Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Măsuri împotriva răspândirii coronavirusului din China. Ce spun medicii

Publicat

pe

Autoritățile sanitare din România au luat primele măsuri, după avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind riscul de răspândire pe scară largă a unui nou tip de coronavirus considerat la originea unei adevărate epidemii de pneumonie virală în orașul chinez Wuhan.

Infecția cu coronaviruși se manifestă cu febră, tuse, dar și simptome mai grave cum ar fi insuficiența renală, putând provoca chiar decesul.

O primă măsură pentru a preveni îmbolnăvirea este să evităm aglomerațiile și contactul direct cu persoanele bolnave. De asemenea, să nu călătorim în zonele considerate de risc.

Ca și în cazul celorlalte afecțiuni respiratorii virale, medicii ne recomandă să respectăm regulile generale și individuale de igienă: să ne spălăm pe mâini cât mai des, să punem batista la gură când strănutăm sau tușim. La apariția febrei și a altor simptome caracteristice virozelor să nu amânăm o vizită la medic și să luăm medicamente doar la recomandarea medicului.

Pneumonia provocată de noul tip de coronavirus a curmat deja trei vieți, iar numărul îmbolnăvirilor se apropie de 200.

Potrivit experților britanici, numărul persoanelor infectate ar fi chiar mai mare, în jur de 1.700. Răspândirea virusului a depășit deja granițele Chinei, fiind raportat și în Japonia, Thailanda și Coreea de Sud și s‑ar putea amplifica în perioada următoare, când vor avea loc sărbătorile dedicate Anului Nou Chinezesc, perioadă în care chinezii călătoresc mai mult.

În România, Institutul Național de Sănătate Publică a informat direcțiile de sănătate publică în legătură cu riscul reprezentat de acest nou tip de coronavirus și a cerut raportarea eventualelor cazuri de îmbolnăvire către unitățile sanitare. Și aceasta, cu toate că țara noastră nu este expusă direct riscului de răspândire a virusului, pentru că nu există linii aeriene directe între România și regiunea afectată din China, iar cele mai multe porți de intrare sunt securizate de către celelalte țări. Mai multe state din Asia, dar și SUA au introdus controale speciale pe aeroporturi. Pasagerii care vin din China centrală, din zona focarului, sunt suspuși unor verificări medicale amănunțite.

Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis o alertă de călătorie pentru cei care tranzitează sau intenționează să călătorească în China. Experții OMS recomandă tuturor țărilor să ia măsuri de prevenție și să pregătească spitalele pentru a face față în eventualitatea răspândirii virusului. Majoritatea celor infectați cu noul tip de coronavirus s‑ar fi contaminat într‑o piață de pește din orașul Wuhan, în care se comercializau și alte animale. Ca urmare, turiștii sunt sfătuiți să evite piețele de pește și măcelăriile și să meargă urgent la doctor dacă au simptome asemănătoare gripei.

Îngrijorările experților se leagă de faptul că noul tip de virus s‑a dovedit rezistent la tratamentele obișnuite pentru afecțiuni respiratorii. El face parte din aceeași familie de virusuri cu cel care provoacă afecțiuni respiratorii, de la răceala comună la temutul sindromul respirator sever acut (SARS), care în perioada 2002‑2003 a cauzat la nivel mondial mai mult de 8.000 de îmbolnăviri și aproape 800 de decese.

Din țară

ATENȚIE! Escrocherie prin WhatsApp. Recomandările polițiștilor

Publicat

pe

O nouă metodă de înșelătorie este activă, prin WhatsApp, transmit reprezentații Inspectoratului Județean de Poliție Timiș, care recomandă vigilență maximă din partea utilizatorilor aplicației.

„Această metodă de înşelătorie implică persoane cu intenţii rău voitoare care vă contactează, pretinzând că sunt prieteni, membri ai familiei sau chiar reprezentanţi ai unor instituţii. Ele vor solicita un cod de verificare pe care l-aţi primit prin SMS, invocând diverse motive (precum o «eroare tehnică» sau «necesitatea urgentă de ajutor»). După ce le furnizaţi codul, aceştia pot prelua controlul asupra contului dumneavoastră de WhatsApp şi îl pot utiliza pentru a înşela alte persoane sau pentru alte scopuri”, a precizat IPJ Timiş, luni, într-un comunicat de presă.

IPJ Timiş a transmis unele recomandări:

„- Fiţi precauţi la mesajele primite de la numere necunoscute sau chiar de la contacte salvate. În această schemă, infractorii se prezintă ca fiind persoane cunoscute sau oficiali şi vă cer să trimiteţi un cod de verificare pe care l-aţi primit prin SMS.

– ⁠Nu divulgaţi niciodată coduri de verificare WhatsApp. Acestea sunt folosite pentru a securiza contul dvs., iar furnizarea lor poate permite infractorilor să preia controlul contului.

– ⁠Verificaţi întotdeauna identitatea persoanei care vă contactează. Dacă primiţi cereri neobişnuite sau urgente, apelaţi direct persoana respectivă pentru a confirma autenticitatea mesajului.

– ⁠Activaţi autentificarea în doi paşi pe WhatsApp. Aceasta adaugă un nivel suplimentar de securitate şi previne accesul neautorizat la contul dvs., chiar dacă cineva obţine codul de verificare.

– ⁠Nu daţi curs cererilor financiare sau promisiunilor suspecte. Escrocii pot încerca să vă convingă să faceţi plăţi rapide sau să trimiteţi bani sub pretexte false.

– ⁠Educaţi-vă familia şi prietenii. Informaţi-i despre această metodă de fraudă pentru a preveni alte incidente”.

Citeste mai mult

Din țară

SOLDĂRI DE IARNĂ. Recomandări de la Protecția Consumatorului pentru cumpărături

Publicat

pe

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie foarte atenţi la preţuri în perioada reducerilor de iarnă şi să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenţionează să le achiziţioneze și asupra seriozității comercianților care propun produsele dorite spre vânzare.

„În perioada reducerilor de iarnă este recomandat să verificaţi preţurile prin consultarea site-urilor care afişează preţuri comparative pentru acelaşi produs, practică ce a dus la îmbunătăţirea constantă a modalităţilor de prezentare a preţurilor şi reducerilor de către magazinele online”, a scris Paul Anghel, pe Facebook.

Consumatorii mai sunt sfătuiți să verifice stocul existent, dacă prețul afișat conține sau nu TVA sau dacă include și costul de livrare.

„Dacă aveţi nelămuriri, contactaţi comerciantul prin telefon pentru a cere informaţii suplimentare asupra produsului, serviciilor post-vânzare sau a condiţiilor de livrare. Modul în care comerciantul răspunde la aceste întrebări vă poate oferi indicii asupra seriozităţii lui”, a explicat reprezentantul ANPC.

Potrivit acestuia, comerciantul este obligat să informeze corect şi complet consumatorii, oferind, printre altele, informaţii despre datele de identificare ale firmei, caracteristicile produsului, preţul cu toate taxele incluse, cheltuieli de livrare şi modalităţi de plată, perioada de valabilitate a ofertei sau a preţului.

Anghel recomandă, de asemenea, consumatorilor să citească recenziile privind produsele vândute online, care pot oferi indicii despre calitatea acestora sau despre seriozitatea comerciantului.

Citeste mai mult

Din țară

Când nu se fac nunți în anul 2025

Publicat

pe

Biserica Ortodoxă a rânduit ca în posturi, în ajunul și în zilele praznicelor împărătești, precum și în perioada dintre Crăciun și Bobotează, să nu se facă nunți.

Vă punem la dispoziție lista zilelor în care nu se fac nunți în anul 2025, conform calendarului editat de Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română.

În toate zilele de post şi în posturile de peste an: în toate miercurile şi vinerile;

de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (vineri, 24 februarie – duminică, 27 aprilie);

în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (duminică, 16 iunie – marți, 18 iunie);

în Postul Adormirii Maicii Domnului (vineri, 1 august – joi, 14 august);

la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (vineri, 29 august);

în Postul Naşterii Domnului (sâmbătă, 15 noiembrie – miercuri, 24 decembrie);

în perioada cuprinsă între Praznicul Nașterii Domnului și Bobotează (joi, 25 decembrie – marți, 6 ianuarie);

În ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 28-29 mai; 7-9 iunie; 15 august, 13-14 septembrie).

Sursa: basilica.ro

Sursa foto: Restaurant Colosseum Ballroom Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite