Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Educație prin artă, cursuri de scenografie și teatru, gratuite, în Parcul Primăverii

Publicat

pe

Cel mai mare festival multicultural din regiune, Parcul Primăverii de la Muzeul Satului Bănățean, apropie Timișoara de statutul de Capitală Europeană a Culturii printr-o serie de acțiuni educative și culturale de excepție pregătite în colaborare cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” din București.

De luni, 18 aprilie, până vineri, 22 aprilie, la ora 12:30, toți iubitorii de marionete cu vârsta cuprinsă între 4 și 80 de ani sunt așteptați la atelierul „Hai la joacă, Pogany!”, un program de educație prin artă și terapie prin îmbrățișare în cadrul căruia realizatorul Ilinca Istrate va da viață unei marionete de lemn construite ca omagiu pentru opera lui Constantin Brâncuși. În aceleași zile, de la ora 13:30, Marian Sas, artist profesionist, colaborator al Circului Metropolitan București, actor și pedagog de teatru, va prelua ștafeta momentelor spectaculoase în cadrul atelierului de acrobație „Eșarfa zburătoare”, un adevărat program de educație prin elemente de teatru și circ.

De luni, 18 aprilie, până joi, 21 aprilie, de la ora 14:30, tinerii peste 14 ani pot fi inițiați în arta scenografică sub îndrumarea reprezentanților Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”. Nu este necesară înscrierea deoarece încurajăm improvizația și spontaneitatea, două dintre caracteristicile comune marilor artiști.

Pedagogia teatrală va fi la loc de cinste în Parcul Primăverii prin intermediul unui program de educație verbală și nonverbală, prin jocuri și elemente ale artei dramatice, gândit pentru două categorii de public: luni, 18 aprilie și marți, 19 aprilie – învățăcei vor fi cei cu vârsta între 4 și 18 ani, iar miercuri, 20 aprilie și joi, 21 aprilie – va fi rândul educatorilor de la clasele primare să pătrundă tainele artei scenice.

Parcul Primăverii are onoarea de a fi gazda prof. univ. dr. Liviu Lucaci, rectorul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I. L. Caragiale din București, care va modera o masă rotundă despre perspectivele învățământului vocațional în România. La Muzeul Satului Bănățean va fi reprezentată și Universitatea de Arte George Enescu din Iași, un important contributor la viața artistică și culturală românească.

Fiecare seară din cadrul celui mai mare festival multicultural din regiune îmbină sacrul cu profanul, astfel că bogatei oferte de experiențe artistice din Parcul Primăverii i se adaugă un concert de muzică contemporană – ARCHAEUS, un concert de muzică folclorică cultă – Andreea Chira și Corala CONTRAST, un concert al trupei PĂMÂNT, un spectacol UNATC – „Lecții despre iubire și creier” – clasa prof. univ. Mircea Gheorghiu, un concert de muzică bizantină și un recital Grigore Leșe.

Parcul Primăverii este un eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș, adus în fața publicului ca o contribuție specială pentru Timișoara, Capitală Europeană a Culturii. Prima ediție a Parcului Primăverii va începe vinerea aceasta, în 15 aprilie, cu acces liber și gratuit la toate activitățile culturale, de divertisment și de încurajare a petrecerii timpului liber în familie. Mai multe detalii despre program și atracțiile pregătite pentru timișeni (concerte, ateliere de creație, traseu de aventură și vânători de comori) pot fi găsite pe www.parculprimaverii.ro.

Traseu de aventură pentru copii și vânătoare de comori pentru întreaga familie în Parcul Primăverii

Cultură

Expoziția „Epoca Frumoasă“, realizată de copii, la Muzeul Național al Banatului

Publicat

pe

,,Epoca Frumoasă”, o expoziție documentație cu ilustrații inspirate de frumusețea Belle Epoque, realizată de copiii de la Comoara cu Artă din Timișoara, poate fi vizitată la Muzeul Național al Banatului în holul de la etajul Bastionului Maria Theresia, până în data de 30 iunie 2023, între orele 10:00 – 18:00, de miercuri până duminică.

Această colecție de ilustrații este rezultatul a două luni de documentare, schițe, etape de lucru, maniere diferite de abordare a tehnicii, parcurse de copiii care au ales să se exprime prin desen, făcând cunoștință cu arta și istoria sa.

Ilustrațiile cuprind detalii și momente despre ceea ce a însemnat „La Belle Epoque“, o explozie a civilizației umane, care a cuprins descoperiri științifice, triumful presei de masă, inovații precum telegrafia fără fir, automobilul, iluminatul stradal, vraja intelectuală și artistică prin marile nume: renumita scriitoare franceză Colette, Proust, Pablo Picasso, Van Gogh, Auguste Rodin, Victor Babeș, Marie Curie și altele. Toate într-o expoziție documentație, realizata de copii.

Comoara cu Artă este un studio de arte în Timișoara fondat de Adelina Ardelean, artist în comunicare vizuală și profesor de arte.  În acest spațiu desenul a devenit un instrument de cunoaștere, deoarece copiii folosesc bucuria de a creiona șă înțeleagă cultura și să își exploreze expresia artistică.

,,Am ales să le vorbesc copiilor despre «La Belle Epoque», deoarece cunoașterea trecutului și informațiile despre evoluție, le dezvoltă gândirea analitică, pentru a putea avea opinii și puncte de vedere proprii, dar ținând cont de detaliile importante. Datorită acestui proces lung de concentrare și creare, cum e un proiect complex de desen, copiii ajung să cunoască  profunzimea amănuntelor, fiind inspirați să își dorească să trăiască și ei la rândul lor o epoca  frumoasă, cu prosperitate, civilizație și eferveșcență culturală”,  a declarat Adelina, prof. coordonator.

Această expoziție a avut loc cu sprijinul Muzeului Național al Banatului, prin implicarea doamnei Corina Cranciova, muzeograf și coordonator al departamentului de Pedagogie Muzeală.

Vă invităm să vizitați expoziția „Epoca frumoasă“ și să vă lăsați învăluiți de energia sensibilă și gingașă a ilustrațiilor realizate de copii.

Acești mici artiști merită toată aprecierea noastră, deoarece aleg să își câștige încrederea în ei prin cunoaștere, artă și exprimarea imaginației, ca o promisiune a unui viitor încântător!

Citeste mai mult

Cultură

Festivalul Național de Folclor „Petrică Moise“, ediția a doua, la Timișoara

Publicat

pe

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș organizează Festivalul Național de Folclor „Petrică Moise“, ediția A II-a, în 8 iunie 2023, la ora 19, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Festivalul aduce un omagiu personalității și operei lui Petrică Moise. Bănățean mândru de originile sale și autentic în manifestare, Petrică Moise, de-a lungul carierei sale artistice, a colaborat cu cele mai cunoscute ansambluri folclorice din țară. A avut turnee în Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, SUA și Australia, purtând mereu în suflet dragostea pentru cântecul bănățean.

Și-a exprimat forța creatoare în albume pline de farmec și inspirație cum ar fi ”Câte-n lume vin și trec”, ”Acus’ am 50 de toamne”, ”Din Lada cu Zăstre” sau ”Cântări Noi, Cântări Bătrâne.” A primit aplauze la scenă deschisă cu interpretări și creații originale cum ar fi  ”Țara mea-i Banatu’ meu”, ”Două vieți dac’aș avea,” ”Două mândre din Chișoda” sau ”Lumea asta-i cum o vezi.” Personalitatea sa mobiliza publicul și stârnea de fiecare dată ropode de aplauze și lacrimi, Țara mea-i, Banatu’ meu devenind un adevărat imn al Banatului.

Invitați în recital sunt: Sava Negrean Brudașcu, Constantin Enceanu, Mihaela Petrovici, Georgiana Vița, Georgiana Necșa, Ciprian Pop, Răzvan Năstăsescu, Bogdan Firu, Lavinia Buru.

Invitați speciali sunt Marcel Pavel, Alin Stanis și Virtuozii Banatului, dirijori Radu și Ilie Vincu.

Spectacolul este prezentat de Iuliana Tudor.

Acompaniamentul este asigurat de Orchestra Ansamblului Profesionist „Banatul“, dirijor Sebastian Roșca iar coregrafia poartă semnătura maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu.

Invitațiile sunt diponibile pe www.eventim.ro, începând cu 29 mai 2023, ora 11:00.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș este instituție de cultură în subordinea Consiliului Județean Timiș.

Citeste mai mult

Cultură

1 iunie la Timișoara: spectacole, jocuri , film și teatru în aer liber. PROGRAMUL COMPLET

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara, prin Casa de Cultură, oferă o mulțime de activități educative și amuzante, pentru micii sărbătoriți, dar și pentru părinți și bunici. Toate activitățile se desfășoară în aer liber, iar Parcul Copiilor se va transforma într-un loc de poveste.

La Timișoara, sărbătoarea copilăriei din acest an începe încă din după-amiaza zilei de 31 mai. Grupul de suflători al Liceului de Artă „Ion Vidu” va da startul activităților, printr-un recital extraordinar. Va urma un „Carnaval al bucuriei și speranței”, spectacole de teatru pentru diferite categorii de vârstă și petreceri cu muzică și dans. Ansamblul „Timișul” Tineret va urca pe scenă și ne va încânta cu suite de dansuri populare, iar spre sfârșitul zilei, avem cinema în aer liber, cu filmul „Pinocchio”.

Ziua de 1 iunie oferă o mulțime de activități recreative și educative pentru toți copiii din oraș.

Parcul Copiilor din Timișoara se transformă într-un tărâm de basm. Sărbătoarea începe prin parada costumelor populare purtate chiar de cei mici. Grupuri de copii vor aduce pe scenă dansuri populare românești, ungurești, sârbești, germane, rome, bulgărești și ucrainene, dar și dansuri moderne. Trupa ORT-IKI din Ungaria vine pe picioroange, pentru a paradă la înălțime.  Programul zilei include concursuri cu premii, petreceri tematice pentru copii, spectacole de teatru, cinematograf  în aer liber și chiar o petrecere cu spumă.

Evenimentele sunt organizate pe tematici. Avem jocurile tradiționale ale copilăriei unde cei mici se distrează participând la Campionatul de elastic, unde va fi prezentă și campioana olimpică Simona Amânar. „Rațele și vânătorii” șotronul, cursele cu obstacole, peretele de escaladă, toate le vor oferi sărbătoriților zilei bucuria de a se juca împreună în aer liber. Nu vor lipsi jocurile de creativitate, cu ateliere de pictură și lut, ateliere cu activități ecologice, împletituri din nuiele, ateliere de meșterit din lemn, aranjamente florale, confecționat păpuși din linguri de lemn, troc cu jucării.

Mai multe instituții au colaborat în pregătirea activităților pentru copii. Cei mici vor putea urmări prezentări ale echipamentelor și tehnicilor de intervenție utilizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș, Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Brigada 18 Cercetare – Supraveghere „Decebal”, Agenția Națională Antidrog, Serviciul de Ambulanță Timiș, Societatea de Transport Public Timișoara, Poliția Locală Timișoara, Direcția de Asistență Socială.

Copiii vor putea participa la exerciții cu câini și demonstrații cu Formațiunea de intervenție rapidă pe bază de voluntariat „Salvo”, din cadrul Biroului Situații de Urgență.  Societatea de Transport Public Timișoara organizează plimbări cu trotinetele și bicicletele.

Programul cuprinde și tradiționala Cursă a Rățuștelor pe Bega, ajunsă deja la ediția a XIV–a, la ora 17,00, între Podul Mihai Viteazu și Podul Maria.

La Timișoara, această sărbătoare a copilăriei aduce împreună comunitatea în spiritul bucuriei și înțelegerii. Copiii își pot exprima creativitatea, jucându-se în aer liber și distrându-se alături de prieteni și familie.

Programul complet al activităților:

Miercuri , 31 mai:

Amfiteatru

15:30  – Recital grupul de suflători al Liceului de Artă„Ion Vidu”

16:00–„Carnavalul bucuriei și speranței”, Centrul de Resurse și asistență educațională „Speranța”

18:00 – „Doctorii fantastici”, Teatru pentru Tine (7+)

19:00 – „Huo” , Teatrul Auăleu (12+) – o altfel de oră de limba română

20:00 – „Banchetu’  mic”(DJ)

Scena 2

16:00 – Școala de Muzică „Perfect Music”

17:00 – Spectacolul Ansamblul „Timișul” Tineret și câștigătorii concursului „Grai, cântec și joc străbun”, ediția 2022

20:00 – Cinema în aer liber – „Pinocchio”, cu Tom Hanks

Barca Piraților

17:00 – „Cei trei purceluși”, Teatru pentru Tine

18:00 – „Oskar chef prepară o supă de poveste”, Școala Phantasia & Piti Show

Joi, 1 iunie:

10:00 – Cireșar Popular, Parada costumelor populare purtate de copii

18:00 – Parada Picioroangelor, trupa ORT-IKI (Debrecen, Ungaria)

Amfiteatru

11:00 – Spectacolul de dans Ansamblul„Timișul” Tineret și ansambluri folclorice partenere: Ansamblul sârbesc „Kruna”din Sânmartinu Sârbesc, Ansamblul bulgăresc „Balgarce” din Vinga, Ansamblul German din Iecea Mare, Ansamblul minorității rrome „Lulughi Shukar” Ansamblul maghiar „Eszterlanc”, Ansamblul ucrainean „Zolotii Druzii” din Știuca.

13:30 – Școli de dans și muzică („Dynamic Dance”, „Extrem”, „Tip Top Club”, „Emotion”).

17:00  Recital de muzică ușoară Liceul de Artă „Ion Vidu”

18:00 – Cireșar Clasic „Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev și Medalion Disney

19:00 – Parada Picioroangelor, trupa ORT-IKI (Debrecen, Ungaria)

20:00 – „Banchetu’ mic”(DJ)

Scena 2

11:00 – Școli de dans și muzică (mini Mini Reflex; Dancing Stars Team, Școala Rock Art, Incubatorul de Artă).

13:00 – Spuma Light Party

15:00 – Kineto Fun

16:00 – Școli de dans și muzică („Denise” și  „Active Dance Studio”)

17:00 – „Căsuța Prietenilor”, Teatrul Magic Oz

18:00 – Battle Street Dance (concurs cu premii)

20:00 – Cinema în aer liber – Ice Age Adventures of Buck Wild

ATELIERE ȘI ACTIVITĂȚI TEMATICE:

JOCURILE COPILĂRIEI: (11:00 -15:00 și 17:00 – 20:00)

Campionat cu premii „Rațele și vânătorii”

Campionat de elastic, cu participarea extraordinară a multiplei campioane olimpice Simona Amânar

Perete escaladă

Alte jocuri: „Obstacolele voinicilor”, „Pânza de paianjen”, „Plasa de pește”, jocuri cu mingea, tir cu arbaleta, șotron

LUT ȘI JOC

11:00 – 13:00 – Atelier de pictură pe ceramică

JOC ȘI POVEȘTI

10:00 – Atelier de ilustrație de carte cu Attila Bajko

11:00 – Ateliere de lectură

JOC ȘI NATURĂ (11:00 – 18:00)

Ateliere de semințe de decorațiuni din material reciclabile, împletituri din nuiele, ateliere de meșterit din lemn, împletituri de coronițe și aranjamente florale,  confecționat păpuși din linguri de lemn

Prezentare proiect MESHter

Jocuri și ateliere

JOC ȘI CREATIVITATE (11:00 – 18:00)

Jucării de lemn, pictură  pe forme de lut, pictură pe tricouri, ateliere zmeie colorate, pictură cu ață

SPORT ȘI JOC (11:00 – 18:00)

Prezentări cluburi sportive SCM Handbal și SCM Rugby SCM Baschet

JOC ȘI COMUNITATE (10:00 – 14:00  )

Prezentarea echipamentelor și tehnicilor de intervenție de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș, Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Brigada 18 Cercetare – Supraveghere „Decebal”, Agenția Națională Antidrog, Serviciul de Ambulanță Timiș, Societatea de Transport Public Timișoara, Poliția Locală Timișoara, Direcția de Asistență Socială

Exerciții demonstrative cu câini și expuneri de tehnică de intervenție, cu Formațiunea de intervenție rapidă pe bază de voluntariat „Salvo”, din cadrul Biroului Situații de Urgență

Plimbări cu trotinetele și bicicletele, Societatea de Transport Public Timișoara

JOC ȘI TROC (10:00 – 11:00)

Iarmaroc – joi și troc cu jucării. Negociator: actorul Ionuț Pîrvulescu

JOC PE APĂ

Curse cultural tematice pentru copii: cursă ghidată (11:00 – 13:00), cursă muzicală  (15:00)

Plimbăride agreement (plecări din oră în oră, stația Vasile Pârvan)

Cursa Rățuștelor pe Bega, ediția a XIV – a, ora 17:00, Podul Mihai Viteazul – Podul Maria. Organizator Rotaract Club Timișoara. Încasările din cadrul evenimentului vor fi direcționate către renovarea Școlii Gimnaziale Brestovăț, Jud. Timiș, realizată în parteneriat cu Asociația „Bookland”, Romania.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite