Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Atenție, telefoanele mobile iradiază. Cum să reducem efectele expunerii la radiațiile electromagnetice

Publicat

pe

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a prezentat mai multe recomandări pentru a reduce expunerea la radiaţiile electromagnetice, între care folosirea pe cât posibil a căştilor cu fir, dar şi limitarea folosirii telefonului mobil când semnalul este slab, în maşină sau în tren.

Echipamentele electrice generează câmp electromagnetic pe durata funcţionării lor, precizează autoritatea, într-un pliant ataşat unui comunicat de presă, ANCOM fiind instituţia care monitorizează intensitatea câmpului electromagnetic generat de staţiile radio/TV, GSM, WiFi sau alte echipamente de emisie până la frecvenţa de 6GHz.

”Ce poţi face pentru a reduce expunerea la radiaţiile electromagnetice? Limitează folosirea telefonului mobil în momentele când acesta emite semnale puternice, în locaţii cu semnal slab, în maşină sau în tren, în timpul apelării unui număr de telefon, când recomandarea este de a duce telefonul la ureche după ce conexiunea a fost realizată”, arată o prezentare a ANCOM.

Autoritatea din Comunicaţii precizează că telefonul emite semnale mai puternice pentru a conecta la reţea sau pentru a compensa viteza de deplasare.

”Lasă telefonul în afara dormitorului sau deconectează-l de la reţea. Alarma poate funcţiona şi în modul avion. Foloseşte pe cât posibil căşti cu fir”, arată ANCOM.

ANCOM monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic.

”Măsurăm permanent intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul senzorilor ficşi şi mobili, în preajma spitalelor, a şcolilor şi în locuri aglomerate şi facem publice aceste rezultate pe pagina de internet a ANCOM, prin intermediul celor două hărţi. Aceste măsurători se mediază la fiecare 6 minute, toate rezultatele încadrându-se fără excepţie în limitele legale, inclusiv cele pe care le-am făcut după punerea în funcţiune a primelor staţii 5G din România, când am constatat că valorile sunt de doar 3% din valoarea limita stabilită prin lege, similare cu cele obţinute înainte de instalarea staţiilor 5G”, a declarat Cristin Popa, director executiv al ANCOM, în cadrul unui eveniment organizat la Cluj-Napoca.

ANCOM a comandat un studiu în rândul utilizatorilor de comunicaţii electronice prin care a sondat şi atitudinile şi percepţiile utilizatorilor cu privire la emisiile de câmp electromagnetic.

Conform studiului care va fi făcut public în perioada imediat următoare, două treimi din cei 1.430 de utilizatori intervievaţi cunosc faptul că reţelele de comunicaţii electronice sau dispozitivele utilizate pot emite radiaţii, iar telefoanele mobile se situează pe primul loc, cu 90%, urmate de reţelele mobile şi tablete (53%), routere Wi-Fi (50%) şi TV-uri (44%).

”Întrebaţi fiind cum se protejează de radiaţii, 40% din utilizatori nu se protejează, 35% încearcă să ţină aparatele la distanţă mai mare (de exemplu utilizând căştile pentru a vorbi la telefon), 30% încearcă să reducă timpul de utilizare efectivă, 18% închid telefonul/routerul Wi-Fi noaptea sau nu dorm cu ele în aceeaşi cameră, iar 8% ştiu să nu utilizeze dispozitivele când semnalul este slab. Utilizarea aşa-ziselor ”dispozitive de protecţie” este marginală, 2%”, arată ANCOM.

ANCOM monitorizează permanent intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul a 150 de senzori ficşi de monitorizare de bandă largă amplasaţi în Bucureşti şi alte 62 de oraşe din ţară, ce sunt plasaţi în exterior, în spaţiile publice în vecinătatea cărora există multiple surse de emisii radio.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

Dragostea nu are vârstă – O poveste emoționantă între cântăreața de folclor Miruna Lazea și fostul fotbalist Marius Constantin

Publicat

pe

Marius Constantin (39 de a ani) și Miruna Lazea (24 de ani) s-au căsătorit civil zilele acestea, într-un cadru intim!

Într-un mod neașteptat, lumea muzicii populare bănățene și a sportului românesc se intersectează într-o poveste de dragoste care a captat atenția tuturor. Miruna Lazea, cunoscută cântăreață de folclor din Banat, și Marius Constantin, fost fotbalist de renume al Rapidului, formează un cuplu surpriză, sfidând toate așteptările și stereotipurile legate de diferența de vârstă. Cu 15 ani mai tânără decât Marius, Miruna aduce în viața acestuia o energie și o prospețime care pare să fi reînsuflețit fostul sportiv.

O poveste care a început discret

Deși nici unul dintre ei nu a căutat în mod activ lumina reflectoarelor în această privință, relația lor a devenit în scurt timp subiect de discuție printre apropiați și fani. Miruna, o artistă dedicată care a cucerit inimile multora cu aspectul,  vocea sa  și repertoriul autentic bănățean, a găsit în Marius un partener de nădejde și un sprijin constant.

Marius Constantin, care a avut o carieră impresionantă în fotbal, cu etape importante la echipe de top precum Rapid București, pare să fi găsit în sfârșit liniștea și echilibrul personal alături de Miruna. Cei doi împărtășesc pasiuni comune, printre care dragostea pentru tradițiile românești și o viață activă, sănătoasă.

O legătură mai puternică decât orice diferență

Deși diferența de vârstă dintre ei a fost inițial un subiect sensibil, cuplul a demonstrat că ceea ce contează cu adevărat este compatibilitatea și respectul reciproc. Prieteni apropiați ai celor doi spun că Miruna și Marius au o conexiune autentică, bazată pe înțelegere și admirație reciprocă.

„Miruna este o persoană care radiază bucurie și optimism, iar Marius, cu experiența sa de viață, îi oferă stabilitatea și maturitatea de care avea nevoie. Sunt cu adevărat fericiți împreună și asta se vede”, a declarat un apropiat al cuplului.

 Planuri de viitor

Deși nu și-au făcut publice planurile de viitor, surse apropiate spun că cei doi își doresc să construiască împreună un viitor solid, cu respect pentru carierele lor și pentru valorile care îi definesc. Miruna continuă să încânte publicul cu muzica sa, în timp ce Marius explorează noi orizonturi după retragerea din cariera sportivă.

Povestea lor este o dovadă clară că dragostea poate apărea în cele mai neașteptate momente și că adevărata fericire nu cunoaște bariere de vârstă sau profesie.

Citeste mai mult

Din țară

COD PORTOCALIU de caniculă în județul Timiș

Publicat

pe

Luni, se vor afla sub cod portocaliu de caniculă judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Ilfov şi municipiul Bucureşti, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Botoşani.

„Valul de căldură va persista pentru a paisprezecea zi consecutiv. În judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Ilfov şi municipiul Bucureşti, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Iaşi şi Botoşani va fi caniculă. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi de 36…38 de grade, iar cele minime se vor situa în general între 19 şi 23 de grade şi local vor caracteriza o noapte tropicală”, transmite ANM.

De marţi, valul de căldură se va restrânge, iar instabilitatea atmosferică se va accentua, precizează

 

Citeste mai mult

Din țară

COD PORTOCALIU de caniculă în județul Timiș

Publicat

pe

Agenția Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de caniculă pentru mai multe județe din țară, printre care și județul Timiș.

MARŢI, 13 AUGUST

Pentru aceeaşi zi a fost emisă şi o avertizare cod portocaliu, fiind anunţate temperaturi deosebit de ridicate în Banat, Oltenia şi cea mai mare parte a Munteniei

„În Banat, Oltenia şi în cea mai mare parte a Munteniei, canicula se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate, astfel că maximele, în marea lor majoritate vor fi de 39…40 de grade. Minimele vor fi de 21…22 de grade, izolat de până la 24 de grade în sudul Banatului şi vor caracteriza o noapte tropicală”, precizează ANM.

MIERCURI, 14 AUGUST

Pentru miercuri, sunt anunţate: temperaturi deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic accentuat, fiind emisă avertizare cod portocaliu.

„În Banat, sudul şi sud-vestul Olteniei, precum şi în sud-vestul Munteniei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi în general de 38…39 de grade. Minimele vor fi de 21…22 de grade, izolat de până la 24 de grade în sudul Banatului şi vor caracteriza o noapte tropicală”, anunţă ANM.

De asemenea, pentru marți și miercuri a fost emisă avertizare cod galben de caniculă şi disconfort termic pentru Crişana, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul şi centrul Munteniei.

COD ROȘU de caniculă în Vestul țării. Sfaturi preventive pentru evitarea efectelor căldurii excesive

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite