Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Școala Kunsthalle Bega, ediția a treia, la Timișoara

Publicat

pe

Unul dintre programele esențiale pentru Kunsthalle Bega, încă de la înființare, a fost dedicat împrietenirii și apropierii copiilor de diferite vârste  cu artiștii și lumea artei contemporane.

Astfel a luat naștere, în 2021, Școala Kunsthalle Bega, un spațiu de proiecte creative și educaționale, ajunsă la a treia ediție. Prin propunerea unei zone creative, derulând o serie de activități artistice și educativ-culturale cu scopul facilitării accesului la artă, dar și al stimulării creativității, focusul a fost îndreptat  către copiii din zonele periferice sau din comunele învecinate: Școala Gimnazială Liebling, școlile din comunele Șandra si Biled, Satchinez dar și din oraș, Liceul Teoretic Béla Bartók.

Întâlnirile și atelierele au fost susținute  de artiști și educatori culturali, iar elevii au experimentat  modalități interactive de studiu și creație, adaptate vârstei lor. Fiecare concept propus,  reprezentând o nouă modalitate de a privi realitatea în care trăim, de a o decodifica și înțelege, a fost inspirat de către expozițiile prezente în spațiul Kunsthalle Bega, pornind de la premisa că în educație constă esența toleranței, iar în absența educației toleranța este aproape inexistentă.

Prin dialog și îndrumările primite în cadrul fiecărui atelier, participanții au fost încurajați să rostească ceea ce înțeleg, gândesc, simt, văd, aud, bazându-se pe faptul că, în timp, acest cumul de abilități cognitive vor fi transferate social.

Unele dintre temele atelierelor inspirate din conceptul expozitiei „PROIECȚIE 02”, a artistului Matei Bejenaru, au fost centrate în jurul fotografiei și a filmului, precum atelierul de instantanee în care copiii și-au creat propriile diapozitive și instantanee; cel de cianotipie, unde au avut ocazia de a descoperi una dintre primele și cele mai fascinante tehnici fotografice; fotografia ca imagine, prin explorarea tehnică a proiecției unei imagini și transformarea lor în narațiuni; cursul introductiv în tehnica portretului, în care fiecare participant după un scurt curs teoretic a experimentat rolul de model dar si de fotograf.

În expoziția lui Andrei Arion, „Trying to Move Without a Push”, seria de ateliere a fost centrată în jurul  conceptului de imagini și construcții, cercetând drumul de la concept la obiect și conducând elevii la descoperirea multiplelor procese ale realizarii unui obiect până la producerea și expunerea lui.

În finalul proiectului, întâlnirile creative din expoziția internațională „Țara de foc”, curatoriată de Cosmin Costinaș, la care participă 34 de artiști, au dus la crearea unor hărți imaginare pornite de la multiculturalitatea artiștilor și a lucrărilor prezentate.

Evenimentele în cadrul Școlii Kunsthalle Bega, ediția a 3-a, vor continua pe parcursul acestei expoziții, până anul viitor, cu implicarea mediatorilor culturali Loredana Ilie, Gavril Pop, Ugron Lajos și Sorin Valea.

Aceste întâlniri și ateliere cu copiii nu ar fi fost posibile fără susținerea Centrului de Proiecte Timișoara și co-finanțarea primită în cadrul programului Școli creative și fără deschiderea școlilor și profesorilor cu care am colaborat pe parcursul acestui an, care ne-au confirmat încă o dată importanța și nevoia continuării acestui proiect.

Proiectul Școala Kunsthalle Bega, ediția a 3-a face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Cultură

Evenimente dedicate comemorării a 35 de ani de la Revoluția din Decembrie ’89, la Timișoara

Publicat

pe

În perioada noiembrie – decembrie 2024, la Timișoara se desfășoară o serie de evenimente sub umbrela „35 de ani de libertate”, organizate de instituții de cultură, organizații și instituții publice din Timișoara, și nu numai.

„Anul acesta, am strâns sub umbrela programului ”35 de ani de libertate” evenimentele organizate de instituții și organizații nu doar pentru săptămâna Revoluției. Întreg programul marchează o călătorie – națională și europeană – care a culminat cu 20 Decembrie 1989: Timișoara, oraș liber de comunism. Le mulțumesc tuturor celor care sunt parte a efortului din spatele acestui program pentru că se încăpățânează să nu uite și nu ne lasă nici pe noi să uităm”, spune primarul Dominic Fritz.

Programul este centralizat pe site-ul https://35libertate.primariatm.ro/, de unde cei interesați pot afla detalii despre expozițiile, conferințele, piesele de teatru, concertele, tururile ghidate, filmele sau dezbaterile care au loc în Timișoara în această perioadă. Site-ul este actualizat periodic, în funcție de programarea următoarelor evenimente.

„Cu acest program comemorăm și onorăm curajul și sacrificiul generației din 1989. Dar vrem mai mult decât atât. Scopul nostru este, pe de o parte, să ajungem la generațiile tinere care nu știu prea multe despre comunism și Revoluție. Pe de altă parte vrem să le reamintim generațiilor mai mature miza acelor zile și provocările prin care Europa trece acum. Libertatea și democrația nu ar trebui să fie luate ca acel ceva care vine de-a gata, dimineața la cafea. Ci trebuie apărate și protejate, zi de zi”, spune primarul Dominic Fritz.

Seria de evenimente e deschisă de 4 momente istorice cu o mare însemnătate: căderea Zidului Berlinului (9 noiembrie) și decesul lui Corneliu Coposu (11 noiembrie), revolta de la Brasov (15 noiembrie), revolta de la Budapesta din 1956:

„Aufarbeitung. RDG și România în cultura memoriei”. Expoziție deschisă până în 17 noiembrie 2024, la Memorialul Revoluției, str. Oituz nr. 2B, vernisaj în 9 noiembrie 2024, ora 17,00. În cadrul vernisajului va avea loc o prelegere și o discuție cu publicul alături de Dr. Rodica Binder, jurnalistă și scriitoare de origine română, despre diviziunea dintre Est și Vest și rezultatele ei în politica actuală, cu titlul „Ceea ce nu avem voie să uităm”. Proiectul a fost realizat de Ambasada Germaniei la Bucureşti împreună cu IICCMER şi Fundaţia Federală pentru Reevaluarea Dictaturii SED. Organizator: Consulatul Germaniei la Timișoara, Memorialul Revoluției din 1989, Centrul Cultural German și ifa – Institutul pentru Relații Externe.

Proiecție de filme: Good Bye Lenin! (2003), 8 noiembrie 2024, ora 20:30, la Cinema Victoria și “Das Leben der Anderen” (2006), 15 noiembrie, de la 20:00, la Cinema Victoria. Organizator: Consulatul Germaniei la Timișoara, Centrul Cultural German și ifa – Institutul pentru Relații Externe.

 „Corneliu Coposu, o viață întreagă pentru principii și valori.” Expoziție deschisă în perioada 9 noiembrie 2024 – 31 decembrie 2024, pe malul Begăi (lângă Vila Mal). Organizator: Fundația Corneliu Coposu.

„BRAȘOV 1987. Doi ani prea devreme”. Proiecție de film, 9 noiembrie 2024, ora 17:30, la Cinema Victoria. Proiecția va fi urmată de o discuție cu Marius Boeriu și Dănuț Iacob, președintele și respectiv vicepreședintele Asociației 15 noiembrie 1987 Braşov, protagoniști ai filmului și ai revoltei anticomuniste de la Brașov. Organizator: Fundația Corneliu Coposu.

„Corneliu Coposu – File dintr-un jurnal interzis. 1936-1947, 1953, 1967-1983”. Lansare de carte, 10 noiembrie 2024, ora 17:00, la Memorialul Revoluției. Invitați: Doina Alexandru, Tudor Călin Zarojanu. Moderator: Cosmin Budeancă. Organizator: Fundația Corneliu Coposu.

Am învățat să fim liberi? 35 de ani de la Revoluție. Dezbatere, în 11 noiembrie 2024, ora 11:30, în Aula Magna Universitatea de Vest Timișoara. Invitați: Thierry Wolton (Franța) – scriitor și istoric, Brândușa Armanca – jurnalist şi profesor universitar, Marina Constantinescu – critic de teatru, scriitor și realizator TV, Alexandru Gussi – politolog și lector universitar, Antonie Popescu – avocat în Dosarul Revoluției, Dănuț Iacob – vicepreședinte Asociația 15 Noiembrie 1987 Brașov. Moderator: Ion-Andrei Gherasim – președinte executiv Fundația Corneliu Coposu. Organizator: Fundația Corneliu Coposu.

Gala Corneliu Coposu. Luni, 11 noiembrie, ora 19:00, la Opera Națională Română Timișoara. Va avea 3 părți: premierea tinerilor câștigători ai concursului de eseuri organizat de Fundația Corneliu Coposu, conferința susținută de istoricul Thierry Wolton și concertul de gală al sopranei Teodora Gheorghiu Spiess și al baritonului Sorin Coliban, acompaniați la pian de Diana Ionescu. Evenimentul va fi prezentat de Marina Constantinescu. Biletele se pot achiziționa pe platforma eventbook.ro. Veniturile obținute din vânzarea biletelor la acest eveniment, precum și donațiile primite, vor fi direcționate pentru construcția Bisericii „Memorial Corneliu Coposu” din Bobota, jud. Sălaj, satul natal al lui Corneliu Coposu. Organizator: Fundația Corneliu Coposu.

„Fotografii ascunse. Budapesta, revoluție, 1956”. Expoziție deschisă până în 15 ianuarie 2025, la sediul Memorialul Revoluției, str. Oituz nr. 2B. Expoziția oferă o selecție de fotografii din 1956, din colecția de fotografii istorice a Muzeului Național al Ungariei, adunate după schimbarea de sistem în 1989. Organizator: Memorialul Revoluției.

Primăria Timișoara, prin Administrația pentru Sănătate și Educație, are în derulare concursul de fotografie „Revoluționarul din familia mea”, dedicat elevilor din Timișoara și din localitățile periurbane. Fotografiile trimise vor fi evaluate de un juriu de specialitate, iar cele mai bune vor fi expuse și premiate. Regulamentul, calendarul concursului și criteriile de evaluare a proiectelor sunt publicate pe website-ul concursului: https://35libertate.primariatm.ro/concurs.

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolul „Petrecere de nuntă“, în premieră, la Teatrul Național din Timișoara

Publicat

pe

Au mai rămas câteva zile până la prima ieșire la rampă spectacolului „Petrecerea de nuntă“, a cărui premieră este programată duminică, 10 noiembrie 2024, la Sala Mare, cu începere la ora 19.00.

Plasat sub semnul spectacologiei europene, spectacolul „Petrecerea de nuntă“ creează o stație românească în interiorul conceptului inițiat de regizoarea Marie-Louise Bischofberger, privind recuperarea teatrală a unuia dintre marile spirite ale literaturii lumii, Guy de Maupassant.

Această teatralizare „în serial” permite explorarea universului creativ unic, vizionar al scriitorului francez și a acestei proze care a pus bazele literaturii și teatrului de analiză. Secvențele care construiesc „stația Timișoara” prind viață, se înlănțuie, se dezvoltă una din cealaltă, alcătuind un caleidoscop de imagini privind natura umană, într-o tragi-comedie de o infinită minuțiozitate și diversitate.

Regizoarea Marie-Louise Bischofberger a urmat studii de film și de teatru la Paris și apoi la Berlin – la Deutsches Theater și la Schaubühne. Din 1997, își regizează propriile piese, dar și texte ale unor autori clasici și contemporani și, în același timp, montează spectacole de operă. Montează și prezintă în turneu spectacole de teatru și de operă în teatre din Franța, Elveția, Germania, Austria etc., pe scene importante ale lumii – Scala din Milano, Grand Théâtre d’Avignon, Teatrul de Artă din Moscova, Théâtre Vidy din Lausanne, în celebrele teatre pariziene  Théâtre de Bouffes, Théâtre de la Ville, Théâtre des Abbesses din Paris sau în cadrul renumitului festival de la Avignon. Colaboratoare de lungă durată a celebrului regizor Luc Bondy, semnează ca dramaturg și libretist numeroase scenarii de teatru, film și operă.

Nume cunoscute ale scenei Naționalului timișorean și tineri actori, la început de carieră alcătuiesc distribuția spectacolului, care îi reunește pe Claudia Ieremia, Cătălin Ursu, Ion Rizea, Ana Maria Cojocaru, Romeo Ioan, Ana-Maria Pandele Andone, Alina Ilea, Matei Chioariu, Cristina König, Marin Lupanciuc, Cristina Rotaru Chiperi, Cristian Szekeres, Darius Zet și Teodor Cauș.

Echipa de creație a spectacolului este completată de reputata scenografă Corina Grămoșteanu, de Dominic Gould, în calitate de colaborator artistic și realizator al conceptului muzical și video, precum și de actorul Teodor Cauș, pentru ilustrația muzicală live.

Următoarea reprezentație a spectacolului este programată duminică, 24 noiembrie 2024.

Biletele la spectacolele Teatrului Național pot fi achiziționate on-line, pe www.tntm.ro sau fizic, la Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschisă între orele 11 și 19, în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilei de luni. Copiii, elevii, studenții, pensionarii, veteranii, precum și grupurile mai mari de 15 persoane beneficiază de reduceri de preț la bilete, iar persoanele cu dizabilități beneficiază de acces gratuit.

Mai multe informații pe https://www.tntm.ro/tarife/.

Citeste mai mult

Cultură

Pișcoțel merge la concert. Concert pentru persoane cu dizabilități, la Filarmonica Banatul Timișoara

Publicat

pe

Asociația Copii și Zâne, în parteneriat cu Filarmonica Banatul și Asociația Supereroi printre noi, organizează pe 13 noiembrie 2024, începând cu ora 19:00, concertul incluziv de muzică clasică intitulat „Pișcoțel merge la concert”.

Acest proiect cultural este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și are ca scop familiarizarea copiilor și adolescenților cu autism și alte tulburări de dezvoltare cu muzica clasică.

Concertul va avea loc la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul și este destinat persoanelor neurodiverse, celor cu dizabilități intelectuale, fizice sau cu tulburări de anxietate, dar și tuturor celor care iubesc muzica clasică și doresc să participela concerte, într-o atmosferă deschisă și primitoare. Participarea este gratuită, invitând familii, prieteni și pe toți cei care cred în puterea artei de a uni comunități diverse. Locurile pot fi rezervate prin aceesarea link-ului:  https://forms.gle/oXuFb6JXYE1p3m1K8

În cadrul proiectului „Pișcoțel merge la concert”, derulat între august și noiembrie 2024, 15 copii și adolescenți au beneficiat de activități terapeutice de familiarizare cu instrumentele muzicale și sesiuni educative la Filarmonica Banatul. În plus, pentru a asigura o experiență pozitivă, muzicienii și personalul auxiliar au fost instruiți în interacțiunea cu publicul neurodivers.

„Accesul la evenimente culturale este esențial pentru integrarea socială a persoanelor cu nevoi speciale. Ne dorim să creăm un mediu prietenos și accesibil pentru toți”, a declarat Emanuel Pascariu, vicepreședinte Asociația Copii și Zâne.

Detalii despre eveniment:

Când: 13 noiembrie 2024, ora 19:00

Unde: Filarmonica Banatul, Sala Capitol (Bd. C. D. Loga nr. 2, Timișoara)

Ce: Concert de muzică clasică, lucrări de J. S. Bach, W. A. Mozart, L. van Beethoven, E. Grieg, P. I. Ceaikovski.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite