UPDATE 1:
Autoritatea Electorală Permanentă a centralizat voturile înregistrate în peste 18.500 de secţii de votare, reprezentând 99% din totalul acestora, iar potrivit rezultatelor provizorii, Klaus Iohannis a obţinut 36,06% din voturile exprimate, Viorica Dăncilă – 23,56%, Dan Barna – 13,58% şi Mircea Diaconu – 9,12%.
La alegerile prezidenţiale de duminică, în ţară, au votat peste 8,6 milioane de alegători dintre cei înscrişi pe listele electorale permanente, reprezentând 47,66%, mai puţin decât în turul întâi al alegerilor prezidenţiale din 2014 şi 2009.
La alegerile prezidenţiale din 2014, prezenţa a fost 52,31%, iar în 2009 a fost 53,52%.
UPDATE:
Preşedintele Klaus Iohannis, (39%) şi liderul PSD Viorica Dăncilă (22,5%) au şanse să se califice în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale conform datelor exit-poll-ului CURS – Avangarde pe baza datelor centralizate până la ora 19:30, difuzate de Digi 24.
Pe locul al treilea se situează Dan Barna,cu 16,4%.
Potrivit estimărilor aceluiaşi exit poll candidatul independent Mircea Diaconu deţine 7,9%.
Reprezentantul PMP la aceste alegeri, Theodor Paleologu, a fost votat, conform rezultatelor exit poll prezentate de Antena 3 de 6,1% dintre alegători.
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor are în primul tur de scrutin, potrivit exit-poll-ului, 3,9% dintre alegători
Candidata PPU-SL Ramona Ioana Bruynseels a fost votată de 1,9%, dintre cei are au venit la urne, în timp ce candidatul independent Alexandru Cumpănaşu are 1,2% din voturi.
Marja teoretică de eroare a sondajului este de 0,66% la care se adaugă „o marjă asumată” cauzată de „unele dificultăţi de teren”. Rezultatele sunt valabile doar pentru voturile exprimate pe teritoriul României.
Alegeri Prezidențiale în România – Primul tur
Peste 18,2 milioane de români cu drept de vot sunt aşteptaţi, duminică, să-şi exprime opţiunea electorală într-una dintre cele 18.748 de secţii de votare organizate în ţară.
Votarea are loc până la ora 21.00, dar secţiile unde sunt cozi pot rămâne deschise până la ora 23.59.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunţă că pentru alegerile de duminică numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.217.156, în timp ce 19.215 cetăţeni au dreptul de vot interzis.
Pentru ca aceştia să poată vota au fost organizate 18.748 de secţii de votarare, lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secţiunea Management Electoral/ Geografie electorală/ Registrul secţiilor de votare.
Alegătorii pot afla secţia de votare la care sunt arondaţi accesând www.registrulelectoral.ro.
Pentru buna desfăşurare a procesului electoral, s-au comandat 20.127.586 buletine de vot, 93.740 de ştampile cu menţiunea ”VOTAT” şi 18.625.061 timbre autocolante.
Votarea în ţară are loc duminică, între orele 7:00 şi 21:00, cu posibilitatea de prelungire până la cel mai târziu ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21:00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.
Alegătorii din ţară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; carnetul de serviciu militar.
În ţară, cetăţenii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia, pe listele suplimentare.
Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, care au făcut cerere scrisă în acest sens, preşedintele secţiei de votare poate decide ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.
Cine sunt candidații
1. Klaus Werner Iohannis, susţinut de PNL, actualul preşedinte
2. Theodor Paleologu, susţinut de PMP
3. Ilie-Dan Barna, susţinut de Alianţa 2020 USR PLUS
4. Hunor Kelemen, susţinut de UDMR
5. Vasilica-Viorica Dăncilă, susţinută de PSD
6. Cătălin Sorin Ivan, susţinut de Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională
7. Ninel Peia, susţinut de Partidul Neamul Românesc
8. Sebastian-Constantin Popescu, susţinut de Partidul Noua Românie
9. John Ion Banu, susţinut de Partidul Naţiunea Română
10. Mircea Diaconu, candidat susţinut de Alianţa electorală ”UN OM”, formată din ALDE şi Pro România
11. Bogdan-Dragoş-Aureliu Marian-Stanoevici, candidat independent
12. Ramona Ioana Bruynseels, susţinută de Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal)
13. Viorel Cataramă, susţinut de Dreapta Liberală
14. Alexandru Cumpănaşu, candidat independent