Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Cristian Sida va expune la Jecza Gallery din Timișoara

Publicat

pe

Cristian Sida a expus deja la Paris, New York, Viena, Biarritz, Budapesta, Izmir, Karlsruhe, Salzburg etc. Este cotat drept unul dintre artiștii consacrați ai Europei Centrale.

E momentul ca publicul din Timișoara să se bucure de noua sa expoziție personală de anvergură: „Sparring Partners“.

Cristian Sida, unul din cei mai în vogă artiști vizuali contemporani expune, de la mijlocul lunii, în continuarea avanpremierei de la mijlocul anului trecut. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 13 aprilie de la ora 18:00, la Jecza Gallery, iar cu această ocazie va fi prezentat și ultimul catalog al artistului, 16 19.

Expoziția aduce pe simeze aproximativ 40 de lucrări realizate în ultimii ani. Artistul a ales aproximativ 25 de lucrări pe hârtie și intervenții pe fotografii și suporturi alternative, alături de alte 15 lucrări pe pânză de dimensiuni foarte mari și medii din seriile Pour les privés d’amour et de pinard, Pigerolles, Corsica – Biguglia (2016 – 2024).

Lucrările făcute la Timișoara reprezintă rememorări și revizitări ale desenelor realizate în Corsica între anii 2021 – 2024, transpuse în aceeași tehnică (pastel, cărbune, marker) pe formate mari ori panoramice.

Pornind de la legendara piesă din 1984 a lui Paolo Conte cu același titlu – „Sparring Partners“, Cristian Sida se afirmă pe sine.

„Prin desen îmi marchez locul, existența. Traiectoria mea plastică este dată în mod firesc de relația complementară între ceea ce trăiesc și ceea ce visez. Obsesia pentru detalii anatomice nu este întâmplătoare, însă nici premeditată. Subconștientul (meu) este un sparring partner. Desenezi zona care te doare, iar creația devine un panaceu universal, o terapie”, arată artistul. El rememorează un moment – cheie în creația sa.  „Puterea de convingere a liniei a fost determinată în noiembrie 2015. Într-o noapte la hotelul Ibis din București, G. L. mi-a pregătit un mic dejun cu 48 de carioci, o revistă Șoimii patriei și o pară. M-a repoziționat în raport cu pictura pe pânză și m-a împăcat cu linia. Un exercițiu simetric, primele mele scrawls-uri s-au întâmplat în 1979 pe caietele de lecții de franceză ale mamei mele”. Azi ne invită să îi admirăm picturile și desenele – intervenții pe fotografii. Unele au în fundal o bază NATO. Momentele actuale vor fi descoperite în lucrări de ochiul atent. Dincolo de linie, accente neon, diverse medii de culoare, siluete, un AKM, un mesaj, etc.

„Desenul accidental tehnic decorativ – grafic – pictural – sculptural – orb – surd – convențional – caligrafic devine geneză. Desenul este ordonator al spațiului cu funcție estetică, organică, de schelet. Nimic prestabilit în afara suportului, desenul devine un ready-made ajustat”, afirmă artistul.

Cristian Sida este unul din cei mai în vogă creatori vizuali contemporani, cu sute de expoziții și numeroase rezidențe artistice în țară și străinătate. Pe lângă numeroase expoziții în galerii franceze, în ultima decadă a finalizat o serie de picturi murale monumentale care colorează clădirile Corsica sau din Mericourt, în Regiunea Nord Pas de Calais, în cadrul unui proiect al muzeului Louvre (Paris) / Lens.

Conferențiar la Facultatea de Arte și Design din Timișoara (specializarea Pictură), membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru de onoare al Association „Atelier International d’Artistes  Plasticienns”, Cristian Sida este de mai mulți ani pe jumătate rezident în Franța, unde participă la proiecte de anvergură. De asemenea, a susținut, ca lector invitat, mai multe conferințe de artă la Université Paris 8 și la École Supérieure d’Art de Lorraine, la Metz.

Expoziția „Sparring Partners“  de la Jecza Gallery va putea fi vizitată în perioada 13 aprilie – 19 mai 2024.

Citeste mai mult

Cultură

Bastion by Merlin. Programul concertelor în luna iulie

Publicat

pe

Weekendurile cu muzică live continuă în luna iulie, în cadrul seriei de evenimente „Bastion by Merlin”, ce transformă centrul Timișoarei, la fiecare final de săptămână, într-un spațiu dedicat muzicii.

Publicul este invitat să se bucure de un repertoriu divers, ce îmbină stiluri moderne, într-un cadru istoric, la Bastionul Theresia din Timișoara.

Prima sâmbătă din luna iulie aduce în fața timișenilor un concert special susținut de 3 Sud Est, trupa care a scris istorie în muzica românească și care promite o seară plină de nostalgie.

Duminică, 6 iulie, în Bastionul Maria Theresia vor răsuna acorduri de rock progresiv al trupei Abra, care revine pe scenă cu un stil inconfundabil și o experiență de peste 40 de ani, alături de Horea Crișovan și Florin Cvasa.

Programul complet al concertelor din luna iulie:

5 iulie – 3 Sud Est

6 iulie – Abra

12 iulie – Magnetical Muse

13 iulie – Bruno and the Blues

19 iulie – MCS United

20 – Amphitrio

26 iulie – Alone at Parties

27 iulie – Mircea Baniciu & Țapinarii

Accesul la concerte este gratuit. Bastion By Merlin este o serie de evenimente finanțată de Consiliul Județean Timiș și implementată de Teatrul Merlin, cu scopul de a revitaliza Bastionul Theresia din Timișoara.

Citeste mai mult

Cultură

Universitatea de Vest din Timișoara, expoziție în Parcul Internațional de Sculptură din Mericourt – Franța

Publicat

pe

Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara continuă un parteneriat artistic internațional remarcabil cu Primăria orașului Mericourt (Franța), demarat în anul 2013 de către Prof. univ. dr. Cristian Sida. Acest protocol de colaborare a fost posibil cu sprijinul autorităților franceze, în special al domnului Serge Ternisien, director financiar în cadrul Primăriei Mericourt, și al reputatului artist plastic Richard Marcziniak, activ în regiunea Nord-Pas de Calais.

Colaborarea a debutat încă din anul 2012 ca idee de proiect și s-a concretizat prin organizarea a nouă rezidențe artistice internaționale, desfășurate după cum urmează:

2013 – Rezidență de pictură și grafică „Maudite soit la guerre”, Centrul Cultural Max Pol Fouchet, Mericourt

2014 – Două rezidențe: gravură (aprilie) și sculptură (septembrie)

2016 – Rezidență de tapiserie, în Aubusson – capitala mondială a tapiseriei – și în Mericourt

2017 – Rezidență de pictură „Des arbres, des Arts”

2018 – Rezidență de gravură și pictură

2019 – Rezidență de pictură

2022 – Rezidență de pictură

2025 – Inițierea Parcului Internațional de Sculptură în cartierul ecologic Arboretum-La Gare, Mericourt

Cel mai recent proiect, Parcul Internațional de Sculptură, a fost inițiat în 2024 de Prof. univ. dr. Cristian Sida, în colaborare cu domnul Serge Ternisien. În luna noiembrie a anului trecut, o echipă a vizitat Mericourt pentru a identifica locația și posibili sponsori. Cu sprijinul întreprinderii de confecții metalice Rovis et Vasseur și al Primarului orașului Mericourt, domnul Bernard Baude, proiectul a fost lansat oficial în luna iunie 2025.

Echipa artistică este formată din:

Lector univ. dr. Dan Visovan

Doctorand Toma Libotyan

Prof. univ. dr. Cristian Sida – organizator și traducător

Inaugurarea oficială a Parcului va avea loc săptămâna viitoare, prin amplasarea primelor două lucrări de sculptură realizate de artiștii români. Această inițiativă consolidează poziția internațională a Universității de Vest din Timișoara și a Facultății de Arte și Design, în contextul unei colaborări culturale europene de succes. Orașul Mericourt este situat în apropierea orașului Lens, unde se află celebrul Louvre-Lens, al doilea muzeu Luvru ca importanță în lume, ceea ce conferă proiectului un cadru de vizibilitate internațională sporită.

Citeste mai mult

Cultură

„Festivalul Inimilor“, ediția XXXIV, la Timișoara. Aflați programul complet

Publicat

pe

35 de ansambluri, din 14 țări, de pe 4 continente, participă, în acest an, la sărbătoarea coregrafiei folclorice mondiale de la Timișoara.

Pentru câteva zile, Timișoara devine gazdă a patrimoniului cultural universal, reafirmându-și identitatea de capitală a culturii și construind punți între trecut și prezent, între comunități, generații și continente.

Eveniment cu o semnificație aparte, Festivalul Inimilor este primul festival internațional organizat în România după Revoluția din 1989 și cel mai important festival de coregrafie folclorică din Europa. Născut din dorința de a promova pacea, prietenia între culturi și redescoperirea valorilor culturale autentice, festivalul a devenit, în timp, un simbol al libertății de expresie și al reconectării României la scena internațională a culturii tradiționale.

De-a lungul celor peste trei decenii de existență, Festivalul Inimilor a crescut constant în amploare, prestigiu și relevanță, devenind cel mai important proiect din calendarul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale de către publicul timișorean.

Ce aduce anul acesta, Festivalul Inimilor?

Spectacole în Parcul Rozelor, performance-uri în alte puncte ale orașului – Piața Unirii, cartiere, Bastionul Theresia – o expoziție senzorială de costume populare, destinată persoanelor nevăzătoare fac din Festivalul Inimilor un eveniment extrem de apreciat și așteptat, care îmbrățișează întreaga Timișoară.

PROGRAM

18:30, Catedrală – Parada costumelor

MIERCURI, 2 IULIE 2025, PARCUL ROZELOR

20:30, Deschiderea Festivalului. Spectacol de gală

Participă:
Grupul „Art Association for youths”, Thailanda

Ansamblul „KUD Panče Pešev”, Macedonia de Nord

Grupul „Municipality of Agrinio folk dance”, Grecia

Grupul „Zamorra”, Spania

Ansamblul „Compañía Folklorica Danzantes”, Argentina

Ansamblul „Slowianki”, Polonia

Grupul „KUD Oton Župančič”, Slovenia

Grupul „Alma Guarani”, Paraguai

Ansamblul „Kapanski Razgrad”, Bulgaria

Ansamblul „Jurošík”, Slovacia

Ansamnlul „ORO Niš”, Serbia

Grupul „Flying Georgians”, Georgia

Grupul „Beinjing Academy”, China

Ansamblul „Timișul” Tineret, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara
Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, Craiova

JOI, 3 IULIE, ORA 19:00, PARCUL ROZELOR

Participă:
Grupul „Municipality of Agrinio folk dance”, Grecia

Grupul „Art Association for youths”, Thailanda

Ansamblul „Zestrea Gugulanilor”, Caransebeș

Grupul „Zamorra”, Spania

Ansamblul „Cununa Timișului”, Ghiroda

Ansamblul „Kapanski Razgrad”, Bulgaria

Ansamblul Folcloric „Crișana”, Oradea

Grupul „KUD Oton Župančič”, Slovenia

Ansamblul Profesionist „Banatul”, Timișoara

Ansamblul „Slowianki”, Polonia

Ansamnlul „ORO Niš”, Serbia

Ansamblul „KUD Panče Pešev”, Macedonia de Nord

Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”, Baia Mare

Ansamblul „Compañía Folklorica Danzantes”, Argentina

Ansamblul Folcloric „Izvorașul”, Drobeta Turnu-Severin

VINERI, 4 IULIE , ORA 19:00 , PARCUL ROZELOR

Participă:
Ansamblul Folcloric „Lugojana”, Lugoj

Ansamnlul „ORO Niš”, Serbia

Ansamblul „Doina Timișului”, Casa Studenților Timișoara

Grupul „Zamorra”, Spania

Ansamblul „Jurošík”, Slovacia

Ansamblul „Timișul”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara

Grupul „Alma Guarani”, Paraguai

Ansamblul „Kapanski Razgrad”, Bulgaria

Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”, Iași

Grupul „Flying Georgians”, Georgia

SÂMBĂTĂ,  5 IULIE , ORA 19:00 , PARCUL ROZELOR

Participă:
Ansamblul „Dor călător” Graz

Ansamblul „Eszterlanc”

Societatea Academică de promovarea muzicii „Gusle”, Kikinda

Ansamblul Academic „Mladost” al Uniunii Sârbilor din România

Ansamblul „Jurošík”, Slovacia

Ansamblul „Kapanski Razgrad”, Bulgaria

Grupul „KUD Oton Župančič”, Slovenia

Ansamblul „Compañía Folklorica Danzantes”, Argentina

Grupul „Municipality of Agrinio folk dance”, Grecia

Grupul „Alma Guarani”, Paraguai

Grupul „Flying Georgians”, Georgia

Ansamblul „Slowianki”, Polonia

Grupul „Art Association for youths”, Thailanda

DUMINICĂ, 6 IULIE , ORA 19:00, PARCUL ROZELOR

Spectacol de închidere

Participă:
Școala de dans popular „Maria și Marius Ursu”

Ansamblul „Pusta Banatului”

Ansamblul sârbesc „Sveti Sava”, Sânicolau Mare

Grupul „Flying Georgians”, Georgia

Grupul „Zamorra”, Spania

Ansamblul „Jurošík”, Slovacia

Ansamblul „Slowianki”, Polonia

Grupul „Art Association for youths”, Thailanda

Grupul „Alma Guarani”, Paraguay

Ansamblul „Compañía Folklorica Danzantes”, Argentina

Ansamblul „KUD Panče Pešev”, Macedonia de Nord

Ansamblul „Kapanski Razgrad”, Bulgaria

Grupul „KUD Oton Župančič”, Slovenia

Grupul „Municipality of Agrinio folk dance”, Grecia

Ansamblul „ORO Niš”, Serbia

Ce se mai întâmplă la festivalul inimilor?

2-6 IULIE 2025, ORA 21:00, PIAȚA UNIRII

MIERCURI, 2 IULIE 2025, ORA 21:00

Din Bihor, în America Latină

Invitați: Ansamblul „Crișana” și Fabricio Alma Delgado (percuție)

JOI, 3 IULIE 2025 | ORA 21:00

Performance coregrafic Paraguay, Georgia, Slovacia

VINERI, 4 IULIE 2025 | ORA 21:00

Performance coregrafic Tailanda, Polonia, Argentina

SÂMBĂTĂ, 5 IULIE 2025 | ORA 21:00

Performance coregrafic Serbia, Spania, Macedonia

DUMINICĂ, 6 IULIE 2025 | ORA 21:00

Performance coregrafic Bulgaria, Slovenia, Grecia

SÂMBĂTĂ, 5 IULIE 2025 , ORA 17:00 , ATRIUM, IULIUS MALL

Performance coregrafic Georgia și Slovenia

DUMINICĂ , 6 IULIE 2025 , ORA 12:00 , FLASHMOB

Biserica Ucraineană – Paraguay, Georgia, Slovacia

Biserica Calea Aradului – Serbia, Spania, Macedonia

Biserica Dacia – Tailanda, Polonia, Argentina

5-6 IULIE 2025, 19:00 – 21:00, PARCUL ROZELOR

Expoziție de costume din patrimoniul ansamblurilor participante

Acțiune accesibilizată persoanelor nevăzătoare

INTRAREA ESTE LIBERĂ

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite