Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

„Revolta“- spectacol de balet inspirat din Revoluția din 89, la Timișoara

Publicat

pe

La exact 30 de ani după Revoluția Română, Regal de Balet vine la Timișoara cu o reprezentație specială a primului spectacol de balet inspirat după evenimentele din 1989, numit „Revolta”.

Spectacolul în două acte este semnat de coregrafii Vanda Ștefănescu și Gigi Căciuleanu, și îi are printre protagoniști pe actorii Maia Morgenstern și Ion Caramitru.

Apa caldă, căldura și curentul electric raționalizate, cartela de pâine, programul TV de 2 ore, imposibilitatea de a călători – acestea au fost câteva din realitățile României de acum 30 de ani. Pentru prima dată, trăirile și luptele interioare ale românilor au fost transpuse în pași de dans, în primul spectacol de balet neoclasic și contemporan – „Revolta”.

După București, spectacolul „Revolta” ajunge la Timișoara, într-o singură reprezentație – pe 16 decembrie 1989, începând cu ora 19.30, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara. Publicul spectator va asista la o altfel de oră de istorie, care va pune față în față trecutul și prezentul României.

Spectacolul-eveniment „Revolta” va fi deschis de actorul Ion Caramitru, personaj central al evenimentelor care au dus la căderea regimului comunist. El va deschide acest spectacol cu un discurs rostit în fața Camerelor Comunelor în Londra anului 1992, la inițiativa domnului Mark Fisher și alături de Günther Grass și Umberto Eco.

Semnată de tânăra coregrafă Vanda Ștefănescu, prima parte a baletului pune sub lumina reflectoarelor Revoluția Română din 1989, cu toate momentele sale tragice, dar și cu nota de optimism pentru un viitor mai bun.

„Eram foarte mică în momentul Revoluției Române. Unii dintre dansatorii de pe scenă nici nu au fost născuți atunci. De aceea, am construit povestea revoltei cu ajutorul imaginarului, din spusele părinților și a persoanelor care au trăit acele vremuri. Spectacolul „Revolta” e și un omagiu adus de tinerii de azi tinerilor care au făcut parte din „generația în blugi” și au luptat pentru libertate și democrație”, a spus Vanda Ștefănescu.

„Libertatea” va fi un personaj important în spectacolul „Revolta”. Un drept al omului, spiritul Libertății va fi transmis pe scena din Timișoara de actrița Maia Morgenstern: „Să fii liber înseamnă să respiri mai ușor, să te miști unde vrei, să gândești și să spui ce vrei. Să fii liber înseamnă să mergi cu capul sus, să ai încredere în tine și în țara ta. Sunt emoționată pentru rolul pe care-l voi face în spectacolul „Revolta” și abia aștept să mă întâlnesc cu publicul din Timișoara pentru a marca împreună cei 30 de ani de la căderea comunismului”.

În al doilea act – On the roof – cunoscutul coregraf Gigi Căciuleanu îi prezintă pe “bufonii” dintr-o societate aflată la 30 de ani de la căderea comunismului, printr-un spectacol ce reunește dansul, actoria, muzica, poezia, desenele și arta vizuală.

Biletele pentru spectacolului „Revolta” sunt deja în vânzare pe www.iabilet.ro și la casa de bilete a Operei Naționale Române din Timișoara.

Spectacolul-eveniment „Revolta” este organizat de Mihai Alexandru Cacoveanu, prin Asociația „Nevoia de Educație” (www.nevoiadeeducatie.ro), care dezvoltă mai multe proiecte pentru tinerii României, printre care Bacopedia, BAC TV și „Pauza de teatru. Spectacol din cărți”.

Vanda Ștefănescu este coregrafă și dansatoare, absolventă a Liceului de Coregrafie ”Floria Capsali” din București, cu experiență în tehnica dansului contemporan. Colaborează la nivel internațional cu Vortice Dance Company din Portugalia. A lucrat cu celebrii Massimo Gerardi (Germania) și Stadstheater Giessen (Germania), iar în țară cu Răzvan Mazilu și Gigi Căciuleanu. Pe marile ecrane, a apărut în filmele: „6,9 pe scara Richter” de Nae Caranfil și „High Strung Free dance” de Michael Damian. Ca regizor și coregraf și-a pus semnătura pe spectacole precum: „BlankOut”, „Essence“, „15 Minute de Faimă“, „Luna Tango Concert”, „Narcotango România 2015”. În prezent este coregraf și manager de proiecte artistice la Casa de Balet.

Actrița Maia Morgenstern și-a făcut debutul în cinematografie în anul 1983, cu filmul „Prea cald pentru luna mai”, in regia Mariei Callas Dinescu. Ceea ce i-a adus faima a fost filmul „Balanța”, realizat de Lucian Pintilie, cu care a venit și notorietatea internațională, obținând prestigioasa distincție a Academiei Europene de Film – Premiul Felix. A studiat la Academia de Teatru și Film din București între 1981 și 1985, după care a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț între anii 1985 si 1988. După o perioadă în care a jucat la Teatrul Național din București, în 2012 devine manager al Teatrului Evreiesc de Stat din București. Dintre filmele sale cele mai importante sunt: „Balanța”, „Patul lui Procust”, „Patimile lui Hristos”, „Orient Expres”.

Gigi Căciuleanu are o carieră de peste 50 de ani în dansul contemporan de avangardă. După Școala Națională de Coregrafie, studiază la Teatrul Bolshoi din Moscova, iar la începutul anilor ’70 se stabilește în Franța și câștigă primele premii internaționale. În 1972, la 25 de ani, este angajat la compania Folkwang Ballet din Essen – Germania, iar în 1973 creează, în Franța, Studioul de Dans Contemporan la Grand Theatre Nancy. Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch: Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo sau la Teatrul Municipal din Sao Paolo. În 1994, se stabilește la Paris, unde fondează Compania Gigi Căciuleanu.

Spectacolele cultural-educaționale care fac parte din conceptul Regal de Balet se află la ediția a 2-a, după o primă ediție Sold Out în 2018. Ediția de debut a celebrat Centenarul României prin momente mari de cultură, reunind balerini români și străini într-un spectacol aplaudat de publicul iubitor de balet. Mai multe detalii despre debutul din 2018 găsiți pe site-ul www.regaldebalet.ro.

Cultură

Sărbători pe rit vechi. Bilja Krstić & Bistrik Orchestra, pe scena Târgului de Crăciun de la Timișoara

Publicat

pe

Sâmbătă, 4 ianuarie, la ora 18:00, vor urca pe scena din Piața Victoriei Bilja Krstić și orchestra sa, Bistrik, într-un concert ce promite să cucerească inimile tuturor celor prezenți, anunță Casa de Cultură a municipiului Timișoara.

Bilja Krstić este o artistă emblematică a muzicii tradiționale sârbești și balcanice, cu o carieră de peste 40 de ani, în care a reinterpretat folclorul, printr-o fuziune originală de armonii vocale, elemente etno și influențe contemporane.

Cu un repertoriu impresionant, ce include cântece din Serbia, Macedonia, România, Bulgaria și alte țări din Balcani, Bilja & Bistrik aduc în prim-plan esența tradițiilor din regiune. De-a lungul carierei, Bilja a lansat șapte albume, dintre care cel mai recent, „Biljur” (2023), reflectă pasiunea sa pentru păstrarea moștenirii muzicale.

Vor răsuna pe scenă, așadar, pe 4 ianuarie, melodii premiate și recunoscute internațional, cum ar fi „Niska Banja”.

Experiența lor live este caracterizată de o atmosferă caldă, sinceră și plină de emoție, care conectează publicul la rădăcinile muzicii tradiționale.

Partener: Radio Banat Link 93,3 FM Timisoara

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolele „Ierbar“ și „Absurdinia“ încheie FEST-FDR 2024

Publicat

pe

Joi, 19 decembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara are loc  așteptatul spectacol „Ierbar“ de Simona Popescu și Radu Afrim, un spectacol al Teatrului Național din Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”.

O meditație poetică despre viață, având ca sursă de inspirație poezia însăși, dar și natura, spectacolul „Ierbar“ prezintă o perspectivă inedită – filtrată prin sensibilitatea artistică inconfundabilă a lui Radu Afrim – asupra trecerii timpului. După cum precizează producătorii spectacolului, Ierbar este o experiență teatrală multisenzorială, dar şi una interioară, o călătorie în care magicul însoțește concretul așa cum, atunci când respirăm în ger, nu putem opri șuvoaiele de aburi să ne încadreze volatil chipurile.

Nu întâmplător, ultimul spectacol al FEST-FDR 2024 este o premieră.

Vineri, 20 decembrie, de la ora 19, în Studio UȚU, Teatrul Național din Timișoara prezintă cel mai nou spectacol al său, „Absurdinia“, pe un scenariu de Gavriil Pinte după I.L. Caragiale, Urmuz, Tudor Arghezi și Matei Vișniec.

Aducând laolaltă rânduri uimitor de contemporane ale unor autori care acoperă mai bine de un secol de literatură, scenariul lui Gavriil Pinte construiește un real parcurs al teatrului românesc al absurdului prin patru marcanți exponenți ai săi. Gavriil Pinte inventează o lume năstrușnică și neprevăzută care funcționează ca un fel de scut, amendând absurdul unui prezent năucitor printr-o „privire burlescă asupra unei lumi în care legea o face principiul aberației, al nonsensului, iar logica este ieșită din făgașul rațiunii”, după cum declară el însuși. Cu umor și cu enorm de multă imaginație, „Absurdinia“ își transformă spectatorii în exploratori care întorc spatele, pe deplin conștient, unei lumi guvernate cu intransigența nesiguranței de sine, descoperind că dincolo de lipsa de comunicare, de privarea limbajului de bogăția sensurilor multiple, de însingurare, mai există rost și sens, mai există râs, bucurie și speranță, pentru că, în cuvintele regizorului Gavriil Pinte, „lumea se vindecă, lumea rezistă, și rezistă fiindcă ea, lumea, e o alcătuire uluitoare”.

Echipa de creație a spectacolului este completată de scenografa Roxana Ionescu și de talentații actori ai Teatrului Național din Timișoara – Laura Avarvari, Oana Iovița, Andrei Chifu, Bogdan Spiridon, Cristian Szekeres și Darius Zet.

A doua reprezentație a spectacolului este programată sâmbătă, 21 decembrie.

Biletele pot fi achiziționate on-line, pe www.tntm.ro sau fizic, la Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschisă între orele 11.00 și 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Actorul Mircea Diaconu a murit din cauza unui cancer de colon

Publicat

pe

Actorul Mircea Diaconu a murit, sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, după ce în ultima perioadă a suferit de cancer de colon.

Anunțul a fost făcut de soția sa, actrița Diana Lupescu.

Trupul neînsuflețit al lui Mircea Diaconu va fi depus luni, între orele 12:00 și 16:00, la Teatrul Nottara, acolo unde apropiații vor putea veni să-și aducă un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc marți, la cimitirul din Săftica.

Mircea Diaconu ar fi împlinit 75 de ani în ajunul Crăciunului.

Actorul Mircea Diaconu s-a născut la 24 decembrie 1949 în comuna Vlădeşti, judeţul Argeş. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti în anul 1971, notează Agerpres.

În 1972, a fost angajat la Teatrul Bulandra, de Liviu Ciulei, unde a rămas până în 1982, după care a fost angajat la Teatrul Nottara. S-a implicat şi în activitatea didactică: în perioada 1977 – 1978, a fost asistent la Actorie, IATC Bucureşti (clasa Olga Tudorache), iar între 1991-1998 a predat cursuri de actorie de film, la Academia de Teatru şi Film Bucureşti, în sistem atelier. În 1995, a devenit profesor la UNATC.

A debutat pe scena Teatrului Bulandra, în 1970, cu piesa „Harfa de iarbă” după Truman Capote. Pe scena acestui teatru a mai jucat în „Revizorul” de Gogol (r. Lucian Pintilie, 1972), „A 12-a noapte” de Shakespeare (r. Liviu Ciulei, 1973), „Răceala” de Marin Sorescu (r. Dan Micu, 1977), „Furtuna” de Shakespeare (r. Liviu Ciulei, 1978) ş.a. La Teatrul Nottara şi-a reconfirmat calităţile de actor complex, atât în comedie, cât şi în dramă: „Cum vă place” de Shakespeare (r. Lucian Pintilie, 1982), „Pădurea” de Ostrovski (r. Constantin Marinescu, 1983), „Ultimul bal” după Liviu Rebreanu (r. Dan Micu, 1984), „Burghezul gentilom” după Moliere (r. Dan Micu, 1988) ş.a. A colaborat şi cu alte teatre: Theatrum Mundi („Teatrul descompus” de Matei Vişniec), Teatrul Naţional Bucureşti („Ghetou” de Joshua Sobol, regia Victor Ioan Frunză) etc.

A fost primul actor din România care şi-a dat demisia, devenind liber profesionist, în anul 1990.

Ca actor de film se impune, ca şi în teatru, atât în registrul dramatic, cât şi în cel comic.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite