Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Este noua Dacia Logan mașina care bate Passatul second hand?

Publicat

pe

Răspunsul poate fi pentru prima dată da! E bine-cunoscut faptul că piața auto din România este sufocată de mașini la mâna a doua, preferat fiind numele, dotările și prestanța pe care ți-o dă o mașină cu nume nemțesc. „De ce să îmi cumpăr o mașină nouă când pot să cumpăr un Passat de 6 ani, cu dotări bune, tot cu același buget… chiar dacă are 300 de mii de km la bord?” Da, cam asta e gândirea românului. Dar…

Lansată în România în decembrie 2020, odată cu modelul Sandero, Dacia Logan, emblema producătorului de la Mioveni, a făcut și face furori în toată lumea. Designul exterior îndrăzneț și contemporan, dotările care sunt prezente pentru prima dată pe gama Dacia, au făcut ca lumea să uite de pandemie și să privească cu interes noul Logan.

Cu un design exterior complet redesenat, cu blocuri optice noi, care fac gama Dacia recognoscibilă (faruri cu semnătura Led prezente pe Sandero și din vara 2021 și pe noul Duster), linii agresive laterale și o capotă impunătoare, Dacia Logan întoarce privirile tuturor.

Pentru prima dată, Dacia oferă sisteme de siguranță care se regăsesc la producătorii de autoturisme premium. Printre acestea amintim radarul de detectare a semnelor de circulație, senzor de unghi mort în oglindă, menținerea distanței față de autoturismul din față, sisteme de menținere a benzii de circulație sau frânare de urgență în caz de impact iminent.

Pe partea de confort, inginerii de la Dacia au colaborat cu firma mamă, Renault, de la care au împrumutat sașiul modelului Clio. Acest lucru oferă un confort sporit al călătoriei, mașina se simte foarte bine legată.

Interiorul este mult îmbunătățit față de modelul anterior, materiale folosite sunt net superioare. Plasticele de pe bord, uși și consola centrală sunt mai elegante și moi la atingere. Este disponibilă interfața multimedia de 8 inch (20,32 centimetri), care oferă toate informațiile de care avem nevoie. Există conectivitate Apple CarPlay și Android Auto, scaune încălzite, computer de bord, etc.  Apropo! Android Auto este disponibil și în România din decembrie 2020. La partea de spațiu al pasagerilor, Loganul nu dezamăgește, ba din contra își păstrează renumele de cel mai spațios model din segment.

Pe partea de motorizări, la fel ca modelul Sandero, regăsim doar motoare pe benzina sau benzina + GPL. Compania Dacia a anunțat din toamna anului 2020 că renunță complet la motoarele diesel.  Sunt disponibile 3 variante de motor, toate cu cilindree de 0,9 cm³. Vârful de gama îl reprezintă motorul pe benzină + GPL, care oferă 100 CP dar și un discount considerabil la achiziționarea mașinii, datorita eco-bonusului pentru poluare.

Transmisia este una cu 6 viteze, dar se poate opta și pentru o cutie automata CVT (Continuously variable transmission), care e senzațională pe noul Logan.

Cea mai buna parte a noii Dacia Logan rămâne prețul imbatabil. Acesta pornește de la 8.600 euro și ajunge la puțin peste 13.000 euro pentru modelul de top. Cam același preț ca al unei mașini second-hand, gen VW Passat, cu mulți km la bord și a cărei întreținere este mult mai costisitoare.

Aflați mai multe despre noua Dacia Logan în videoclipul realizat de Claudiu Heg pe https://youtu.be/2Mg5QWzBlK0.

Sursa foto: @ClaudiuHeg

Din țară

Tortul Anului 2024 are în compoziție nuci caramelizate, foi cu miere și cireșe

Publicat

pe

La GastroPan 2024, a avut loc o competiție mult așteptată pentru a desemna cel mai spectaculos și delicios tort al anului.

După o analiză atentă și riguroasă a tuturor torturilor participante, juriul a decis că titlul de „Tortul Anului 2024″ îi revine Gabrielei Mirică, un maestru cofetar cu o creativitate și un talent extraordinar în arta cofetăriei care a folosit un blat cu nuci românești, strat crocant cu pralină de nuci coapte și fulgi crocanți din albuș de ou, foi cu miere, cremos pe bază de miere caramelizată și smântână dulce, dulceață de cireșe negre, bavareză de ciocolată cu lapte, glasaj de caramel și pralină de nuci coapte, jeleu de vișine și decor din ciocolată și floricele din jeleu deshidratat de miere și vișine.

Premiații secțiunii COFETĂRIE, categoria TORTUL ANULUI 2024 sunt:

Locul I: Gabriela Mirică, cofetăria MONCRIS

Locul II: Tufă Georgian-Ștefan, cofetăria SWEET DESSERT

Locul III: Claudia Prie, cofetăria LABORATOARELE REMEDIA

Basme, folclor și tradiții românești prin creațiile de pastă de zahăr

La categoria Piesă artistică, au reușit să se remarce și să se impună în această competiție dedicată promovării bogăției culturale a României concurenți care au avut provocarea de a prezenta o piesă artistică compusă din elemente structurale și decorative obținute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren).

Lucrarea câștigătoare a impresionat juriul prin capacitatea sa de a captura esența și frumusețea basmelor, folclorului și tradițiilor românești. Câștigătorul a folosit 9 proverbe românești ascunse în lucrarea expusă prin pastă de zahăr, vafă, flori comestibile, isomalț.

Arta gastronomiei prin ochii tinerei generații

Se acordă o atenție deosebită ideilor și tendințelor propuse și implementate de către tinerele generații de studenți și elevi. În acest sens, echipele formate din aceștia au avut oportunitatea de a crea un platou festiv folosind fructe de mare și pește, însoțit de un desert tradițional românesc. Participanții, tineri fiind, au resimțit emoții puternice legate de reușita prezentării, însă rezultatul a fost unul impresionant și a întrecut așteptările!

Premiații secțiunii GASTRONOMIE, categoria ZIUA ELEVULUI/STUDENTULUI BUCĂTAR sunt:

Locul I: echipa formată din Silvia Jepan, Alexandra Margalina, Reileanu Andrei, Olaru Anamaria, Hortista Rareș, Iacob Cristian de la UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAȘOV, Brașov

Locul II: echipa formată din Albineș Giulia, Dumitru Cristina Georgiana, Alexandra Elena, Andreea Valentina, Valentina Denisa de la LICEUL TEHNOLOGIC MATEI BASARAB, Maxineni

Locul III: echipa formată din Grecu Răzvan, Mihalache Robert de la COLEGIUL TEHNIC SIMION MEHEDINTE, Codlea.

Citeste mai mult

Din țară

Pâinea Anului 2024. Pâinea „Magia făinii“, obținută din trei feluri de făină și maia sălbatică

Publicat

pe

Pâinea Anului 2024, denumită „Magia făinii“ a impresionat juriul prin calitatea sa excepțională, ingrediente naturale și respectul față de conceptul de etichetă curată.

S-a obținut din făină de grâu, făină de spelță integrală, făină de secară integrală, maia sălbatică, fulgi de ovăz, iaurt și sare caracterizându-se prin procesul de făină fiartă (pentru înlocuirea aditivilor alimentari), dospire îndelungată, fără adaos de drojdie, iar făinurile au fost măcinate la o moară cu pietre.

Premiații secțiunii PANIFICAȚIE-PATISERIE, categoria PÂINEA ANULUI 2024 sunt:

Locul I: Bârsan Csaba, Brutăria BOCSKOR

Locul II: Asztalos Attila, Brutăria ELDI

Locul II: Brutăria HARMOPAN

Locul III: Brutăria HARMOPAN

Locul III:Paul Adrian Gabriel, Paul Alin Claudiu, Brutăria CEN PAN

Produse de patiserie cu etichetă din miez de nucă, lapte, făină integrală și turmeric

La categoria Produse de patiserie, concurenții au avut sarcina de a prezenta un produs de patiserie cu etichetă curată care s-a putut realiza prin adaosul unor ingrediente cât mai naturale și benefice pentru organismul uman. Cel mai bun produs de patiserie s-a dovedit a fi produsul realizat de către Trifa Nicoleta de la Brutăria Casa Simplu.

Premiații categoriei PANIFICAȚIE-PATISERIE, categoria PRODUSE DE PATISERIE sunt:

Locul I: Trifa Nicoleta, Brutăria Casa Simplu

Locul II: Brutăria HARMOPAN

Locul II: Poteraș Mihai Sebastian, cofetăria MONCRIS

Locul III: Bârsan Csaba, Brutăria BOCSKOR

Locul III: Ardelean Raluca Mariana, Brutăria MOARA MARIA

Tânăra generație aduce inovația în patiserie

Cu o creativitate debordantă și un talent incontestabil, studenții și elevii din toată țara a reușit să se evidențieze și să se impună în această categorie dedicată promovării unei patiserii sănătoase și responsabile. Premiul „Cupa Elevului/Studentului brutar” reprezintă o recunoaștere a eforturilor tinerilor de a crea produse delicioase și autentice, respectând în același timp principiile unei alimentații sănătoase și sustenabile.

Tinerii au avut ocazia de a evolua prin cunoștințele dobândite în cadrul Concursurilor, de a compara produsele, materiile prime și ingredientele folosite, modurile de obținere – ceea ce reprezintă un element foarte important pentru dezvoltarea profesională a tinerilor. Cel mai inovativ produs a fost creat de echipa Vasile Daniela și Piștea Alexandra de la Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu”, Brașov.

Citeste mai mult

Din țară

Ajutoare pentru crescătorii de albine. Când se vor primi banii

Publicat

pe

Crescătorii de albine vor primi ajutoare de stat în valoare totală de 59,86 milioane de lei (12 milioane de euro) pentru compensarea parţială a pierderilor suferite în anul 2023 în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Cuantumul sprijinului este de 25 de lei (5 euro) pe familia de albine, iar numărul estimat al familiilor de albine care vor beneficia este de aproape 2,4 milioane. Ajutorul acoperă, practic, întregul efectiv de familii de albine înregistrat la nivel național.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească crescătorii de albine pentru a primi ajutorul sunt următoarele: să aibă familii de albine înscrise, la 31 decembrie 2023, în baza de date a Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu”, să deţină familii de albine în exploataţii apicole sau stupine autorizate sanitar-veterinar la data depunerii cererii, să nu se afle în lichidare sau faliment la 24 februarie 2022, conform Registrului Comerţului sau, în cazul persoanelor fizice, să nu existe o decizie judecătorească definitivă de constatare a falimentului până la 24 februarie 2022.

Beneficiarii sprijinului de 25 de lei pe familia de albine pot fi apicultori – persoane fizice cu atestat de producător, apicultori – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, precum şi societăţi agricole.

De la data intrării în vigoare a ordonanței, timp de 30 de zile lucrătoare, apicultorii şi asociaţiile de apicultori vor putea depune cereri, iar plăţile se vor face la data de 30 iunie 2024.

Sprijinul a fost adoptat în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin ordonanță de urgență, și face parte din ajutoarele de stat acordate în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrai­nei.

Potrivit Ministerului Agriculturii, suma totală care poate fi acordată pentru o întreprindere nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 de euro.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite