Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Ceasuri de lux și mașini de colecție, scoase la licitație

Publicat

pe

Ceasuri nobile, care dau ora exactă în lumea distinsă a orologeriei, și mașini de colecție sunt scoase la licitație în data de 21 decembrie, într-un eveniment dedicat eleganței și cadourilor de Crăciun, organizat de Artmark: Licitația de Crăciun – Eleganță, Ceasuri și Mașini de Colecție, inclusiv o selecție Rolex și Patek Philippe.

Licitația înregistrează nu mai puțin de 15 ceasuri Rolex destinate domnilor, cu prețuri variind de la 3.500 până la 24.000 de euro.

Cel mai valoros exemplar Rolex din licitație este un model Yachtmaster, din aur alb, ce poate fi purtat atât de domni, cât și de doamne. Ceasul este însoțit de cutia originală și card de garanție și poate fi adjudecat începând de la 24.000 de euro.  Publicul mai poate accesa același model, de data aceasta din aur roz, ce pleacă în licitație de la suma de 16.000 de euro.

Prezența brandului iconic Patek Philippe este înregistrată prin trei exemplare, dintre care două destinate domnilor. Este vorba de un Patek Philippe vintage de tip marriage, din aur roz, ce datează din 1890. Ceasul deține cureaua originală, excelent conservată, din piele, de culoare maro, cu sistem de închidere de tip clasic.

Același nume de marcă este prezent în licitație și cu un exemplar Calatrava, din aur, din anul 2000, ce pornește de la 13.000 de euro, raportat la un preț de listă aproape dublu pe piața de profil.

Între aparițiile speciale și foarte rare din licitație, conducând segmentul ceasurilor, se află un superb exemplar de ceas Cabestan Tourbillon Vertical, din aur roz, destinat atât domnilor, cât și doamnelor, care are, pe piața de profil, prețul de listă de 90.000 de euro. În licitația Artmark, prețul de pornire este semnificativ mai accesibil, de 50.000 de euro.

O altă piesă rară, ediție limitată, este ceasul Alain Silberstein „Bodoni”. Ediția limitată lansată în 2005 a produs un total de numai 500 de exemplare. Brandul lui Alain Silberstein este recunoscut pentru ceasurile cu design modern, extravagant și colorat, ce sunt inspirate din mișcarea germană Bauhaus. Exemplarul cu numărul 220, aflat în licitație, are prețul de pornire de 1.500 de euro.

Destinat exclusiv domnilor, licitația aduce în față și un rar ceas Quinting Mysterious Chronograph. De calitate elvețiană fără compromisuri, modelul Mysterious Chronograph este unul dintre cele mai excepționale cronografe din lume și poate fi licitat începând de la 3.500 de euro.

Din licitație sunt nelipsite automobilele de colecție, inclusiv un Lincoln Continental Mark V, ediție limitată Cartier, din 1979, cu atestat de autovehicul istoric. Echiparea bogată a exemplarului include tapițerie specială din velur, ornamente din lemn, aer condiționat, pilot automat și ceas de bord Cartier. Un veridic reprezentant al luxului clasic american, automobilul poate fi licitat începând de la doar 15.000 de euro.

Pentru iubitorii Harley-Davidson, licitația aduce în față un exemplar Street Glide Custom, din 2006, multicolor personalizat și realizat parțial cu foiță din aur.

Selecția automobilelor este completată de un Maserati Quattroporte, din 1980 – una dintre cele mai longevive serii de automobile italiene, ce a avut premiera în anul 1965. Modelul oferit face parte din generația a 3-a, produsă timp de un deceniu, marcând lumea auto din anii 80. Se află în starea originală, foarte bine conservat, într-o combinație cromatică rară pentru acest model și cu varianta de motorizare cea mai puternică.

Licitația include și un automobil militar Mercedes GD250 (foto)– cel mai celebru și apreciat automobil off road din lume, în cea mai potentă variantă, cea militară. Exemplarul din 1990, restaurat integral, deține atestat de vehicul istoric și este disponibil de la suma de 30.000 de euro.

Piesele din cadrul evenimentului sunt însoțite de acte de proveniență, garanție de autenticitate sau, după caz, garanție de bună funcționare. Impresionantele exemplare pot fi admirate și probate, în regim gratuit, până pe 21 decembrie în expoziția de la Palatul Cesianu-Racoviță, care este deschisă de luni până duminică în intervalul orar 10:00-20:00.

Din țară

Trecere la ora de vară! Sâmbătă se dau ceasurile înainte cu o oră

Publicat

pe

Trecerea la ora de vară și la cea de iarnă a fost implementată pentru ca oamenii să se poată bucura de cât mai multă lumină naturală.

Schimbarea orei se face în ultima duminică din luna martie, pentru ora de vară, și în ultima duminică din octombrie, pentru ora de iarnă.

În data de 30 martie, ora 03:00 dimineața va deveni ora 04:00, astfel, ultima duminică din luna martie va fi cea mai scurtă zi din an, având doar 23 de ore.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

Parlamentul European a votat, în 2019, în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, însă, potrivit propunerii, fiecare stat membru va avea dreptul să decidă dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Medicii recomandă ca populația să se pregătească în prealabil pentru schimbarea orei. Cu aproximativ trei zile înainte de modificarea orei se recomandă să mergem la culcare mai devreme cu 10-15 minute. Somnul după-amiaza de aproximativ 30 de minute poate fi benefic.

Expunerea la lumină naturală timp de 15 minute pe zi poate ajuta la reglarea ritmurilor circadiene. În zilele imediat următoare este recomandată reducerea consumului de alcool și cafea și amânarea activităților zilnice cu o oră.

Citeste mai mult

Din țară

Echinocțiul de primăvară. Începe primăvara astronomică

Publicat

pe

Dupa „Mărțișor”, „Babe” și „Mosi”, după “zăpada mieilor”, când calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii deși luna martie se dovedește a fi destul de capricioasă, urmează echinocțiul de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice.

El se produce în 20 martie, la ora 11.01, când longitudinea astronomică a Soarelui revine la valoarea de zero grade, informează reprezentanții Observatoului Astronomic „Amirel Vasile Urseanu“.

După cum este cunoscut, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′ .

La momentul echinocțiului de primăvara Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Citeste mai mult

Din țară

ATENȚIE! Arderea vegetației uscate este strict interzisă

Publicat

pe

Municipalitatea reamintește că arderea vegetației uscate, a resturilor vegetale și a miriștilor este strict interzisă.

În ultima perioadă, acest fenomen a luat amploare, iar focul necontrolat poate avea consecințe grave asupra comunității, inclusiv pierderi de vieți omenești, pagube materiale semnificative și degradarea mediului înconjurător. Incendiile se pot extinde rapid, mai ales în condiții de vânt, reducând vizibilitatea pe drumuri și crescând riscul producerii unor accidente grave.

Totodată, arderea miriștilor și a resturilor vegetale este strict interzisă, cu excepția cazurilor în care aceasta este necesară ca măsură de carantină fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Nerespectarea legislației constituie contravenție, iar sancțiunile sunt cuprinse între 7.500 lei și 15.000 lei pentru persoane fizice și între 50.000 lei și 100.000 lei pentru persoane juridice.

Totodată, constituie infracțiune arderea vegetației din zone protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă a fost pusă în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală.

Pedeapsa este închisoare de la 3 luni la un an sau amendă.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite