Ne găsiți și pe:

Din țară

CFR Călători a adaptat mersul trenurilor și a luat măsuri de prevenție în contextul pandemiei

Publicat

pe

CFR Călători şi-a adaptat mersul trenurilor la condiţiile de circulaţie impuse prin Ordonanţele Militare şi prin instituirea stării de urgenţă, în vederea prevenirii răspândirii infecţiei cu COVID 19, iar pentru asigurarea distanţei sociale, în trenuri se aplică regula „un loc liber, un loc ocupat“, informează compania într-un comunicat de presă.

CFR Călători face posibile deplasările atât pentru navetă, cât şi cele inter-regionale cu respectarea măsurilor adoptate de autorităţile abilitate. Persoanele care trebuie neapărat să călătorească în această perioadă trebuie să respecte toate prevederile Ordonanţelor, dar şi regulile de comportament şi igienă impuse de Ministerul Sănătăţii.

„Pentru asigurarea distanţei sociale, în trenuri se aplică regula „un loc liber, un loc ocupat”. Principiul se aplică şi la vagoanele de dormit şi cuşetă. Măsura este luată pentru a preveni răspândirea infecţiei cu COVID 19 şi pentru a asigura un transport în condiţii de siguranţă pentru pasagerii noştri şi personalul propriu”, anunță CFR Călători .

Personalul de tren şi mecanicii de automotor au fost instruiţi să anunţe călătorii din tren prin instalaţiile de sonorizare şi/sau verbal referitor la păstrarea unei distanţe minime de siguranţă între ei, respectiv cel puţin un loc liber între persoane. „Vă recomandăm şi dumneavoastră să faceţi acest lucru din proprie iniţiativă şi atunci când ocupaţi locurile, dar şi atunci când urcaţi în trenuri. Evitaţi aglomerarea pe peroane, la un singur vagon sau la o singură urcare a acestuia. La verificarea biletelor, personalul de tren nu atinge biletele ci doar le vizualizează pentru a păstra o distanţă sigură faţă de călătorii noştri şi îi îndrumă către locurile /vagoanele libere pentru a respecta distanţa în trenurile fără regim de rezervare.

De asemenea, CFR Călători a suplimentat şi suplimentează capacitatea de transport cu vagoane clasă, iar pe perioada sărbătorilor pascale şi pentru vagoane de dormit şi cuşetă, pentru a asigura mai mult spaţiu între călători şi pentru evitarea aglomerării trenurilor. Acolo unde există această tendinţă sunt introduse vagoane suplimentare pentru respectarea principiului „un loc liber, un loc ocupat”.

Operatorul naţional de transport feroviar recomandă cumpărarea online de bilete de tren pentru a evita manipularea banilor în numerar, iar la ghişeu este indicată efectuarea plăţii la ghişeu cu card bancar sau telefon în punctele de vânzare unde este posibil acest lucru, dar şi respectarea unei distanţe de minim de 2 metri între călători la ghişeele caselor de bilete/ birouri de informaţii.

Reprezentanţii companiei recomandă şi cumpărarea cu anticipaţie pentru a ne putea dimensiona cât mai bine numărul de locuri, menţionând că rezervarea biletelor se poate face în această perioadă, înainte de plecare cu 10 zile.

Pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, CFR Călători dezinfectează materialul rulant înainte de îndrumarea în fiecare cursă în revizii/depouri. În plus, personalul de tren este dotat cu un kit personal de materiale dezinfectante, se spune în comunicat.

Potrivit CFR Călători, măsurile luate în această perioadă de companie au ca scop restrângerea răspândirii infecţiei cu Covid-19, protecţia, siguranţa şi securitatea călătorilor şi a personalului propriu. Compania face apel la călători să nu urce în tren fără bilet în situaţia în care la casa de bilete/ghişeu li se comunică faptul că locurile au fost epuizate, recomandarea fiind valabilă şi pentru persoanele posesoare de abonamente /autorizaţii.

Nu în ultimul rând, operatorul feroviar recomandă pasagerilor ca înainte de efectuarea călătoriei să se informeze despre posibilele modificări survenite în circulaţia trenurilor la personalul din staţii sau la: 0219521 – INFO CFR (trafic intern), numerele de telefon de la gările CFR, care sunt publicate pe www.cfrcalatori.ro, în aplicaţia Trenul Meu, pe site-ul companiei www.cfr.ro, unde sunt funcţionale şi actualizate permanent camerele web şi pe site-ul pe www.cfrcalatori.ro

Din țară

Echinocțiu de primăvară 2023. În 20 martie ziua va fi egală cu noaptea

Publicat

pe

Echinocţiul de primăvară 2023, fenomenul care marchează începutul primăverii astronomice, are loc luni, 20 martie 2023, la ora 23.24 (ora României).

Astfel, pe 20 martie, ziua va fi egală cu noaptea. Ulterior, timp de 93 de zile, durata zilei va continua să crească până la solstiţiul de vară.

Primăvara astronomică, pentru toată emisfera nordică, începe odată cu echinocţiul de primăvară, iar în emisfera sudică a Pământului, fenomenul fiind invers, marchează începutul toamnei astronomice. În regiunile polare din emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.

La momentul echinocțiului de primăvara, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45 de grade, această cifră reprezintă ți valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Citeste mai mult

Din țară

Tortul Anului 2023 nu conține gluten și zahăr și are arome de ciocolată neagră și albă, zmeură și fistic

Publicat

pe

17 martie 2023 – prima zi a celei de a 14-a ediției expoziției internaționale GastroPan, cel mai mare eveniment dedicat specialiștilor din industria panificației, patiseriei, cofetăriei, gelateriei, ciocolateriei, morăritului și gastronomie din România.

Oficialități, patronate, asociații, oameni de elită; standuri expoziționale pline de oameni interesați să își modernizeze și chiar să își deschidă primul lor business din domeniu; degustări ale produselor noi, inovative, interesante cu ingrediente nemaiîntâlnite; tehnologii și procese tehnologice noi, simplificate pentru fiecare ramură a industriilor; gusturi, arome aduse de expozanții străini și multe altele – sunt cuvintele care descriu începutul expoziției GastroPan.

O victorie mare pentru cofetăria Buttercup Sweets care triumfă cu Tortul Anului 2023 la secțiunea COFETĂRIE!

Cel mai așteptat moment al zilei a fost decernarea premiului Tortul Anului 2023 – care a purtat numele de Liberte, fraternite, souplesse creat de Sima Maria Adina de la cofetăria Buttercup Sweets SRL, București.

La categoria Tortul Anului 2023, au participat 10 cofetari din toată țară care au fost provocați să dezvolte un tort inovator în care să se folosească mult cunoscutul choux, tematica fiind semipreparat de bază choux – aluat opărit. Cel mai bun tort a fost creat de Sima Maria Adina care s-a caracterizat printr-un tort clasic ținând cont de sustenabilitate și cerințele consumatorului din zilele noastre, mai exact fără adaos de zahăr și fără gluten. În compoziția tortului, s-au folosit făinuri fără gluten, înlocuitori ai zahărului și materii prime de bază din cofetărie. Aromele combinate au fost cele de ciocolată neagră și albă, zmeură, fistic.

Premiații secțiunii COFETĂRIE, categoria TORTUL ANULUI 2023:

Locul I: Sima Maria Adina – Firma Buttercup Sweets, București

Locul II: – Sanduța Ariadna – Universitatea Transilvania Brașov, Facultatea de Alimentație și Turism

-Topolog Doina – Topolog Mărioara Doina II, Sibiu

Locul III: Mihuț Rodica – Mihuț PFA, sat Monoroștia, comuna Bârzava, Arad

-Anton Ana Maria – Anton D Ana Maria PFA, Bârnova, Iași

Extravaganța prin creațiile de pastă de zahăr

La categoria Creație de pastă de zahăr, concurenții au avut provocarea de a prezenta o piesă artistică compusă din elemente structurale și decorative obținute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren). Cofetarii nu se mai limitează la tradiționalele torturi albe cu șapte niveluri, pe care le-am tot văzut la nunți de-a lungul anilor. Acum vin cu forme deosebite, cu compoziții și arome variate, iar in ceea ce privește decorul, imaginația este fără limite. Cofetarii au trebuit să respecte tematica impusă: Torturi de nuntă – extravaganță.

Cea mai reușită creație artistică din pastă de zahăr a fost realizată de Mihuț Flavia Petronela de la Mihuț PFA, sat Monoroștia, comuna Bârzava, Arad.

Premiații categoriei sunt: Mihuț Flavia Petronela – Mihuț PFA, Arad, Ciulei Georgeta – Firma Dulciuri Citite,Ploiești, Topolog Doina – Topolog Mărioara Doina II, Sibiu, Teodor Denisa – Firma La Casa Ristorante Pizeria Pane DO, Cluj-Napoca.

Felicitări cofetarilor talentați care au muncit zi de zile pentru a-și arăta imaginația, creativitatea, modul de lucru prin cele mai bune sortimente de produse de cofetărie și lucrări artistice uimitoare în cadrul Concursurilor GastroPan 2023!

Expoziția GastroPan continuă și sâmbătă, între orele 10:00-18:00, și duminică, între orele 10:00-17:00. Intrarea se face prin completarea talonului de acces, care este disponibil gratuit pe www.gastropan.ro sau la completarea acestuia la fața locului.

Citeste mai mult

Din țară

Timișoara – într-un top al celor mai grozave locuri din lume

Publicat

pe

Oraşul Timişoara se află în topul celor mai grozave locuri din lume, alături de oraşe precum Barcelona, Napoli sau Washington, conform unui clasament întocmit de revist Time Magazine.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat, joi, pe pagina sa de Facebook, că topul întocmit de revista Time Magazine este pentru acest an, iar printre oraşe se regăseşte şi Timişoara.

„Timişoara a ajuns oficial în topul celor mai grozave locuri din lume, întocmit pentru anul 2023 de legendara revistă Time Magazine. Se află pe această listă alături de oraşe precum Barcelona, Napoli, Washington DC sau destinaţii precum staţiunea de schi St. Moritz sau Parcul Naţional Yosemite”, scrie Fritz pe Facebook.

Edilul a adpugat că Timişoara reprezintă, astfel, „o parte din România frumoasă”.

„Ca timişoreni suntem mândri că oraşul nostru a ajuns pe această listă selectă şi ne bucurăm să reprezentăm o parte din România frumoasă pe scena internaţională”, a scris Fritz.

Timişoara deţine, în acest an, titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite