Ne găsiți și pe:

Cultură

Una dintre cele mai mari picturi murale din România, realizată în comuna Dumbrăvița, din județul Timiș

Publicat

pe

Sala Polivalentă din Dumbrăvița a devenit spațiu de expunere pentru arta publică. O pictură murală de aproape 600 metri pătrați, realizată de artistul timișorean Andrei Drăgan, cunoscut sub pseudonimul LUX, va contribui la dezvoltarea unui spațiu de referință al comunei, pentru apropierea comunității față de artă, sport și natură.

Pictura a fost inspirată de performanțele realizate de echipa de tenis de masă a comunei Dumbrăvița, multiplă campioană națională. Ea a fost concepută ca o formă de considerație adusă de comunitatea locală sportivelor care au reprezentat localitatea în competițiile interne și internaționale, și în același timp își propune să fie o sursă de inspirație pentru tinerii sportivi.

„Lucrarea este un joc compozițional și cromatic în jurul naturii explozive a sporturilor competitive. Momentul în care adrenalina și concentrarea din competiție transcend trivialitatea cotidiană devine centrul universului participantilor”, a explicat artistul Andrei Drăgan (LUX).

„Este o mare bucurie pentru noi că tenisul de masă și rezultatele obținute de acest sport au ajuns sursă de inspirație și pentru artiști. Ideea de a realiza această pictură aici e excelentă, pentru că, și cu ajutorul ei, vom putea promova în continuare, în rândul tinerilor, atât tenisul de masa, cât și sportul, în general”, a apreciat Nicoleta Husar, antrenoarea cu care s-au obținut titlurile de campioană a României de către echipa de tenis de masa a Dumbrăviței.

Lucrarea de mari dimensiuni a fost realizată în cadrul proiectului (Car)Casa polivalentă, al cărui scop este de a interveni într-un loc reprezentativ pentru comunitate și de a da o față nouă unei viitoare zone de interes, din care face parte și noua Casă de cultură, dar și alte obiective care vor revitaliza spațiul public al comunei Dumbrăvița.

„Mă bucur de reușita acestui proiect, este o pictură deosebită care impresionează prin dinamism. A fost o alegere foarte inspirată aceasta a Sălii Polivalente, o clădire al cărei design era monoton și care a primit astfel un suflu modern. Avem în plan să organizăm un concurs de proiecte pentru amenajarea întregii zone.

Anul acesta, greu încercat de pandemie, ne-a dat viața peste cap, dar am reușit să avem o agendă culturală extrem de diversificată, care să acopere cât mai multe domenii artistice: muzică, teatru, film, sculptură, pictură. Îmi doresc ca latura culturală a Dumbrăviței să crească de la an la an, să devenim o localitate cunoscută pentru evenimentele culturale și, de ce nu, să fim parte din proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană”, a declarat Horia Bugarin, primarul Comunei Dumbrăvița.

Odată cu finalizarea picturii, sportivii și artiștii naționali și internaționali care vor activa în această zonă împreună cu publicul care va veni pentru competițiile sportive și evenimentele artistice, vor fi întâmpinați de o sală de sport de mari dimensiuni transformată într-o lucrare de artă de excepție. Pictura murală devine astfel, nu doar un obiect de referință pentru comunitatea din Dumbrăvița, ci și o refacere a spiritului de comunicare cu spațiul public, prin activare urbană.

„Mediul cultural internațional crește exponențial cu nevoia societății de a-și redobândi spațiul public ca bun comun și de a-l ocroti, îngriji și estetiza. ​​Dumbrăvița are avantajul amplasării în imediată proximitate față de Pădurea Verde. Sala Polivalentă, destinație sportivă, poate astfel deveni și spațiu public recreațional, constituind o “poartă” spre natură. Astfel se creează conexiunea artă-om-sport-natură, premisă ideală pentru un trai bun”, a conchis Andreea Săsăran, curator, manager de proiect, co-fondator ACIA

(Car)Casa Polivalentă este un proiect cultural realizat de Andrei Drăgan (director artistic & coordonator producție), Andreea Săsăran (curator, manager de proiect & documentare multimedia), Ionuț Suciu (comunicare), într-un proiect produs de ACIA (Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică), finanțat de Primăria Dumbrăvița prin Consiliul Local Dumbrăvița și susținut de WLM Group.

Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică are ca scop desfășurarea de activități culturale, artistice, sociale și educative, abordarea artei ca intervenție culturală. Printre obiectivele relevante ale Asociației se numără promovarea spațiilor urbane și rurale, care se află în diferite stadii de degradare în urma abandonării, revitalizarea acestor spații, implementarea de inițiative care să contribuie la îmbogățirea moștenirii culturale naționale precum și încurajarea și sprijinirea dezvoltării turismului național, prin implementarea proiectelor culturale și facilitarea accesului artiștilor și operatorilor culturali la spații de creație și difuzare a culturii.

 

 

Cultură

Schimb de experiență. CJ Timiș prezent la Novi Sad – capitală culturală europeană

Publicat

pe

Consiliul Județean Timiș a fost reprezentat la Novi Sad, Serbia, la deschiderea oficială a anului Capitalei Europene a Culturii 2022, de către administratorul public al județului, Marian Constantin Vasile. În cadrul delegației, acesta a fost însoțit de membri ai aparatului de specialitate implicați în activități de promovare a turismului.

Scopul deplasării a fost realizarea uni schimb de experiență și de bune practici cu vecinii noștri sârbi în ceea ce privește provocările pe care le presupune organizarea evenimentului de deschidere, dar și a întregului program cultural, în perspectiva anului 2023, când Timișoara va deține, la rândul ei, titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Consiliul Județean este unul dintre cei trei parteneri finanțatori, cu un angajament de cel puțin 5 milioane euro, cât și un puternic susținător al proiectului, succesul acestuia însemnând un câștig pentru întregul județ.

În cadrul delegației, reprezentanții CJ au purtat discuții cu membri ai delegațiilor UE, Comisiei Europene, Ministerului Culturii și Guvernului Serbiei, cât și cu oficialități locale și ale provinciei.

„Experiența de la fața locului și discuțiile cu organizatorii, la cald, chiar după ce au pus la punct ultimele detalii, sunt importante pentru oricine dorește să evite greșelile și să preia exemple de bună practică. Am lansat autorităților provinciei o invitație, cu șanse foarte mari să se concretizeze, pentru intensificarea colaborării, în special pe cultură, care să culmineze cu un eveniment, în decembrie 2022, organizat de CJ Timiș. Este un moment unic și foarte important în istoria euroregiunii, pentru că avem două capitale europene ale culturii foarte apropiate din punct de vedere spațial și temporal, acest fapt conducând la amplificarea unității, prosperității și evoluției comune a comunităților noastre”, spune Marian Vasile.

Citeste mai mult

Cultură

Înscrieri la Școala de Arte din Timișoara. Ce cursuri sunt organizate

Publicat

pe

Școala de Arte din Timișoara, considerată „magnet de talent” și rampă de lansare în cariere artistice, face o nouă rundă de înscrieri în clasele sale, în perioada 10 -21 ianuarie 2022.

Profesori, instructori, corepetitori, săli de clase dotate cu cea mai performantă aparatură, o clădire istorică în care arta și-a găsit întotdeauna o sublimă formă de exprimare, o atmosferă creativă și prietenoasă: 18 specializări reprezintă oferta Școlii de Arte din Timișoara.

Cursurile de formare artistică sunt următoarele: canto muzică populară, canto muzică ușoară, canto muzică clasică, muzică religioasă, cantori bisericești, pictură, grafică, pictură pentru copii, sculptură (gips, piatră, lemn), pictură, artă decorativă, tehnici în icoană, design vestimentar și de interior, cine-foto, dans modern, balet pentru copii, instructor dans popular- dansuri populare, curs meșteșugari (cioplitori în lemn, olărit, ceramică, artă decorativă), vioară, pian, acordeon/armonică sârbească, safoxon sopran, taragot, saxofon alto, clarinet, orgă electronică, chitară.

Evaluările vor avea loc în perioada 25 – 26 ianuarie, între orele 12:00 – 17:00, iar rezultatele vor fi afișate în 31 ianuarie 2022. Cursurile încep din 01 februarie 2022.

Mai multe detalii găsiți aici: https://ccajt.ro/scoala-de-arte/ .

Citeste mai mult

Cultură

„Povestea celor două piane“, de Revelion, în Piața Libertății din Timișoara

Publicat

pe

Muzicienii Cari Tibor şi Teo Milea vor prezenta spectacolul „Povestea celor doua piane“, de Revelion, pe scena din Piaţa Libertăţii, aflată în centrul municipiului Timişoara.

Cei doi vor avea mai multi invitaţi în cadrul spectacolului, care este programat vineri, de la ora 20.30.

„Dacă de 1 decembrie am început cu un dialog incendiar între trupa de rock TM GROOVE şi Ansamblul Timişul, vă propunem să încheiem anul tot cu un spectacol inedit, de aducere împreună a doi muzicieni timişoreni preţuiţi şi iubiţi – Cari Tibor şi Teo Milea, într-o seară specială, de stat la poveşti, între două piane şi invitaţii lor: acordeonistul bulgar Ilko Gradev, violoncelistul clujean Attila Szabo, violonista Georgiana Marcela Rădulescu, bateristul Adrian Şchiopu, trompetistul Petre Ionuţescu şi flautistul Ionuţ Cădariu”, se menționează într-un comunicat de presă, transmis luni, de Casa de Cultură a municipiului Timişoara.
Evenimentul va începe vineri, 31 decembrie, la ora 20.30, în Piaţa Libertăţii.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite