţată în anul 2012, cu focus pe  proiecte culturale cu caracter artistic și educativ în spații publice, cu scopul de a promova și facilita arta către publicul larg. În ultimii 11 ani de activitate, spațiile publice alese au fost preponderent mijloace de transport în comun, având drept obiectiv experimentarea artei în tranzit, în locuri accesibile, și incluziunea socială.

Cultură

Festivalul Național de Folclor „Petrică Moise“, ediția a IV-a, la Timișoara

Publicat

pe

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, organizează Festivalul Național de Folclor Petrică Moise, ediția a IV-a, în 26 iunie 2025, de la ora 18:30, la Timișoara Convention Center din Timișoara.

Soliști renumiți, tamburași, dansatori și extraordinara orchestră a Ansamblului Profesionist Banatul îi vor aduce, împreună cu publicul iubitor de folclor autentic, un omagiu postum artistului care va rămâne, mereu, un simbol al Banatului tradițional.

Festivalul aduce un omagiu personalității și operei legendarului solist de folclor Petrică Moise. Bănățean mândru de originile sale, Petrică Moise a colaborat, de-a lungul impresionantei sale cariere artistice, cu cele mai cunoscute ansambluri folclorice din țară. A avut turnee în Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, SUA și Australia, purtând mereu în suflet dragostea pentru cântecul bănățean. Și-a exprimat forța creatoare în albume pline de farmec și inspirație cum ar fi „Câte-n lume vin și trec”, „Acuș’ am 50 de toamne”, „Din Lada cu Zăstre” sau „Cântări Noi, Cântări Bătrâne.”

A primit aplauze la scenă deschisă cu interpretări și creații originale devenite adevărate șlagăre populare,  cum sunt  „Țara mea-i Banatu’ meu”, „Două vieți dac’aș avea,” „Două mândre din Chișoda” sau „Lumea asta-i cum o vezi.”

Personalitatea sa fascina  publicul și stârnea de fiecare dată ropote de aplauze și lacrimi, „Țara mea-i, Banatu’ meu” devenind un adevărat imn al Banatului.

Invitați în recital sunt Petrică Miulescu Irimică, Adrian Stanca, Alexandru Pugna, Georgiana și Dan Necșa, Maria Butilă, Pera Todorovici și Tamburași, David Crișan și Daniel Babescu.

Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca. Coregrafia poartă semnătura cuplului Floarea și Grigore Munteanu.

Spectacolul va fi prezentat de Felicia Stoian.

Invitațiile sunt disponibile pe platforma: https://www.eventim.ro/ro/bilete/festivalul-national-de-folclor-timisoara-convention-center-hotel-642331/event.html, începând cu 16 iunie, ora 11:00.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș este instituție publică de cultură,  din subordinea Consiliului Județean Timiș, coordonată de managerul Liliana Laichici.

Citeste mai mult

Cultură

Se redeschide Grădina de Vară a Sălii Capitol cu concertul Classic meets The Mono Jacks

Publicat

pe

Un concert ce îi are ca invitați pe membrii îndrăgitei trupe The Mono Jacks va avea  loc într-un spațiu prietenos, Grădina Fila.

Locul va fi redeschis din 27 iunie 2025.

Accesul în Grădina Fila va avea loc de la ora 20:00, iar concertul va începe la ora 21:00.

Concertul rock simfonic dirijat de Remus Grama este primul dintre cele trei pe care Filarmonica Banatul Timișoara le organizează în această vară, în Grădina Fila, sub titlul „CLASSIC meets”. Proiectul își propune să aducă alături de Orchestra simfonică „Remus Georgescu” artiști reprezentativi ai altor genuri muzicale, demonstrând astfel că muzica clasică poate fi și cool, versatilitatea ei fiind demonstrată prin intermediul colaborărilor din trecut cu Sub Carpați și Implant pentru Refuz, de exemplu, evenimente ce au reunit diferite segmente de public.

Biletele pentru concertul CLASSIC meets The Mono Jacks se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/Tiyrw

Grădina Fila are și două pagini de socializare, pe Facebook și Instagram, unde cei interesați pot afla detalii despre evenimentele organizate în aer liber.

The Mono Jacks

De la cluburi sold out în timp record la concerte în unele dintre cele mai mari săli din țară și turnee alături de o întreagă orchestră, THE MONO JACKS reprezintă o poveste autentică despre muzică, dăruire și urmărirea până în pânzele albe a visurilor care îi definesc. Un nume de referință pentru scena rock alternativ din România, trupa fondată de Doru Trăscău (ex-AB4) în 2008 a intrat și a rămas în conștiința fanilor livrând povești cântate cu o pasiune inconfundabilă, atât în studio, cât și în show-uri live electrizante.

Organizator: Filarmonica 𝐵𝑎𝑛𝑎𝑡𝑢𝑙 Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara

Citeste mai mult

Cultură

În memoriam Ionel Lucian Șipoș – „Festivalul Jocuri și obiceiuri din Câmpia Banatului”, la Giroc

Publicat

pe

Festivalul „Ionel-Lucian Șipoș” – ediția a V-a, un eveniment dedicat celui care a dus cu mândrie mai departe spiritul și frumusețea dansului popular, va avea loc vineri, 20 iunie 2025, de la ora 8:00, în grădina de vară a Căminului Cultural din Giroc.

Un spectacol plin de emoție, cu artiști de seamă ai folclorului românesc:

Carmen Popovici Dumbravă, Zorica Savu, Aurora și Mihai Săndel, Lucian Drăgan, Dana Gruescu, Codruța Măgurean, Ana Maria Moldovan, Loredana Sur, Bianca Opăriuc, Liliana Laichici și Crăițele (Andreea Chisăliță, Oana Stanca și Luminița Safta).

Prezentator: Felicia Stoian

Spectacolul va fi încununat de prezența Ansamblului Folcloric „Ghiocelul” din Giroc, coordonat de oameni dedicați, așa cum a fost și Ionel Lucian Șipoș.

Intrarea este liberă!

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite