Ne găsiți și pe:

Cultură

Festivalul Concurs Național de Interpretare Vocală „Mariana Drăghicescu“, la Timișoara și Bogâltin-Cornereva

Publicat

pe

𝘼𝙣𝙨𝙖𝙢𝙗𝙡𝙪𝙡 𝙋𝙧𝙤𝙛𝙚𝙨𝙞𝙤𝙣𝙞𝙨𝙩 𝘽𝙖𝙣𝙖𝙩𝙪𝙡 aduce un omagiu personalității și operei Marianei Drăghicescu, la festivalul de interpretare vocală care îi poartă numele, 𝙟𝙤𝙞, 15 𝙨𝙚𝙥𝙩𝙚𝙢𝙗𝙧𝙞𝙚 2022, 𝙡𝙖 𝙤𝙧𝙖 18, 30 𝙞̂𝙣 𝙎𝙖𝙡𝙖 𝙈𝙖𝙧𝙚 𝙖 𝙏𝙚𝙖𝙩𝙧𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙉𝙖𝙩̗𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 „𝙈𝙞𝙝𝙖𝙞 𝙀𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙘u“ 𝙙𝙞𝙣 𝙏𝙞𝙢𝙞𝙨̗𝙤𝙖𝙧𝙖.

𝙁𝙚𝙨𝙩𝙞𝙫𝙖𝙡𝙪𝙡 𝘾𝙤𝙣𝙘𝙪𝙧𝙨 𝙉𝙖𝙩̗𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙙𝙚 𝙄𝙣𝙩𝙚𝙧𝙥𝙧𝙚𝙩𝙖𝙧𝙚 𝙑𝙤𝙘𝙖𝙡𝙖̆ ❞𝙈𝙖𝙧𝙞𝙖𝙣𝙖 𝘿𝙧𝙖̆𝙜𝙝𝙞𝙘𝙚𝙨𝙘𝙪❞, ediția a XX-a aduce pe scena timișoreană nume îndrăgite ale folclorului românesc: 𝙉𝙞𝙘𝙪 𝙉𝙤𝙫𝙖𝙘, 𝙊𝙡𝙜𝙪𝙩̗𝙖 𝘽𝙚𝙧𝙗𝙚𝙘, 𝙈𝙖𝙧𝙞𝙖 𝙈𝙞𝙡𝙪 𝙎𝙤𝙧𝙚𝙨𝙘𝙪, 𝙋𝙚𝙩𝙧𝙞𝙘𝙖̆ 𝙑𝙞𝙩̗𝙖, 𝙍𝙚𝙢𝙪𝙨 𝙉𝙤𝙫𝙖𝙘, 𝙉𝙪𝙟𝙤𝙧 𝙋𝙤𝙡𝙝𝙖𝙘.

Invitați speciali sunt 𝘼𝙡𝙚𝙭𝙖𝙣𝙙𝙧𝙪 𝙨̗𝙞 𝙈𝙞𝙝𝙖𝙞 𝙋𝙚𝙡𝙞𝙘𝙞 𝘿𝙧𝙖̆𝙜𝙝𝙞𝙘𝙚𝙨𝙘𝙪. Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor 𝗦𝗲𝗯𝗮𝘀𝘁𝗶𝗮𝗻 𝗥𝗼𝘀̗𝗰𝗮.

Prezintă 𝗙𝗲𝗹𝗶𝗰𝗶𝗮 𝗦𝘁𝗼𝗶𝗮𝗻.

𝘿𝙪𝙢𝙞𝙣𝙞𝙘𝙖̆, 18 𝙨𝙚𝙥𝙩𝙚𝙢𝙗𝙧𝙞𝙚 2022, 𝙡𝙖 𝙤𝙧𝙖 13 𝙁𝙚𝙨𝙩𝙞𝙫𝙖𝙡𝙪𝙡 𝘾𝙤𝙣𝙘𝙪𝙧𝙨 𝙉𝙖𝙩̗𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙙𝙚 𝙄𝙣𝙩𝙚𝙧𝙥𝙧𝙚𝙩𝙖𝙧𝙚 𝙑𝙤𝙘𝙖𝙡𝙖̆ ❞𝙈𝙖𝙧𝙞𝙖𝙣𝙖 𝘿𝙧𝙖̆𝙜𝙝𝙞𝙘𝙚𝙨𝙘𝙪❞ continuă la Bogâltin – Cornereva, județul Caraș – Severin cu Gala Laureaților și recitalul invitaților 𝘿𝙪𝙢𝙞𝙩𝙧𝙪 𝙎𝙩𝙤𝙞𝙘𝙖̆𝙣𝙚𝙨𝙘𝙪, 𝘾𝙖𝙢𝙚𝙡𝙞𝙖 𝘽𝙤𝙟𝙞𝙣 𝘾𝙚𝙤𝙘𝙪, 𝙄𝙤𝙣 𝘿𝙧𝙖̆𝙜𝙖𝙣, 𝘾𝙧𝙞𝙣𝙖 𝙋𝙤𝙥, 𝙈𝙖̆𝙙𝙖̆𝙡𝙞𝙣 𝙇𝙪𝙘𝙖 𝙨̗𝙞 𝙈𝙞𝙝𝙖𝙚𝙡𝙖 𝙋𝙞𝙩̗𝙞𝙜𝙤𝙞.

Acompaniamentul este asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor 𝗦𝗲𝗯𝗮𝘀𝘁𝗶𝗮𝗻 𝗥𝗼𝘀̗𝗰𝗮, prezintă 𝗙𝗲𝗹𝗶𝗰𝗶𝗮 𝗦𝘁𝗼𝗶𝗮𝗻.

Evenimentul este co-finanțat de Consiliul Județean Timiș și Consiliul Județean Caraș – Severin.

Cultură

Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Branșament cultural la Uzina de Apă. PROGRAMUL evenimentului

Publicat

pe

În deschiderea programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, vechile stații de tratare a apei, nefuncționale, revin la viață ca spații alternative pentru evenimente și activități culturale.

Proiectul „Branșament cultural la Uzina de Apă“ conectează apa și cultura, oamenii și patrimoniul industrial, artiștii și comunitatea, chemându-i pe timișoreni să își (re)descopere aceste adevărate comori de arhitectură ascunse, dar din vecinătate.

Publicul este invitat să intre în contact cu „moștenirea” legată de apă, resursă esențială a oricărei comunități, cu valențe sociale, culturale și spirituale.

Astfel, sâmbătă, 18 februarie, între orele 11 și 14, ambele uzine vor avea program pentru public, cu vizite ghidate, ateliere de lectură și activități pentru copii, toate cu participare gratuită.

Fundația Aquatim, realizatorul proiectului Branșament cultural la Uzina de Apă, propune, astfel, promovarea și interpretarea patrimoniului industrial al orașului prin aducerea Uzinei de Apă Urseni (viitorul Muzeu al Apei Timișoara, recent reabilitat și extins în urma lucrărilor finanțate de Aquatim și realizate de Constructim S.A.) și a Uzinei de Apă Industrială, frumoase clădiri în stilul Secession, de la începutul secolului XX, în spațiul public al orașului.

În urma lucrărilor de regenerare urbană pe care le-au parcurs, ambele uzine oferă spații generoase pentru expoziții, concerte, proiecții de film, videomapping, activități pentru copii, vizite ghidate tematice, cu secvențe din istoria orașului etc. Proiectul Branșament cultural la Uzina de Apă, derulat de Fundația Aquatim, prezintă două locuri inedite ale orașului și realizează conexiuni între public și artiști, oameni și patrimoniu.

Ziua de duminică, 19 februarie, este rezervată unui eveniment de networking, în care operatori culturali, organizații civice și educaționale și artiști independenți sunt invitați să descopere Uzina de Apă Urseni, viitorul Muzeu al Apei din Timișoara, să propună colaborării și idei de viitoare activități ce pot fi găzduite de fostele uzine.

Plasarea pe harta culturală a orașului a vechilor uzine de apă, transformate și accesibilizate pentru public, îmbogățește oferta de spații neconvenționale unde se pot organiza activități culturale diverse, atât în interior, cât și în aer liber, și are, totodată, un efect de activare a cartierelor periferice ale orașului, în cadrul programului oficial de deschidere al capitalei europene și ulterior.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Opening+, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

PROGRAM

Sâmbătă, 18 februarie, orele 11–14, Uzina de Apă Urseni (viitorul Muzeu al Apei Timișoara), Calea Urseni, nr. 26

11:00 -12:00        Scriu, deci citesc, atelier de literatură pentru copii între 6 și 106 ani, susținut de scriitorul și jurnalistul cultural Robert Șerban

11:15 – 12:00 Vizita ghidată a uzinei – Deschidem robinetul cu povești și vă invităm să descoperiți OZN-ul de la Urseni și celelalte secrete ale primei uzine de apă din Timișoara (12+ ani)

12:30 – 14:00 Jocuri educative AquaKids, Apă sigură: mit sau realitate și Descoperă uzina   (6+ ani)

La atelierul Scriu, deci citesc și vizita ghidată locurile sunt limitate și se ocupă în ordinea sosirii participanților.

Sâmbătă, 18 februarie, orele 11–14, Uzina de Apă Industrială (Aquapic), str. Frederic Mistral, nr. 1

11:00 – 12:00 Atelier de lectură pentru copii (6-12 ani), susținut de autoarea Ramona Miza,          împreună cu Alina Iga, fondatoarea podcastului pentru copii „Cufărul cu povești”. Copiii vor asculta povestea, vor dezbate tâlcul cărții și vor confecționa, pe baza poveștii, elemente de lucru manual. Atelierul se va   încheia cu autografe și fotografii împreună cu autoarea.

11:15 – 12:00 Vizita ghidată a uzinei – Deschidem robinetul cu povești și vă invităm să descoperiți fostul Stabiliment al Apei de Stropit (12+ ani)

12:30 – 14:00 Jocuri educative AquaKids, Apă sigură: mit sau realitate și Descoperă lunca   (6+ ani)

*** La atelierul de lectură și vizita ghidată locurile sunt limitate și se ocupă în ordinea sosirii participanților.

Citeste mai mult

Cultură

RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE pe mai multe străzi din centrul Timișoarei, pentru deschiderea programului Capitală Europeană a Culturii

Publicat

pe

Primăria Timișoara face ultimele pregătiri pentru ca Piața Unirii să devină „Piața Întâlnirii” în 17 februarie, ora 19.00.

În 17 februarie seara, Piața Unirii devine kilometrul 0 al Capitalei Europene a Culturii și loc de întâlnire pentru toți cei care doresc să fie parte din evenimentul de deschidere festivă a programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Vizitatorii vor avea parte de o experiență sonoră și vizuală deosebită, care va aduce pe scenă proiecte dintre cele mai diverse și de pe toate meleagurile lumii artistice – naționale și internaționale. Se va asigura derularea în condiții optime a tuturor manifestărilor programate, iar Primăria Municipiului Timișoara face ultimele pregătiri în acest sens.

Șapte străzi din cartierul Cetate, conexe Pieței Unirii, vor fi închise în data de 17 februarie, între orele 17:00 – 5:00 (a doua zi dimineața). Traficul va fi complet restricționat, atât pentru intrarea, cât și pentru ieșirea autovehiculelor. Astfel, riveranii sunt rugați să aibă acest lucru în vedere, în cazul în care vor dori să circule cu mașina pe străzile respective.

De asemenea, pentru montarea scenei și a echipamentelor tehnice, dar și pentru a face față fluxului crescut de vizitatori, terasele din Piața Unirii vor fi ridicate temporar începând cu 14 februarie, ora 17:00, până în 18 februarie, ora 10:00. Începând din 15 februarie, ora 17:00, până în 18 februarie, ora 10:00 vor fi ridicate și terasele din zona extinsă și de pe străzile adiacente.

Operatorii economici din Piața Unirii au fost informați și consultați pentru aceste demersuri de către Primăria Municipiului Timișoara și de către echipa care gestionează evenimentul de deschidere. Chiar dacă alte orașe au ales să închidă complet locul de desfășurare a evenimentului de deschidere, Primăria dorește ca operatorii economici să funcționeze în continuare și să aibă puncte interioare de servire. O parte dintre operatori deja au în plan să furnizeze meniuri speciale de tip takeaway în pregătire pentru evenimentul de deschidere.

Străzile pe care va fi închis traficul rutier sunt:

–  Bulevardul Regele Mihai 1 (Piața Mărăști – stația de taxi)

–  Str. Oituz

–  Str. Regimul Vânători 5

–  Str. Matei Corvin

–  Str. Paul Chinezul

–  Str. George Coșbuc

–  Str. Palanca

Programul evenimentului de deschidere pentru Timișoara 2023 poate fi consultat aici:

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolul „Maria din Magdala“ – în PREMIERĂ la Teatrul Național din Timișoara

Publicat

pe

Vineri, 3 februarie, ora 19.00, la Studio UȚU al Teatrului Național are loc premiera spectacolului Maria din Magdala, de Ion Jurca Rovina.

Spectacolul este, așa cum îl denumește însuși autorul, o viziune teatrală asupra unui personaj întrupat din numeroasele, diferitele, contradictoriile interpretări pe care i le-a dat umanitatea de-a lungul timpului Mariei Magdalena, discipolă a Mântuitorului, ființă capabilă de dragostea absolută.

Roberta Popa, actriță a Teatrului Național care are în palmares o serie de spectacole de actor, continuă în acest spectacol explorarea diferitelor fețe ale iubirii, cercetare începută cu câțiva ani înainte printr-un one woman show axat pe personalitatea lui Mata Hari.

Ion Jurca Rovina este cunoscut în egală măsură ca prozator, poet și dramaturg, cât și ca ziarist, fiind un nume legat indisolubil de viața literară a Timișoarei. S-a impus cu precădere în spațiul criticii de teatru, însă dramaturgia românească numără în „bagajul” său numeroase piese de teatru semnate de Ion Jurca Rovina, dintre care amintim doar câteva: „Piscina“, „Fiii vameșului, „Eșarfa Isadorei“, aceasta din urmă fiind montată la Teatrul Național din Timișoara cu titlul „Nopți cu Isadora“.

Conceput de actrița Roberta Popa, spectacolul este realizat împreună cu o echipă de creație alcătuită din Dorothea Iordănescu (scenografia), Arc Gotic (muzica), Costinel Asproiu (light design) și Ștefan Iordănescu (coordonator). Universul vizual al spectacolului are la bază creațiile artistului Gheorghe Fikl.

Biletele s-au pus în vânzare pe www.tntm.ro și la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschis între orele 11.00 – 19.00, tel. 0256 201 117.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite