În data de 14 noiembrie, de la ora 18.00, în spațiul pus la dispoziție de CronicLove Productions Europe, a avut loc deschiderea expoziției „Port și transport”, în prezența artistei Ioana Palicica și a autoarei Florina Jinga.
Cei aproximativ 20 de invitați au avut ocazia să se umple de emoție și să descopere povești unice în cadrul unei expoziții adresate femeilor cu atitudine, care prin PORT, respectiv prin asumarea unei ţinute, transmit un mesaj şi spun o poveste, mai exact te transportă într-o altă lume, într-un anumit mediu sau într-o anumită zonă.
Colecția „Port și Transport” a fost alcătuită din 24 de accesorii (poșete, coliere, brățări, inele, cercei), având la bază atât elemente componente ale războiului de țesut -majoritar suveici- cât și bucăți de pânză (de in și cânepă) sau stofe de lână, țesute în casă, la război. De asemenea, s-au (re)folosit cusături vechi din ornamentica de pe pieptul și mânecile unor cămăși bărbătești specifice zonei Târnavelor, în încercarea de a reaminti de procesul realizării manuale a portului românesc, simbol al identității noastre naționale.
Expoziția organizată de Asociația Inițiativă în Educație a fost deschisă în perioada 14 – 17 noiembrie 2023, găzduind în total 100 vizitatori, prezenți în tururi ghidate, evenimente și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și întreaga comunitate din Timișoara.
Dintre acestea, se remarcă cele 3 tururi ghidate desfășurate în data de 17 noiembrie, care au însumat 70 de elevi. Alături de artista Ioana Palicica, cele 3 clase de elevi au pășit în spațiul expoziției reflectând la două întrebări: „Ce văd?” și „Ce cred că este ceea ce văd?”. Copiii prezenți au examinat cu atenție fiecare exponat în parte. Apoi s-au adunat cu toții lângă artistă și au început să împărtășească ceea ce au văzut, ce le-a atras atenția, ce obiecte cred că sunt expuse în spațiu.
Artista le-a mai prezentat în cadrul turului ghidat și cărțile senzoriale realizate de scriitoarea Florina Jinga, precum și micul „dulăpior călător” care conține costume populare restaurate din diferite zone ale țării. La final, Ioana le-a citit copiilor povestea „Drumurile care duc acasă”, o poveste inspirată din timpul secetei din Bucovina, în anii 1946 – 1947. Copiii au fost fascinați și implicați, unii chiar participând la activitate îmbrăcați în costume populare de la bunici, mame, toate cu o poveste aparte.
Persoană de contact:
Andrada Mazilu
Coordonator proiect „Timișoara e culoare”
0755 539 613
contact@inedu.ro
Despre Asociația Inițiativă în Educație:
Asociația Inițiativă în Educație susține si contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și cultural prin crearea de contexte de învățare și dezvoltare pentru elevi, profesori și părinți din județul Timiș. Viziunea noastră este ca prin educație putem dezvolta competențe, caractere, cultură și stil. Putem dezvolta autonomie, încredere, armonie și curaj.
Activitățile fac parte din proiectul „Timișoara e culoare” (ediția a II-a). Proiectul își propune să valorifice bogăția și multiculturalitatea orașului nostru prin crearea de contexte educaționale cu conținut cultural și artistic în perioada august – noiembrie 2023 în diferite cartiere ale Timișoarei.
Proiectul face parte din „Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″ și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Mai multe detalii pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/InitiativaInEducatie