Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

ZIUA Timișoarei, ediția 2022. PROGRAMUL COMPLET

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului au pregătit anul acesta, de Ziua Timișoarei, un program artistic de excepție. Numeroși muzicieni, dansatori, pictori, fotografi au răspuns invitației Primăriei și Casei de Cultură.

Cap de afiș este Kalush Orchestra din Ucraina, care a câștigat anul acesta premiul Eurovision, cu melodia „Stefania”, atrăgând simpatia publicului de pe întreg continentul. Aflată într-un turneu internațional, pe 3 august, trupa concertează pentru prima dată în fața publicului românesc, aici, la Timișoara, de ziua orașului.

Formația timișoreană Phoenix va fi gazda unei seri de sărbătoare, la 60 de ani de laînființarea ei, seară încare, alături de prieteni și foști membri Phoenix, vor urca pe scenă Rezident Ex, Ansamblul „Timișul” și orchestra Filarmonicii „Banatul”, într-un concert unic, ce va aduce aminte de cântecele care au bucurat generații.

Horia Brenciu&HB Orchestra și Ovidiu Lipan Țăndărică&Fanfara din 10 Prăjini și Balcano întregesc spectacolele de anul acesta.

Urcă pe scena din Parcul Rozelor, în cele 3 zile de sărbătoare (1-3 august), și două trupe locale cunoscute: JazzyBIT și Allover.

Pe lângă programul bogat de concerte, timișorenii sunt invitați la o ambițioasă călătorie în imagini prin Timișoara, în expoziții montate în diverse locuri din oraș, disponibile pe tot parcursul lunii august.

PROGRAM

1 august

12:00  Sala Lira  – Conferință de presă, cu participarea reprezentanților Phoenix

20:00  Parcul Rozelor Concert JazzyBIT, cărora li se alătură mai tinerii Allover.    Concert exploziv marca Horia Brenciu&HB Orchestra.

2 august

19:30 Parcul Rozelor PHOENIX 60

O seară de sărbătoare, cu prieteni și membri Phoenix din ultimii 60 de ani, cu o „introducere” a trupei.

Invitat special: orchestra „Filarmonicii Banatul”

3 august

20:00 Parcul Rozelor

Ansamblul Timișul&Traian Jurchela, Pera Todorovici, Doriana Talpeș, Bela Todor, Renate Binkitsch, Ovidiu Lipan Țăndărică & Fanfara din 10 Prăjini & Balcan

Invitat special: KALUSH ORCHESTRA, câștigătorul EUROVISION 2022

Aflați în turneu în Europa și în America, KALUSH ORCHESTRA cântă pentru prima dată în România.

Așa cum a fost anunțat anterior pe pagina de Facebook a Primăriei Timișoara, programul zilei de 3 august ar fi trebuit să se încheie cu un concert Kusturica & The No Smoking Orchestra, care a fost amânat, de comun acord cu artistul.

EXPOZIȚII

PUNȚI PESTE ORAȘ

„Fundalul” pe care se vor desfășura aceste spectacole sunt câteva expoziții montate pe  poduri din oraș:

Podul Michelangelo                                 expoziție Claudia Tănăsescu

Podul Mihai Viteazul (Prințul Turcesc)     expoziție Alin Zelenco

Podul Badea Cârțan                                  expoziție Daliana Iacobescu

Podul Maria                                               expoziție Costantin Duma

Podul Ștefan cel Mare                                expoziție Cătălin Anghel

POFTIM CULTURĂ!

Expoziție de fotografie, cuprinzând imagini reprezentative ale principalelor instituții culturale din Timișoara. Organizată în parteneriat cu Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Muzeul Național de Artă Timișoara, Filarmonica „Banatul” și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Expoziția poate fi vizitată în Piața Libertății, în perioada 1 August – 15 Septembrie 2022.

TIMIȘOAREI, CU DRAGOSTE

Expoziție colectivă a membrilor Asociației Romul Ladea

1-31 august 2022, Galeria Rotonda

„A devenit tradiție ca artiștii membri ai acestei asociații, să vină cu lucrări omagiale, în onoarea orașului nostru – vechea și totodată moderna urbe de pe Bega.

Expoziția „Timișoarei, cu dragoste” cuprinde lucrări elaborate cu multă dăruire, executate în tehnici diferite: pictură, grafică, sculptură și modelaj”, declară Reghina Tîrnoveanu, grafician, membru al Asociației „Romul Ladea” și curator al expoziției.

Expozanți:

Balintoni Corina, Bel Ana Cecilia, Bratu Loredana, Chindriș Leila, Ghineț Florin, Ghineț Oana, Grigoroae Slavița, Guțiu Steluța, Hadiji Maria, Horga Mihaela, Lăzărescu Sanda, Leahu Michaela, Leucean Eva, Lucaci Păsărariu Grațian,  Martiniuc Iulia, Mihăilă Denisa, Molnar Geza, Paree Hahn Magdalena, Pietreanu Gabriela, Popovici Gabriela, Popovici Nicolae, Stanca Laura, Ștef Vărșăndan Lidia, Tăbuică Alexandra, Voicu Emilia, Zamșa George, Zarioiu Ali.

ORAȘUL PUSTIU– expoziție de fotografie Alin Zelenco, la Infocentru Turistic, Str. Alba Iulia nr.2, unde poate fi vizitată în perioada 1-30 august 2022.

Cultură

Spectacolul „Azi la noi cântă tot natul“, de Florii, la Filarmonica „Banatul“

Publicat

pe

Pe 28 aprilie, de la ora 18.00, Ansamblul „Timișul” sărbătorește Floriile, cu participarea instrumentiștilor, a dansatorilor și a invitaților săi speciali: Călin Bârcean (solist Pragu’ de Sus), preotul Vasile Bădescu, antrenorul de fotbal Alexandru Pelici, omul de radio Ioana Sapianu, arhitectul Nenad Luchin, actrița Alina Ilea, avocatul Doru Julean, tenorul Bogdan Zaharia, inginerul Octavian Zaica, DJ Sean Norvis și Mirela Castelli, director Casa Auto.

Soliști: Daniela Condurache și Andreea Voica.

Coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David

Dirijor: Deian Galetin. Prezintă: Florin Mihoc

Partener: Filarmonica „Banatul”. Partener media: TVR Timișoara

Accesul se face pe bază de bilete, disponibile la Casa de Cultură (Str. Miron Costin nr.2). Prețul unui bilet este 30 lei.

Citeste mai mult

Cultură

„Victimele datoriei“ – o nouă premieră pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco.

Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta «Victimele datoriei»”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Ziua Națională a Tineretului – 25 de evenimente, la Timișoara

Publicat

pe

,,Timișoara pentru TINEri” aduce evenimente care mai de care, pentru toate preferințele, pentru a marca Ziua Națională a Tineretului.

Între 21 aprilie – 1 mai, Primăria Municipiului Timișoara, alături de mai multe instituții și organizații partenere, pregătește filme, piese de teatru, concerte, competiție cu bărci dragon, picnicuri, proiecții de film și dezbateri, în diverse zone din oraș.

Cursa pe Bega cu bărci dragon, pentru care vă puteți înscrie până în 22 aprilie, va avea loc în 24 aprilie, va fi o întrecere pe echipe și promite să fie experiență de neuitat.

Înscrierile se pot face la acest link: https://forms.gle/nizpkRt6p3t4XyCT9

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit două reprezentații ale piesei Harap-Alb, un recital Dragoș Moldovan și Andreea Vlas, musicalul „Come into the Light!”, un picnic și o proiecție de film și spectacolul folcloric „Azi, la noi, cântă tot natul”.

Nici Teatrul Maghiar nu se lasă mai prejos, jucând atât ,,Pericles” cât și ,,Doctorul”. Liceul Waldorf își prezintă musical-ul ,,Aladdin”, iar în cartierul Dacia, în parc, de la ora 11:00 se va organiza un Picnic Atipic.

Proiectul ”Timișoara pentru TINEri” este realizat de Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara, structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș,, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Cinema Victoria, Cinema Timiș, Filarmonica Banatul, Harababura, Liceul Waldorf Timișoara, Club Sportiv Nautic Banat Timișoara și Visit Timișoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite