Ne găsiți și pe:

Din țară

Ajutoare de stat pentru apicultorii afectați de fenomenele meteo

Publicat

pe

Apicultorii vor primi câte 25 de lei pentru fiecare familie de albine „pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020”. La nivel naţional sunt înregistraţi aproximativ 40.000 de apicultori. Ca în 2019, şi în acest an producţia de miere va fi diminuată cu aproximativ 20%. 

Apicultorii afectaţi de fenomenele hidrometeorologice din perioada martie – mai 2020 vor primi bani pentru susţinerea activităţii, astfel încât „să se asigure continuarea ciclului de producţie”, după cum a anunţat Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Hotărârea de Guvern adoptată săptămâna trecută prevede un ajutor de 25 lei/familia de albine, valoarea totală a schemei de ajutor de minimis fiind de 49,94 milioane de lei.

„Beneficiarii acestei măsuri sunt apicultorii persoane fizice care deţin atestat de producător, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, dar şi apicultorii persoane juridice sau oricare formă asociativă”, potrivit MADR.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, „fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă familii de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data de 1 martie 2020, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenţia Naţională pentru Zootehnie «Prof. Dr. G.K. Constantinescu»; să aibă familii de albine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti”, se mai arată în comunicatul ministerului. Reprezentanţii MADR au precizat că plăţile vor fi efectuate până la data de 31 decembrie 2020.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, anunţa încă de acum trei luni că în acest an producţia de miere va fi redusă cu aproximativ 20%. Crescătorii de albine solicitau autorităţilor la vremea respectivă acordarea unui sprijin financiar de 10 euro (aprox. 48 de lei) pentru fiecare familie de albine. „Se impune luarea unor măsuri urgente în acest sens, în condiţiile în care zi de zi cheltuielile privind supravieţuirea şi păstrarea familiilor de albine sunt tot mai mari”, susţineau reprezentanţii ACA.

La nivel naţional sunt înregistraţi aproximativ 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membri ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, cu efective de 1,47 milioane de familii de albine. Potrivit datelor ACA, în 2019, producţia de miere a înregistrat o scădere de aproximativ 15-20% faţă de 2018, situându-se la circa 17.000 de tone.

Din țară

Bacalaureatul de toamnă. Calendarul sesiunii august-septembrie 2022

Publicat

pe

Sesiunea august septembrie a examenului naţional de Bacalaureat începe marţi, cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

Aproape 35.000 de candidaţi sunt înscrişi la această sesiune.

Primele rezultate vor fi afişate în 31 august.

Potrivit calendarului sesiunii august-septembrie 2022 a Bacalaureatului, marţi este programată proba scrisă la Limba şi literatura română (proba E), miercuri – proba scrisă obligatorie a profilului (proba E. c), joi – proba scrisă la alegere a profilului şi specializării (proba E. d), iar vineri – proba scrisă la Limba şi literatura materna (proba E. b).

Probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.

Probele de evaluare a competenţelor (lingvistice şi digitale) sunt programate în intervalul 22-29 august (cu excepţia zilelor de 27 şi 28 august).

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că sunt înscrişi la această sesiune aproape 35.000 de candidaţi, din care aproape două treimi provin din promoţia anului 2022 (22.586 candidaţi), iar 12.237 candidaţi provin din promoţiile anterioare.

Sorin Cîmpeanu a precizat că, dintre candidaţii care susţin în această sesiune pentru prima oară examenul de Bacalaureat, cca. 93% provin din promoţia curentă (5.842 candidaţi faţă de 446 candidaţi din promoţiile anterioare).

Probele scrise se vor desfăşura în 138 de centre de examen. Toate sălile de examen au în dotare camere de supraveghere video şi audio.

Este interzis accesul în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Afişarea primelor rezultate, în format anonimizat, va avea loc în 31 august. Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format clasic/letric, cât şi electronic.

Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor (interval 1 – 2 septembrie), vor fi comunicate în 3 septembrie.

Citeste mai mult

Din țară

ATENȚIE! Intră in vigoare modificările Codului Fiscal. Pe ce vom da mai mulți bani

Publicat

pe

Majorarea accizelor la tutun şi băuturi alcoolice, creşterea impozitelor pe veniturile din jocuri de noroc şi raportarea la salariul minim a contribuțiilor sociale pentru contractele part-time sunt câteva dintre modificările fiscale care se vor aplica din 1 august.

Potrivit Ordonanţei 16/3022 pentru modificarea Codului Fiscal, începând cu veniturile salariale aferente lunii august 2022, contribuţia de asigurări sociale şi cea de sănătate, datorate de către persoanele fizice angajate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, nu pot fi sub nivelul celor aplicate la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care acestea se datorează.

De la această prevedere sunt exceptate câteva categorii de persoane, printre care elevii, studenţii cu vârsta pâna la 26 de ani, persoanele cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi, pensionari pentru limita de vârstă în sistemul public de pensii, persoanele care realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul de baza minim brut pe ţară.

În ceea ce priveşte veniturile din jocuri de noroc, cotele de impozit vor fi modificate astfel: 3% până la 10.000 lei inclusiv; 300 lei + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei; 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei. Impozitul datorat se va determina la fiecare plată.

Pentru ţigarete, acciza totală se majorează la 594,97 lei/1.000 ţigarete, de la 563,97 lei/1000 ţigarete.

Printre modificările care vor intra în vigoare de la 1 august se numără şi reducerea la 10.000 de lei a pragului pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor.

Ordonanţa de modificare a Codului fiscal a fost adoptată de Guvern în 15 iulie.

Citeste mai mult

Din țară

ATENȚIE! Mesaje false în numele ANAF!

Publicat

pe

La sesizarea unor contribuabili, ANAF atenționează, la nici o lună de la precedentele emailuri ale unor infractori cibernetici, cu privire la mesaje false transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt anunțați că au de plătit „impozite către sistemul bugetar din România.

„Pentru siguranța dumneavoastră, vă sfătuim să nu deschideți aceste emailuri, iar, dacă au fost deschise, să nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut. Și, în niciun caz, să nu transmiteți bani către conturile menționate“, transmit reprezentanții ANAF

ANAF a dezvoltat și pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, serviciul Spațiul Privat Virtual, pentru o comunicare securizată cu instituția.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite