Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Expoziție online. Poveștile și istoria cartierului Elisabetin

Publicat

pe

Retrăiește istoria, află poveștile și călătorește în atmosfera Timișoarei vechi online sau la pas prin cartierul Elisabetin, cu ajutorul expoziției: „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – O lume într-un cufăr”

Timișorenii și nu numai, vor avea parte începând de vineri, 13 noiembrie, de o incursiune virtuală în lumea Timișoarei de altădată, îmbinând poveștile cartierului Elisabetin despre patrimoniul cultural și istoric, etniile și locuitorii de aici, cu tehnologia secolului XXI.

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare Timișoara este o inițiatiăvă digitală a  Universității Politehnica Timișoara, prin Centrul de eLearning și Centrul Multimedia realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Dacă anul trecut, în prim plan a fost cartierul Iosefin, anul acesta aducem sub reflector poveștile și atmosfera din cartierul Elisabetin, care vor fi redate din perspectiva lui Netti dr. Diel. Amintirile ei, extrase din fragmentele manuscrisului ”Jurnal de familie” al prof. dr. Pia Brînzeu contribuie la ilustrarea atmosferei din viața cotidiană a cartierului de altădată.

Deoarece condițiile din acest an sunt excepționale, și vernisajul va fi unul diferit.

Expozițiile dedicate cartierului Elisabetin, precum și aplicațiile online și mobile vor fi lansate în cadrul unui vernisaj virtual al expoziției „Patrimoniul sub reflectoare. Cartierul Elisabetin și Netti dr. Diel – O lume într-un cufăr” care va avea loc vineri, 13 noiembrie, ora 11:00 ONLINE.

Participarea este gratuită iar înscrierile se fac completând formularul ATAȘAT.

Gazdele vernisajului vor fi dr. ing Diana Andone și Conf. dr. ing. Florin Drăgan – Universitatea Politehnica Timișoara, Marius Cornea – Muzeul Național al Banatului și Simona Neumann – Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Participanții sunt invitați la un tur virtual al expoziției de la Bastionul Maria Theresia, în cadrul căreia o colecție de exponate din perioada „Belle Époque” și interbelică vor ilustra viața cotidiană publică și intimă din Timișoara veche, readus la viață printr-o cină festivă din secolul al XIX-lea denumită „masa lui Netti Diel” care reunește o serie de personaje – protagoniști ai vieții culturale din Elisabetin de altă dată, fiind martori la un dialog de epocă, multicultural printr-o narațiune a prof. dr. Pia Brînzeu.

Tot în cadrul vernisajului virtual, timișorenii sunt invitați să descopere expoziția stradală cu cele 16 panouri informative din cartierul Elisabetin alături de experții de la Muzeul Național al Banatului, care vor avea intervenții LIVE din fața punctelor emblematice ale cartierului, împărtășind povești și detalii istorice mai puțin cunoscute despre clădirile și monumente din patrimoniul timișorean.

Echipele Centrului de e-Learning și Centrului de Multimedia din cadrul UPT vor prezenta componentele digitale ale proiectului.

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara, prin Centrul de eLearning și Centrul Multimedia realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Județean Timiș.

Patrimoniul sub reflectoare urmărește construirea de straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și locuitorilor lor care vor fi prezentate digital prin aplicații inteligente și fizic în expoziție. În fiecare an, evenimentele din cadrul Spotlight Heritage Timișoara sunt dedicate unui cartier istoric diferit: Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021). Proiectul face parte din Programul Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii și din seria de activități dedicate aniversării primului veac de învățământ universitar la Timișoara, Politehnica 100.

Aplicația Spotlight Timișoara poate fi descărcată:

Pentru utilizatorii Android: https://is.gd/SjiIgv

Pentru utilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV

Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:

Pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/

Twitter: @spotlight_TM21

Instagram: @spotlight_tm

Universitatea Politehnica Timișoara sărbătorește în 2020 primul veac de învățământ universitar la Timișoara, înființată la 11 noiembrie 1920 prin Decret Regal. Universitatea Politehnica Timişoara, universitate de cercetare avansată şi educaţie, este astăzi una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice, cât şi prin activitatea de excepţie a unor academicieni prestigioşi. Cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13500 studenţi. În cadrul celor 25 departamente îşi desfăşoară activitatea peste 800 cadre didactice, iar personalul administrativ şi auxiliar numără în jur de 1000 persoane.

Centrul de Cercetare în Multimedia, înființat în 1996 are o experiență vastă în cercetare-dezvoltare și programe educaționale în tehnologii multimedia, web, mobile, realitate augmentată și virtuală, cu peste 30 proiecte internaționale.

Centrul de ID/IFR și e-Learning, înființat în 1998 organizează și desfășoară de programe de studiu în regim de învăţământ la distanţă și online la nivel universitar și post-universitar; se implică activ în cercetare și dezvoltare în domeniul eLearning, MOOC (Massive Open Online Courses), OER (Open Educational Resources), studenți digitali, tehnologii avansate web pentru educație, online learning și mobile learning, campusuri virtuale, competențe digitale și antreprenoriat.  CeL a inițiat și derulat peste 25 de proiecte EU, naționale și internaționale în educația digitală. Începând din luna martie 2020, echipa CeL gestionează, prin platforma Campus Virtual UPT infrastructura pentru desfășurarea învățământului online în cadrul Universității Politehnica Timișoara.

Muzeul Național al Banatului are sediul într-o clădire declarată monument istoric – Castelul Huniade. Sediul temporar al Muzeului Național al Banatului pentru organizarea de expoziții temporare și evenimente culturale este bastionul Theresia, din strada Martin Luther nr. 4.

Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a fost înființată în 2011, cu scopul de a pregăti dosarul de candidatură pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. După câștigarea titlului, Asociația își continuă misiunea de a dezvolta Programul Cultural, precum şi de a strânge fondurile necesare organizării, promovării şi implementării acestuia. Ulterior anului 2023, Asociaţia va avea ca scop sprijinirea şi dezvoltarea de proiecte culturale în folosul comunităţii. În anul 2019, în primul an de producție propriu-zisă, Asociația a derulat împreună cu partenerii săi peste 400 de evenimente culturale la care au luat parte peste 130.000 de persoane.

Cultură

Tururi ghidate la Sala 2 a Teatrului Național „Mihai Eminescu“ din Timișoara

Publicat

pe

Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, miercuri, 27 martie 2024, de la orele 16:00, 17:00 și 18:00, Teatrul Național din Timișoara organizează la Sala 2, în Parcul Civic, tururile ghidate SALA 2, PUNCT! MAI DEPARTE, SALA 2023!

Teatrul Național din Timișoara face parte organic, nu doar istoric, din fibra acestui oraș a cărui arhitectură culturală își are propriile particularități, venind în întâmpinarea unei civilizații de calitate, solide. Sala 2 este exemplul concret al acestei simbioze culturale. Astfel, clădirea din cărămidă construită, probabil, cu materiale recuperate din demolarea fortificațiilor de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, aflată în partea de sud a ceea ce a fost, între secolul al XVIII-lea și  jumătatea secolului trecut, Cazarma Transilvania, a avut un destin mai degrabă discret, fiind folosită ca manej, arhivă, depozit sau sală de sport. Deși în urmă cu 16 ani, fostul manej imperial ajunsese în pragul ruinei, după preluarea de către Teatrul Național, Sala 2 și-a câștigat în timp record locul în inimile locuitorilor și vizitatorilor Timișoarei, creându-și un public fidel și atrăgând mereu alți și alți spectatori, prin spectacolele sale și prin evenimentele pe care le-a găzduit. Inimă culturală a orașului, Sala 2 este locul în care a fost făcut primul pas către Capitala Europeană a Culturii – Timișoara 2023.

Participanții la tururile ghidate vor fi însoțiți de membrii trupei Teatrului Național, care le vor împărtăși povești despre istoria obiectivă și subiectivă a Sălii 2 și, de asemenea, vor putea viziona filmul documentar realizat de Zomir Dimovici despre această clădire a cărei poveste începe cu peste un veac și jumătate în urmă, clădire care, în scurt timp, va ieși din crisalidă, transformată în cel mai modern centru teatral din România, moștenirea Capitalei Europene a Culturii în infrastructura culturală – marcând acest lucru inclusiv prin noua sa titulatură: Sala 2023.

Înscrierea la turul ghidat SALA 2, PUNCT! MAI DEPARTE, SALA 2023! se face la adresa de e-mail office@tntm.ro, cu precizarea numelui persoanei / persoanelor care se înscriu și a orei pentru care optează. Turul ghidat este gratuit și face parte din programul CelbrART al Teatrului Național din Timișoara.

În cadrul aceluiași program, Teatrul Național aniversează Ziua Mondială a Teatrului prin două întâlniri teatrale îndrăgite. Astfel, miercuri, 27 martie, de la ora 11, la Studio UȚU are loc reprezentația în matineu a spectacolului Amintiri din epoca de școală de Mihaela Michailov, în regia regretatului Ion-Ardeal Ieremia. Tot miercuri, 27 martie, de la ora 19, în aceeași sală de spectacol, este programată comedia O noapte furtunoasă. Un exercițiu după I.L. Caragiale, un spectacol de Ada Lupu Hausvater.

Biletele sunt disponibile la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, orar: marți – duminică, între orele 11 – 19, tel. 0256 201 117 sau on-line pe www.tntm.ro.

Citeste mai mult

Cultură

Nicu Covaci, liderul trupei Phoenix, operat de urgență la Timișoara

Publicat

pe

Nicu Covaci, liderul trupei timişorene Phoenix, în vârstă de 76 de ani, a fost operat de urgenţă pe creier, vineri, la Spitalul Judeţean din Timişoara.

Conform unor surse medicale, problemele de sănătate ale solistului trupei Phoenix au apărut în urmă cu câteva săptămâni, când a început să aibă amorţeli la faţă şi probleme cu vederea.

Examinarea RMN a indicat un proces expansiv intracranian.

Formaţiunea tumorală a fost extirpată chirurgical cu succes de neurochirurgul Horia Pleş.

„Din raţiuni obiective şi pentru a proteja starea lui Nicu, nu am oferit informaţii despre situaţia actuală. Nicu a trecut cu succes (încă) un obstacol major! A suferit o intervenţie chirurgicală delicată, încheiată cu bine! Prezentăm mulţumiri echipei medicale şi tuturor prietenilor care au fost aproape în aceste momente determinante! Lui îi urăm un sincer: «Hai, înapoi pe scenă»!“, se menționează într-o postare pe pagina de socializare a trupei Phoenix.

Nicu Covaci este internat pe Secţia ATI a Spitalului Judeţean Timişoara.

Citeste mai mult

Cultură

Expoziție inedită la Timișoara: „Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești”

Publicat

pe

Asociația „Inițiativă în Educație” și Muzeul Stefan Jäger din Jimbolia organizează, în 19 martie 2024, vernisajul evenimentului „Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești”.

Expoziția, care își dorește să readucă în prim-plan frânturi ale moștenirii lăsate de etnicii șvabi, va avea loc la Centrul de Proiecte Timișoara, începând cu ora 18:00.

Muzeul Stefan Jäger din Jimbolia, un veritabil păstrător al tușelor care exhală o boare de arhaitate, reprezintă spațiul în care pictorul șvab Stefan Jäger a așezat culoarea pe pânze cu iz atemporal. Acestea surprind instantanee ale vieții cotidiene a primei jumătăți a secolului XX. Timpul, noțiune cu valențe atât de paradoxale, părea că are un alt ritm în vremurile în care muncile agricole și cele casnice se împleteau într-un firesc al tihnei și al lucrului bine calculat.

Expoziția conține bunuri etnografice care întregesc imaginea etniei ce și-a pus amprenta asupra Banatului începând cu a doua jumătate a veacului al XVIII-lea. Se va putea descoperi cum mașina de cusut Singer a reușit să își croiască drum înspre prezent, cum pomul de Kirchweih înalță sentimentul sărbătoresc al vieții prin verdele buchetului de rozmarin ornat cu panglici colorate, cum reflexiile șvabilor de odinioară încă se oglindesc în jurul nostru. Aceste porți înspre trecut trebuie văzute cu sens dual – atât ca deschidere înspre o lume ce a apus, cât și invers – deschiderea lumii respective de a aduce prezentului fărâme din ceea ce (încă) ne definește.

Cristina Dema, curatorul expoziției „Crâmpeie identitare: farmecul vieții șvăbești”, coordonează activitatea mai multor hotspoturi patrimoniale din Jimbolia. Această misiune, asumată conștiincios, este deopotrivă solicitantă și tonică. Pentru îndeplinirea ei, Cristina s-a implicat din 2016 încoace, în calitate de lider sau partener, în proiecte artistice, editoriale, educaționale sau culturale, precum: Tabăra de Creație Literară pentru Tineri Scriitori „Petre Stoica”, Simpozionul Internațional de Artă „Stefan Jäger”, Cafeneaua Culturală ș.a.

Expoziția este cu acces gratuit și va fi deschisă publicului în perioada 14-28 martie 2024, găzduind tururi ghidate, evenimente și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și pentru întreaga comunitate din Timișoara. În cadrul expoziției se va desfășura și programul de formare „Muzeul-spațiul de învățare” la care vor participa dascălii din județul Timiș. Inițiativa urmărește să dezvolte parteneriate strategice între școli și instituții culturale, contribuind astfel la creșterea calității educației și la formarea unei comunități educaționale mai active și mai angajate în dezvoltarea culturală a orașului și a regiunii.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „FORMA inEDU”, proiect ce urmărește valorificarea resurselor culturale și integrarea artei în mediul școlar prin crearea de contexte educaționale care formează și consolidează competențele pedagogice și interculturale ale cadrelor didactice și dezvoltă parteneriate și rețele culturale la nivel local și regional în perioada februarie – iunie 2024 în Timișoara.

Acțiunea face parte din Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul de la Ministerul Culturii. Programul are scopul de a crea contexte educaționale care să promoveze învățarea interdisciplinară și să formeze cadre didactice ca mediatori culturali și transmițători ai culturii.

Vă invităm, așadar, să fiți alături de noi în 19 martie 2024, de la ora 18, la un eveniment care celebrează trecutul aducându-l în prezent cu ajutorul bunurilor culturale care încă poartă amprentele șvabilor de altădată.

Persoană de contact:

Andrada Mazilu

Coordonator proiect „Spațiul de cultură”

0754 21 21 44

contact@inedu.ro

Despre Asociația Inițiativă în Educație:

Asociația Inițiativă în Educație susține si contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și cultural prin crearea de contexte de învățare și dezvoltare pentru elevi, profesori și părinți din județul Timiș.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite