Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Gala Corneliu Coposu la Timișoara. PROGRAMUL manifestărilor

Publicat

pe

Cea de-a VII-a ediție a Galei Corneliu Coposu se va desfășura la Timișoara, pe 9, 10 și 11 noiembrie 2024, evenimentul principal fiind programat la Opera Națională Română Timișoara, edificiu istoric având o simbolistică importantă.

Printre invitații speciali se numără renumitul scriitor și istoric francez Thierry Wolton, criticul de teatru, scriitor și realizator TV Marina Constantinescu, soprana Teodora Gheorghiu Spiess și tenorul Sorin Coliban.

Evenimentele dedicate personalității marelui om politic Corneliu Coposu sunt în contextul celor 35 de ani de la Revoluția Română și de la căderea Cortinei de Fier în Europa de Est.

Ele vor debuta pe 9 noiembrie 2024 cu deschiderea expoziției „Corneliu Coposu, o viață întreagă pentru principii și valori”, pe malul Begăi (în dreptul Vilei Mal). Expoziția va putea fi vizitată gratuit până la 31 decembrie 2024. În aceeași zi, de la ora 17:30, este programată la Cinema Victoria o proiecție speciala a filmului documentar „Brașov 1987. Doi ani prea devreme”. Proiecția va fi urmată de o discuție cu Marius Boeriu și Dănuț Iacob de la Asociația 15 Noiembrie 1987 Brașov, protagoniști ai filmului și ai revoltei anticomuniste de la Brașov.

Ziua de 10 noiembrie 2024 va începe la ora 10:00 cu o Sfântă Liturghie Arhierească și o slujbă de Parastas în memoria Seniorului, la Biserica Nașterii Maicii Domnului. După-amiază, într-un loc plin de încărcătură istorică și sufletească, Memorialul Revoluției din Timișoara, va avea loc lansarea celei de-a doua ediții a  „Jurnalului Interzis” al lui Corneliu Coposu, ediție îngrijită de Doina Alexandru. Invitații vor fi: Doina Alexandru și Tudor Călin Zarojanu, iar moderator Cosmin Budeancă.

Luni, 11 noiembrie 2024, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, începând cu orele 11:30, va avea loc o dezbatere pentru studenți și publicul larg, având tema  „Am învățat să fim liberi? – 35 de ani de la Revoluție”. Vor participa invitați de prestigiu: Thierry Wolton (autorul monumentalei opere  „O istorie mondială a comunismului”), Brândușa Armanca, Alexandru Gussi, Marina Constantinescu, Antonie Popescu și Dănuț Iacob (Asociația  „Brașov 1987”). Întâlnirea va fi moderată de Ion-Andrei Gherasim, președinte executiv – Fundația Corneliu Coposu. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.

Ziua de luni se va încheia cu evenimentul principal, la Opera Națională Română Timișoara, începând cu ora 19:00, care va avea 3 părți: premierea tinerilor câștigători ai concursului de eseuri organizat de Fundația Corneliu Coposu, conferința susținută de istoricul Thierry Wolton și concertul de gală al sopranei Teodora Gheorghiu Spiess și al baritonului Sorin Coliban, acompaniați la pian de Diana Ionescu. Evenimentul va fi prezentat de Marina Constantinescu. Biletele se pot achiziționa pe platforma eventbook.ro

Veniturile obținute din vânzarea biletelor la acest eveniment, precum și donațiile primite, vor fi direcționate pentru construcția Bisericii „Memorial Corneliu Coposu” din Bobota, jud. Sălaj, satul natal al lui Corneliu Coposu.

Evenimentele fac parte din programul „Timișoara, 35 de ani de libertate”, dedicat Revoluției anticomuniste din decembrie 1989 și sunt organizate de Fundația Corneliu Coposu în colaborare cu Fundația Hanns Seidel,  JTI Romania și Festivalul de Film și Istorii Râșnov.

Parteneri: Universitatea de Vest Timișoara, Opera Națională Română Timișoara, Episcopia Greco-Catolică de Lugoj, Fundația Academia Civică, Fundația Culturală Memoria, Societatea Timișoara, Memorialul Revoluției, Visit Timișoara, Ordinul Arhitecților România filiala Timiș, Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, Editura Vremea.

Mai multe detalii:

https://corneliu-coposu.ro/

www.facebook.com/FundatiaCoposu

Bilete pentru Gala Corneliu Coposu: https://eventbook.ro/other/bilete-gala-corneliu-coposu-2024

Fundația Corneliu Coposu din România, încă de la înființarea sa, în 1996, promovează principiile creștin democrate. Totodată, își propune să sprijine și să organizeze o serie de acțiuni pentru tineri (elevi, studenți) prin:

promovarea culturii memoriei și a adevărului referitoare la viața și activitatea lui Corneliu Coposu;

pregătirea și perfecționarea cunoștințelor culturale, tehnice, științifice, politice, manageriale ale tineretului (elevi, studenți sau absolvenți ai institutelor de învățământ superior) prin acordarea unor burse pe termen scurt sau mediu, în limita fondurilor Fundației Corneliu Coposu, în cadrul unor universități sau alte instituții de profil din țară și străinătate, pentru a-și însuși cunoștințele la nivelul standardelor internaționale;

organizarea de simpozioane, conferințe, comunicări științifice, schimburi de experiență.

Cultură

„Colind pentru neuitare“, la Cinema Timișul

Publicat

pe

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș vă invită la evenimentul „Colind pentru neuitare” în 17 decembrie 2024, de la ora 18:30, la Cinema Timiș.

Invitați în recital sunt cei mai îndrăgiți interpreți ai folclorului românesc: Liliana Laichici și Grupul Crăițele: Andreea Chisăliță, Luminița Safta și Oana Stanca, Andrian Stanca și Grupul Craii: Ciprian Pop, Florin Boita, Bogdan Firu, Alexandru Micșescu, Dorinel Gavriluț Pârvoni, Carmen Popovici Dumbravă și Grupul Școlii de Arte Timișoara, Corala Contrast, coordonată de Vasile Bădescu.

În recital și în prezentarea spectacolului va fi prezent pe scena de la Cinema Timiș Marius Ciprian Pop.

Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca.

Accesul se desfășoară pe bază de invitații disponibile din data de 9 decembrie 2024, ora 11:00 pe platforma eventim: https://www.eventim.ro/ro/bilete/colind-pentru-neuitare-timisoara-cinema-timis-659875/event.html

„Colind pentru neuitare” este un eveniment organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, manager Liliana Laichici și este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Cu gândul la Nașterea Domnului și la cei al  căror sacrificiu și  curaj ne-au dat nouă, celor de astăzi, dreptul de a sărbători Crăciunul în libertate, cu gândul la lumea și viața  nouă ce s-au născut în  această zi!

Citeste mai mult

Cultură

„35 de ani de libertate“, la Timișoara. PROGRAMUL filmelor și pieselor de teatru

Publicat

pe

Programul „35 de ani de libertate” prin care Timișoara onorează curajul și jertfa celor care au ieșit în stradă în Decembrie 1989 cuprinde și un bogat program de film și teatru, care se derulează în perioada 12 – 21 decembrie 2024.

Joi, 12 decembrie începe la nou deschisul Cinema Studio programul de filme dedicat Revoluției din 1989. Programul cuprinde o selecție de 16 filme românești care propun un parcurs cronologic despre viața din ultimii ani ai regimului comunist, șocul Revoluției din decembrie 1989, și perioada tulbure a tranziției care a urmat. Până în 22 decembrie, iubitorii de film pot urmări atât documentare, cât și filme de ficțiune, printre care titluri consacrate ale Noului Val Românesc precum Marfa și Banii de Cristi Puiu, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile de Cristian Mungiu, A fost sau n-a fost de Cristian Porumboiu, dar și filme recente precum Metronom de Alexandru Belc, Libertate de Tudor Giurgiu sau Anul Nou care n-a fost de Bogdan Mureșanu. Programul exact, detaliile și biletele pe https://cinemastudio-tm.ro/evenimente/35-de-ani-de-libertate/.

Miercuri, 18 decembrie, Teatru Portabil Timișoara prezintă Zile roșii, Nopți albe, un spectacol de teatru-labirint bazat pe un text dramatic inspirat din mărturiile răniților, ale rudelor morților și ale celor care au fost în prima linie a revoltei anticomuniste din Decembrie ’89. Labirintul și documentarul se împletesc, iar spectatorii îi însoțesc pe actori de la o scenă la alta, urmărind succesiunea evenimentelor din decembrie. Spectacolul este realizat sub îndrumarea regizorală a lui Mihai Lungeanu, de cinci ori laureat cu premiul UNITER. Spectacolul are loc la Memorialul Revoluției, de la ora 17:00 – 18:00 și ora 19:00- 20:00.

Joi, 19 decembrie, de la ora 18:00, la Teatrul pentru Copii și Tineret MERLIN are loc City of Lights, un proiect internațional creat de regizorul David Zuazola (Spania). Spectacolul este un omagiu adus Timișoarei, prin care actorii păpușari –  de la adaptarea scenică a poveștilor despre oraș, până la executarea decorului și interpretarea non-verbală a poveștilor selectate – doresc să împărtășească lumii ideea că istoria unui oraș se face, mai ales, cu oamenii care au trăit acolo, cei care trăiesc și vor trăi în acel oraș. În acest format, „Orașul” se transformă într-un spectacol de păpuși și obiecte văzute în perspectivă dramatică, de unde putem afla multe lucruri interesante despre Timișoara, de-a lungul istoriei sale.

Joi, 19 decembrie, de la ora 19:30, Teatrul German de Stat Timișoara pune în scenă Jurnal de România. Timișoara, un proiect multidisciplinar, ce reunește filmul, fotografia și teatrul. Spectacolul radiografiază, prin mărturiile autentice ale celor șase actrițe din distribuție, trecutul și prezentul Timișoarei, în relație cu Revoluția și schimbările care s-au produs ulterior, cât și dinamica sentimentală, culturală și intelectuală a orașului nostru şi a locuitorilor săi.

Piesa Teatrului Maghiar Csiky Gergely, „1978”, încheie seria de evenimente din cadrul programului „35 de ani de libertate” și are loc, sâmbătă, 21 decembrie, ora 16:00, (durata: 4.5 ore cu două pauze). Spectacolul „1978”, în regia slovenului Tomi Janežič, vorbește despre România anilor 1970, o docu-ficțiune transgenerațională bazată pe poveștile personale ale actorilor și regizorului. Este o poveste despre anii comunismului într-un apartament din România.

Programul „35 de ani de libertate” este centralizat pe site-ul https://35libertate.primariatm.ro/. Aici cei interesați pot afla detalii despre expozițiile, conferințele, piesele de teatru, concertele, tururile ghidate, filmele sau dezbaterile care au loc în Timișoara în această perioadă.

Site-ul este actualizat periodic, în funcție de programarea următoarelor evenimente și cuprinde inclusiv detalii privind cumpărarea biletelor (acolo unde este cazul).

Citeste mai mult

Cultură

Eveniment de poveste la Timișoara: Seară de Storytelling la Scena „Artă pentru suflet”

Publicat

pe

Timișoara devine, în această seară, gazda unei experiențe unice, dedicate iubitorilor de povești și emoții autentice. Sub lumina caldă a reflectoarelor, pe scena „Artă pentru suflet”, un narator special va împărtăși una dintre cele mai intime și transformative povești din viața sa.

Un eveniment ce promite să inspire și să conecteze

Pe 10 decembrie 2024, la ora 19:00, scena se va umple de energie și autenticitate, într-o atmosferă ce promite să aducă participanții mai aproape de esența umană. Evenimentul are ca temă principală povestea naratorului despre relația cu tatăl său – o poveste spusă rar, dar care a lăsat urme adânci în formarea sa ca individ și adult.

„Este o poveste care mă definește, care mi-a modelat modul de a privi viața și relațiile cu cei din jur. Sper ca prin cuvintele mele să ajung la inimile celor care vor fi acolo, să regăsim împreună frumusețea legăturilor care ne formează ca oameni”, a declarat povestitorul, într-o scurtă avanpremieră a evenimentului.

Detalii organizatorice:

Data: 10 decembrie 2024

Ora: 19:00

Locație: Scena „Artă pentru suflet”

Intrare: Liberă (contribuțiile voluntare sunt binevenite pentru susținerea viitoarelor evenimente)

Rezervări: Prin WhatsApp, la numărul 0755 022 142

De ce să participi?

Storytelling-ul este mai mult decât o formă de artă – este un mod de a conecta suflete, de a transmite înțelepciune și de a construi poduri între generații. Într-un context în care timpul pare să se grăbească mereu, acest eveniment oferă un moment de respiro, o șansă de introspecție și reconectare.

Nu rata această ocazie de a lua parte la o seară de suflet, alături de oameni care prețuiesc cuvintele, poveștile și emoțiile autentice. Fie că vii să asculți sau să contribui cu o poveste personală, locul tău este pe „Artă pentru suflet”.

Pentru mai multe detalii, accesează pagina evenimentului pe Facebook: Seară de Storytelling la Scena „Artă pentru suflet”.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite