Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Creative Talks & Matchmaking Fair. Târg cu reprezentanți ai industriilor culturale și creative în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023  

Publicat

pe

O serie de invitați locali și internaționali vor vorbi la Creative Talks & Matchmaking Fair, eveniment organizat de Primăria Municipiului Timișoara, în 27 și 28 mai 2022.

Aceștia vor discuta cu publicul timișorean despre dezvoltarea și evoluția industriilor culturale și creative, în contextul în care ne apropiem de 2023, an în care orașul va fi Capitală Europeană a Culturii.

Evenimentul este gratuit, se desfășoară la Centrul de Proiecte și va avea un format hibrid, atât cu participare în sală, cât și online.

Reprezentanți ai industriilor culturale și creative din Timișoara vor vorbi despre experiența lor din ultimii ani și modul în care au reușit să se adapteze la schimbare. De asemenea, invitați internaționali vor prezenta, la Creative Talks & Matchmaking Fair, modul în care deținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii a influențat sectorul industriilor culturale și creative din orașele și regiunile lor.Participanții la eveniment se vor putea implica activ în discuții cu invitații, atât din sală, cât și în mediul online.

Printre invitații internaționali se va afla, în calitate de key note speaker, Paolo Montemurro, Director Materahub, entitate care, prin proiectele pe care le dezvoltă, susține industriile culturale și creative. Paolo se implică activ în dezvoltarea relațiilor internaționale, la nivel european, ale reprezentanților din industriile culturale și creative. Printre multe alte proiecte pe care le dezvoltă și susține, din 2016, este responsabil cu includerea Materahub în rețelele europene dedicate domeniului, printre care amintim European Creative Business Network, Creative Business Cup Network și European Creative Hubs Network. În această ultim menționată rețea a colaborat cu EC Science HUB JRC la un proiect pilot, pentru a descoperi modul în care centrele creative (hub-uri) pot deveni spații potrivite pentru dezvoltarea unor politici și programe care sprijină angajarea tinerilor prin intermediul sectorului cultural și creativ.

Evenimentul Creative Talks & Matchmaking Fair include două zile de discuții constructive despre industriile culturale și creative, dar și posibilitatea de socializare cu reprezentanții din domeniu.

Program

Vineri, 27 mai 2022

15:00 Check-in și Coffee Break

15:30 Cuvânt de bun-venit din partea reprezentanților Primăriei Municipiului Timișoara

16.00 Secțiunea 1: Câștigurile și neajunsurile Capitalei Europene a Culturii pentru industriile culturale și creative

Invitați:
Paolo Montemurro, Materahub, Matera – Italia

Gisa Schosswohl, Creative Region, Linz – Austria (online)

Josephine Hage, Kreatives Sachsen, Chemnitz – Germania (online)

Q&A și dezbatere facilitată de către Raluca Cibu-Buzac

18:30 Networking în curtea Centrului de Proiecte Timișoara

Sâmbătă, 28 mai 2022

10:30 Check-in și Coffee Break

11:00 Secțiunea 2: De ce și cum pot industriile culturale și creative să dezvolte noi procese, servicii, conținut și practici pentru a putea oferi mai multă valoare în societatea actuală

Invitați:

Livia Coloji, Gruni

Laura Chiriță, KIRIZZA (online)

Nicoleta Ciocov & Elisabeta Varga-Piatek, Timișoara la cutie

Ioana Petruțiu, Space Artisan

Mona Szucsik, SZALT

Raluca Selejan, Librăria ”La Două Bufnițe”

Oana Monoran, Monoton

Alexandra Irimia, Timișoara Tour Guide

Q&A și dezbatere facilitată de către Raluca Cibu-Buzac

13.00 Pauză de prânz

15.00 Secțiunea 3: Instrumente concrete și de impact lansate de terți sau intermediari pentru sprijinirea antreprenoriatului și dobândirea abilităților specifice sectorului industriilor culturale și creative

Invitați:

Flavia Buzgar, building.a.community by AMBASADA

Silviu Vert, ID/IFR and e-Learning Centre (CeL), Universitatea Politehnica Timișoara

Q&A și dezbatere facilitată de către Raluca Cibu-Buzac

17.00 Secțiunea 4: Vor supraviețui sau vor prospera industriile culturale și creative sub presiunea tot mai crescută a globalizării și inovației tehnologice?

Invitați:

Paulo Montemurro, Materahub, Matera – Italia

Silviu Vert, ID/IFR and e-Learning Centre (CeL), UPT

Corina Bucea, Echipa Curatorială Timișoara 2023

17.45 Cuvânt de încheiere: Lavinia Simion, Consilier, Coordonator Proiect ECoC-SME, Municipiul Timișoara

În ambele zile, în curtea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, va avea loc un târg special – Matchmaking Fair – care va prezenta o parte din actorii industriilor culturale și creative locale. Participanții se vor putea bucura de exponate din zonele de fashion, design de produs, muzică și industrii conexe, foto și video, accesorii și produse hand-made, obiecte de artă lucrate manual și altele.

Formatul evenimentului Creative Talks & Matchmaking Fair va fi unul hibrid, participarea la eveniment fiind posibilă atât în sala Centrului de Proiecte, cât și online, pe pagina de Facebook a evenimentului. Toate prezentările din cadrul conferințelor și sesiunile de discuții se desfășoară în limba engleză.

Înscrierea la Creative Talks & Matchmaking Fair se va face prin înregistrare gratuită, accesând acest link https://bit.ly/creativetalkstimisoara, în limita locurilor disponibile.

Creative Talks and Matchmaking Fair reprezintă Acțiunea 2din cadrul planului de acțiune dezvoltat în proiectul Interreg Europe ECoC-SME: Actions for inducing SME growth and innovation via the ECoC event and legacy / Acţiuni de stimulare a creşterii şi inovării IMM-urilor, prin evenimentul Capitală Europeană a Culturii şi moştenirea acestuia, care oferă experiențe de învățare și networking pentru o mai bună colaborare între industriile menționate, tech și de afaceri între orașe foste, actuale și viitoare Capitale Europene ale Culturii.

Partenerii proiectului:

  • Universitatea Finlandei de Est – Institutul Karelian, Finlanda –  Lider de proiect
  • Municipiul Leeuwarden, Olanda – Partener de proiect
  • Fundaţia Incubator, Leeuwarden, Olanda – Partener de proiect
  • MateraHub Industrii Culturale şi Creative, Matera, Italia – Partener de proiect
  • Municipiul Rijeka, Croaţia – Partener de proiect
  • Municipiul Timişoara, România – Partener de proiect
  • Universitatea Vytautas Magnus, Centrul pentru practici de afaceri, Kaunas, Lituania – Partener de proiect

Persoană de contact – Municipiul Timișoara:

Lavinia Simion – manager de proiect

Tel. 0374 555 161, email: lavinia.simion@primariatm.ro

Pentru mai multe informații despre proiect, accesați website-ul:

 www.interregeurope.eu/ecoc-sme/

Cultură

Bastion by Merlin. Programul concertelor în luna iulie

Publicat

pe

Weekendurile cu muzică live continuă în luna iulie, în cadrul seriei de evenimente „Bastion by Merlin”, ce transformă centrul Timișoarei, la fiecare final de săptămână, într-un spațiu dedicat muzicii.

Publicul este invitat să se bucure de un repertoriu divers, ce îmbină stiluri moderne, într-un cadru istoric, la Bastionul Theresia din Timișoara.

Prima sâmbătă din luna iulie aduce în fața timișenilor un concert special susținut de 3 Sud Est, trupa care a scris istorie în muzica românească și care promite o seară plină de nostalgie.

Duminică, 6 iulie, în Bastionul Maria Theresia vor răsuna acorduri de rock progresiv al trupei Abra, care revine pe scenă cu un stil inconfundabil și o experiență de peste 40 de ani, alături de Horea Crișovan și Florin Cvasa.

Programul complet al concertelor din luna iulie:

5 iulie – 3 Sud Est

6 iulie – Abra

12 iulie – Magnetical Muse

13 iulie – Bruno and the Blues

19 iulie – MCS United

20 – Amphitrio

26 iulie – Alone at Parties

27 iulie – Mircea Baniciu & Țapinarii

Accesul la concerte este gratuit. Bastion By Merlin este o serie de evenimente finanțată de Consiliul Județean Timiș și implementată de Teatrul Merlin, cu scopul de a revitaliza Bastionul Theresia din Timișoara.

Citeste mai mult

Cultură

Universitatea de Vest din Timișoara, expoziție în Parcul Internațional de Sculptură din Mericourt – Franța

Publicat

pe

Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara continuă un parteneriat artistic internațional remarcabil cu Primăria orașului Mericourt (Franța), demarat în anul 2013 de către Prof. univ. dr. Cristian Sida. Acest protocol de colaborare a fost posibil cu sprijinul autorităților franceze, în special al domnului Serge Ternisien, director financiar în cadrul Primăriei Mericourt, și al reputatului artist plastic Richard Marcziniak, activ în regiunea Nord-Pas de Calais.

Colaborarea a debutat încă din anul 2012 ca idee de proiect și s-a concretizat prin organizarea a nouă rezidențe artistice internaționale, desfășurate după cum urmează:

2013 – Rezidență de pictură și grafică „Maudite soit la guerre”, Centrul Cultural Max Pol Fouchet, Mericourt

2014 – Două rezidențe: gravură (aprilie) și sculptură (septembrie)

2016 – Rezidență de tapiserie, în Aubusson – capitala mondială a tapiseriei – și în Mericourt

2017 – Rezidență de pictură „Des arbres, des Arts”

2018 – Rezidență de gravură și pictură

2019 – Rezidență de pictură

2022 – Rezidență de pictură

2025 – Inițierea Parcului Internațional de Sculptură în cartierul ecologic Arboretum-La Gare, Mericourt

Cel mai recent proiect, Parcul Internațional de Sculptură, a fost inițiat în 2024 de Prof. univ. dr. Cristian Sida, în colaborare cu domnul Serge Ternisien. În luna noiembrie a anului trecut, o echipă a vizitat Mericourt pentru a identifica locația și posibili sponsori. Cu sprijinul întreprinderii de confecții metalice Rovis et Vasseur și al Primarului orașului Mericourt, domnul Bernard Baude, proiectul a fost lansat oficial în luna iunie 2025.

Echipa artistică este formată din:

Lector univ. dr. Dan Visovan

Doctorand Toma Libotyan

Prof. univ. dr. Cristian Sida – organizator și traducător

Inaugurarea oficială a Parcului va avea loc săptămâna viitoare, prin amplasarea primelor două lucrări de sculptură realizate de artiștii români. Această inițiativă consolidează poziția internațională a Universității de Vest din Timișoara și a Facultății de Arte și Design, în contextul unei colaborări culturale europene de succes. Orașul Mericourt este situat în apropierea orașului Lens, unde se află celebrul Louvre-Lens, al doilea muzeu Luvru ca importanță în lume, ceea ce conferă proiectului un cadru de vizibilitate internațională sporită.

Citeste mai mult

Cultură

„Festivalul Inimilor“, ediția XXXIV, la Timișoara. Aflați programul complet

Publicat

pe

35 de ansambluri, din 14 țări, de pe 4 continente, participă, în acest an, la sărbătoarea coregrafiei folclorice mondiale de la Timișoara.

Pentru câteva zile, Timișoara devine gazdă a patrimoniului cultural universal, reafirmându-și identitatea de capitală a culturii și construind punți între trecut și prezent, între comunități, generații și continente.

Eveniment cu o semnificație aparte, Festivalul Inimilor este primul festival internațional organizat în România după Revoluția din 1989 și cel mai important festival de coregrafie folclorică din Europa. Născut din dorința de a promova pacea, prietenia între culturi și redescoperirea valorilor culturale autentice, festivalul a devenit, în timp, un simbol al libertății de expresie și al reconectării României la scena internațională a culturii tradiționale.

De-a lungul celor peste trei decenii de existență, Festivalul Inimilor a crescut constant în amploare, prestigiu și relevanță, devenind cel mai important proiect din calendarul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale de către publicul timișorean.

Ce aduce anul acesta, Festivalul Inimilor?

Spectacole în Parcul Rozelor, performance-uri în alte puncte ale orașului – Piața Unirii, cartiere, Bastionul Theresia – o expoziție senzorială de costume populare, destinată persoanelor nevăzătoare fac din Festivalul Inimilor un eveniment extrem de apreciat și așteptat, care îmbrățișează întreaga Timișoară.

PROGRAM

18:30, Catedrală – Parada costumelor

MIERCURI, 2 IULIE 2025, PARCUL ROZELOR

20:30, Deschiderea Festivalului. Spectacol de gală

Participă:
Grupul „Art Association for youths”, Thailanda

Ansamblul „KUD Panče Pešev”, Macedonia de Nord

Grupul „Municipality of Agrinio folk dance”, Grecia

Grupul „Zamorra”, Spania

Ansamblul „Compañía Folklorica Danzantes”, Argentina

Ansamblul „Slowianki”, Polonia

Grupul „KUD Oton Župančič”, Slovenia

Grupul „Alma Guarani”, Paraguai

Ansamblul „Kapanski Razgrad”, Bulgaria

Ansamblul „Jurošík”, Slovacia

Ansamnlul „ORO Niš”, Serbia

Grupul „Flying Georgians”, Georgia

Grupul „Beinjing Academy”, China

Ansamblul „Timișul” Tineret, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara
Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, Craiova

JOI, 3 IULIE, ORA 19:00, PARCUL ROZELOR

Participă:
Grupul „Municipality of Agrinio folk dance”, Grecia

Grupul „Art Association for youths”, Thailanda

Ansamblul „Zestrea Gugulanilor”, Caransebeș

Grupul „Zamorra”, Spania

Ansamblul „Cununa Timișului”, Ghiroda

Ansamblul „Kapanski Razgrad”, Bulgaria

Ansamblul Folcloric „Crișana”, Oradea

Grupul „KUD Oton Župančič”, Slovenia

Ansamblul Profesionist „Banatul”, Timișoara

Ansamblul „Slowianki”, Polonia

Ansamnlul „ORO Niš”, Serbia

Ansamblul „KUD Panče Pešev”, Macedonia de Nord

Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Baia Mare

Ansamblul „Compañía Folklorica Danzantes”, Argentina

Ansamblul Folcloric „Izvorașul”, Drobeta Turnu-Severin

VINERI, 4 IULIE , ORA 19:00 , PARCUL ROZELOR

Participă:
Ansamblul Folcloric „Lugojana”, Lugoj

Ansamnlul „ORO Niš”, Serbia

Ansamblul „Doina Timișului”, Casa Studenților Timișoara

Grupul „Zamorra”, Spania

Ansamblul „Jurošík”, Slovacia

Ansamblul „Timișul”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara

Grupul „Alma Guarani”, Paraguai

Ansamblul „Kapanski Razgrad”, Bulgaria

Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”, Iași

Grupul „Flying Georgians”, Georgia

SÂMBĂTĂ,  5 IULIE , ORA 19:00 , PARCUL ROZELOR

Participă:
Ansamblul „Dor călător” Graz

Ansamblul „Eszterlanc”

Societatea Academică de promovarea muzicii „Gusle”, Kikinda

Ansamblul Academic „Mladost” al Uniunii Sârbilor din România

Ansamblul „Jurošík”, Slovacia

Ansamblul „Kapanski Razgrad”, Bulgaria

Grupul „KUD Oton Župančič”, Slovenia

Ansamblul „Compañía Folklorica Danzantes”, Argentina

Grupul „Municipality of Agrinio folk dance”, Grecia

Grupul „Alma Guarani”, Paraguai

Grupul „Flying Georgians”, Georgia

Ansamblul „Slowianki”, Polonia

Grupul „Art Association for youths”, Thailanda

DUMINICĂ, 6 IULIE , ORA 19:00, PARCUL ROZELOR

Spectacol de închidere

Participă:
Școala de dans popular „Maria și Marius Ursu”

Ansamblul „Pusta Banatului”

Ansamblul sârbesc „Sveti Sava”, Sânicolau Mare

Grupul „Flying Georgians”, Georgia

Grupul „Zamorra”, Spania

Ansamblul „Jurošík”, Slovacia

Ansamblul „Slowianki”, Polonia

Grupul „Art Association for youths”, Thailanda

Grupul „Alma Guarani”, Paraguay

Ansamblul „Compañía Folklorica Danzantes”, Argentina

Ansamblul „KUD Panče Pešev”, Macedonia de Nord

Ansamblul „Kapanski Razgrad”, Bulgaria

Grupul „KUD Oton Župančič”, Slovenia

Grupul „Municipality of Agrinio folk dance”, Grecia

Ansamblul „ORO Niš”, Serbia

Ce se mai întâmplă la festivalul inimilor?

2-6 IULIE 2025, ORA 21:00, PIAȚA UNIRII

MIERCURI, 2 IULIE 2025, ORA 21:00

Din Bihor, în America Latină

Invitați: Ansamblul „Crișana” și Fabricio Alma Delgado (percuție)

JOI, 3 IULIE 2025 | ORA 21:00

Performance coregrafic Paraguay, Georgia, Slovacia

VINERI, 4 IULIE 2025 | ORA 21:00

Performance coregrafic Tailanda, Polonia, Argentina

SÂMBĂTĂ, 5 IULIE 2025 | ORA 21:00

Performance coregrafic Serbia, Spania, Macedonia

DUMINICĂ, 6 IULIE 2025 | ORA 21:00

Performance coregrafic Bulgaria, Slovenia, Grecia

SÂMBĂTĂ, 5 IULIE 2025 , ORA 17:00 , ATRIUM, IULIUS MALL

Performance coregrafic Georgia și Slovenia

DUMINICĂ , 6 IULIE 2025 , ORA 12:00 , FLASHMOB

Biserica Ucraineană – Paraguay, Georgia, Slovacia

Biserica Calea Aradului – Serbia, Spania, Macedonia

Biserica Dacia – Tailanda, Polonia, Argentina

5-6 IULIE 2025, 19:00 – 21:00, PARCUL ROZELOR

Expoziție de costume din patrimoniul ansamblurilor participante

Acțiune accesibilizată persoanelor nevăzătoare

INTRAREA ESTE LIBERĂ

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite