Cultură
FLM. Lugoj, „Florența Banatului”, episodul al doilea, va avea premiera la teatrul din oraș
Publicat
acum 11 lunipe
de
timispressPremiera în Sala Teatrului „Traian Grozavescu“, duminică, 26 noiembrie 2023, ora 17.00
Durata filmului 1h.30″
Proiecție pentru elevi 27 noiembrie, ora 12.00, Cinematograful „Bela Lugosi“
La premieră vor fi prezenti: Regizorul VASILE BOGDAN și MARIUS DABA (cameraman și editor al filmului)
****
Filmul Lugoj – Florența Banatului, episodul al doilea (partea 1 – 2) este o continuare a episodului realizat anul trecut, care definea identitatea Lugojului ca oraș mutietnic, european și cu o certă vocație ecumenică.
Acest episod reprezintă o aventură în spiritualitatea Lugojului din ultimul secol. Vocația culturală locală a Lugojului face ca traseele să ajungă departe de hotarele urbei, exact acolo unde fii cei mai talentați au ajuns șă trăiască si să creeze.
De asemenea, orașul a adoptat personalități creatoare care și-au găsit un loc pentru manifestare și dezvoltare culturală și artistică.
Multe personalități dialoghează și se poate observa că au o legătură organică în a construi o spiritualitate cu o amprentă aparte.
Spectatorii acestui documentar extrem de dinamic și colocvial vor vedea și auzi pe Mihai Brediceanu, Olga Fruma Brediceanu, Gelu Barbu, Dorli Blaga, surorile Dobrin (permanentele gazde ale unor alese întâlniri) dar și muzicieni contemporani precum Florin Paul și Aura Twarovska și plasticieni precum Silviu Oravițzan, Ingo Glass.
Multe alte nume al căror destin s-a legat și de istoria recentă a municipiului vor fi descoperite de spectatori pe parcursul periplului, care cuprinde și o descindere în atmosfera efevescentă a liceenilor actuali ai Liceului „Iulia Hasdeu“ – scoală ce împlinește anul acesta 120 de ani de la înființare.
Parte a evenimentului organizat în cadrul proiectului „Lugoj – Valori în inima Europei“, proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj, filmul nostru, care va fi proiectat în trei episoade, își propune să reliefeze particularitățile urbei de pe Timiș, urmărind istoria, construcțiile spirituale și materiale, dar și atmosfera și perspectivele oamenilor de aici.
Primul episod a fost realizat și proiectat anul trecut, cel de-al doilea episod este pregătit pentru lansare iar cel de-al treilea episod va fi realizat anul viitor.
Scopul principal al proiectului este promovarea municipiului Lugoj, străvechea așezare de pe malurile Timișului, care a rămas în timp o oază de liniște, lumină și demnitate.
Numită de savantul Nicolae Iorga „Florența Banatului”, tocmai pentru armonia și strălucirea sa, orașul a devenit în timp pilda unei conviețuiri pline de înțelegere și frățești apropieri între oameni de diverse naționalități și confesiuni.
Astfel, cunoscut ca o adevărată capitală spirituală românească din Banat, Lugojul s-a afirmat și prin largi deschideri europene, datorate personalităților care, prin activitatea lor deosebită au promovat imaginea orașului atât în țară cât și în străinătate. Aceste personalități vor fi onorate, prin acest proiect, fiind prezentate în filmul care a fost realizat cu professionalism, emoție și dăruire de doi profesioniști în domeniu, Vasile Bogdan și Marius Daba.
Poate te-ar interesa si:
-
AfiOM dă aripi viitorului
-
Gala micilor jurnaliști și știri culturale din cartiere, la Timișoara
-
Spectacolul „The Infamous Ramirez Hoffman“, cu John Malkovich, la Teatrul Național din Timișoara
-
Finanțare europeană pentru modernizarea rețelei de termoficare din Timișoara
-
Întâlniri cu scriitori contemporani din București pentru liceenii din Timișoara
-
Activități și evenimente culturale în județul Timiș prin proiectul DiverCity
Cultură
Gala Corneliu Coposu la Timișoara. PROGRAMUL manifestărilor
Publicat
acum 2 zilepe
31 octombrie 2024de
timispressCea de-a VII-a ediție a Galei Corneliu Coposu se va desfășura la Timișoara, pe 9, 10 și 11 noiembrie 2024, evenimentul principal fiind programat la Opera Națională Română Timișoara, edificiu istoric având o simbolistică importantă.
Printre invitații speciali se numără renumitul scriitor și istoric francez Thierry Wolton, criticul de teatru, scriitor și realizator TV Marina Constantinescu, soprana Teodora Gheorghiu Spiess și tenorul Sorin Coliban.
Evenimentele dedicate personalității marelui om politic Corneliu Coposu sunt în contextul celor 35 de ani de la Revoluția Română și de la căderea Cortinei de Fier în Europa de Est.
Ele vor debuta pe 9 noiembrie 2024 cu deschiderea expoziției „Corneliu Coposu, o viață întreagă pentru principii și valori”, pe malul Begăi (în dreptul Vilei Mal). Expoziția va putea fi vizitată gratuit până la 31 decembrie 2024. În aceeași zi, de la ora 17:30, este programată la Cinema Victoria o proiecție speciala a filmului documentar „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”. Proiecția va fi urmată de o discuție cu Marius Boeriu și Dănuț Iacob de la Asociația 15 Noiembrie 1987 Brașov, protagoniști ai filmului și ai revoltei anticomuniste de la Brașov.
Ziua de 10 noiembrie 2024 va începe la ora 10:00 cu o Sfântă Liturghie Arhierească și o slujbă de Parastas în memoria Seniorului, la Biserica Nașterii Maicii Domnului. După-amiază, într-un loc plin de încărcătură istorică și sufletească, Memorialul Revoluției din Timișoara, va avea loc lansarea celei de-a doua ediții a „Jurnalului Interzis” al lui Corneliu Coposu, ediție îngrijită de Doina Alexandru. Invitații vor fi: Doina Alexandru și Tudor Călin Zarojanu, iar moderator Cosmin Budeancă.
Luni, 11 noiembrie 2024, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, începând cu orele 11:30, va avea loc o dezbatere pentru studenți și publicul larg, având tema „Am învățat să fim liberi? – 35 de ani de la Revoluție”. Vor participa invitați de prestigiu: Thierry Wolton (autorul monumentalei opere „O istorie mondială a comunismului”), Brândușa Armanca, Alexandru Gussi, Marina Constantinescu, Antonie Popescu și Dănuț Iacob (Asociația „Brașov 1987”). Întâlnirea va fi moderată de Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv – Fundația Corneliu Coposu. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.
Ziua de luni se va încheia cu evenimentul principal, la Opera Națională Română Timișoara, începând cu ora 19:00, care va avea 3 părți: premierea tinerilor câștigători ai concursului de eseuri organizat de Fundația Corneliu Coposu, conferința susținută de istoricul Thierry Wolton și concertul de gală al sopranei Teodora Gheorghiu Spiess și al baritonului Sorin Coliban, acompaniați la pian de Diana Ionescu. Evenimentul va fi prezentat de Marina Constantinescu. Biletele se pot achiziționa pe platforma eventbook.ro
Veniturile obținute din vânzarea biletelor la acest eveniment, precum și donațiile primite, vor fi direcționate pentru construcția Bisericii „Memorial Corneliu Coposu” din Bobota, jud. Sălaj, satul natal al lui Corneliu Coposu.
Evenimentele fac parte din programul „Timișoara, 35 de ani de libertate”, dedicat Revoluției anticomuniste din decembrie 1989 și sunt organizate de Fundația Corneliu Coposu în colaborare cu Fundația Hanns Seidel, JTI Romania și Festivalul de Film și Istorii Râșnov.
Parteneri: Universitatea de Vest Timișoara, Opera Națională Română Timișoara, Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, Fundația Academia Civică, Fundația Culturală Memoria, Societatea Timișoara, Memorialul Revoluției, Visit Timișoara, Ordinul Arhitecților România filiala Timiș, Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, Editura Vremea.
Mai multe detalii:
www.facebook.com/FundatiaCoposu
Bilete pentru Gala Corneliu Coposu: https://eventbook.ro/other/bilete-gala-corneliu-coposu-2024
Fundația Corneliu Coposu din România, încă de la înființarea sa, în 1996, promovează principiile creștin democrate. Totodată, își propune să sprijine și să organizeze o serie de acțiuni pentru tineri (elevi, studenți) prin:
promovarea culturii memoriei și a adevărului referitoare la viața și activitatea lui Corneliu Coposu;
pregătirea și perfecționarea cunoștințelor culturale, tehnice, științifice, politice, manageriale ale tineretului (elevi, studenți sau absolvenți ai institutelor de învățământ superior) prin acordarea unor burse pe termen scurt sau mediu, în limita fondurilor Fundației Corneliu Coposu, în cadrul unor universități sau alte instituții de profil din țară și străinătate, pentru a-și însuși cunoștințele la nivelul standardelor internaționale;
organizarea de simpozioane, conferințe, comunicări științifice, schimburi de experiență.
Cultură
Festivalul Musica Ricercata, la Timișoara. PROGRAMUL complet
Publicat
acum 3 zilepe
30 octombrie 2024de
timispressMusica Ricercata Festival Op. 7 | Vive la Révolution! aduce la Timișoara, în perioada 3 – 24 noiembrie 2024, artiști consacrați la nivel internațional, precum: Arnaud Marzorati & Les Lunaisiens, Carlo Vistoli & Akademie Für Alte Musik Belin, Jordi Savall & Hespèrion XXI & Tembembe Ensamble Continuo.
„2024 nu înseamnă doar 35 de ani de la Revoluția începută la Timișoara pe 16 decembrie 1989, ci și 235 de ani de la începutul Revoluției Franceze, unul din principalele puncte de cotitură ale istoriei. Acest eveniment care a zguduit întregul continent nu a schimbat doar paradigma socială, prin apariția Drepturilor Omului, ci, în sens mai larg, a modificat radical întreaga gândire și creație. Tocmai de aceea, ediția din acest an a Musica Ricercata Festival, ca o continuare a ediției precedente în care Iluminismul era în prim-plan, este îndreptată spre toate tipurile de revoluții, de la cele sociale și politice, la cele artistice (vizuale sau sonore), sau ale marilor descoperiri (științifice sau teritoriale). Unele dintre cele mai importante nume ale muzicii vechi vor fi prezente la Timișoara, susținând recitaluri și concerte care aduc în fața publicului diversele forme ale revoluțiilor: Jordi Savall alături de Hesperion XXI și Tembembe Ensamble între-un program cu muzică din barocul spaniol și sud-american, Carlo Vistoli împreună cu Akademie für Alte Musik Berlin cu un concert în care muzica lui Bach și Händel va fi contrapusă muzicii lui Vivaldi, Arnaud Marzorati și Les Lunaisiens într-un program cu lucrări din timpul Revoluției Franceze, Juan Pérez Floristán va interpreta la fortepiano compoziții de Beethoven și Dussek inspirate de Revoluția Franceză.
Tot în 2024, se împlinesc și 270 de ani de la sfințirea Domului Romano-Catolic, ocazie cu care Musica Ricercata va interpreta Misa Trinității de Michael Haydn, o lucrare care, conform mai multor surse, a fost interpretată în 1754 la Timișoara.”, spune maestrul Gabriel Bebeșelea, directorul artistic al Festivalului.
Tot în cadrul acestei ediții, Ansamblul Musica Ricercata, sub conducerea dirijorală a lui Gabriel Bebeșelea, alături de violonistul Florin Iliescu, Orchestra simfonică „Remus Georgescu” și Corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara vor interpreta lucrări care au făcut parte din revoluții sonore sau chiar sociale.
Workshop-urile vor fi nelipsite din cadrul acestei ediții, iar la toate acestea se vor adăuga discuții cu publicul la care invitații vor fi jurnalistul și publicistul Emil Hurezeanu, scriitorul Radu Paraschivescu și jurnalistul Cătălin Striblea.
Programul festivalului:
Duminică, 3 noiembrie 2024, ora 20:00 | Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”
Concert extraordinar de deschidere Musica Ricercata Festival Op. 7 | Vive la Révolution! | ARNAUD MARZORATI & LES LUNAISIENS
Alături de ansamblul său Les Lunaisiens, Arnaud Marzorati propune publicului să (re)descopere cântecul francez, de la originile sale până în secolul al XX-lea. Explorând acest repertoriu, adesea uitat prin biblioteci, acest bariton pasionat de literatură readuce în atenție primele cântece cu text din istorie.
Aceste lucrări reprezintă mărturii prețioase ale trecutului, ale aventurii umane și ale bogatei muzicalități proprii fiecărei epoci. Prin acest patrimoniu vocal popular și alegând să iasă din formatele tradiționale de concerte, Les Lunaisiens transmit de aproape zece ani, în spectacolele lor, istoria și literatura.
Joi, 7 noiembrie 2024, ora 20:00 | Domul Romano-Catolic
Concert extraordinar – Reformatio vs. Traditio | CARLO VISTOLI & AKADEMIE FÜR ALTE MUSIK BERLIN
Joi, 7 noiembrie 2024, Domul Romano – Catolic va găzdui un concert extraordinar, dedicat muzicii baroce, susținut de ansamblul Akademie für Alte Musik Berlin, alături de remarcabilul contratenor Carlo Vistoli. Concertul, intitulat „Reformatio vs. Traditio”, va aduce în prim-plan lucrări celebre ale lui Georg Friedrich Händel, Johann Sebastian Bach și Antonio Vivaldi.
Akademie für Alte Musik Berlin este astăzi recunoscută ca unul dintre cele mai importante ansambluri de interpretare istorică din lume și se bucură de o istorie de succes fără precedent. Orchestra concertează în mod regulat în centrele muzicale de top din Europa și este frecvent în turnee în Asia, America de Nord și America de Sud.
Succesul internațional al Akademie für Alte Musik Berlin este evidențiat de peste un milion de înregistrări vândute publicului. CD-urile ansamblului au câștigat numeroase premii internaționale, inclusiv Premiul Grammy și Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik (Premiul criticilor germani de discuri).
Carlo Vistoli este unul dintre cei mai interesanți contratenori ai noii generații. Într-un timp scurt, cântărețul italian a cucerit scenele internaționale de operă și sălile de concert cu măiestria sa. În primul lor program comun, Akademie für Alte Musik Berlin și Carlo Vistoli se dedică lucrărilor-cheie din muzica sacră a lui Vivaldi și Bach.
Duminică, 10 noiembrie 2024, ora: 20:00 | Sala ARChA, UPT
Recital „Forte e piano” | JUAN PÉREZ FLORISTÁN – fortepiano
În cadrul recitalului susținut de Juan Pérez Floristán vom audia lucrări de Jan Ladislav Dussek, cunoscut drept unul dintre precursorii romantismului, și Ludwig van Beethoven, un titan al muzicii clasice.
Juan Pérez Floristán s-a impus pe scena muzicală grație interpretărilor sale captivante și tehnicii remarcabile. Floristán a câștigat numeroase premii prestigioase, reușind să impresioneze atât criticii, cât și publicul din întreaga lume. A studiat la Conservatorul Regal din Madrid și la Hochschule für Musik und Theater din München. Interpretările sale sunt caracterizate prin emoție, claritate și o tehnică desăvârșită, toate acestea făcându-l un pianist deosebit de apreciat.
Fortepiano-ul, un instrument emblematic al secolului al XVIII-lea și începutului secolului al XIX-lea, se distinge de pian de astăzi prin sunete mai delicate, ce permit nuanțări subtile, rar întâlnite în interpretările contemporane.
Luni, 11 noiembrie 2024, ora: 11:00 | Sala ARChA, UPT
Workshop de pianoforte cu JUAN PÉREZ FLORISTÁN
Juan Pérez Floristán va susține un workshop dedicat artei interpretative la fortepiano, luni, 11 noimbrie 2024, de la ora 11:00, la Sala ARChA a UPT. Artistul va introduce audiența în universul sonor al instrumentului emblematic al secolelor XVIII – XIX, concentrându-se, totodată, asupra importanței expresivității și a interpretării personale. De asemenea, participanții vor avea ocazia să interacționeze direct cu Juan Pérez Floristán, având posibilitatea să înțeleagă tehnica și interpretarea specifice acestui instrument deosebit.
Joi, 14 noiembrie 2024, ora: 20:00 | Sala Capitol
Concert extraordinar „Folias Antiguas y Criollas: din lumea veche până la cea nouă” | JORDI SAVALL & HESPÈRION XXI & TEMBEMBE ENSAMBLE CONTINUO
Joi, 14 noiembrie 2024, Sala Capitol va găzdui un concert extraordinar susținut de Jordi Savall, un virtuoz al muzicii medievale și renascentiste, împreună cu renumitul său ansamblu Hespèrion XXI, alături de Tembembe Ensamble Continuo.
Concertul va explora bogăția și diversitatea tradițiilor muzicale din barocul spaniol și sud-american, punând în lumină conexiunile fascinante între vechi și nou, între stiluri diferite, dar complementare. Sub conducerea lui Jordi Savall, publicul are ocazia să experimenteze influențele culturale ce au modelat muzica lumii.
Jordi Savall este un renumit violist, dirijor și cercetător muzical spaniol, recunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul muzicii medievale și renascentiste. Cu o carieră de peste cinci decenii, el a redat locul bine-meritat al unor opere din diverse tradiții muzicale, promovând un dialog între culturi, prin proiecte inovatoare și ansambluri precum Hespèrion XXI.
Tembembe Ensamble Continuo este un ansamblu de renume internațional, dedicat explorării și interpretării muzicii baroce din regiunea Latino-Americană, care acordă o atenție deosebită tradițiilor muzicale din perioada colonială.
Programul serii va pune accent pe interpretarea autentică, onorând rădăcinile muzicii și adăugând, totodată, un suflu modern.
Vineri, 15 noiembrie 2024, ora: 10:00 | Sala Capitol
Concert simfonic educativ „Burghezul gentilom” (14 – 18 ani)| Dirijor: GABRIEL BEBEȘELEA, solist: FLORIN ILIESCU – vioară
Vineri, 15 noiembrie 2024, de la ora 10:00, la Sala Capitol, Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub conducerea maestrului Gabriel Bebeșelea, îi invită pe tinerii spectatori la un concert simfonic educativ ce va avea ca punct central muzica creată de doi mari compozitori, Jean Baptiste Lully și Richard Strauss, inspirată de capodopera „Burghezul gentilom” de Molière.
Concertul dedicat categoriei de vârstă 14 – 18 ani va debuta cu Selecțiuni din Burghezul gentilom LWV 43 (1670) de Jean Baptiste Lully, responsabilul cu organizarea evenimentelor culturale de la cu curtea regelui Ludovic al XIV-lea al Franței.
În continuare, tinerii vor audia Suita Burghezul gentilom Op. 60b (1911/17) de Richard Strauss, o reinterpretare modernă a tematicii lui Lully, care îmbină umorul cu stilul sofisticat tipic epocii.
Dirijorul și violonistul Florin Iliescu le vor explica celor prezenți povestea din spatele compozițiilor pe care le vor audia.
Vineri, 15 noiembrie 2024, ora: 19:00 | Sala Capitol
Concert simfonic „Burghezul gentilom” | Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara | Dirijor: GABRIEL BEBEȘELEA, solist: FLORIN ILIESCU – vioară
Vă invităm la un concert simfonic deosebit, susținut de Orchestra simfonică „Remus Georgescu” a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub conducerea maestrului Gabriel Bebeșelea. Solistul serii va fi violonistul Florin Iliescu, un artist apreciat pentru tehnica sa desăvârșită și expresivitatea interpretativă.
Programul serii va aduce în prim-plan două lucrări celebre, ambele inspirate de comedia „Burghezul gentilom” de Molière: Burghezul gentilom, LWV 43 de J. B. Lully și Suita „Burghezul gentilom”, Op. 60b de R. Strauss. În program, regăsim, de asemenea, Concertul pentru vioară nr. 9 în Sol major, Op. 8 de Joseph Bologne – Chevalier de Saint-Georges.
Concertul evidențiază conexiunile profunde dintre lucrări și promite să ofere publicului o experiență artistică rafinată.
Sâmbătă, 16 noiembrie 2024, ora: 11:00 | Sala Capitol
ÎNTÂLNIRILE VORBITORINCII: Radu Paraschivescu – scriitor, Cătălin Striblea – jurnalist | Întuneric și lumină în muzica pop-rock
Cel mai vizionat podcast de cultură, „Vorbitorincii”, vine pentru a doua oară în Musica Ricercata Festival. De data aceasta, în cadrul ediției „Vive la Révolution!”, scriitorul Radu Paraschivescu și jurnalistul Cătălin Striblea se vor întâlni cu publicul timișorean și vor discuta despre „Întuneric și lumină în muzica pop-rock”, evidențiind rolul revoluționar pe care l-a jucat acest tip de muzică la momentul apariției sale și evoluția sa de-a lungul timpului.
Joi, 21 noiembrie 2024, ora: 20:00 | Domul Romano-Catolic
Concert extraordinar „Dom 270” | Ansamblul Musica Ricercata | Dirijor: GABRIEL BEBEȘELEA
Cu ocazia a 270 de ani de la sfințirea emblematicului Dom Romano-Catolic din Timișoara, vă invităm la un eveniment ce aduce în prim-plan armonia dintre muzică și spiritualitate, prin intermediul unui concert extraordinar susținut de Ansamblul Musica Ricercata, sub conducerea maestrului Gabriel Bebeșelea.
Lucrarea propusă sprea audiție este „Misa Trinității” de Michael Haydn. Compoziția se distinge prin echilibrul dintre armonia muzicală și mesajul solemn al liturghiei, Michael Haydn lăsând ca moștenire o lucrare pe care, astăzi, o putem percepe ca fiind o fereastră către o epocă în care muzica era nu doar o formă de divertisment, ci și un mijloc de înălțare spirituală.
Frumusețea interpretării va fi completată de vocile remarcabililor soliști vocali: sopranele Roxane Chalard și Marie Zaccarini, mezzosoprana Laura Jarrell, tenorul Nicolae Hațegan și baritonul Vlad Crosman.
Duminică, 24 noiembrie 2024, ora: 20:00 | Domul Romano-Catolic
Concert extraordinar de închidere a Musica Ricercata Festival | Ansamblul Musica Ricercata și Corul „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timișoara | Dirijor: GABRIEL BEBEȘELEA
Sub titlul „‘89”, concertul extraordinar susținut de Ansamblul Musica Ricercata și Corul „Ion Românu” al Filarmonicii Banatul Timișoara, duminică, 24 noiembrie, încheie ediția „Vive la Révolution!” a Festivalului Musica Ricercata. Sub conducerea dirijorală a maestrului Gabriel Bebeșelea, vom audia Simfonia nr. 3 „Eroica” în mi bemol major, Op. 55 de Ludwig van Beethoven și Recviem în do minor de Luigi Cherubini. Vă invităm să audiați cele două capodopere muzicale și să aflați povestea din spatele acestora, de la ora 20:00, la Domul Romano-Catolic.
Înaintea concertului, de la ora 18:00, la Palatul Baroc din incinta Muzeului de Artă, vă invităm la lansarea cărții „Musica Ricercata sau 11 povestiri muzicale surprinzătoare”, semnată de Gabriel Bebeșelea, și la sesiunea de autografe de după eveniment. Invitatul maestrului va fi scriitorul și publicistul Emil Hurezeanu.
Biletele se găsesc la casierie, pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara și pe myticket.ro: https://shorturl.at/21hOb
Cultură
OUT OF THE BOX. Expoziție de instalații artistice realizate de persoane private de libertate
Publicat
acum 4 zilepe
29 octombrie 2024de
timispressTimișorenii sunt invitați sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 18:00, la Comenduirea Garnizoanei Timișoara din Piața Libertății pentru a vedea ceva ce nu au mai văzut.
Deținuții condamnați pentru fapte penale au ieșit „din cutie” și au creat. Într-un fel, au devenit (temporar) artiști vizuali în cadrul unui program cultural unic, menit să îi scoată din spațiul lor personal – OUT OF THE BOX. Timp de două luni au lucrat la instalațiile lor artistice, pe care acum, cu emoție, sunt gata să le prezinte publicului. Sub îndrumarea artistei vizuale Regina Damian, au realizat zeci de instalații de mari dimensiuni. Scopul acestui proiect, potrivit inițiatoarei și promotoarei sale, este să aducă în discuție teme precum toleranța (dreptul la a doua șansă) și prevenirea faptelor antisociale.
„Orice om are nevoie de salvare pe parcursul vieții”, spune unul dintre deținuții – artiști. Mulți colegi de-ai lui au ales să „vorbească” în lucrările lor despre ecologie și importanța salvării naturii – dar și despre salvarea lor. „Fă bine – ai premiu; greșești – trebuie să plătești”, afirmă altul. Pentru unii, salvarea vine de la Dumnezeu; pentru alții, din relațiile cu ceilalți oameni.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor și cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, fiind finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara, din Fondul pentru nevoi culturale de urgență.
OUT OF THE BOX își propune să răspundă unei nevoi culturale esențiale din comunitate, vizând o categorie socială deseori ignorată: deținuții din Penitenciarul Timișoara, care adesea nu au acces la activități creative.
Proiectul a oferit unui grup de 32 de deținuți, cu vârste între 20 și 60 de ani, șansa de a-și exprima gândurile și emoțiile prin intermediul artei, stimulând progresul lor personal și pregătindu-i pentru reintegrarea socială. „Prin acest proiect dorim să influențăm pozitiv viețile deținuților, promovând incluziunea socială și coeziunea comunității timișorene și arătând cum arta și cultura pot schimba destine”, afirmă Regina Damian, coordonatoarea proiectului.
Pe parcursul proiectului, participanții au creat instalații artistice de dimensiuni diferite, exprimându-și perspectivele și experiențele. Fiecare participant iese astfel „în afara cutiei” – OUT OF THE BOX, dezvăluindu-și povestea într-o manieră artistică și făcând un pas important spre reintegrarea socială completă.
Expoziția finală, care va fi vernisată sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 18:00, la Comenduirea Garnizoanei Timișoara din Piața Libertății celebrează astfel efortul fiecărui participant, promovând toleranța și înțelegerea în comunitate. De asemenea, se vor organiza tururi ghidate pentru elevi, studenți și pentru toți cei interesați să afle mai multe despre proiect. „Credem că acest proiect are un impact educativ profund, contribuind la prevenirea infracționalității în rândul tinerilor, prin stimularea empatiei și conștientizării”, adaugă Regina Damian.
Out of the Box este un proiect finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara, din Fondul pentru nevoi culturale de urgență.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor, Direcția Județeană de Cultură Timiș și Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.
Parteneri care ne sprijină în promovarea și organizarea evenimentului: LED WALLPAPER (powered by Promograma) și Fornetti.
Campania de reciclare „Orașe curate“, la Timișoara. Când și unde se pot preda deșeurile electrice
Taxele și impozitele locale nu cresc la Timișoara în 2025
Biofeedback Remote: Evaluare și Prevenție pentru Un Corp în Echilibru
Gala Corneliu Coposu la Timișoara. PROGRAMUL manifestărilor
Festivalul Musica Ricercata, la Timișoara. PROGRAMUL complet
Programări online pentru obținerea actelor de identitate, la Timișoara
Timişorenii pot afla la telefon ce impozit au de plătit
Nuntă mare în Banat. Stana Stepănescu s-a măritat cu Bojidar Ciobotin
Vindecări și minuni la Mănăstirea Sfântul Nectarie – un loc binecuvântat din Banat
Cabinetul de terapie cu plăcuțe de cupru, brevetată de regretatul Ioan Ometa, se redeschide. Terapeutul Jurcă continuă serviciile de excelență ale reputatului doctor
Articole recente
- Campania de reciclare „Orașe curate“, la Timișoara. Când și unde se pot preda deșeurile electrice 2 noiembrie 2024
- Taxele și impozitele locale nu cresc la Timișoara în 2025 1 noiembrie 2024
- Biofeedback Remote: Evaluare și Prevenție pentru Un Corp în Echilibru 31 octombrie 2024
- Gala Corneliu Coposu la Timișoara. PROGRAMUL manifestărilor 31 octombrie 2024
- Festivalul Musica Ricercata, la Timișoara. PROGRAMUL complet 30 octombrie 2024
Cele mai citite
-
Localeacum 2 ani
Programări online pentru obținerea actelor de identitate, la Timișoara
-
Actualitateacum 9 ani
Timişorenii pot afla la telefon ce impozit au de plătit
-
Evenimenteacum 5 ani
Nuntă mare în Banat. Stana Stepănescu s-a măritat cu Bojidar Ciobotin
-
Spiritualitateacum 8 ani
Vindecări și minuni la Mănăstirea Sfântul Nectarie – un loc binecuvântat din Banat
-
Sănătateacum 2 ani
Cabinetul de terapie cu plăcuțe de cupru, brevetată de regretatul Ioan Ometa, se redeschide. Terapeutul Jurcă continuă serviciile de excelență ale reputatului doctor
-
Actualitateacum 7 ani
Începe Curățenia generală de primăvară, la Timișoara
-
Socialacum 6 ani
Ruga în Banat. Tradițiile cele mai frumoase din țară
-
Localeacum 4 ani
CARANTINĂ în Timișoara, Giroc, Moșnița Nouă, Dumbrăvița și Ghiroda. Descărcați declarația pe proprie răspundere