Ne găsiți și pe:

Cultură

FESTIVALUL INIMILOR 2022. Programul spectacolelor din Parcul Rozelor

Publicat

pe

Parcul Rozelor din Timișoara va găzdui în perioada 6-10 iulie 2022 cea de-a 31- ediție a Festivalului Inimilor.

Vor participa 30 de ansambluri din 11 țări, de pe 3 continente. Alături de ansambluri din România, vor urca artiști din Mexic, Peru, Bulgaria, Croația, Georgia, Grecia, Italia, Polonia, Serbia și Turcia.

Parada formațiilor ce vor fi prezente la Festivalul Inimilor va avea loc joi 7 iulie la ora 18,30, și va porni din Piața Libertății, va trece prin Piața Victoriei și se va opri în Parcul Rozelor.

Festivalul Inimilor este organizat în memoria eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989 de la Timișoara.

Programul festivalului

6 iulie-2 august, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara: Les Danses du Monde/Dansurile lumii, expoziție foto François Guénet

1-31 iulie, Podul Michelangelo: Inimile Timișoarei, expoziție foto Claudia Tănăsescu

Miercuri, 6 iulie, de la ora 19:30, prezintă: Felicia Stoian și Florin Mihoc

Ansamblul „Ghiocelul”, Giroc

Ansamblul Profesionist „Banatul”, Timișoara

Ansamblul Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, Sibiu

Ansamblul „Timișul”, Timișoara

Joi, 7 iulie, prezintă: Roxana Morun și Florin Mihoc

18.30 Parada portului popular pe traseul Piața Libertății – Operă – Catedrală – Parcul Rozelor

19.30 Ceremonia de deschidere a festivalului

Spectacol susținut de:

Ansamblul „Timișul”, Timișoara

Ansamblul „Armenișana”, Armeniș

Ansamblul „Cununa Timișului”, Ghiroda

Ansamblurile reunite de dansuri șvăbești „Hatzfelder Pipatsche/Jimbolia, Billeder Heiderose/Biled, Groβ Jetscha/Iecea Mare, Banater Musikanten, Timișoara”

Ansamblul „Aranira”, Italia

Ansamblul „Hasad”, Turcia

Ansamblul „Ivan Goran Kovačić”, Croația

Ansamblul „Bihorul”, Oradea

Ansamblul „Vila”, Serbia

Ansamblul „Siemianowice”, Polonia

Ansamblul „Zekartan”, Georgia

Ansamblul Profesionist „Maria Tănase”, Craiova

Vineri, 8 iulie, ora 19:30, prezintă: Doriana Talpeș și Florin Mihoc

Ansamblul „Lugojana”, Lugoj

Ansamblul „Sveti Sava”, Sânnicolau Mare

Ansamblul „Zestrea Gugulanilor”, Caransebeș

Ansamblul Group of Kastoria „Myisis”, Grecia

Ansamblul „Mladost”, Timișoara

Ansamblul „Doina Timișului”, Timișoara

Ansamblul Profesionist „Trakia”, Bulgaria

Ansamblul „Vila”, Serbia

Ansamblul „Hasad”, Turcia

Ansamblul „Siemianowice”, Polonia

Ansamblul „Grupo Folklorico Alianza”, Mexic

Ansamblul „Ivan Goran Kovačić”, Croația

Ansamblul „Perύ ritmos y costumbres ”, Peru

Ansamblul Profesionist „Mureșul”, Târgu Mureș

Sâmbătă, 9 iulie, ora 19:30, prezintă: Daniela Băcilă și Florin Mihoc

Ansamblul Group of Kastoria „Myisis”, Grecia

Ansamblul „Eszterlanc”, Timișoara

Ansamblul „Siemianowice”, Polonia

Ansamblul Profesionist „Trakia”, Bulgaria

Ansamblul „Grupo Folklorico Alianza”, Mexic

Ansamblul „Aranira”, Italia

Ansamblul „Hasad”, Turcia

Ansamblul „Ivan Goran Kovačić”, Croația

Ansamblul „Zekartan”, Georgia

Ansamblul „Perύ ritmos y costumbres”, Peru

Ansamblul Profesionist „Kolo”, Serbia

Duminică, 10 iulie, ora 19,30, prezintă: Tania Stavilă Țunaș și Florin Mihoc

Ansamblurile reunite de dansuri șvăbești „Hatzfelder Pipatsche/Jimbolia, Billeder Heiderose/Biled, Groβ Jetscha/Iecea Mare, Banater Musikanten/Timișoara”

Ansamblul „Pusta Banatului”

Ansamblul „Aranira”, Italia

Școala de dans „Marius și Maria Ursu”, Timișoara

Ansamblul „Bokreta”, Timișoara

Ansamblul Group of Kastoria „Myisis”, Grecia

Ansamblul „Hasad”, Turcia

Ansamblul „Vila”, Serbia

Ansamblul „Perύ ritmos y costumbres ”, Peru

Ansamblul „Siemianowice”, Polonia

Ansamblul Profesionist „Trakia”, Bulgaria

Ansamblul „Zekartan”, Georgia

Ansamblul „Grupo Folklorico Alianza”, Mexic

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Cultură

Spectacol la Buziaș. Datini și obiceiuri de iarnă cu cei mai în vogă artiști din Banat

Publicat

pe

Cu soliști faimoși, cu colinde și cântece bănățene ce aprind patimi și nostalgii în sufletele iubitorilor de folclor, Ansamblul Profesionist „Banatul“ deschide larg poarta sărbătorilor, la Buziaș.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, în parteneriat cu Asociația „Mariana Drăghicescu” , organizează spectacolul Sărbătoarea Crăciunului – In memoriam Marioara Murărescu.

Evenimentul se va desfășura  la Casa de Cultură Buziaș,  miercuri , 7 decembrie 2022, de la ora 18:00.

Sunt invitați în recital soliști renumiți:  Liliana Laichici, Adrian Stanca, Felicia Stoian, Ciprian Roman, Olguța Berbec, Ciprian Pop, Doriana Talpeș, Remus Novac, Constantin Moacă. Datini și obiceiuri de Crăciun, restaurate cu migală, cântece și jocuri autentice vor fi puse în scenă de Ansamblul Profesionist „Banatul“,  în regia maeștrilor coregrafi Brândușa și Nicolae Stănescu și sub bagheta dirijorală a maestrului Sebastian Roșca.

Citeste mai mult

Cultură

Elena Ivanca, „mama“ din filmulețele lui Mircea Bravo, vine cu un spectacol de teatru la Lugoj. Vor fi organizate și ateliere de teatru pentru elevi

Publicat

pe

Un spectacol de teatru și două ateliere de educație artistică prin teatru vor fi organizate la Lugoj, în perioada 17-19 noiembrie, în cadrul proiectului  „Teatru și drumul până la spectacol“, finanțat din bugetul Municipiului Lugoj.

Astfel, în 17 noiembrie 2022, de la ora 19.30, în sala mare de la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu“ din Lugoj, va putea fi vizionat spectacolul „O altfel de lebădă“, adaptare după un text de Radu Țuculescu, regia și interpretarea Elena Ivanca.

Atelierele pe care le va susține Elena Ivanca la Lugoj sunt dedicate elevilor și vor avea loc la Casa Bredicenilor, la Clubul Elevilor și la teatru.

Elena Ivanca este actriță la Teatrul Național de Cluj și cadru universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj secţia canto, unde predă cursuri de arta actorului. Absolventă a secţiei de Arta Actorului, Departamentul de Teatru din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai“ Cluj, promoţia 1999, clasa prof. Cristina Pardanschi şi Cornel Răileanu, Elena Ivanca mai are un doctorat în actorie obținut cu lucrarea Gestul ca mediator și creator de sens. De la text la întruparea personajului cu calificativul Summa cum laudae, Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, 2011 și un Master la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Tîrgu-Mureş secţia actorie, vorbire şi expresivitate în artele spectacolului, finalizat cu susţinerea lucrării de masterat avînd titlul Dicţia, dincolo de aparenţe sau vorbirea de performanţă;

Elena Ivanca estecunoscută publicului pentru rolul mamei din filmulețele celebrului Mircea Bravo.

Asociația Pro Fortuna îşi propune prin proiectul „Teatru și drumul până la spectacol“ desfăşurarea de workshop-uri cu caracter artistic-educativ în spații exterioare și/sau interioare din municipiul Lugoj, pentru promovarea educației artistice în rândul copiilor și tinerilor.

De ce dorim să promovăm edicația artistic în rândul copiilor? Pentru că jocul este cea mai eficientă metodă de învățare în studiul actoriei.

În cadrul workshop-ului de actorie, participanții își vor dezvolta mobilitatea musculară și expresivitatea corporală (mișcare scenică), limbajul trupului (semne și decodari ale poziției corpului și cum ne modifică acestea în raportul nostru cu ceilalți: partener, parteneri, public.

Citeste mai mult

Cultură

Festivalul Național de Folclor „Tradiții la Români”, ediția a IX-a, la Timișoara

Publicat

pe

Folclor românesc autentic, tradiții atent recuperate, cei mai îndrăgiți interpreți de muzică populară, ansambluri de renume din Timișoara, Baia Mare și Iași, sute de dansatori și instrumentiști toate acestea reprezintă oferta Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș pentru Festivalul Național de Folclor „Tradiții la Români” care va avea loc în 9 și 10 noiembrie 2022 la ora 18.30 la Timișoara, la sala Timișoara Convention Center.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură finanțată de Consiliul Județean Timiș invită iubitorii de folclor la două zile de folclor autentic în care tadițiile sunt recuperate și transmise mai departe.

Festivalul Național de Folclor „Tradiții la Români,” aflat la cea de-a IX-a ediție, începe miercuri, 9 noiembrie 2022, la ora 18, 30, la Timișoara Convention Center cu un recital susținut de îndrăgiți interpreți ai cântecului românesc: Liliana Laichici, Ramona Vița, Stana Stepanescu, Georgiana Vița, Adrian Stanca, Dumitru Teleagă, Ciprian Roman, Ciprian Pop, Bogdan Toma și Alin Didraga. Acompaniază Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca. Coregrafia poartă semnătura maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu. ”Sorocul,” ”Jocul salbelor de la Ciuchici”, ”Ardeleana lui Ioane de la Cornereva, ” brâuri și jocuri de doi de pe Valea Bistrei, jocuri de pe Valea Șieului reprezintă câteva din momentele coregrafice prezentate de dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul. În premieră veți putea urmări Jocuri din Valea Hârtibaciului, coregrafie care poartă semnătura maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu.

„Fecioreasca rară din satul Retiș”, „Purtata de Învârtită”, „Purtata la Învârtită”, „Hațegana sau Învârtita Deasă” sunt jocuri din zona etnografică a Sibiului pun în evidență calitățile dansatorilor în piruete și sărituri în care se regăsesc nealterate tradițiile.

Formația de Tineret a Ansamblului Profesionist Banatul prezintă Jocuri de pe Valea Almăjului, în regia maeștilor coregrafi Brândușa și Nicolae Stănescu. Din repertoriu fac parte brâul în contratimp, jocuri de doi, ardeleana pe cerc, sărita, Brâul lui Boldea.

Joi, 10 noiembrie 2022 la ora 18, 30 la Timișoara Convention Center Festivalul Național de Folclor „Tradiții la Români” continuă cu trei ansambluri foarte îndrăgite de publicul timișorean: Ansamblul „Timișul”și invitații săi: Andreea Voica, Petrică Miulescu Irimică și Dana Gruescu, dirijor Deian Galetin, coregrafia Toma Frențescu; instructori coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David, director Camelia Mingasson; Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte” al Consiliului Județean Iași și invitații: Balan Andrei, Simona Vasilica Mazăre, Constantin Bahrin, Martinică Claudia și Liță Andrei, manager și coregraf Petre Șușu; și Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” și invitații: Maria Casandra Hauși, Cristi Fodor, Gabriela Ardusătan, regia artistică Iuliana Maria Dragoș, dirijor Eduard Albina, asistenți coregrafi: Lavinia Pașca și Daniel Bota.

Prezintă Iuliana Tudor.

Spectacolele celor două zile de festival vor putea fi urmărite on-line pe pagina de Facebook

https://www.facebook.com/ansamblul.banatul
Invitațiile gratuite sunt disponibile pe platforma Eventim

https://www.eventim.ro/ro/
Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite