Ne găsiți și pe:

Din țară

Măsuri împotriva răspândirii coronavirusului din China. Ce spun medicii

Publicat

pe

Autoritățile sanitare din România au luat primele măsuri, după avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind riscul de răspândire pe scară largă a unui nou tip de coronavirus considerat la originea unei adevărate epidemii de pneumonie virală în orașul chinez Wuhan.

Infecția cu coronaviruși se manifestă cu febră, tuse, dar și simptome mai grave cum ar fi insuficiența renală, putând provoca chiar decesul.

O primă măsură pentru a preveni îmbolnăvirea este să evităm aglomerațiile și contactul direct cu persoanele bolnave. De asemenea, să nu călătorim în zonele considerate de risc.

Ca și în cazul celorlalte afecțiuni respiratorii virale, medicii ne recomandă să respectăm regulile generale și individuale de igienă: să ne spălăm pe mâini cât mai des, să punem batista la gură când strănutăm sau tușim. La apariția febrei și a altor simptome caracteristice virozelor să nu amânăm o vizită la medic și să luăm medicamente doar la recomandarea medicului.

Pneumonia provocată de noul tip de coronavirus a curmat deja trei vieți, iar numărul îmbolnăvirilor se apropie de 200.

Potrivit experților britanici, numărul persoanelor infectate ar fi chiar mai mare, în jur de 1.700. Răspândirea virusului a depășit deja granițele Chinei, fiind raportat și în Japonia, Thailanda și Coreea de Sud și s‑ar putea amplifica în perioada următoare, când vor avea loc sărbătorile dedicate Anului Nou Chinezesc, perioadă în care chinezii călătoresc mai mult.

În România, Institutul Național de Sănătate Publică a informat direcțiile de sănătate publică în legătură cu riscul reprezentat de acest nou tip de coronavirus și a cerut raportarea eventualelor cazuri de îmbolnăvire către unitățile sanitare. Și aceasta, cu toate că țara noastră nu este expusă direct riscului de răspândire a virusului, pentru că nu există linii aeriene directe între România și regiunea afectată din China, iar cele mai multe porți de intrare sunt securizate de către celelalte țări. Mai multe state din Asia, dar și SUA au introdus controale speciale pe aeroporturi. Pasagerii care vin din China centrală, din zona focarului, sunt suspuși unor verificări medicale amănunțite.

Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis o alertă de călătorie pentru cei care tranzitează sau intenționează să călătorească în China. Experții OMS recomandă tuturor țărilor să ia măsuri de prevenție și să pregătească spitalele pentru a face față în eventualitatea răspândirii virusului. Majoritatea celor infectați cu noul tip de coronavirus s‑ar fi contaminat într‑o piață de pește din orașul Wuhan, în care se comercializau și alte animale. Ca urmare, turiștii sunt sfătuiți să evite piețele de pește și măcelăriile și să meargă urgent la doctor dacă au simptome asemănătoare gripei.

Îngrijorările experților se leagă de faptul că noul tip de virus s‑a dovedit rezistent la tratamentele obișnuite pentru afecțiuni respiratorii. El face parte din aceeași familie de virusuri cu cel care provoacă afecțiuni respiratorii, de la răceala comună la temutul sindromul respirator sever acut (SARS), care în perioada 2002‑2003 a cauzat la nivel mondial mai mult de 8.000 de îmbolnăviri și aproape 800 de decese.

Din țară

Primul caz de infecție cu coronavirus din România. Pacientul de 25 de ani, în stare bună

Publicat

pe

Primul caz de coronavirus a fost confirmat în România, la o persoană din Gorj din grupul care are legătură cu italianul diagnosticat deja la Rimini şi care s-a aflat pentru câteva zile în ţară.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache a declarat că bărbatul este asimptomatic.

Alte 7 persoane care locuiau aceeaşi casă vor rămâne la domiciliu şi nu vor putea părăsi locuinţa.

El este din satul Dobrana, are 25 de ani şi lucra la o firmă a italianului. Tânărul a ajuns la Institutul „Matei Balş”, în noaptea de mierucuri spre joi, i s-a stabilit deja o schemă de tratament, iar starea sa este bună.

Transportul s-a desfăşurat în condiţii normale pentru astfel de situaţii şi nu a reprezentat niciun pericol pentru pacient, personalul medical sau alte persoane.

Bărbatul care a contactat virusul a fost transportat cu o autospecială SMURD din cadrul ISU Dolj dotată corespunzător şi având condiţii de izolare totală a pacientului.

„Pe timpul transportului, pacientul a fost asistat, pe lângă personalul medical, de un echipaj specializat în intervenţii de tip CBRN (situaţii de contaminare chimică, biologică, radiologică sau nucleară)”, anunţă Ministerul Sănătăţii.

MAI MULTE DESPRE ACEST SUBIECT:

DECIZIE. Persoanele care intră în România din localități din Italia aflate în carantină din cauza coronavirusului, izolate

Măsuri pentru prevenirea infectării cu coronavirus în marile magazine

Ministerul Sănătății anunță măsurile de urgență pentru prevenirea epidemiei determinată de infectarea cu coronavirus

Citeste mai mult

Din țară

Patriarhia Română a instituit măsuri pentru prevenirea infecției cu coronavirus

Publicat

pe

Patriarhia Română face apel la respectarea cu stricteţe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătăţii şi de celelalte autorităţi abilitate, în contextul îngrijorării provocate de creşterea, inclusiv în România, a riscului de contaminare cu coronavirusul Covid-19.

Printre măsurile sanitare enunţate de Patriarhia Română se numără spălarea riguroasă a mâinilor şi a feţei cu apă şi săpun, acoperirea gurii şi a nasului în caz de tuse şi strănut, dezinfectarea obiectelor şi suprafeţelor frecvent utilizate etc.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, în acelaşi context temporar, din punct de vedere liturgic şi duhovnicesc, Patriarhia recomandă ca persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autorităţile medicale, să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spaţiul bisericii, pentru a nu-i expune şi pe alţii la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas şi Trinitas TV.

„Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtăşirea din Sfântul Potir cu linguriţa comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtăşirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriţă adusă de acasă şi folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin). Menţionăm că în Biserică Sfânta Împărtăşanie se pregăteşte şi se administrează totdeauna în condiţii de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă”, precizează Patriarhia.

Totodată, persoanelor care nu se pot împărtăşi pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează.

Potrivit sursei citate, „toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţia de epidemie”.

„Biserica Ortodoxă Română îi îndeamnă pe toţi credincioşii săi la rugăciune, calm şi speranţă, solidaritate şi responsabilitate, cerându-I Milostivului Dumnezeu ocrotirea şi binecuvântarea Sa, deoarece, în primă şi ultimă instanţă, El este Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, iar sănătatea, viaţa şi mântuirea sunt darurile Sale, pe care noi însă trebuie să le cultivăm cu credinţă, speranţă şi iubire”, se mai arată în comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

Citeste mai mult

Din țară

Florin Câțu, nominalizat pentru funcția de premier al României

Publicat

pe

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că l-a nominalizat pe Florin Cîţu ca premier.

Premierul desemnat Florin Cîţu a declarat că nominalizarea sa de către preşedintele Klaus Iohannis îl onorează şi îl încarcă de responsabilitate şi a anunţat că împreună cu Ludovic Orban va demara negocierile pentru a forma o nouă majoritate.

„Aş vrea să mulţumesc domnului preşedinte al României, Klaus Iohannis, vreau să mulţumesc preşedintelui PNL, Ludovic Orban, pentru susţinere şi pentru încredere. Este o propunere care mă onorează şi care mă încarcă de responsabilitate. În baza acestei desemnări voi avea discuţii cu partidele parlamentare pentru constituirea unei majorităţi împreună cu Ludovic Orban, voi avea în plan un calendar al negocierilor. Fac parte din echipa guvernamentală condusă de Ludovic Orban şi din echipa PNL. Desemnarea mea este o garanţie a continuităţii în guvernare a PNL, dar şi a orientării strategice a partidului pentru depesedizarea României. În cel mai scurt timp voi înainta Parlamentului lista guvernului şi a programului de guvernare şi sper că de data aceasta PSD nu va mai tergiversa calendarul”, a declarat Cîţu după nominalizarea sa de către preşedinte.

La rândul său, Ludovic Orban a declarat că este o decizie extrem de importantă care are ca obiectiv deblocarea situaţiei care este creată de PSD şi de ”prelungirile sale instituţionale”.

Potrivit liderului PNL, decizia preşedintelui este conformă cu dorinţa PNL.

Florin Câțu, un finanțist școlit în America

Florin Cîţu a urmat studiile la Colegiul Grinnell din cadrul Universității de Stat din Iowa, specializându-se în domeniul economic.

Născut în 1972, Florin Cîțu este licențiat în economie la Grinnell College, SUA, 1996, doctorand în macroeconomie și economie internațională la Iowa State University, având și un master în economie la această Universitate.

A lucrat ca economist pentru Banca Națională a Noii Zeelande, în perioada 2001-2003 și pentru Banca Europeană de Investiții, Luxemburg, în perioada 20003-2005.

A fost economist ștef și ulterior Head of Financial Markets la ING Bank, București, în perioada 2006-20011.

Florin Cîțu este membru în Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din 1 februarie 2018 și al Comisiei pentru afaceri europene din 24 septembrie 2018.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite