Ne găsiți și pe:

Cultură

CJ Timiș oferă finanțare pentru proiecte culturale online

Publicat

pe

Contextul generat de epidemia cu noul coronavirus poate reprezenta o șansă de dezvoltare a unor noi oferte pe piața consumatorilor de cultură. Cu suficientă creativitate, publicul țintă poate fi accesat în online, stimulând astfel profesioniștii din domeniu și acoperind o nevoie tot mai mare a timișenilor pentru conținut cultural de calitate.

Aceasta este și premisa de la care a plecat prima măsură anunțată de președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, în cadrul programului său OcroTim, menit a revitaliza economia și mediul socio-cultural al județului.

„După cum știți, domeniul culturii a fost greu încercat în perioada pandemiei. Artiștii trebuie sprijiniți să treacă peste perioada dificilă în care ne aflăm. Împreună cu profesioniștii din domeniu am găsit o soluție pentru a susține cultura. Facem acest lucru în cadrul programului OcroTim, iar astăzi venim cu prima măsură concretă, prin care îi sprijinim, în mod special, pe artiștii independenți”, spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Întrucât manifestările care reunesc sute sau mii de oameni sunt momentan suspendate, s-a luat decizia concentrării atenției pe mediul online, susține Călin Dobra: „Alocăm 1,5 milioane lei, prin Agenda Culturală, pentru evenimente care se vor desfășura exclusiv în online. Procedura de depunere a proiectelor rămâne aceeași. E o premieră, iar măsura va fi votată în următoarea ședință de plen a aleșilor județeni. Suntem într-o perioadă în care cuvântul cheie trebuie să fie <<adaptare>>. Interzicerea evenimentelor i-a pus pe artiști la grea încercare, însă avem mulți timișeni creativi care cu siguranță vor putea creiona proiecte interesante.”

În total, pentru Agenda Culturală 2020 a CJ Timiș este prevăzută suma de 4.4 milioane lei. Primele proiecte care se vor putea depune vor fi cele online, după votul din plenul Consiliului Județean. În momentul în care situația epidemiologică o va permite, se va deschide și apelul pentru alte tipuri de acțiuni culturale.

Cultură

Pavilion, episodul al doilea. Călătorie în lumea percuției, online

Publicat

pe

Proiectul este mai mult decât un prilej de întâlnire cu muzica, este o călătorie pe tărâmurile nebănuite ale muzicii clasice.

Seria episoadelor de educație muzicală PAVILION propune întâlniri săptămânale, momentan virtuale, cu cei mici și… mari!

Prima emisiune, din seria celor 6 întâlniri cu muzica clasică, a fost difuzată online cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, urmând ca și restul episoadelor să fie lansate săptămânal.

Cea de-a doua incursiune în lumea muzicii va avea loc în 8 iunie, începând cu ora 10.00, emisiunea putând fi urmărită pe pagina de Facebook a proiectului PAVILION și pe pagina Radio România Muzical.

Invitația spre visare nu este adresată doar copiilor cu vârsta între 6 și 14, ci și familiei care este încurajată să participe la activitățile propuse în cadrul fiecărei emisiuni.

Lansare Episod 2 – Luni, 8 iunie, ora 10.00 – Călătorie în lumea percuției

În cel de-al doilea episod #PAVILION spectatorii pornesc la drum cu ajutorul unui covor muzical fermecat! Sorina Savii (percuționistă în cadrul Operei Naționale Române Timișoara) este ghidul care îndrumă pașii spre continente ce ascund sunete stranii sau de-a dreptul liniștitoare, încurajându-i pe cei mici să descopere povestea din spatele unor uimitoarea instrumente de percuție.

Altfel spus, cea de-a doua emisiune cartografiază teritorii precum Africa, Asia, America de Sud și Orientul Mijlociu cu ajutorul sunetelor!

Citeste mai mult

Cultură

Primul concert în aer liber al Filarmonicii Banatul. Se va cânta muzică românească

Publicat

pe

Grădina de vară a Filarmonicii Banatul din Timişoara va găzdui, în zilele de vineri şi marţi, concerte pentru cel mult 200 de spectatori.

Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul din Timişoara, a anunțat că, deşi capacitatea maximă a Grădinii de vară este de 1.300 de locuri, mai multe rânduri de scaune au fost îndepărtate pentru a respecta distanţarea între spectatori.

Spectacolele vor avea loc în fiecare marţi şi vineri, de la ora 19.00, iar primul spectacol este programat pe 5 iunie, reprertoriul fiind compus din muzică românească. Ca de obicei, concertele vor începe de la ora 19.00. Acestea vor avea loc, însă, in funcţie de condiţiile meteo. Dacă plouă, concertele vor fi anulate.

Biletele pentru concertele Filarmonicii Banatul, susţinute la Grădina de vară, se găsesc la caserie sau la intrare.

Citeste mai mult

Cultură

ACTUALIZARE. Primul concert după perioada de restricții, la Timișoara. Invitați: Horia Crişovan, Maria Hojda și Cargo

Publicat

pe

Trupa timişoreană Cargo va concerta în aer liber, sâmbătă, în Timişoara, după încetarea perioadei de restricţiilor impuse de pandemia Covid.

Primarul municipiului Timi;oara, Nicolae Robu, a declarat, marţi pe Facebook, că se lucrează la organizarea concertului Cargo, întrucât trebuie respectat numărul maxim de spectatori, care să nu depăşească 500 de persoane, precum şi distanţa fizică dintre participanţi. Pentru a preveni un număr necontrolat al publicului, accesul se va face pe bază de invitaţie.

„Am asumat organizarea un concert Cargo, sâmbătă, pentru că cred că suntem primii din ţară care organizează un concert, după relaxare. Am simţit nevoia să facem paşi spre revenirea la o viaţă normală. Ne aşteptăm ca multă lume să dorească să participe la concert, dar avem o restricţionare la 500 de locuri. Noi vom respecta riguros regulile şi de aceea adresez rugămintea ca oricât de mult iubiţi trupa Cargo şi oricât de mare vă este setea de a participa la un concert, să fie respectate toate regulile şi numărul de 500 de participanţi. Va fi nevoie de invitaţii. Vom avea o serie de măsuri şi reguli care trebuie respectate. În deschidere, vor concerta şi excepţionalii noştri artişti Horia Crişovan şi Maria Hojda”, a afirmat Niolae Robu.

Edilul a anunţat că ediţia din acest an a Festivalului Internaţional JazzTM, care era programat în perioada 3-5 iulie, în Piaţa Victoriei/Operei, se anulează, întrucât publicul ajungea la zeci de mii de persoane şi nu s-ar putea respecta restricţiile de distanţare fizică.

Precizări privind participarea la concert

Primăria Municipiului Timișoara vă invită la concertul formației Cargo, care va avea loc sâmbătă, în Piața Libertății, de la ora 19:00 și va fi organizat cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, respectiv:

-numărul maxim de participanți va fi de 500 de persoane;
-publicul va participa la concert, pe scaune, care vor fi dispuse la o distanță de 2 metri stânga / dreapta;
-participanții vor purta măști pe toata durata concertului;
-la intrare, tuturor participanților li se va efectua triajul epidemiologic prin măsurarea temperaturii cu termometre digitale.

În 6 iunie, începând cu ora 17.00, accesul în Piața Libertății va fi permis doar persoanelor care au bilet la spectacol.

De asemenea, circulația tramvaielor va fi restricționată, în sensul că acestea nu vor mai opri în stația din Piața Libertății, sâmbătă, între orele 17.00-22.00.

În cazul în care, pe perioada desfășurării evenimentului, se constată încălcări ale reglementărilor naționale în vigoare, în privința distanțării fizice și a ocupării scaunelor, concertul va fi suspendat.

Biletele la spectacol vor fi disponibile începând cu data de 4 iunie 2020, pe site-ul www.iabilet.ro

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite