Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Licitația de iarnă la Artmark. Obiecte de artă și suveniruri vândute cu scop caritabil

Publicat

pe

Artmark s-a străduit, în ultimii 10 ani, pentru cele mai actuale cauze caritabile și sprijină organizațiile non-guvernamentale reputate în îndeplinirea proiectelor acestora caritabile concrete.

Chiar în acest decembrie, pe lângă punerea la dispoziție a platformei de licitare online Festivalului Brazilor de Crăciun, organizat anual de fundația Salvați Copiii România, A10 by Artmark sprijină deschiderea la Cluj a Casei Memoriale Doina Cornea prin găzduirea, în cadrul tradițional al Licitației de artă de Iarnă, a licitației caritabile-eveniment a 28 de obiecte de artă ori suvenir provenite din patrimoniul Doinei Cornea, luptător-etalon pentru libertate și democrație în anii ’80-90. Urmărită de Securitate până în ultima zi a regimului comunist, Doina Cornea este și trebuie să rămână un simbol al rezistenței anticomuniste în România.

Printre cele 28 de obiecte scoase la licitație, cu prețuri de pornire simbolice între 50 și 800 de euro, se numără și una dintre cele 3 păpuși prin intermediul cărora Doina Cornea trimitea scrisori cu privire la realitățile din interiorul lagărului românesc unor personalități din străinătate, precum Papa Ioan Paul al II-lea, politicieni europeni ori presa occidentală.

Biroul de lucru și scaunul Doinei Cornea, unde au fost scrise nenumărate manifeste anticomuniste, manuscrise care nu au fost niciodată expuse publicului larg, corespondența disidentei cu ambasadele, permisul de conducere sau celebra bască verde tricotată de Doina Cornea, cu care apare în multe dintre ipostazele sale publice, sunt obiecte purtătoare de istorie, pe care luptătoarea anticomunistă le-a folosit de-a lungul activității sale care a schimbat istoria României și care vor fi vândute în licitația caritabilă din seara de 16 decembrie, în debutul Licitației Artmark de Iarnă.

„Realitatea este că pe platforma noastră de licitații online, ce a depășit recent 10 mii de conturi active, se strâng în număr mare, cu ocazia vânzărilor publice de artă, carte, istorie etc., nu doar iubitorii de artă, dar și persoane responsabile cultural și social. Ni s-a părut o oportunitate socială și o utilitate publică să punem platforma noastră de licitații online și cadrul licitațiilor oricum organizate la dispoziția comunității colecționarilor, poate mai ales pentru că sunt preocupați de identitatea noastră culturală, să le aducem în față șansa de a ajuta. Astfel, Casa de Licitații face legătura comunității de utilizatori Artmark Live cu cauzele caritabile ale organizațiilor ce apelează la noi” – Alexandru Bâldea, Managing Partner Artmark Holding.

În continuarea Licitației de Iarnă, iubitorii de artă au avut motive să îi aștepte selecția de artă până în 16 decembrie. Marea licitație de Iarnă de miercurea viitoare cuprinde, între cele 200 de lucrări, tablouri importante din colecții muzeale, confiscate în anii ’50-60 de regimul comunist și retrocedate recent de Muzeul Național de Artă, precum colecția doctorului balneolog Iosif Dona ori colecția doctorului internist Ioan Dumitrescu-Popovici. Astfel se remarcă „Casă țărănească la Agapia” de Nicolae Grigorescu, pictată cca. 1895, cu un preț de pornire de doar 20.000 de euro, ori „Bărci la Chioggia„, realizată în 1915 de Nicolae Dărăscu, având un preț de pornire de 15.000 de euro.

De semnalat este o altă lucrare de Nicolae Grigorescu provenind din colecția magistratului interbelic Lazăr Munteanu, fost președinte al Tribunalului Constanța. Aceasta, inedită, se intitulează „Purceii„, și a călătorit prin alte două colecții istorice, între care cea a pictorului Vasile Parizescu, întemeietor în 1989 al prestigioasei Societății a Colecționarilor de Artă din România. Un alt Grigorescu provenind din colecția Lazăr Munteanu, „Țărăncuță cu basma albă”, s-a adjudecat în octombrie 2018 cu suma record de 340.000 de euro, în cadrul Licitației Artmark de Toamnă.

O altă superbă lucrare de Nicolae Grigorescu, „Trandafiri sălbatici„, provenind din fosta colecție clujeană a doctorului Leon Daniello, considerat întemeietorul pneumoftiziologiei românești (precum și a primului dispensar din România, în 1926, printre primele din Europa), este estimată între 40.000 și 75.000 de euro – și exemplele pot continua.

Expoziția „Licitației de Iarnă, cu secțiune caritabilă dedicată Casei Memoriale Doina Cornea” se desfășoară zilele acestea la sediul casei de licitații Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță. Oricine poate să se alăture comunității Artmark LIVE – prin crearea unui cont pe site. Astfel, poate lăsa o ofertă online, pe www.artmark.ro, ori participa live în ziua licitației, 16 decembrie, prin platforma Artmark LIVE.

Din țară

ATENȚIE! Escrocherie prin WhatsApp. Recomandările polițiștilor

Publicat

pe

O nouă metodă de înșelătorie este activă, prin WhatsApp, transmit reprezentații Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, care recomandă vigilență maximă din partea utilizatorilor aplicației.

„Această metodă de înşelătorie implică persoane cu intenţii rău voitoare care vă contactează, pretinzând că sunt prieteni, membri ai familiei sau chiar reprezentanţi ai unor instituţii. Ele vor solicita un cod de verificare pe care l-aţi primit prin SMS, invocând diverse motive (precum o «eroare tehnică» sau «necesitatea urgentă de ajutor»). După ce le furnizaţi codul, aceştia pot prelua controlul asupra contului dumneavoastră de WhatsApp şi îl pot utiliza pentru a înşela alte persoane sau pentru alte scopuri”, a precizat IPJ Timiş, luni, într-un comunicat de presă.

IPJ Timiş a transmis unele recomandări:

„- Fiţi precauţi la mesajele primite de la numere necunoscute sau chiar de la contacte salvate. În această schemă, infractorii se prezintă ca fiind persoane cunoscute sau oficiali şi vă cer să trimiteţi un cod de verificare pe care l-aţi primit prin SMS.

– ⁠Nu divulgaţi niciodată coduri de verificare WhatsApp. Acestea sunt folosite pentru a securiza contul dvs., iar furnizarea lor poate permite infractorilor să preia controlul contului.

– ⁠Verificaţi întotdeauna identitatea persoanei care vă contactează. Dacă primiţi cereri neobişnuite sau urgente, apelaţi direct persoana respectivă pentru a confirma autenticitatea mesajului.

– ⁠Activaţi autentificarea în doi paşi pe WhatsApp. Aceasta adaugă un nivel suplimentar de securitate şi previne accesul neautorizat la contul dvs., chiar dacă cineva obţine codul de verificare.

– ⁠Nu daţi curs cererilor financiare sau promisiunilor suspecte. Escrocii pot încerca să vă convingă să faceţi plăţi rapide sau să trimiteţi bani sub pretexte false.

– ⁠Educaţi-vă familia şi prietenii. Informaţi-i despre această metodă de fraudă pentru a preveni alte incidente”.

Citeste mai mult

Din țară

SOLDĂRI DE IARNĂ. Recomandări de la Protecția Consumatorului pentru cumpărături

Publicat

pe

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie foarte atenţi la preţuri în perioada reducerilor de iarnă şi să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenţionează să le achiziţioneze și asupra seriozității comercianților care propun produsele dorite spre vânzare.

„În perioada reducerilor de iarnă este recomandat să verificaţi preţurile prin consultarea site-urilor care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs, practică ce a dus la îmbunătăţirea constantă a modalităţilor de prezentare a preţurilor şi reducerilor de către magazinele online”, a scris Paul Anghel, pe Facebook.

Consumatorii mai sunt sfătuiți să verifice stocul existent, dacă prețul afișat conține sau nu TVA sau dacă include și costul de livrare.

„Dacă aveţi nelămuriri, contactaţi comerciantul prin telefon pentru a cere informaţii suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condiţiilor de livrare. Modul în care comerciantul răspunde la aceste întrebări vă poate oferi indicii asupra seriozităţii lui”, a explicat reprezentantul ANPC.

Potrivit acestuia, comerciantul este obligat să informeze corect şi complet consumatorii, oferind, printre altele, informaţii despre datele de identificare ale firmei, caracteristicile produsului, preţul cu toate taxele incluse, cheltuieli de livrare şi modalităţi de plată, perioada de valabilitate a ofertei sau a preţului.

Anghel recomandă, de asemenea, consumatorilor să citească recenziile privind produsele vândute online, care pot oferi indicii despre calitatea acestora sau despre seriozitatea comerciantului.

Citeste mai mult

Din țară

Când nu se fac nunți în anul 2025

Publicat

pe

Biserica Ortodoxă a rânduit ca în posturi, în ajunul și în zilele praznicelor împărătești, precum și în perioada dintre Crăciun și Bobotează, să nu se facă nunți.

Vă punem la dispoziție lista zilelor în care nu se fac nunți în anul 2025, conform calendarului editat de Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română.

În toate zilele de post şi în posturile de peste an: în toate miercurile şi vinerile;

de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (vineri, 24 februarie – duminică, 27 aprilie);

în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (duminică, 16 iunie – marți, 18 iunie);

în Postul Adormirii Maicii Domnului (vineri, 1 august – joi, 14 august);

la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (vineri, 29 august);

în Postul Naşterii Domnului (sâmbătă, 15 noiembrie – miercuri, 24 decembrie);

în perioada cuprinsă între Praznicul Nașterii Domnului și Bobotează (joi, 25 decembrie – marți, 6 ianuarie);

În ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 28-29 mai; 7-9 iunie; 15 august, 13-14 septembrie).

Sursa: basilica.ro

Sursa foto: Restaurant Colosseum Ballroom Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite