Ne găsiți și pe:

Cultură

„Sete de carte“. Concurs cu premii pentru copii, de Ziua Mondială a Apei

Publicat

pe

În 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, Aquatim, în parteneriat cu Librăria La două Bufnițe, Administrația Bazinală de Apă Banat, Asociația Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare (CRIES) și Fundația Aquatim, lansează o campanie inedită de educație informală, care se va încheia în luna iunie.

Urmărind deopotrivă încurajarea lecturii și responsabilizarea vizavi de apă și mediu, campania „Sete de carte” propune publicului tânăr și educatorilor o serie de întâlniri lunare cu lumea fascinantă a cărților.

„Sete de carte” cuprinde patru evenimente principale, ce vor implica publicul larg prin participarea de la distanță. Găzduite de librăria „La Două Bufnițe” pe pagina sa de Facebook, acestea vor putea fi urmărite în direct sau ulterior. Fiecare eveniment, practic o întâlnire cu o carte, propusă unui grup țintă de vârstă, include un concurs de întrebări și răspunsuri pe tematica abordată.

La fiecare concurs, se va acorda un premiu în valoare de 100 de lei, constând într-un voucher pentru achiziționarea de cărți prin librăria La Două Bufnițe. Informații despre condițiile de participare se găsesc în regulamentul concursului, publicat pe www.aquatim.ro, iar detaliile despre calendarul și agenda evenimentelor sunt prezentate în cele ce urmează.

Luni, 22 martie, preșcolarii și elevii din clasele pregătitoare vor descoperi de ce este planeta albastră, de la Băiatul care a secat marea, de Paul Brown, o apariție a editurii Curtea Veche, 2019.

Vineri, 16 aprilie, elevii din ciclul primar pot trage cu ochiul la Istorii din preistorie, de Alberto Moravia, volum publicat de editura Polirom, în 2020, ocazie cu care pot afla cum era lumea acum un miliard de ani.

Pentru ciclul gimnazial am pregătit vineri, 14 mai, o întâlnire de gradul 3 cu activismul de mediu, prin Greta: Povestea ei. Nu ești niciodată prea mic să faci lucruri mari, o altă apariție Polirom, 2020.

Seria evenimentelor se încheie de Ziua Internațională a Mediului, în 5 iunie, cu Istoria apelor, de Maja Lunde, apărută la Humanitas Fiction, în 2020, o poveste „climate fantasy” propusă liceenilor, cei care pot înclina balanța dintre fantezie și scenariul realist al dezastrelor ireversibile produse de schimbările climatice.

„Sete de carte” aduce în atenție povești captivante și cu tâlc, despre lumea din jurul nostru și echilibrul, tot mai fragil, dintre oameni și natură. Răspunzând întrebării „Ce înseamnă apa pentru tine?”, mesajul principal propus de ONU de Ziua Mondială a Apei 2021, copiii și tinerii vor trece pragul dintre lumea poveștilor și realitate, pentru a fi capabili să creeze ei înșiși în viitor un mediu sigur pentru toți.

Prin asocierea în acest parteneriat, Aquatim, Fundația Aquatim, ABA Banat, CRIES și Librăria La Două Bufnițe promovează și susțin activitățile culturale, dar și educația de mediu în comunitate, pentru conștientizarea asupra importanței resurselor, inclusiv a celor de apă și stimularea atitudinilor și practicilor sustenabile.

Cultură

Schimb de experiență. CJ Timiș prezent la Novi Sad – capitală culturală europeană

Publicat

pe

Consiliul Județean Timiș a fost reprezentat la Novi Sad, Serbia, la deschiderea oficială a anului Capitalei Europene a Culturii 2022, de către administratorul public al județului, Marian Constantin Vasile. În cadrul delegației, acesta a fost însoțit de membri ai aparatului de specialitate implicați în activități de promovare a turismului.

Scopul deplasării a fost realizarea uni schimb de experiență și de bune practici cu vecinii noștri sârbi în ceea ce privește provocările pe care le presupune organizarea evenimentului de deschidere, dar și a întregului program cultural, în perspectiva anului 2023, când Timișoara va deține, la rândul ei, titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Consiliul Județean este unul dintre cei trei parteneri finanțatori, cu un angajament de cel puțin 5 milioane euro, cât și un puternic susținător al proiectului, succesul acestuia însemnând un câștig pentru întregul județ.

În cadrul delegației, reprezentanții CJ au purtat discuții cu membri ai delegațiilor UE, Comisiei Europene, Ministerului Culturii și Guvernului Serbiei, cât și cu oficialități locale și ale provinciei.

„Experiența de la fața locului și discuțiile cu organizatorii, la cald, chiar după ce au pus la punct ultimele detalii, sunt importante pentru oricine dorește să evite greșelile și să preia exemple de bună practică. Am lansat autorităților provinciei o invitație, cu șanse foarte mari să se concretizeze, pentru intensificarea colaborării, în special pe cultură, care să culmineze cu un eveniment, în decembrie 2022, organizat de CJ Timiș. Este un moment unic și foarte important în istoria euroregiunii, pentru că avem două capitale europene ale culturii foarte apropiate din punct de vedere spațial și temporal, acest fapt conducând la amplificarea unității, prosperității și evoluției comune a comunităților noastre”, spune Marian Vasile.

Citeste mai mult

Cultură

Înscrieri la Școala de Arte din Timișoara. Ce cursuri sunt organizate

Publicat

pe

Școala de Arte din Timișoara, considerată „magnet de talent” și rampă de lansare în cariere artistice, face o nouă rundă de înscrieri în clasele sale, în perioada 10 -21 ianuarie 2022.

Profesori, instructori, corepetitori, săli de clase dotate cu cea mai performantă aparatură, o clădire istorică în care arta și-a găsit întotdeauna o sublimă formă de exprimare, o atmosferă creativă și prietenoasă: 18 specializări reprezintă oferta Școlii de Arte din Timișoara.

Cursurile de formare artistică sunt următoarele: canto muzică populară, canto muzică ușoară, canto muzică clasică, muzică religioasă, cantori bisericești, pictură, grafică, pictură pentru copii, sculptură (gips, piatră, lemn), pictură, artă decorativă, tehnici în icoană, design vestimentar și de interior, cine-foto, dans modern, balet pentru copii, instructor dans popular- dansuri populare, curs meșteșugari (cioplitori în lemn, olărit, ceramică, artă decorativă), vioară, pian, acordeon/armonică sârbească, safoxon sopran, taragot, saxofon alto, clarinet, orgă electronică, chitară.

Evaluările vor avea loc în perioada 25 – 26 ianuarie, între orele 12:00 – 17:00, iar rezultatele vor fi afișate în 31 ianuarie 2022. Cursurile încep din 01 februarie 2022.

Mai multe detalii găsiți aici: https://ccajt.ro/scoala-de-arte/ .

Citeste mai mult

Cultură

„Povestea celor două piane“, de Revelion, în Piața Libertății din Timișoara

Publicat

pe

Muzicienii Cari Tibor şi Teo Milea vor prezenta spectacolul „Povestea celor doua piane“, de Revelion, pe scena din Piaţa Libertăţii, aflată în centrul municipiului Timişoara.

Cei doi vor avea mai multi invitaţi în cadrul spectacolului, care este programat vineri, de la ora 20.30.

„Dacă de 1 decembrie am început cu un dialog incendiar între trupa de rock TM GROOVE şi Ansamblul Timişul, vă propunem să încheiem anul tot cu un spectacol inedit, de aducere împreună a doi muzicieni timişoreni preţuiţi şi iubiţi – Cari Tibor şi Teo Milea, într-o seară specială, de stat la poveşti, între două piane şi invitaţii lor: acordeonistul bulgar Ilko Gradev, violoncelistul clujean Attila Szabo, violonista Georgiana Marcela Rădulescu, bateristul Adrian Şchiopu, trompetistul Petre Ionuţescu şi flautistul Ionuţ Cădariu”, se menționează într-un comunicat de presă, transmis luni, de Casa de Cultură a municipiului Timişoara.
Evenimentul va începe vineri, 31 decembrie, la ora 20.30, în Piaţa Libertăţii.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite