Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

,,Popa’s  – Timişoara 2020” – Concurs de caricatură online

Publicat

pe

Primăria Timişoara, în parteneriat cu Academia Popa’s, şcoala românească de caricatură, lansează concursul de caricatură online ,,Popa’s  – Timişoara 2020 ”. Concursul permite participarea copiilor, tinerilor şi a tuturor iubitorilor de caricatură din întreaga lume, fără limită de vârstă.

Jurizarea va fi asigurată de către maestrul Ştefan Popa Popa’s, românul care, la Festivalul Internațional de Caricatură de la Saint-Estève (Franța) din 1990, a stabilit recordul mondial de rezistență (1.527 de portrete color în zece zile și zece nopți), iar în 1995 și-a doborât propriul record, realizând 2.772 de caricaturi color, în zece zile și zece nopți. Peste 200 de șefi de state și guverne au portrete semnate Popas, câştigător a 100 de premii şi medaliat pe plan internaţional de 58 de ori. În prezent, Ştefan Popa Popas este ambasador cultural al oraşului Timişoara, viitoarea Capitală Europeană a Culturii.

Concursul este scutit de taxa de participare şi se va derula pe două secţiuni: caricatură  şi caricatură-portret, concurenţii având posibilitatea de a se înscrie la ambele secţiuni.

Concurenţii vor proceda la postarea unui număr maxim de 5 lucrări/secţiune de concurs în grupul ,,Popa’s Timişoara 2020 ”, în perioada 25 iunie – 15 iulie, ora 23.59, specificând obligatoriu următoarele elemente: denumirea concursului ,,Popa’s – Timişoara 2020”,  numele și prenumele concurentului, secţiunea de concurs, vârsta, localitatea de domiciliu, o scurtă prezentare a activităţii artistice.

Lucrările de la cele două secțiuni vor fi fotografiate și trimise toate într-o singură postare, dacă sunt mai multe. Lucrările pot fi alb-negru sau color, realizate cu pilot, cerneală de China sau tuș, exclus creion și vor purta fiecare semnatura autorului. Obligatoriu se va respecta cerinţa ca lucrările să fi fost realizate exclusiv de către concurentul înscris.

Constituie motiv de descalificare: rezoluţia slabă a imaginilor postate, calitatea necorespunzătoare a lucrărilor, cu conţinut vulgar sau care depăşesc limitele moralei și ale legii. În aceste situaţii, organizatorul poate refuza aprobarea postărilor sau poate proceda la ştergerea acestora, dacă au fost postate.
Premiile vor fi acordate distinct, în funcție de secţiune și de vârsta concurenţilor și constau în diplome corespunzătoare locurilor obținute.

Lucrările câştigatoare vor fi promovate în cadrul expozițiilor organizate de către Primăria Timișoara. De asemenea, cele mai bune lucrări se vor regăsi ulterior și pe celelte pagini de promovare ale Primăriei Timișoara și ale Casei de Cultură Timișoara.

Detalii legate de derularea concursului se pot obține pe pagina de facebook Evenimente Primaria Timisoara.

Cultură

„Victimele datoriei“ – o nouă premieră pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco.

Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta «Victimele datoriei»”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Ziua Națională a Tineretului – 25 de evenimente, la Timișoara

Publicat

pe

,,Timișoara pentru TINEri” aduce evenimente care mai de care, pentru toate preferințele, pentru a marca Ziua Națională a Tineretului.

Între 21 aprilie – 1 mai, Primăria Municipiului Timișoara, alături de mai multe instituții și organizații partenere, pregătește filme, piese de teatru, concerte, competiție cu bărci dragon, picnicuri, proiecții de film și dezbateri, în diverse zone din oraș.

Cursa pe Bega cu bărci dragon, pentru care vă puteți înscrie până în 22 aprilie, va avea loc în 24 aprilie, va fi o întrecere pe echipe și promite să fie experiență de neuitat.

Înscrierile se pot face la acest link: https://forms.gle/nizpkRt6p3t4XyCT9

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit două reprezentații ale piesei Harap-Alb, un recital Dragoș Moldovan și Andreea Vlas, musicalul „Come into the Light!”, un picnic și o proiecție de film și spectacolul folcloric „Azi, la noi, cântă tot natul”.

Nici Teatrul Maghiar nu se lasă mai prejos, jucând atât ,,Pericles” cât și ,,Doctorul”. Liceul Waldorf își prezintă musical-ul ,,Aladdin”, iar în cartierul Dacia, în parc, de la ora 11:00 se va organiza un Picnic Atipic.

Proiectul ”Timișoara pentru TINEri” este realizat de Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara, structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș,, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Cinema Victoria, Cinema Timiș, Filarmonica Banatul, Harababura, Liceul Waldorf Timișoara, Club Sportiv Nautic Banat Timișoara și Visit Timișoara.

Citeste mai mult

Cultură

„Romanian Psycho“, a doua premieră din luna aprilie, la Teatrul Național Timișoara

Publicat

pe

A doua premieră a lunii aprilie la Teatrul Național din Timișoara lansează o provocare marca Florin Piersic jr, care se întoarce la tripla ipostază de dramaturg, regizor și interpret în comedia „Romanian Psycho“.

Îndrăgitul actor al Teatrului Național construiește, cu inteligența, cu umorul și cu verva care îi sunt proprii, ceea ce se numește științific „safe space”, spațiul de siguranță al cărui destinatar este un personaj necunoscut care poate lua chipul fiecărui spectator în parte.

Așa cum ne-a obișnuit, Florin Piersic jr aduce pe scenă o lume care ne este foarte apropiată, dar pe care o descoperim cu surprindere și care, dincolo de hohotul de râs, deschide o temă de reflecție profundă despre o realitate simptomatică.

Premiera spectacolului ROMANIAN PSYCHO are loc duminică, 14 aprilie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național, fiind urmată de o a doua reprezentație marți, 16 aprilie.

Biletele pot fi achiziționate pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite