Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Educație prin artă, cursuri de scenografie și teatru, gratuite, în Parcul Primăverii

Publicat

pe

Cel mai mare festival multicultural din regiune, Parcul Primăverii de la Muzeul Satului Bănățean, apropie Timișoara de statutul de Capitală Europeană a Culturii printr-o serie de acțiuni educative și culturale de excepție pregătite în colaborare cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” din București.

De luni, 18 aprilie, până vineri, 22 aprilie, la ora 12:30, toți iubitorii de marionete cu vârsta cuprinsă între 4 și 80 de ani sunt așteptați la atelierul „Hai la joacă, Pogany!”, un program de educație prin artă și terapie prin îmbrățișare în cadrul căruia realizatorul Ilinca Istrate va da viață unei marionete de lemn construite ca omagiu pentru opera lui Constantin Brâncuși. În aceleași zile, de la ora 13:30, Marian Sas, artist profesionist, colaborator al Circului Metropolitan București, actor și pedagog de teatru, va prelua ștafeta momentelor spectaculoase în cadrul atelierului de acrobație „Eșarfa zburătoare”, un adevărat program de educație prin elemente de teatru și circ.

De luni, 18 aprilie, până joi, 21 aprilie, de la ora 14:30, tinerii peste 14 ani pot fi inițiați în arta scenografică sub îndrumarea reprezentanților Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”. Nu este necesară înscrierea deoarece încurajăm improvizația și spontaneitatea, două dintre caracteristicile comune marilor artiști.

Pedagogia teatrală va fi la loc de cinste în Parcul Primăverii prin intermediul unui program de educație verbală și nonverbală, prin jocuri și elemente ale artei dramatice, gândit pentru două categorii de public: luni, 18 aprilie și marți, 19 aprilie – învățăcei vor fi cei cu vârsta între 4 și 18 ani, iar miercuri, 20 aprilie și joi, 21 aprilie – va fi rândul educatorilor de la clasele primare să pătrundă tainele artei scenice.

Parcul Primăverii are onoarea de a fi gazda prof. univ. dr. Liviu Lucaci, rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București, care va modera o masă rotundă despre perspectivele învățământului vocațional în România. La Muzeul Satului Bănățean va fi reprezentată și Universitatea de Arte George Enescu din Iași, un important contributor la viața artistică și culturală românească.

Fiecare seară din cadrul celui mai mare festival multicultural din regiune îmbină sacrul cu profanul, astfel că bogatei oferte de experiențe artistice din Parcul Primăverii i se adaugă un concert de muzică contemporană – ARCHAEUS, un concert de muzică folclorică cultă – Andreea Chira și Corala CONTRAST, un concert al trupei PĂMÂNT, un spectacol UNATC – „Lecții despre iubire și creier” – clasa prof. univ. Mircea Gheorghiu, un concert de muzică bizantină și un recital Grigore Leșe.

Parcul Primăverii este un eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș, adus în fața publicului ca o contribuție specială pentru Timișoara, Capitală Europeană a Culturii. Prima ediție a Parcului Primăverii va începe vinerea aceasta, în 15 aprilie, cu acces liber și gratuit la toate activitățile culturale, de divertisment și de încurajare a petrecerii timpului liber în familie. Mai multe detalii despre program și atracțiile pregătite pentru timișeni (concerte, ateliere de creație, traseu de aventură și vânători de comori) pot fi găsite pe www.parculprimaverii.ro.

Traseu de aventură pentru copii și vânătoare de comori pentru întreaga familie în Parcul Primăverii

Cultură

„Flavours of Banat and Crișana”, documentarul realizat de Charlie Ottley, proiectat la CJ Timiș

Publicat

pe

Timișenii sunt invitați la proiecția documentarului „Flavours of Banat and Crișana”, vizionare urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri susținută de Charlie Ottley și echipa sa.

Miercuri, 29 noiembrie, începând cu ora 18.00, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, Banatul poate fi redescoperit prin intermediul călătoriilor, bucătăriei, culturii, meșteșugurilor, istoriei, precum și prin intermediul unor peisaje naturale uluitoare.

Cunoscutul prezentator și producător britanic a realizat al doilea sezon din show-ul de succes Flavours of Romania care include frumusețea regiunii noastre, dar și provocările celor care încearcă să conserve tradiții și patrimoniul cultural al Banatului.

„Sunt foarte fericit să mă întorc în capitala Banatului, acum Capitală Europeană a Culturii. A fost o reală plăcere să includem Timișoara și județul Timiș în noul nostru sezon Flavours of Romania. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim călătoria fabuloasă prin Banat cu toți prietenii și susținătorii noștri” a declarat Charlie Ottley.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult

Cultură

Centrul Multifuncțional Bastion, gata pentru organizarea de evenimente culturale

Publicat

pe

Operatorii culturali interesați de organizarea unor evenimente pe parcursul anului 2024 la Centrul Multifuncțional Bastion au posibilitatea de a transmite un formular de înscriere până în data de 21 decembrie 2023, aplicațiile urmând a fi evaluate la începutul anului viitor de către o comisie mixtă din cadrul instituției.

Formularele de înscriere completate conform cerințelor vor fi trimise la adresa de e-mail dezvoltare.turism@cjtimis.ro. Informații suplimentare se pot obține atât prin e-mail cât și la numărul de telefon 0730 062 085.

Consiliul Județean Timiș încurajează desfășurarea unor activități menite să creeze un ansamblu de evenimente pe măsura potențialului cultural al orașului.

În cadrul Centrului se pot desfășura activități din arii tematice precum: arte vizuale (film, pictură, sculptură, arte decorative, foto/video, multimedia etc.), artele spectacolului (teatru, dans, muzică etc.), patrimoniu cultural și turism (tradiții, obiceiuri, muzică și dans popular, meșteșuguri tradiționale, artă culinară tradițională etc.), educație și mediere culturală (manifestată prin activități de tip expozițional, festival, lansare de carte, conferințe etc.).

Evenimentele desfășurate în incinta Centrului Multifuncțional Bastion urmăresc creșterea numărului de vizitatori, atât din rândul locuitorilor din Timișoara, cât și din cel al turiștilor români sau din străinătate. Totodată se are în vedere diversificarea ofertei culturale la nivelul județului Timiș și transformarea Complexului Bastion Theresia într-un punct de reper cultural și turistic.

Aflat în Bastionul Theresia, traveele C.1.17 – C.1.20, spațiu cunoscut anterior ca Zambara, acest centru a beneficiat de ample lucrări de amenajare și dotare, care l-au transformat într-unul dintre cele mai atrăgătoare și ofertante spații de evenimente din oraș.

 

Citeste mai mult

Cultură

FLM. Lugoj, „Florența Banatului”, episodul al doilea, va avea premiera la teatrul din oraș

Publicat

pe

Premiera în Sala Teatrului „Traian Grozavescu“, duminică, 26 noiembrie 2023, ora 17.00

Durata filmului 1h.30″ 

Proiecție pentru elevi 27 noiembrie, ora 12.00, Cinematograful „Bela Lugosi“

La premieră vor fi prezenti: Regizorul VASILE BOGDAN și MARIUS DABA (cameraman și editor al filmului)

****

Filmul Lugoj – Florența Banatului, episodul al doilea (partea 1 – 2) este o continuare a episodului realizat anul trecut, care definea identitatea Lugojului ca oraș mutietnic, european și cu o certă vocație ecumenică.

Acest episod reprezintă o aventură în spiritualitatea Lugojului din ultimul secol. Vocația culturală locală a Lugojului face ca traseele să ajungă departe de hotarele urbei, exact acolo unde fii cei mai talentați au ajuns șă trăiască si să creeze.

De asemenea, orașul a adoptat personalități creatoare care și-au găsit un loc pentru manifestare și dezvoltare culturală și artistică.

Multe personalități dialoghează și se poate observa că au o legătură organică în a construi o spiritualitate cu o amprentă aparte.

Spectatorii acestui documentar extrem de dinamic și colocvial vor vedea și auzi pe Mihai Brediceanu, Olga Fruma Brediceanu, Gelu Barbu, Dorli Blaga, surorile Dobrin (permanentele gazde ale unor alese întâlniri) dar și muzicieni contemporani precum Florin Paul și Aura Twarovska și plasticieni precum Silviu Oravițzan, Ingo Glass.

Multe alte nume al căror destin s-a legat și de istoria recentă a municipiului vor fi descoperite de spectatori pe parcursul periplului, care cuprinde și o descindere în atmosfera efevescentă a liceenilor actuali ai Liceului „Iulia Hasdeu“ – scoală ce  împlinește anul acesta 120 de ani de la înființare.

Parte a evenimentului organizat în cadrul proiectului „Lugoj – Valori în inima Europei“, proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj, filmul nostru, care va fi proiectat în trei episoade, își propune să reliefeze particularitățile urbei de pe Timiș, urmărind istoria, construcțiile spirituale și materiale, dar și atmosfera și perspectivele oamenilor de aici.

Primul episod a fost realizat și proiectat anul trecut, cel de-al doilea episod este pregătit pentru lansare iar cel de-al treilea episod va fi realizat anul viitor.

Scopul principal al proiectului este promovarea municipiului Lugoj, străvechea așezare de pe malurile Timișului, care a rămas în timp o oază de liniște, lumină și demnitate.

Numită de savantul Nicolae Iorga „Florența Banatului”, tocmai pentru armonia și strălucirea sa, orașul a devenit în timp pilda unei conviețuiri pline de înțelegere și frățești apropieri între oameni de diverse naționalități și confesiuni.

Astfel, cunoscut ca o adevărată capitală spirituală românească din Banat, Lugojul s-a afirmat și prin largi deschideri europene, datorate personalităților care, prin activitatea lor deosebită au promovat imaginea orașului atât în țară cât și în străinătate. Aceste personalități vor fi onorate, prin acest proiect, fiind prezentate în filmul care a fost realizat cu professionalism, emoție și dăruire de doi profesioniști în domeniu, Vasile Bogdan și Marius Daba.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite