Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Creative Talks & Matchmaking Fair. Târg cu reprezentanți ai industriilor culturale și creative în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023  

Publicat

pe

O serie de invitați locali și internaționali vor vorbi la Creative Talks & Matchmaking Fair, eveniment organizat de Primăria Municipiului Timișoara, în 27 și 28 mai 2022.

Aceștia vor discuta cu publicul timișorean despre dezvoltarea și evoluția industriilor culturale și creative, în contextul în care ne apropiem de 2023, an în care orașul va fi Capitală Europeană a Culturii.

Evenimentul este gratuit, se desfășoară la Centrul de Proiecte și va avea un format hibrid, atât cu participare în sală, cât și online.

Reprezentanți ai industriilor culturale și creative din Timișoara vor vorbi despre experiența lor din ultimii ani și modul în care au reușit să se adapteze la schimbare. De asemenea, invitați internaționali vor prezenta, la Creative Talks & Matchmaking Fair, modul în care deținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii a influențat sectorul industriilor culturale și creative din orașele și regiunile lor.Participanții la eveniment se vor putea implica activ în discuții cu invitații, atât din sală, cât și în mediul online.

Printre invitații internaționali se va afla, în calitate de key note speaker, Paolo Montemurro, Director Materahub, entitate care, prin proiectele pe care le dezvoltă, susține industriile culturale și creative. Paolo se implică activ în dezvoltarea relațiilor internaționale, la nivel european, ale reprezentanților din industriile culturale și creative. Printre multe alte proiecte pe care le dezvoltă și susține, din 2016, este responsabil cu includerea Materahub în rețelele europene dedicate domeniului, printre care amintim European Creative Business Network, Creative Business Cup Network și European Creative Hubs Network. În această ultim menționată rețea a colaborat cu EC Science HUB JRC la un proiect pilot, pentru a descoperi modul în care centrele creative (hub-uri) pot deveni spații potrivite pentru dezvoltarea unor politici și programe care sprijină angajarea tinerilor prin intermediul sectorului cultural și creativ.

Evenimentul Creative Talks & Matchmaking Fair include două zile de discuții constructive despre industriile culturale și creative, dar și posibilitatea de socializare cu reprezentanții din domeniu.

Program

Vineri, 27 mai 2022

15:00 Check-in și Coffee Break

15:30 Cuvânt de bun-venit din partea reprezentanților Primăriei Municipiului Timișoara

16.00 Secțiunea 1: Câștigurile și neajunsurile Capitalei Europene a Culturii pentru industriile culturale și creative

Invitați:
Paolo Montemurro, Materahub, Matera – Italia

Gisa Schosswohl, Creative Region, Linz – Austria (online)

Josephine Hage, Kreatives Sachsen, Chemnitz – Germania (online)

Q&A și dezbatere facilitată de către Raluca Cibu-Buzac

18:30 Networking în curtea Centrului de Proiecte Timișoara

Sâmbătă, 28 mai 2022

10:30 Check-in și Coffee Break

11:00 Secțiunea 2: De ce și cum pot industriile culturale și creative să dezvolte noi procese, servicii, conținut și practici pentru a putea oferi mai multă valoare în societatea actuală

Invitați:

Livia Coloji, Gruni

Laura Chiriță, KIRIZZA (online)

Nicoleta Ciocov & Elisabeta Varga-Piatek, Timișoara la cutie

Ioana Petruțiu, Space Artisan

Mona Szucsik, SZALT

Raluca Selejan, Librăria ”La Două Bufnițe”

Oana Monoran, Monoton

Alexandra Irimia, Timișoara Tour Guide

Q&A și dezbatere facilitată de către Raluca Cibu-Buzac

13.00 Pauză de prânz

15.00 Secțiunea 3: Instrumente concrete și de impact lansate de terți sau intermediari pentru sprijinirea antreprenoriatului și dobândirea abilităților specifice sectorului industriilor culturale și creative

Invitați:

Flavia Buzgar, building.a.community by AMBASADA

Silviu Vert, ID/IFR and e-Learning Centre (CeL), Universitatea Politehnica Timișoara

Q&A și dezbatere facilitată de către Raluca Cibu-Buzac

17.00 Secțiunea 4: Vor supraviețui sau vor prospera industriile culturale și creative sub presiunea tot mai crescută a globalizării și inovației tehnologice?

Invitați:

Paulo Montemurro, Materahub, Matera – Italia

Silviu Vert, ID/IFR and e-Learning Centre (CeL), UPT

Corina Bucea, Echipa Curatorială Timișoara 2023

17.45 Cuvânt de încheiere: Lavinia Simion, Consilier, Coordonator Proiect ECoC-SME, Municipiul Timișoara

În ambele zile, în curtea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, va avea loc un târg special – Matchmaking Fair – care va prezenta o parte din actorii industriilor culturale și creative locale. Participanții se vor putea bucura de exponate din zonele de fashion, design de produs, muzică și industrii conexe, foto și video, accesorii și produse hand-made, obiecte de artă lucrate manual și altele.

Formatul evenimentului Creative Talks & Matchmaking Fair va fi unul hibrid, participarea la eveniment fiind posibilă atât în sala Centrului de Proiecte, cât și online, pe pagina de Facebook a evenimentului. Toate prezentările din cadrul conferințelor și sesiunile de discuții se desfășoară în limba engleză.

Înscrierea la Creative Talks & Matchmaking Fair se va face prin înregistrare gratuită, accesând acest link https://bit.ly/creativetalkstimisoara, în limita locurilor disponibile.

Creative Talks and Matchmaking Fair reprezintă Acțiunea 2din cadrul planului de acțiune dezvoltat în proiectul Interreg Europe ECoC-SME: Actions for inducing SME growth and innovation via the ECoC event and legacy / Acţiuni de stimulare a creşterii şi inovării IMM-urilor, prin evenimentul Capitală Europeană a Culturii şi moştenirea acestuia, care oferă experiențe de învățare și networking pentru o mai bună colaborare între industriile menționate, tech și de afaceri între orașe foste, actuale și viitoare Capitale Europene ale Culturii.

Partenerii proiectului:

  • Universitatea Finlandei de Est – Institutul Karelian, Finlanda –  Lider de proiect
  • Municipiul Leeuwarden, Olanda – Partener de proiect
  • Fundaţia Incubator, Leeuwarden, Olanda – Partener de proiect
  • MateraHub Industrii Culturale şi Creative, Matera, Italia – Partener de proiect
  • Municipiul Rijeka, Croaţia – Partener de proiect
  • Municipiul Timişoara, România – Partener de proiect
  • Universitatea Vytautas Magnus, Centrul pentru practici de afaceri, Kaunas, Lituania – Partener de proiect

Persoană de contact – Municipiul Timișoara:

Lavinia Simion – manager de proiect

Tel. 0374 555 161, email: lavinia.simion@primariatm.ro

Pentru mai multe informații despre proiect, accesați website-ul:

 www.interregeurope.eu/ecoc-sme/

Cultură

Ziua Națională a Tineretului – 25 de evenimente, la Timișoara

Publicat

pe

,,Timișoara pentru TINEri” aduce evenimente care mai de care, pentru toate preferințele, pentru a marca Ziua Națională a Tineretului.

Între 21 aprilie – 1 mai, Primăria Municipiului Timișoara, alături de mai multe instituții și organizații partenere, pregătește filme, piese de teatru, concerte, competiție cu bărci dragon, picnicuri, proiecții de film și dezbateri, în diverse zone din oraș.

Cursa pe Bega cu bărci dragon, pentru care vă puteți înscrie până în 22 aprilie, va avea loc în 24 aprilie, va fi o întrecere pe echipe și promite să fie experiență de neuitat.

Înscrierile se pot face la acest link: https://forms.gle/nizpkRt6p3t4XyCT9

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit două reprezentații ale piesei Harap-Alb, un recital Dragoș Moldovan și Andreea Vlas, musicalul „Come into the Light!”, un picnic și o proiecție de film și spectacolul folcloric „Azi, la noi, cântă tot natul”.

Nici Teatrul Maghiar nu se lasă mai prejos, jucând atât ,,Pericles” cât și ,,Doctorul”. Liceul Waldorf își prezintă musical-ul ,,Aladdin”, iar în cartierul Dacia, în parc, de la ora 11:00 se va organiza un Picnic Atipic.

Proiectul ”Timișoara pentru TINEri” este realizat de Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara, structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș,, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Cinema Victoria, Cinema Timiș, Filarmonica Banatul, Harababura, Liceul Waldorf Timișoara, Club Sportiv Nautic Banat Timișoara și Visit Timișoara.

Citeste mai mult

Cultură

„Romanian Psycho“, a doua premieră din luna aprilie, la Teatrul Național Timișoara

Publicat

pe

A doua premieră a lunii aprilie la Teatrul Național din Timișoara lansează o provocare marca Florin Piersic jr, care se întoarce la tripla ipostază de dramaturg, regizor și interpret în comedia „Romanian Psycho“.

Îndrăgitul actor al Teatrului Național construiește, cu inteligența, cu umorul și cu verva care îi sunt proprii, ceea ce se numește științific „safe space”, spațiul de siguranță al cărui destinatar este un personaj necunoscut care poate lua chipul fiecărui spectator în parte.

Așa cum ne-a obișnuit, Florin Piersic jr aduce pe scenă o lume care ne este foarte apropiată, dar pe care o descoperim cu surprindere și care, dincolo de hohotul de râs, deschide o temă de reflecție profundă despre o realitate simptomatică.

Premiera spectacolului ROMANIAN PSYCHO are loc duminică, 14 aprilie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național, fiind urmată de o a doua reprezentație marți, 16 aprilie.

Biletele pot fi achiziționate pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Ziua Internațională a Cărții. Recitaluri muzicale și literare la Filarmonica Banatul Timișoara

Publicat

pe

Filarmonica Banatul Timișoara, în parteneriat cu Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, organizează, în premieră, două evenimente ce îmbină, într-un concept inedit, muzica și literatura, pentru a marca Ziua Internațională a Cărții, sărbătorită anual la data de 23 aprilie.

Primul eveniment va avea loc pe 16 aprilie, când publicul este așteptat de la ora 19:00 la Sala Capitol, ce va găzdui recitalul cameral susținut de Sebastian-Mihai Tegzeșiu la vioară, Ștefan Cazacu la violoncel și Ioan-Dragoș Dimitriu la pian. Tema evenimentului este „Prietenia”, iar melomanii vor avea ocazia să asculte Trioul cu pian Nr. 2 compus de Dmitri Șostakovici în 1943-1944 și dedicat prietenului său apropiat, criticul și muzicologul Ivan Sollertinsky, a cărui moarte l-a marcat profund.

Programul muzical al serii cuprinde și Trioul cu pian „Arhiducele” de Ludwig van Beethoven – lucrare compusă pentru Arhiducele Rudolf al Austriei, cel mai tânăr dintre cei doisprezece fii ai împăratului Leopold al II-lea, prieten al compozitorului. Amfitrionul serii de 16 aprilie va fi actorul Cătălin Ursu, care va interpreta poeme din volumul colectiv „Bleu Ciel. Timișoara celestă”, publicat de căre Biblioteca Județeană Timiș în 2022, și care reunește fragmente din operele unor poeți bănățeni trecuți în neființă: Ioan Crăciun, Adrian Derlea, Francisc Doda, Traian Dorgoșan, Valeriu Drumeș, Pavel Gătăianțu, Ion Monoran, Nicolae de Popa, Gheorghe Pruncuț, Dan Emilian Roșca, Marcel Turcu. Astfel, spectatorii vor (re)descoperi literatura în actualitatea, relevanța și muzicalitatea ei.

Bilete: https://shorturl.at/rvzC9

Evenimentele dedicate Zilei Internaționale a Cărții continuă pe 25 aprilie, de această dată cu un eveniment dedicat copiilor. Recitalul educativ „Comorile ascunse ale muzicii și ale literaturii” îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Lucian Onița. Plasat în cadrul Săptămânii Altfel, evenimentul, care are loc de la ora 15:00, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, este conceput și adaptat pentru micii melomani, cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani. Pe scenă vor urca artiștii Ansamblului vocal Voces Timisienses al Filarmonicii Banatul Timișoara, alături de actorul Adrian Jivan. În programul muzical al serii sunt incluse compoziții de Bach, Vivaldi, Beethoven, dar și ale unor creatori celebri ai vremurilor noastre precum Brian May (We will rock you) sau M. Norman (tema din filmul James Bond). Programul literar include fragmente din Ion Creangă, Antoine de Saint-Exupéry și Rudyard Kipling.

Ziua Internațională a Cărții se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO pentru a promova lectura. Data a fost aleasă pentru că marchează trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes.

Biletele: https://shorturl.at/AJNT0

Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

Partener: Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite