Teatrul Național din Timișoara construiește împreună cu publicul și pentru public o cultură teatrală modernă, atentă, implicată, subliniind dimensiunea teatrului ca decodor al dinamicii societății.
Prin spectacolele sale, Teatrul Național pune sub lupă realitatea, optând să o reflecte pe multiplele ei planuri de exprimare. Ca atare, Teatrul Național din Timișoara girează trei dintre vocile stabile ale unei noi generații de regizori de teatru – Traian Șoimu, Florin Piersic jr și Radu Iacoban, artiști creativi care interoghează lumea în cheia căutării sinelui, a vieții, în cheia absurdului, dar și, în egală măsură, cu convingerea în capacitatea omului și a societății de a alege valorile umaniste, de a opta în favoarea binelui, cu credință în forța teatrului de a provoca schimbarea. Spectacolele la care cei trei lucrează în prezent la Teatrului Național construiesc, caleidoscopic, prin abordări dramatice total diferite, o imagine pertinentă a lumii în care trăim.
Arta comediei este una dintre cele mai captivante incursiuni într-un teritoriu în care teatrul și realitatea se substituie și se reflectă reciproc, o substanțială – și plină de umor – demonstrație că, într-un final, a trăi este o artă, iar teatrul îi este cel mai bun translator. În viziunea regizorală a lui Traian Șoimu, spectacolul reface textul lui Eduardo de Filippo, celebru dramaturg și actor italian care, cu instrumentele comediei, demonstrează felul în care arta și viața se întrepătrund și se confundă și dovedește că Teatrul este o conștiință activă, nu o modalitate de evadare din realitate. Premiera spectacolului va avea loc sâmbătă, 6 aprilie, la Sala Mare a Teatrului Național și va reprezenta debutul cunoscutului actor Sorin Leoveanu ca membru al trupei Teatrului Național .
Pentru că avem cu toții nevoie să respirăm aer curat într-un orizont al cinismului și al singurătății, tot la Sala Mare ne vom reîntâlni duminică, 14 aprilie și marți, 16 aprilie, cu Florin Piersic jr, care se întoarce la tripla ipostază de dramaturg, regizor și interpret în comedia Romanian Psycho. Îndrăgitul actor al Teatrului Național construiește, cu inteligența, cu umorul și cu verva care îi sunt proprii, ceea ce se numește științific „safe space”, spațiul de siguranță al cărui destinatar este un personaj necunoscut care poate lua chipul fiecărui spectator în parte.
Într-un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, reflectă o dramă cu vagi accente de intrigă polițistă, Victimele datoriei de Eugène Ionesco, în regia lui Radu Iacoban, este un spectacol care își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum simbolic, bizar, comic și tragic, pe care societatea îl obligă să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Premiera va avea loc joi, 25 aprilie, de la ora 19, la Sala Mare.
Vom reveni cu amănunte în curând.
Biletele s-au pus în vânzare pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11-19.