Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Pișcoțel merge la concert. Concert pentru persoane cu dizabilități, la Filarmonica Banatul Timișoara

Publicat

pe

Asociația Copii și Zâne, în parteneriat cu Filarmonica Banatul și Asociația Supereroi printre noi, organizează pe 13 noiembrie 2024, începând cu ora 19:00, concertul incluziv de muzică clasică intitulat „Pișcoțel merge la concert”.

Acest proiect cultural este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și are ca scop familiarizarea copiilor și adolescenților cu autism și alte tulburări de dezvoltare cu muzica clasică.

Concertul va avea loc la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul și este destinat persoanelor neurodiverse, celor cu dizabilități intelectuale, fizice sau cu tulburări de anxietate, dar și tuturor celor care iubesc muzica clasică și doresc să participela concerte, într-o atmosferă deschisă și primitoare. Participarea este gratuită, invitând familii, prieteni și pe toți cei care cred în puterea artei de a uni comunități diverse. Locurile pot fi rezervate prin aceesarea link-ului:  https://forms.gle/oXuFb6JXYE1p3m1K8

În cadrul proiectului „Pișcoțel merge la concert”, derulat între august și noiembrie 2024, 15 copii și adolescenți au beneficiat de activități terapeutice de familiarizare cu instrumentele muzicale și sesiuni educative la Filarmonica Banatul. În plus, pentru a asigura o experiență pozitivă, muzicienii și personalul auxiliar au fost instruiți în interacțiunea cu publicul neurodivers.

„Accesul la evenimente culturale este esențial pentru integrarea socială a persoanelor cu nevoi speciale. Ne dorim să creăm un mediu prietenos și accesibil pentru toți”, a declarat Emanuel Pascariu, vicepreședinte Asociația Copii și Zâne.

Detalii despre eveniment:

Când: 13 noiembrie 2024, ora 19:00

Unde: Filarmonica Banatul, Sala Capitol (Bd. C. D. Loga nr. 2, Timișoara)

Ce: Concert de muzică clasică, lucrări de J. S. Bach, W. A. Mozart, L. van Beethoven, E. Grieg, P. I. Ceaikovski.

Cultură

Horia Bojin va expune sculptură și desene la Art-Med Gallery

Publicat

pe

Art-Med Gallery (Bulevardul 16 Decembrie 1989, nr. 53, în incinta Clinicii medicale Popitiu Praxis, et 2 Timișoara) are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției de sculptură și desene a artistului Horia Bojin, ce va avea loc vineri, 8 noiembrie 2024, începând cu ora 18:00.

Artistul, care niciodată nu s-a grăbit să expună, preferând să prezinte doar serii de lucrări atent lucrate și remarcabile, revine acum cu o nouă expoziție ce aduce o abordare proaspătă a desenului și sculpturii. Publicul va descoperi texturi sofisticate, o cromatică îndrăzneață și o armonie unică între sculpturi și desene, în care fiecare desen extinde universul locuirii surprins în formele sculptate.

Horia Bojin este unul dintre artiștii – reper ai Timișoarei și ai României. Cu ani în urmă, „Pâinea grea”, una din sculpturile sale de suflet, se afla în Piața Unirii. Lucrările lui se regăsesc în spații publice, în colecții private din România și din străinătate.

Artistul a povestit cum a început totul. „Am crescut în atelierul bunicului meu care a fost tâmplar. Am crescut lângă clei de oase, cu mirosul așchiilor de lemn pe lângă mine. Mă jucam cu lut pe care îl modelam în loc de plastilină. Părinții au văzut asta și în clasa a V-a m-au trimsi la Liceul de Arte unde am absolvit secția de Comunicare vizuală” – povestește maestrul. După terminarea facultății, timp de șase ani le-a fost maestru tinerilor artiști pe care i-a deprins cu frumsuețea sculpturii și modelajului. Apoi a renunțat la cariera profesorală. „Vara sparg piatră, iarna modelez ceară pentru bronzuri și cioplesc lemn, iar de desenat desenez într-una, disciplinat, la prima oră când intru în atelier. Deși stau tot timpul în atelier am senzația că nu e suficient și tocmai de aceea am și lăsat profesoratul ca să am mai mult timp pentru creație”, a povestit Horia Bojin.

Expoziția va fi vernisată de artistul vizual Tiberiu Giucă, care oferă o perspectivă aparte asupra viziunii și procesului creativ al lui Bojin. Expoziția va fi deschisă timp de două luni, până în luna ianuarie.

Vă invităm să vă bucurați de această expoziție captivantă, unde expresia grafică și materialitatea sculpturală se împletesc într-o poveste vizuală complexă și profundă.

Citeste mai mult

Cultură

HYBRID STATIONS 2.0 :: PARADOX NOW 3D PRINTED, expoziție de sculptură 3D, la Biled

Publicat

pe

Asociația Sfera Timișoarei, alături de Primăria Comunei Biled, Liceul Tehnologic „Petre Mitroi”, Asociația Lapsus și Inițiativă în Educație organizează în luna noiembrie o expoziție de sculptură 3D la Biled în cadrul proiectului DiverCity.

Expoziția va avea loc în perioada 6 – 8 noiembrie 2024 și va cuprinde diferite activități dedicate publicului.

Bilezenii, dar și alți vizitatori curioși, sunt invitați să participe la deschiderea expoziției miercuri, în data de 6 noiembrie, de la ora 17:00. Pe parcursul celor 3 zile se vor organiza tururi ghidate pentru copii, ateliere educaționale pentru elevi, demonstrații de print și activități interactive pentru publicul adult.

Programul expoziției:

6 noiembrie

17:00 – 18:00, vernisajul expoziției

18:00 – 19:00, atelier de filozofie

7 noiembrie

09:00 – 13:00, tururi ghidate și ateliere pentru elevi

8 noiembrie

15:00 – 17:00, program deschis pentru publicul larg

Hybrid Stations 2.0 este o expoziție compusă din 16 sculpturi imprimate 3D care interpretează o serie de paradoxuri și experimente de gândire propuse ca teme în concursul de modelare 3D PARADOX NOW, organizat în primăvara aceasta de spațiul de artă LAPSUS din Timișoara.  Lucrările au fost înscrise în concurs ca fișiere imprimabile 3D și au fost realizate de către artiști, designeri și creatori din diferite orașe ale țării ca răspunsuri la conceptele propuse inițial în concurs.
Sculpturile imprimate 3D, aparent reduse la dimensiuni medii, primesc o structură monumentală în momentul în care ele își dezvăluie semnificația: deconstrucția realității, atotprezența tehnologiei, relația dintre opusuri, echilibrul ecologic, sentimentele colective sau transformările universului.

Expoziția Hybrid stations se adresează privitorilor sub forma unui proces de gândire critică, de descoperire și de analiză a unor problematici care conturează preocupările omului contemporan cu privire la viață, existență și societate.

Hybrid Stations se află la a doua ediție și invită privitorii să contempleze impactul produs de întâlnirea dintre filosofie și știință prin artă digitală creată de artiști emergenți în domeniul sculpturii 3D.

Artiști: Hodorogea Maria Ramona, Chiriac Bianca, Coroian Eduard, Pîrvu Roxana Alexandra, Fogaș Roxana, Burnar Carmen Maria, Bălteanu Alexandru Cristian, Ioana Colac, Gabriela Ciobanu, Fabian Gavrilescu, Gheju Bogdan, Godin Denis, Măcălău Alexandru, Eavaz Ionuț, Dobre Alexandru Dragoș, Dan Daniela-Beatrice.

Curatori: Alex Boca, Pepe Peralta Guerrero, Miruna Robescu.

Designer: Andreea Băban

Expoziția face parte din proiectul „DiverCity”. Proiectul își propune să promoveze multiculturalitatea, toleranța și conviețuirea în armonie prin crearea de conexiuni și oportunități de exprimare artistică, interacțiune internațională și parteneriate sustenabile care contribuie pe termen lung la dezvoltarea multiculturală a județului Timiș.

DiverCity, orașul diversității, surprinde dimensiunea istorică particulară orașului Timișoara și pune în lumină moștenirea culturală caracterizată de diversitatea etnică specific regiunii Banatului. Proiectul reflectă importanța educației pentru diversitate și dezvoltă competențele interculturale în comunitate.

Proiectul DiverCity urmărește trei direcții europene principale: diversitatea artistică, diversitata etnică și diversitatea demografică.

Diversitatea artistică este explorată prin activități de dans, fotografie, pictură, cultură scrisă, teatru, arhitectură și sculptură.

Diversitatea etnică este surprinsă prin integrarea minorităților locale în activitățile proiectului, prin oferta culturală în limbi diferite, prin descoperirea patrimoniului imaterial în activitățile culturale culinare, dansuri și povești populare și prin celebrarea săptămânii interetnice, în colaborare cu Uniunea Sârbilor din Timișoara, Uniunea Bulgarilor din județul Timiș, Fundația „Cotărița cu mirazuri” din Serbia și Centrul Cultural German.

Diversitatea demografică este reprezentată prin categoriile diferite de public adresate. Activitățile vizează publicul tânăr și adult, publicul din mediul rural și urban, categoriile vulnerabile de refugiați, publicul cu deficiențe, publicul din medii socio-economice dezavantajate, ș.a.

Prin intermediul acestor activități, proiectul își propune să contribuie la completarea și amplificarea rezultatului Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” prin crearea de contexte interdisciplinare și colaborative cu conținut cultural și educațional pentru activarea, dezvoltarea și implicarea comunității locale, valorificarea patrimoniului cultural local și european și întărirea relațiilor culturale europene

Cofinanțatori ai proiectului: Primăria Comunei Biled, Uniunea Sârbilor din România și Uniunea Bulgarilor, Timișoara.

Parteneri: In-tuition.ro, Asociația „Inițiativă în Educație”, Cărturești Timișoara, Institutul Intercultural Timișoara,  Asociația „De-a arhitectura”,  Asociația „Colț de Banat”, Fundația „Cotărița cu mirazuri” din Serbia,Asociația Culturală Pusta, Asociația „Casa Buna Mica”, Asociația „Piticii Monei”, Asociația Action for People, Asociația Lapsus.

Instituții de învățământ partenere: Liceul Tehnologic „Petre Mitroi” Biled, Liceul Teoretic Babel, Colegiul Național Bănățean, Şcoala Gimnazială „Maria Brindea” din Pesac, Școala Gimnazială Giarmata, Școala Gimnazială Cenad, Școala Gimnazială Fibiș.

Parteneri media: Radio Timișoara.

Proiectul DiverCity face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Timișoara.Next, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul https://www.sferatm.org/  și pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/sferatimisoarei.asociatia

Despre Sfera Timișoarei:

Asociația Sfera Timișoarei își propune să dezvolte spiritul civic al cetățenilor de toate vârstele prin implicarea lor în cadrul programelor și evenimentelor sociale, culturale și educaționale. De asemenea, Asociația Sfera Timișoarei urmărește conștientizarea și participarea activă a cetățenilor în viața comunității prin voluntariat, schimb de experiență la nivel național și internațional.

Citeste mai mult

Cultură

Operatorii culturali, invitați să propună evenimente la Centrul Multifuncțional Bastion

Publicat

pe

Consiliul Județean Timiș invită operatorii culturali să depună propuneri pentru organizarea de evenimente la Centrul Multifuncțional Bastion din Timișoara, pe parcursul anului 2025.

Situat în Bastionul Theresia, acest spațiu cultural de peste 300 mp este dedicat susținerii și promovării diversității culturale din județul Timiș.

Operatorii culturali interesați sunt încurajați să completeze formularul de înscriere și să îl trimită până la data de 29 noiembrie 2024.

Aplicațiile pentru obținerea spațiului cu titlu gratuit vor fi evaluate de o comisie din cadrul administrației județene, conform unei grile de punctaj clar stabilite.

Centrul Multifuncțional Bastion poate găzdui o varietate de activități, printre care:

Arte vizuale: expoziții de film, pictură, sculptură, arte decorative, fotografie, multimedia;

Arte performative: spectacole de teatru, dans, muzică;

Patrimoniu cultural și turism: promovare turistică, tradiții și obiceiuri, muzică și dans popular, meșteșuguri și artă culinară tradițională;

Educație și mediere culturală: expoziții, festivaluri, lansări de carte, conferințe, târguri.

Situat în Bastionul Theresia, în traveele C.1.17 – C.1.20, spațiul cultural a beneficiat de ample lucrări de renovare și dotare, devenind una dintre cele mai atractive locații pentru evenimente culturale din Timișoara.

Activitățile desfășurate în incinta Centrului Multifuncțional Bastion urmăresc să creeze un calendar variat de evenimente, menit să atragă atât locuitori ai Timișoarei, cât și turiști români și internaționali, contribuind la diversificarea ofertei culturale a județului Timiș.

Formularele de înscriere, completate corespunzător, pot fi trimise la adresa de e-mail dezvoltare.turism@cjtimis.ro până la data menționată. Informații suplimentare și formularul de înscriere sunt disponibile pe site-ul Consiliului Județean Timiș, la secțiunea Anunțuri: www.cjtimis.ro/anunturi/deschidem-apelul-de-proiecte-culturale-pentru-anul-2025 .

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite