Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Festivalul-concurs „Gelu Stan“, în august. Ce premii se vor acorda

Publicat

pe

Festivalul – Concurs „Gelu Stan“ se reinventează, după ce, în luna martie, a fost amânat din cauza stării de urgență impuse de pandemia de Covid 19.

Dedicat intelectualului, omului de cultură și muzicologului Gelu Stan, Festivalul va avea loc marți,  25 august 2020, la Grădina de Vară Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara.

Concursul se adresează soliștilor vocali cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani. Tinerii artiști vor trebui să interpreteze o piesă fără acompaniament muzical (doină, baladă etc), o piesă cu acompaniament muzical, și vor trebui de asemenea să poarte un costum popular autentic pentru zona pe care o reprezintă.

Cele 2 piese interpretate live vor fi înregistrate cu telefonul mobil. Alături de fișa de înscriere, concurenții vor atașa și partitura piesei cu acompaniament muzical. Toate acestea vor fi trimise pe adresa de email a instituției, ccajt@ccajt.ro, până la data de 17 august 2020.

Preselecția materialelor filmate va fi făcută la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, în data de 18 august 2020, iar rezultatele vor fi afișate pe site-ul instituției în aceeași zi, la ora 18.

Concurenții trebuie să aibă în vedere faptul că nu vor fi jurizate linkuri sau înregistrări din studio.

Concursul, Gala și Decernarea Premiilor vor avea loc marți, 25 august 2020, de la ora 19, pe scena Grădinii de Vară Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara. Acompaniamentul concurenților va fi asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist Banatul.

Vor urca pe scenă Petrică Mâțu Stoian, Stana Stepanescu, Dumitru Teleagă, Antonela Ferche Buțiu, Mihaela Petrovici și Silvia Timiș, câștigătoarea primei ediții a concursului.

Vor fi acordate mai multe premii: Marele Premiu, premiile 1, 2, 3, 3 premii speciale în valoare de 600 de lei fiecare, Premiul Tinereții, acordat de familia maestrului Gelu Stan, și Premiul Radio Timișoara.

Juriul va fi format din personalități marcante ale vieții culturale românești.

Numărul de locuri pentru spectatori va fi limitat la 146. Se vor aplica toate măsurile de prevenție recomandate de autorități: între spectatori va fi o distanță regulamentară de 2 metri, participanților li se va măsura temperatura, iar intrările și ieșirile din Grădina de Vară vor avea circuite separate.

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la adresa E. Ungureanu nr. 1, sau la telefon 0256435158. Persoanele de contact sunt profesor Adrian Scorobete, director artistic,  0766090935, și profesor Ciprian Pop, colaborator artistic, telefon 0726123035.

Festivalul – Concurs este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Cultură

Francezii de la „Acqua Forte Parade” – spectacol acvatic pe Bega, la Ziua Timișoarei. Timișoara City Celebration

Publicat

pe

„Acqua Forte Parade” vin în premieră la Timișoara și vor transforma apele canalului Bega într-o scenă vie, unde realitatea va pluti la granița dintre vis și fantezie.

Spectacolul va avea loc sâmbătă, 2 august 2025, de la ora 22.30, în zona Flora.

Creat de celebra companie franceză Ilotopie, acest performance acvatic transpune spectatorul într-o lume fantastică, în mișcare – o paradă de imagini spectaculoase, personaje gigantice, lumini și sunete care par să vină din altă lume.
Scris și regizat de Dominique Noël, spectacolul va aduce la Timișoara o echipă de artiști care joacă pe apă, la propriu, dând viață unei povești poetice și suprarealiste, chiar în inima orașului.

Vor putea fi văzute siluete glisând deasupra apei, instalații în mișcare prin foc, fum – totul într-o atmosferă încărcată de magie.

Caseta artistică a spectacolului:

Scenariul și regia: Dominique Noel

În distribuție: Fanny Baxter, Ghislain Bertrand, Lucile Boissonnet, Denis Bonhomme, Fanny Decoust, Rémi Fernandez, Emmanuel Fleury, Andràs Hajdu, Adrien Jussaume, Céline Lepape, Daniel Daniel, Daniela Luna, William Néfussi, Fabienne Passabet Labiste, Vincent Saint Loubert Bié, Manon Trentesaux
Director de scenă: Julien Bonelli, Laetitia Lanfranchi, Gaël RodierCo-directori artistici: Fanny Baxter, Dominique Noel, Bruno SchnebelinRegia tehnică: Julien BonelliDirector administrativ și de producție: Sandrine Brunet

Ziua Timișoarei. Timișoara City Celebration. PROGRAMUL evenimentelor

 

Citeste mai mult

Cultură

Zilele Județului Timiș – maraton de evenimente. Programul complet

Publicat

pe

În perioada 24 – 28 iulie, Consiliul Județean Timiș marchează 106 ani de administrație românească în județ, printr-o serie de evenimente speciale dedicate publicului timișean.

Programul aniversar cuprinde folclor autentic, un recital Fuego, spectacole în aer liber, concerte cu artiști de top, tururi ghidate în muzeele din Timișoara și o lansare de carte.

Punctul culminant al seriei de evenimente dedicate Zilei Județului Timiș este Forza ZU, cel mai așteptat show al verii. Sâmbătă, 26 iulie, Forza ZU ajunge la Timișoara și aduce pe pista Aeroportului Internațional „Traian Vuia” un spectacol-maraton cu cei mai iubiți artiști ai momentului.

Programul complet al evenimentelor:

24 iulie 2025 – concert extraordinar de folclor autentic organizat de CECART

Ora 19:00 | Timișoara Convention Center

Susținut de: Paul Surugiu Fuego. Invitați în recital, vor fi Nicoleta Voica, Liliana Laichici, Ciprian Pop, Florin Boita, Dorinel Gavriluț, Andreea Chisăliță, Oana Stanca și Luminița Safta.

Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca, coregrafia Grigore și Floarea Munteanu.

Invitațiile sunt disponibile pe site-ul www.eventim.ro, începând cu 14 iulie.

25 iulie – Hora timișeană și Gala „Lada cu zestre”

18:00 | Piața Victoriei

Horă populară cu 10 ansambluri laureate ale Festivalului-concurs „Lada cu Zestre”, ediția a XVIII-a.

18:30 | Bastionul Theresia

Spectacolul de Gală al Festivalului – formațiile câștigătoare în recital, alături de invitați surpriză.

26 iulie – Forza ZU și începutul tururilor muzeale

16:00 | Aeroportul Internațional „Traian Vuia”

Forza ZU – mega-show cu cei mai iubiți artiști ai momentului.

19:00 | Palatul Baroc (MNArT)

Tur ghidat în expoziția „Cerul, Pământul și Cuvântul. O retrospectivă Virginia Baz Baroiu”

Participarea este gratuită, dar se face pe baza biletului de intrare în muzeu și înscriere online (max. 25 de persoane).

27 iulie – Zi dedicată artei

19:00 | Palatul Baroc (MNArT)

Tur ghidat în expoziția retrospectivă Virginia Baz Baroiu, cu dr. Andreea Foanene. Accesul se face la fel, pe bază de înscriere și bilet.

28 iulie – Ziua județului

10:00 – 18:00 | Muzeul Național al Banatului (Bastionul Maria Theresia)

Acces la expozițiile:

„Spațiile Oravitzan”

„Mănăstirea Cisterciană de la Igriș (1179–1500)” – mansarda B1

„Istoria Militară a Banatului” – parter

„Picnic în labirint” – mansarda B2

13:00 – 21:00 | Palatul Baroc (MNArT)

Acces gratuit la expoziția Virginia Baz Baroiu + tur ghidat la ora 19:00

18:00 | str. E. Ungureanu nr. 1 (CECART)

Eveniment special „Visăm la fel” – lansarea volumului „20 de trăiri, 20 de visuri”, semnat de Alexandru Murgoi, în parteneriat cu Fundația de Abilitare „Speranța”

Concert extraordinar Paul Surugiu – Fuego: „Drag de Timiș, Drag de România noastră”

Citeste mai mult

Cultură

Concert extraordinar Paul Surugiu – Fuego: „Drag de Timiș, Drag de România noastră”

Publicat

pe

Evenimentul propune o seară de celebrare a folclorului autentic, aducând în prim-plan artiști de marcă ai scenei românești, într-un program artistic de înaltă ținută, ce îmbină emoția, tradiția și apartenența culturală.

Invitați speciali

Concertul îl are ca invitat principal pe îndrăgitul artist Paul Surugiu – Fuego, cunoscut pentru interpretările sale pline de sensibilitate și pentru devotamentul față de valorile naționale.

Alături de el vor urca pe scenă nume sonore ale folclorului bănățean și național:

Nicoleta Voica

Liliana Laichici

Ciprian Pop

Florin Boita

Dorinel Gavriluț

Andreea Chisăliță

Oana Stanca

Luminița Safta

În cadrul spectacolului vor participa cu momente artistice deosebite trei ansambluri reprezentative pentru diversitatea culturală a județului: Ansamblul sârbesc „Sveti Nikola” din Deta, sub îndrumarea coordonatorului artistic Božić Diana, Ansamblul german „Edelweiss” din Deta, coordonat de Gerhart și Elena Șămanțu, precum și Formația de dansuri maghiare „Kékibolya” din Sânnicolau Mare, condusă de Bela Bartok.

Întregul spectacol este susținut de Orchestra Ansamblului Profesionist „Banatul” din Timișoara, sub conducerea dirijorului Sebastian Roșca, oferind publicului o acompaniere muzicală de înaltă calitate.

Componenta coregrafică a spectacolului este realizată de Grigore și Floarea Munteanu, care semnează regia și coregrafia momentelor scenice.

Evenimentul va fi prezentat de Felicia Stoian, una dintre cele mai apreciate voci din mass-media culturală din regiune.

Accesul publicului

Accesul la spectacol se face pe bază de invitație. Invitațiile gratuite pot fi obținute începând cu 14 iulie 2025, exclusiv prin platforma online www.eventim.ro. Vă recomandăm să vă rezervați locurile din timp, numărul acestora fiind limitat.

Un eveniment cu suflet românesc, pentru o comunitate care prețuiește tradiția

„Drag de Timiș, Drag de România noastră” este mai mult decât un simplu concert: este o declarație de apartenență, un omagiu adus identității culturale a județului Timiș și un prilej de a celebra împreună valorile care ne unesc.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite