Ne găsiți și pe:

Din țară

Este noua Dacia Logan mașina care bate Passatul second hand?

Publicat

pe

Răspunsul poate fi pentru prima dată da! E bine-cunoscut faptul că piața auto din România este sufocată de mașini la mâna a doua, preferat fiind numele, dotările și prestanța pe care ți-o dă o mașină cu nume nemțesc. „De ce să îmi cumpăr o mașină nouă când pot să cumpăr un Passat de 6 ani, cu dotări bune, tot cu același buget… chiar dacă are 300 de mii de km la bord?” Da, cam asta e gândirea românului. Dar…

Lansată în România în decembrie 2020, odată cu modelul Sandero, Dacia Logan, emblema producătorului de la Mioveni, a făcut și face furori în toată lumea. Designul exterior îndrăzneț și contemporan, dotările care sunt prezente pentru prima dată pe gama Dacia, au făcut ca lumea să uite de pandemie și să privească cu interes noul Logan.

Cu un design exterior complet redesenat, cu blocuri optice noi, care fac gama Dacia recognoscibilă (faruri cu semnătura Led prezente pe Sandero și din vara 2021 și pe noul Duster), linii agresive laterale și o capotă impunătoare, Dacia Logan întoarce privirile tuturor.

Pentru prima dată, Dacia oferă sisteme de siguranță care se regăsesc la producătorii de autoturisme premium. Printre acestea amintim radarul de detectare a semnelor de circulație, senzor de unghi mort în oglindă, menținerea distanței față de autoturismul din față, sisteme de menținere a benzii de circulație sau frânare de urgență în caz de impact iminent.

Pe partea de confort, inginerii de la Dacia au colaborat cu firma mamă, Renault, de la care au împrumutat sașiul modelului Clio. Acest lucru oferă un confort sporit al călătoriei, mașina se simte foarte bine legată.

Interiorul este mult îmbunătățit față de modelul anterior, materiale folosite sunt net superioare. Plasticele de pe bord, uși și consola centrală sunt mai elegante și moi la atingere. Este disponibilă interfața multimedia de 8 inch (20,32 centimetri), care oferă toate informațiile de care avem nevoie. Există conectivitate Apple CarPlay și Android Auto, scaune încălzite, computer de bord, etc.  Apropo! Android Auto este disponibil și în România din decembrie 2020. La partea de spațiu al pasagerilor, Loganul nu dezamăgește, ba din contra își păstrează renumele de cel mai spațios model din segment.

Pe partea de motorizări, la fel ca modelul Sandero, regăsim doar motoare pe benzina sau benzina + GPL. Compania Dacia a anunțat din toamna anului 2020 că renunță complet la motoarele diesel.  Sunt disponibile 3 variante de motor, toate cu cilindree de 0,9 cm³. Vârful de gama îl reprezintă motorul pe benzină + GPL, care oferă 100 CP dar și un discount considerabil la achiziționarea mașinii, datorita eco-bonusului pentru poluare.

Transmisia este una cu 6 viteze, dar se poate opta și pentru o cutie automata CVT (Continuously variable transmission), care e senzațională pe noul Logan.

Cea mai buna parte a noii Dacia Logan rămâne prețul imbatabil. Acesta pornește de la 8.600 euro și ajunge la puțin peste 13.000 euro pentru modelul de top. Cam același preț ca al unei mașini second-hand, gen VW Passat, cu mulți km la bord și a cărei întreținere este mult mai costisitoare.

Aflați mai multe despre noua Dacia Logan în videoclipul realizat de Claudiu Heg pe https://youtu.be/2Mg5QWzBlK0.

Sursa foto: @ClaudiuHeg

Din țară

Zilele în care nu se fac nunți în 2023 și 2024

Publicat

pe

Potrivit rânduielilor ortodoxe, în posturi, în ajunul şi în zilele praznicelor împărăteşti, precum și în perioada dintre Crăciun și Bobotează, nu se fac nunți.

Unele dintre aceste posturi sau sărbători sunt cu dată schimbătoare de la an la an, ceea ce-i poate pune în dificultate pe tinerii care planifică nunți cu mult timp înainte.

În acest context, vă punem la dispoziție lista zilelor în care nu se fac nunți în următorii doi ani, conform calendarului editat de Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română.

Zilele în care nu se fac nunți în 2023

În toate zilele de post şi în posturile de peste an:

în toate miercurile şi vinerile;

de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (20 februarie – 23 aprilie);

în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (luni, 12 iunie – miercuri, 28 iunie);

în Postul Adormirii Maicii Domnului (marți, 1 august – luni, 14 august);

la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (marți, 29 august);

în Postul Naşterii Domnului (miercuri, 15 noiembrie – duminică, 24 decembrie);

În ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 24-25 mai; 3-5 iunie; 15 august, 13-14 septembrie);

De la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie-6 ianuarie).

Zilele în care nu se fac nunți în 2024

În toate zilele de post şi în posturile de peste an:

în toate miercurile şi vinerile;

de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (11 martie – 12 mai);

în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (luni, 24 iunie – vineri, 28 iunie);

în Postul Adormirii Maicii Domnului (miercuri, 31 iulie – miercuri, 14 august);

la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (joi, 29 august);

în Postul Naşterii Domnului (vineri, 15 noiembrie – marți, 24 decembrie);

În ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 12-13 iunie; 22-24 iunie; 15 august, 13-14 septembrie);

De la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie-6 ianuarie).

Foto: Colosseum Timișoara

Citeste mai mult

Din țară

RECOMANDĂRI privind prevenția virozelor respiratorii și gripelor, în școli

Publicat

pe

Elevii revin, luni, la cursuri, după vacanţa de iarnă şi în contextul numărului mare de cazuri de viroze respiratorii şi gripă. 7

Autorităţile au recomandat purtarea măştii de către profesori şi elevi, dar şi triajul epidemiologic zilnic.

În contextul numărului ridicat de cazuri de viroze respiratorii şi gripă, Ministerul Educaţiei a transmis, în urma discuţiilor cu autorităţile din Sănătate, recomandări pentru reluarea cursurilor. Astfel, s-a recomandat să li se acorde sprijin şcolilor pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale, să pună accent pe prevenţie, să încurajeze o stare de calm şi să se consulte cu Ministerul Educaţiei în situaţia excepţională în care o unitate de învăţământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP.

Astfel, conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar sunt obligate să disemineze către părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor/preşcolarilor/antepreşcolarilor  informaţiile cu privire la recunoaşterea simptomelor de gripă sau alte infecţii respiratorii, pentru realizarea triajului epidemiologic zilnic acasă, înainte de intrarea copilului în colectivitate, să realizeze triajul zilnic în colectivităţi şcolare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb, să asigure materialele necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor, să facă dezinfecţia periodică a spaţiilor de învăţământ, să aerisească periodic încăperile, să instruiască elevili privind comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, să recomande utilizarea batistelor de unică folosinţă.

De asemenea, se recomandă folosirea măştilor de protecţie sanitară, atât pentru personal, cât şi pentru elevi/preşcolari.

Totodată, părinţii trebuie informaţi cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice, izolării şi efectuării unor eventuale investigaţii suplimentare.

“De asemenea, recomandăm şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal”, a transmis ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Următoarea vacanţă a elevilor este programată în luna februarie, fiind de o săptămână începând din 3, 10 sau 17, în funcţie de decizia inspectoratelor şcolare.

Citeste mai mult

Din țară

Viteza excesivă, principala cauză a accidentelor în anul 2022

Publicat

pe

O nouă lege care vizează monitorizarea traficului pe drumurile publice, în vederea creșterii siguranței rutiere, a fost promulgată zilele trecute de preşedintele Klaus Iohannis.

Actul normativ prevede instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier, denumit e-SIGUR, prin care „se urmăreşte realizarea obiectivului general al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră”, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi al celor grav rănite în urma producerii accidentelor rutiere.

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022, au fost înregistrate 4.261 de accidente, soldate cu decesul a 1.481 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.324.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, au fost înregistrate cu 203 mai puţine accidente (-4,5%), cu 157 mai puţine persoane decedate (-9,6%) şi cu 111 mai puţine persoane rănite grav (-3,2%).

Principalele cauze de producere a evenimentelor rutiere grave au fost indisciplina pietonilor (18,4%), care a cauzat 785 de accidente, soldate cu 325 de persoane decedate şi 472 rănite grav, și nerespectarea regimului legal de viteză (17,3%) – 739 accidente, care au provocat decesul a 284 de persoane şi rănirea gravă a altor 601.

Alte cauze sunt abaterile bicicliştilor (11,4%) – 486 de accidente, soldate cu decesul a 118 persoane şi rănirea gravă a altor 368, neacordarea priorităţii vehiculelor (8,3%) – 354 de accidente, cu 84 de persoane decedate şi 314 rănite grav, şi neacordarea priorităţii pietonilor (8,9%) – 381 de accidente, care au dus la decesul a 75 de persoane şi rănirea gravă a altor 314.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite