Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Eufonia Festival – Chasing Dreams, la Timișoara. PROGRAMUL complet al evenimentului

Publicat

pe

Chasing Dreams este titlul celei de-a VII-a ediții a Festivalului Eufonia și evidențiază cât de important este pentru fiecare dintre noi să ne urmăm visurile.

Programul artistic al festivalului va reflecta această călătorie spre împlinire, fie că ne referim la muzică, artă, educație sau sănătate.

Festivalul va avea loc în perioada 30 august – 8 septembrie și 16 – 22 septembrie 2024. Programul artistic cuprinde șapte concerte pentru publicul larg. Un alt vis, cel educațional, ne va purta în șase școli din Timișoara, unde vom susține tot atâtea concerte pentru elevi. Aceste evenimente au ca scop facilitarea interacțiunii directe între copii și muzicieni, creând astfel o legătură autentică și valoroasă între tânăra generație și artiști, insuflându-le celor mici dragostea față de muzica clasică și deschizându-le calea către un vis pe care ar putea să îl urmeze.

De asemenea, ne îndreptăm atenția către persoanele pentru care un concert de muzică clasică pare un eveniment inaccesibil. Eufonia Festival își urmează astfel un alt vis, cel social, împărtășind dragostea pentru muzica clasică cu persoanele din două centre sociale din Timișoara: Centrul de zi pentru copii cu dizabilități „Podul Lung” și Fundația Timișoara ’89.

„Dacă nu ați fost niciodată la un concert de muzică clasică, cred că Eufonia Festival este ocazia perfectă ca să încercați acest lucru. An de an, unii dintre cei mai renumiți muzicieni internaționali alături de aproximativ 80 de tineri muzicieni din întreaga lume vin la Timișoara pentru a urmări un ideal muzical sau cultural.

În prima parte a festivalului, în cadrul secțiunii Eufonia Baroque Academy (30 august – 8 septembrie), aveți ocazia să descoperiți minunata muzică barocă franceză în concertele Academiei Baroce condusă de renumitul violonist german Bernhard Forck.  

Iar în partea a doua parte – Eufonia Masterclass (16 – 22 septembrie), avem o serie întreagă de concerte extraordinare, cu programe inedite, în interpretarea unor muzicieni de mare clasă printre care: Nurit Stark (vioară – câștigătoarea prestigiosului Gramophone Award 2023), Benjamin Goldscheider (corn – ECHO Rising Star 2022) sau Giovanni Gnocchi (violoncel – profesor al Universității Mozarteum din Salzburg). 

Eufonia este și a fost un vis al nostru, al organizatorilor, de aceea, ediția a VII-a poartă numele Chasing Dreams”, spune Vlad Popescu, directorul artistic al festivalului.

Programul artistic al festivalului:

Eufonia Baroque Academy

3 septembrie, ora 19:00 – Concert Armonico Tributo, Biserica Piaristă

7 septembrie,  ora 19:00 – Concert Baroque for All, Biserica Romano – Catolică din Vinga

8 septembrie, ora 19:00 – Concert extraordinar La Musique Français, Sala Capitol

Eufonia Masterclass

19 septembrie, ora 19:00 – Concert Très vif, Palatul Baroc

20 septembrie, ora 19:00 – Concert Next Generation, Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru

21 septembrie, ora 19:00 – Concert Young spirit, Casa Artelor

22 septembrie, ora 19:00 – Concert extraordinar de închidere a festivalului, The Wanderer, Sala Capitol

În prima parte a festivalului, 20 de tineri muzicieni înscriși la cursurile de măiestrie interpretativă din cadrul festivalului vor avea ocazia, și în acest an, să facă parte dintr-o orchestră de cameră, să participe la workshop-uri de muzică de cameră și să cânte cu arcușe baroce, puse la dispoziție de către organizatori.

În partea a doua a festivalului, pe lângă concertele propuse, publicul este invitat la o incursiune în lumea creativității, a ideilor inovatoare și a stimulării creativității prin ochii și experiența Angelicăi Postu, cea care aprofundează neîncetat elementele stimulante esențiale din viețile artiștilor. Totul, în cadrul conferinței cu tema „Creativitatea. Întâmplare sau strădanie?”, ce va avea loc în data de 17 septembrie, de la ora 19:00, la Centrul de Proiecte.

Detalii despre artiștii invitați în cadrul acestei ediții a festivalului, la adresa: https://filarmonicabanatul.ro/eufonia-festival-2024/

Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara.

Cultură

„Puccini 100” – Centenarul unui geniu. Concert simfonic extraordinar la Filarmonica „Banatul“ din Timișoara

Publicat

pe

La 100 de ani de la moartea unuia dintre cei mai mari compozitori de operă ai lumii, Filarmonica Banatul Timișoara celebrează geniul creator al lui Giacomo Puccini printr-un concert simfonic extraordinar.

Vineri, 13 septembrie 2024, de la ora 19:00, la Sala Capitol, vă invităm să pășiți în lumea magică a creațiilor marelui compozitor italian.

Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub bagheta dirijorului Ciprian Teodorașcu, ne invită să ne lăsăm pătrunși de emoția, sensibilitatea și dramatismul compozițiilor lui Puccini. Armonia sonoră va fi completată de vocea strălucitoare a sopranei Luiza Fatyol și forța expresivă a tenorului Ioan Hotea.

Printre lucrările celebre pe care le vom audia se numără „Madama Butterfly”, „La Bohème”, „Tosca” și „Turandot”.

Biletele au preț unic: 5 lei de persoană.

Anunțat inițial că se va desfășura în curtea Școlii Gimnaziale nr. 24 (Cartierul Dacia), concertul simfonic extraordinar „Puccini 100”, va avea loc în Sala Capitol, din cauza vremii nefavorabile.

**La eveniment, au acces și copiii. Vârsta minimă – 7 ani.

Giacomo Puccini (1858-1924) este considerat unul dintre cei mai importanți compozitori de operă din istorie, alături de Giuseppe Verdi și Richard Wagner. Lucrările sale continuă să fie iubite și interpretate pe scena mondială. Cu o carieră de succes și o moștenire durabilă, muzica sa rămâne un simbol al emoției și pasiunii umane.

Puccini a reușit să îmbine, într-un mod unic, drama vieții, emoția profundă și sonoritatea memorabilă, transformând fiecare operă într-o experiență emoțională copleșitoare. De la capodopere precum „La Bohème” și „Tosca” la „Madama Butterfly”, fiecare notă compusă de el rezonează cu profunzimea simțirii umane și ne invită să explorăm cele mai intime colțuri ale sufletului.

Printre cele mai celebre opere ale sale se numără:

„La Bohème” (1896) – O poveste tragică despre dragoste și sărăcie, care urmărește viața a patru artiști boemi din Paris.

„Tosca” (1900) – O operă dramatică plină de intensitate emoțională, care se desfășoară în Roma și explorează teme precum dragostea, trădarea și politica.

„Madama Butterfly” (1904) – O operă despre dragostea tragică dintre o tânără japoneză și un ofițer american, care aduce în discuție probleme de cultură și identitate.

„Turandot” (1926, postum) – O operă bazată pe o legendă chineză, ce o are în centrul atenției pe necruțătoarea prințesă Turandot. Opera este cunoscută pentru aria sa celebră „Nessun dorma”.

Puccini a avut o abilitate deosebită de a crea melodii memorabile și de a explora emoțiile profunde ale personajelor sale, utilizând o orchestrație bogată și colorată. Stilul său a evoluat de la influențele romantice către un modernism mai pronunțat, integrând elemente din muzica populară și utilizând tehnici inovatoare pentru a construi tensiune dramatică.

Puccini a lăsat o amprentă durabilă în lumea operei, iar lucrările sale continuă să fie reinterpretate și performate pe scenele din întreaga lume.

Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara.

Citeste mai mult

Cultură

PREMIERE în noua stagiune, pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Teatrul Național din Timișoara deschide Stagiunea 2024 – 2025 cu o serie de spectacole incitante, care provoacă în egală măsură mintea și sufletul, emoția și inteligența, dar și cu un prim proiect ale cărui rădăcini se află în munca depusă de Teatrul Național în pregătirea și în timpul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023.

Așadar, luni, 26 august, încep repetițiile pentru prima premieră a acestei stagiuni – „De Bergerac. Fantasme din Cyrano“ de Michele Santeramo, în traducerea Mariei Rotar, spectacol semnat de cunoscutul regizor italian Roberto Bacci, fondator al Teatrului ERA – parte a Teatrului Național al Toscanei, analist și continuator al sistemelor teatrale lansate de Jerzy Grotowski sau de Eugenio Barba, cu care, de altfel, a colaborat intens, spectacolele regizorului italian fiind jucate în numeroase țări din Europa și America Latină, dar și din Orientul mijlociu.

„De Bergerac. Fantasme din Cyrano“ pune în discuție o temă fundamentală a umanității. Astfel, pornind de la una dintre cele mai tulburătoare povești de dragoste din literatura universală, Cyrano de Bergerac de Edmond Rostand, piesa dramaturgului italian Michele Santeramo este o pledoarie pentru asumare, pentru alegeri bazate pe propriile valori intelectuale și spirituale, nu pe aparențe sau pe influențe aleatorii. Povestea unui Cyrano care aspiră la un destin diferit de cel pe care i l-a trasat autorul lui reflectă – cu înțelegere, cu șarm și, totodată, cu luciditate – o posibilitate nouă în această lume polarizată, mereu în criză de opinie și de opțiune.

Spectacolul reunește câțiva dintre actorii cei mai iubiți ai Teatrului Național – Matei Chioariu, Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Romeo Ioan și Cristina König, cărora li se alătură cea mai nouă membră a trupei Naționalului, Cristina Rotaru Chiperi, încă masterandă a Facultății de Muzică și Teatru și, nu în ultimul rând pe scenografa Corina Grămoșteanu.

Premiera spectacolului este programată în 6 octombrie 2024, la Sala Mare.

Cel de-al doilea proiect de toamnă al Naționalului stă, de asemenea, sub semnul spectacologiei europene. Este vorba despre „Petrecerea de nuntă“, scenariu de Marie-Louise Bischofberger și Dominic Gould după prozele lui Guy de Maupassant, în traducerea Codruței Popov, scenografia Corina Grămoșteanu.

Spectacolul urmărește crearea unei stații românești în interiorul conceptului teatral european inițiat de regizoarea Marie-Louise Bischofberger, privind plasarea în continuum-ul cultural european a uneia dintre figurile marcante ale literaturii, Guy de Maupassant. Astfel, stația Timișoara leagă Teatrul Național de teatrele pariziene La Scala și Théâtre de Poche Montparnasse, spectacolul timișorean fiind urmat de un viitor episod elvețian, ca și de alte stații europene ale acestui proiect născut din serialul radiofonic creat de Marie-Louise Bischofberger și difuzat de postul cultural public național de radio France Culture. Această teatralizare „în serial” permite explorarea universului creativ unic, vizionar al scriitorului francez și a acestei proze care și-a extins influența în toate literaturile Europei, punând bazele literaturii și teatrului de analiză. Secvențele care construiesc „stația Timișoara” prind viață, se înlănțuie, se dezvoltă una din cealaltă, alcătuind un caleidoscop de imagini privind natura umană, într-o tragi-comedie de o infinită minuțiozitate și diversitate. Premiera spectacolului Petrecerea de nuntă va avea loc în 10 noiembrie 2024, la Sala Mare.

În sfârșit, în luna decembrie, Teatrul Național din Timișoara scoate la rampă spectacolul „Absurdinia“. Într-o sarabandă pe cât de comică, pe atât de profundă, regizorul Gavriil Pinte construiește un parcurs prin literatura absurdului din România, construind un scenariu pe texte din I.L. Caragiale, Urmuz, Tudor Arghezi și Matei Vișniec. Un regizor aparte, Gavriil Pinte își construiește prin fiecare spectacol pe care îl montează, propriul univers dramatic, fără abatere. În acest proiect va fi secondat de scenografa Roxana Ionescu. Tot în luna decembrie, Teatrul Național va organiza o nouă ediție a FEST-FDR.

În anul în care Timișoara a fost Capitală Europeană a Culturii, Teatrul Național a dezvoltat un principiu al construcției culturale și al dialogului.  Anotimpurile FEST-FDR au operat în egală măsură asupra orizontului de așteptare al publicului, cât și asupra artiștilor din lumea întreagă. Astfel, cucerit de experiența anului 2023, celebrul actor american John Malkovich va reveni în luna noiembrie pe scena Teatrului Național din Timișoara cu un spectacol nou, Infamous Ramirez Hoffmann, scenariu bazat pe capitolul final al cărții Literatura nazistă în Americi a binecunoscutului scriitor Roberto Bolaño. Importanța acestui eveniment extraordinar este dublată de deschiderea mediului de afaceri în a investi în actul teatral electiv, astfel încât prezentarea spectacolului la Teatrul Național din Timișoara va fi asigurată din punct de vedere financiar de Linde Gaz, sponsor principal al TNTm.

Până la finalul anului, vor fi terminate lucrările la Sala 2, Teatrul Național urmând să deschidă publicului unul dintre cele mai revoluționare spații dedicate teatrului și experimentului teatral din România, moștenirea materială, de infrastructură culturală a Capitalei Europene a Culturii, așa cum a definit-o și a sprijinit-o finanțatorul său, Ministerul Culturii.

Nu în ultimul rând, programul de spectacole al Teatrului Național rămâne la fel de consistent.

Primul spectacol al stagiunii este „Adevărul“ de Florian Zeller, regia Radu Iacoban, programat sâmbătă, 7 septembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare, urmat de „O noapte furtunoasă“. „Un exercițiu“ după I. L. Caragiale, regia Ada Lupu Hausvater (marți, 10 septembrie, Sala Mare), „Mata Hari“, one woman show Roberta Popa (miercuri, 11 septembrie, Studio UȚU), „Sunt o babă comunistă“, scenariu de Călin Ciobotari după Dan Lungu, regia Antonella Cornici (joi, 12 septembrie, Sala Mare), „O scrisoare pierdută“ de I.L. Caragiale, regia Ada Lupu Hausvater (marți, 17 septembrie, Sala Mare), „Aeroport“ de Ștefan Caraman, regia Ion-Ardeal Ieremia (miercuri, 18 septembrie, Studio UȚU), „Durerea fantomă“ de Vasili Sigarev, regia Ion-Ardeal Ieremia (sâmbătă, 21 septembrie, Sala Mare), „Amintiri din epoca de școală“ de Mihaela Michailov, regia Ion-Ardeal Ieremia (miercuri, 25 septembrie, Studio UȚU) și „Aniversarea de Jeroen van den Berg“, regia Traian Șoimul (vineri, 27 septembrie, Studio UȚU).

Așadar, Teatrul Național din Timișoara începe această stagiune încrezător în misiunea sa și își deschide porțile, invitând publicul să îi fie alături în acest nou început de drum.

Biletele la spectacolele Teatrului Național pot fi achiziționate on-line, pe www.tntm.ro sau fizic, la Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschisă între orele 11 și 19, în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilei de luni. Copiii, elevii, studenții, pensionarii, veteranii, precum și grupurile mai mari de 15 persoane beneficiază de reduceri de preț la bilete, iar persoanele cu dizabilități beneficiază de acces gratuitat. Mai multe informații pe https://www.tntm.ro/tarife/.

Citeste mai mult

Cultură

Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste, la Timișoara

Publicat

pe

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că Ministerul Culturii va aloca o finanțare de 17 milioane de euro pentru finalizarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste la Timișoara, în amintirea sacrificiilor făcute de eroii care au luptat pentru libertate şi demnitate.

Muzeul va fi amenajat în fosta Comenduire a Garnizoanei Militare din Timişoara, restaurată şi modernizată.

„Un omagiu pentru cei care au luptat în Revoluţia din 1989 la Timişoara! Ministerul Culturii face un pas crucial în finalizarea Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste. Cu o investiţie de 17 milioane de euro, acest proiect simbolic va păstra vie amintirea sacrificiilor făcute de eroii care au luptat pentru libertate şi demnitate”, a transmis ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Odată cu acest muzeu, România îşi reafirmă poziţia pe scena europeană ca un stat care preţuieşte libertatea, democraţia şi drepturile fundamentale ale omului, elemente esenţiale care au fost câştigate cu sacrificii în timpul Revoluţiei din 1989.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite