Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

IMM Factor. Ajutoare de stat în valoare de 100.000 de euro pentru IMM-uri

Publicat

pe

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunţat joi că IMM Factor este cel de-al treilea program guvernamental care susţine accesul la finanţare al intreprinderilor mici şi mijlocii, iar valoarea maximă a granturilor ce pot fi acordate prin schema de ajutor de stat este de până la 800.000 euro/ IMM, în timp ce pentru sectoarele pisciculturii şi acvaculturii, precum şi cel al agriculturii, granturile sunt limitate până la maxim 120.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fiecare beneficiar.

Guvernul a adoptat  ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea Programului IMM Factor, cel de-al treilea program guvernamental, derulat de FNGCIMM, prin care este susţinut accesul la finantare al IMM.

Costurile de finanţare, în procent de 50% şi costurile de garantare, în procent de 100% sunt acoperite printr-o schema de ajutor de stat, suportată din bugetul Ministerului Finanţelor Publice.

„Sprijinirea sectorului intreprinderilor mici şi mijlocii reprezintă o prioritate a Guvernului Romaniei, care prin Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, recunoaşte contribuţia acestui  sector de importanţă strategică la creşterea economică şi la crearea de locuri de muncă. IMM Factor este cel de-al treilea program guvernamental, care susţine accesul la finanţare al intreprinderilor mici şi mijlocii, prin acordarea de facilităţi de garantare de către stat pentru pentru finanţarea creditului comercial. IMM Factor vine ca răspuns la realitatea economică care arată că în România creditul comercial este insuficient dezvoltat, în timp ce în ţări cu economie de piaţă dezvoltată are o pondere importantă ca sursă de finanţare. România ocupă locul 26 între ţările europene în privinţa intermedierii financiare prin factoring, situaţie care trebuie remediată pentru a oferi lichidităţile necesare sectorului antreprenorial, atunci când există vârfuri de plăţi în activitatea IMM-urilor”, a informat FNGCIMM.

Schema de garantare a creditului comercial va putea fi accesată până la 31 decembrie 2020, beneficiarii programului având posibilitatea de a obţine de la băncile înscrise în program finanţări de tip factoring acordate pe baza facturilor comerciale şi garantate de stat.

Beneficiarii programului IMM Factor vor fi sustinuţi de o schemă de ajutor de stat, sub formă de granturi, prin care vor fi acoperite costurile de finanţare (dobânda aferentă sumelor avansate de finanţator şi comisionul de factoring aferent serviciilor de colectare şi administrare creante) în procent de 50% şi costurile de garantare (comisionul de risc şi comisionul de gestiune), în procent de 100%.

„Valoarea maximă a granturilor ce pot fi acordate prin schema de ajutor de stat este de până la 800.000 euro/ IMM, iar pentru sectoarele pisciculturii şi acvaculturii, precum şi cel al agriculturii, granturile sunt limitate până la maxim 120.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fiecare beneficiar. Garanţiile vor fi acordate în procent de maximum 50% din valoarea finanţării de tip factoring, exclusiv dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente finanţării garantate cu posibilitatea prelungirii finanţării de maximum 3 ori, pe perioade de până la 12 luni”, mai arată Fondul.

Valoarea plafonului de garantare este de maximum 5 milioane de lei/ beneficiar, iar valoarea maximă a unei garanţii pentru o facilitate de factoring este de maximum 750.000 lei. Valoarea finanţărilor, perioada cu trageri şi rambursări pe măsura prezentării, se acordă conform normelor proprii de creditare ale finanţatorilor.

Pot beneficia de garanţii şi ajutor de stat IMM-urile din toate sectoarele de activitate (cu excepţia celor declarate neeligibile potrivit OUG 146/2020), care respectă condiţiile programului şi se încadrează în normele şi procedurile interne ale finanţatorilor.

Reprezentanţii fondului spun că FNGCIMM reprezintă un pilon important de susţinere şi un vector de implementare al Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, prin operaţionalizarea a patru programe noi: IMM Invest (accesul IMM la capital financiar), IMM Leasing de echipamente şi utilaje (asigură accesul la creditul furnizor), IMM Factor (schema de garantare de către stat a creditului comercial) şi Noua Casă (deblocarea creditului ipotecar).

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiara nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Garanţia FNGCIMM SA – IFN este de maxim 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

FNGCIMM SA – IFN are trei sucursale, două reprezentanţe şi trei filiale.

Din țară

Zboruri Timișoara-Dubai, din octombrie, cu compania Animawings

Publicat

pe

Compania Animawings a anunțat că va introduce zboruri regulate între Timișoara și aeroportul Dubai World Central, din Emiratele Arabe Unite.

Conform datelor din sistemul de rezervări al companiei, noua rută va fi inaugurată în prima săptămână din luna octombrie 2025, iar zborurile vor fi disponibile în fiecare zi de marți. Prețul unui zbor pleacă de la 119 de euro/persoană.

Animawings va folosi pentru această rută aeronave Airbus A230, care pot transporta 180 de pasageri.

Durata unui zbor va fi de cinci ore și jumătate.

Compania românească AnimaWings va opera curse charter de pe Aeroportul internațional „Traian Vuia“ din Timișoara

Citeste mai mult

Din țară

În 2025, Declarația unică se depune până la data de 26 mai, inclusiv

Publicat

pe

Termenul limitã pentru depunerea Declarației unice (Formular 212) este 26 mai 2025 (inclusiv), pentru veniturile obținute în anul precedent.

Declarația unicã se completeazã și se depune de cãtre persoanele fizice care în anul 2024 au avut, individual sau într-o formã de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din strãinãtate și care datoreazã impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal.

Declarația unicã se depune și de cãtre persoanele fizice care opteazã în cursul anului 2025 pentru plata contribuției de asigurãri sociale de sãnãtate (CASS).

De asemenea, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizeazã venituri din activitãți independente, din drepturi de proprietate intelectualã, din activitãți agricole, silviculturã și pisciculturã, scutite de la plata impozitului pe venit, au obligația declarãrii veniturilor și depunerii declarației.

Declarația se depune, împreunã cu anexele completate, dacã este cazul, astfel:
a) prin mijloace electronice de transmitere la distanțã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

– prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual” (SPV);

– pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnãturã electronicã calificatã.

  1. b) în format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin poștã, cu confirmare de primire. Data depunerii declarației în format hârtie este data înregistrãrii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștã, dupã caz.

Contribuabilii care nu dețin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unitãților fiscale, cu ajutorul cãrora pot efectua urmãtoarele operațiuni:

– înregistrarea în cadrul serviciului Spațiul Privat Virtual;

– completarea Declarației Unice;

– depunerea Declarației Unice.

Lista sediilor unitãților fiscale în care sunt puse la dispoziția contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regãsește pe portalul www.anaf.ro, la secțiunea Asistențã contribuabili – Servicii oferite contribuabililor.

De asemenea, contribuabilii pot solicita sprijin și funcționarilor din cadrul organelor fiscale locale, în cadrul cãrora existã personal special instruit pentru a acorda îndrumare și asistențã pentru depunerea Declarației unice.

Informații suplimentare pot fi obținute:

  •        accesând portalul www.anaf.ro, secțiunea Asistențã contribuabili – Servicii oferite contribuabililor – Ghiduri curente și alte materiale informative;
    ·        participând la webinariile susținute de ANAF (20 și 21 mai, ora 10.00);
    ·        telefonic, la numãrul 031.403.91.60;
  •        la structurile de asistențã pentru contribuabili din cadrul unitãților fiscale teritoriale.

Citeste mai mult

Din țară

ALEGERI PREZIDENȚIALE, turul 2. În județul Timiș, Nicușor Dan are cele mai multe voturi

Publicat

pe

În județul Timiș, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Nicuşor Dan a câştigat alegerile cu peste 62.000 de voturi în plus faţă de contracandidatul său de la AUR, George Simion.

Conform statisticilor, în municipiul Timişoara şi comunele periurbane alegătorii au votat pentru Nicuşor Dan.

De asemenea, votanții din municipiul Lugoj şi oraşul Sânnicolau Mare, dar şi alte câteva comune, au votat pentru Nicuşor Dan, chiar dacă în primul tur l-au preferat pe George Simion.

După al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în Timiş, Nicuşor Dan a obţinut 58,42 la sută din voturi, iar contracandidatul său, George Simion a obţinut 41,58 la sută.

În Timişoara, Nicuşor Dan a obţinut 69,19 la sută din voturi, iar George Simion – 30,81 la sută.

Duminică, în judeţul Timiş, la urne s-au prezentat 59,52 la sută din alegătorii cu drept de vot.

În primul tur al alegerilor, Simion s-a aflat pe prima poziţie în acest judeţ.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite