Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Mini-lockdown. Fără sport, nunți, botezuri, cluburi, talciocuri, spectatori pe stadioane, o lună

Publicat

pe

Hotărârea de Guvern care prevede restricţiile ce se vor aplica începând de luni a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.

În principal, acestea vizează portul măştii atât în interior cât şi pe stradă de către toate persoanele, indiferent de rata de incidenţă, restricţii de circulaţie pe timpul nopţii şi folosirea la scară largă a certificatului verde.  

De asemenea, toţi elevii intră două săptămâni în vacanţă. 

Restricții la muncă

În cazurile în care e posibil, cel puțin jumătate dintre angajații fiecărei firme vor munci de la domiciliu sau în regim de telemuncă. Dacă nu e posibil, iar firmele au mai mult de 50 de angajați, salariații vor munci în shimburi, cu o diferență de o oră între ture.

Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în instituțiile publice, regii autonome și operatori economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada că sunt vaccinați anticovid, și că au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. De asemenea pot avea acces în instituții publice persoanele care au rezultat negativ la test RT PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultat negativ la test antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu coronavirus. De exemplu, la intrare în sediul ANAF jandarmul de la poartă va solicita prezentarea certificatului verde. Și la intrare în sediile firmelor private, de exemplu într-o bancă comercială, vizitatorilor li se va solicita dovada vaccinării, a trecerii prin boală, în ultimele 180 de zile, sau a testării covid.

Toți angajații vor purta obligatoriu masca de protecție la locul de muncă. Până acum, puteau sta fără mască de protecție în birou cel mult 10 persoane, dacă erau vaccinate, dar această excepție nu mai este în vigoare începând de luni.

La intrarea la locul de muncă angajaților li se va scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind Covid-19. Pentru asta va fi folostă secțiunea „verificare reguli interne” din aplicația mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatului. Nu vor fi reținute niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.

Pe stradă

A fost instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, pe stradă, ca de altfel în toate spațiile publice deschise și închise.

În mijloacele de transport

În toate mijloacele de transport în comun este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura.

La biserică

Persoanele care merg la biserică NU trebuie să facă dovada vaccinării, testării sau vindecării de Covid. Credincioșilor le este permis accesul în lăcașurile de cult, unde se desfășoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele și rugăciunile colective, cu purtarea măștii de protecție și respectarea regulilor de protecție sanitară.

La supermarket

În magazinele în care se comercializează produse alimentare și băuturi alcoolice sau nealcoolice, aflate în afara centrelor comerciale, târguri, bâlciuri, talciocuri, vor avea acces și persoanele care nu sunt vaccinate anticovid. În interior este obligatorie masca de protecție.

Nunți și botezuri

Este interzisă organizarea de mese festive – nunți, botezuri și alte evenimente private în spații deschise sau închise.

Mitinguri

La mitinguri pot participa cel mult 100 de persoane, cu măști de protecție care acoperă nasul și gura. Este vorba doar despre persoane vaccinate sau care au trecut prin boala Covid-19.

Circulația persoanelor

În toate localitățile se interzice, de luni, circulația persoanelor nevaccinate sau care nu au trecut prin covid, în afara locuinței, în intervalul orar 22.00 – 5.00. Excepții: deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asistență medicală, pentru cumpărarea de medicamente, deplasare pentru îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice. Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa de domiciliu/a locului de muncă, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Persoanele vaccinate și cele trecute prin boală, aflate în perioada dintre a 15-a și a 180-a zi de la confirmarea de infectare, pot circula fără restricții și în intervalul orar 22.00 – 5.00. La cererea echipajelor de poliție, de exemplu, persoanele vaccinate care circulă în afara locuinței, în acest interval orar, trebuie să prezinte certificatul de vaccinare, pe suport hârtie sau în format electronic, sau certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19.

Spre deosebire de starea de alertă din primăvara anului trecut, când pentru justificarea deplasării în afara localității cetățenii trebuiau să prezinte legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere cu privire la motivul deplasării, restricțiile care intră în vigoare luni nu mai stabilesc prezentarea niciunui document pentru justificarea deplasării dintr-o localitate în alta.

Mall-uri

Centrele comerciale vor fi deschise până la ora 21. Între orele 21-5 se pot face livrări la domiciliu. Accesul va fi permis celor vaccinați anticovid sau trecuți prin boală. Astfel că certificatul verde va deveni biletul de acces în centrele comerciale. Sunt permise: activitatea în farmacii, benzinării și transportul rutier de persoane și mărfuri.

Săli de sport

Doar persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală pot merge, de luni, la sălile de sport și fitness. Acestea vor funcționa la maximum 30% din capacitate, cu asigurarea a minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană.

Piscinele interioare vor funcționa de asemenea la cel mult 30% din capacitate, pentru vaccinați sau cei trecuți prin Covid, la 15-180 zile de la confirmarea infectării.

La cinema și la teatru

Activitatea va fi permisă la maximum 30% din capacitate pentru cei vaccinați – mai exact la 10 zile după finalizarea schemei complete de vaccinare – și pentru cei care au trecut prin Covid -19. În interior toată lumea va purta mască.

Restaurante și cafenele

Doar persoanele vaccinate sau trecute prin boala Covid-19 vor avea acces în interiorul restaurantelor și la terase, inclusiv în hoteluri și pensiuni. Ora de închidere este 21. Acestea vor funcționa la maximum 50% din capacitate. După ora 21, este permisă desfășurarea activității de livrare la domiciliu.

Barurile, cluburile și discotecile vor fi închise în următoarele 14 zile.

Elevii de la stat, în vacanță 2 săptămâni. Cei de la privat pot merge chiar fizic la școală

De luni, elevii de la stat intră în vacanță două săptămâni. Cei de la privat, potrivit actualelor prevederi, ar putea însă continua cursurile, chiar și fizic. De unde această discriminare?

Hotărârea Guvernului publicată vineri în Monitorul Oficial prevede că, în cadrul instituțiilor de învățământ, sunt permise activitățile didactice și alte activități specifice, precum și organizarea și desfășurarea examenelor pentru elevi/studenți, cadre didactice, în condițiile respectării măsurilor de prevenire, stabilite prin ordin comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății.

Pe de altă parte, ministrul Educației a emis un ordin care obligă însă instituțiile de învățământ de stat să intre în vacanță timp de două săptămâni. Prin urmare, școlile private rămân deschise, din punct de vedere legal, scrie Edupedu.ro.

Întrebat la Digi24 dacă a fost o scăpare, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că „presupun că da, sau a fost o neînțelegere în plan juridic asupra a ceea ce se poate reglementa și ce nu se poate reglementa”. „Pentru mine e foarte clar – nu am temei prin care Ministerul Educației să oblige școlile private să instituie vacanță în această perioadă”.

„Eu sper că guvernul va rezolva această problemă”, a continuat ministrul, care a vorbit de „discriminare” între elevii de la școlile de stat și cele private, atât timp cât cei de la școlile private nu vor lua vacanță de luni. „Atâta vreme cât am acceptat, ca ministru al Educației, această vacanță de două săptămâni, și nu am acceptat ușor, am acceptat pentru că a fost în interesul general de asigurare a stării de sănătate a elevilor, vacanța e normal să se aplice unitar, nu numai pentru școlile de stat”, a spus ministrul Educației.

Din țară

Arsenal Aventura & Aqua Park din Orăștie deschide un sezon, din 4 aprilie

Publicat

pe

La Orăștie, Arsenal Aventura & Aqua Park – cel mai mare parc tematic din România, se redeschide pe 4 aprilie, pentru un nou sezon.

Sunt peste 20 de atracții spectaculoase.

Printre atracțiile de aici amintim cel mai mare panou artificial de escaladă din România, de 35 de metri, o tiroliană impresionantă de 607 metri lungime, dintr-un singur segment, un turn de apă transformat în locație pentru powerfun jump (de pe care se fac sărituri în gol de la 30 de metri înălțime, adică de la înălțimea unui bloc cu 10 etaje), trasee suspendate cu grad de dificultate progresivă în „aventura park”, airsoft și multe altele.

Iar când ziua se liniștește, focurile de tabără, zona SPA și cazările confortabile completează experiența, și asta chiar în inima pădurii. Programul complet și detaliile despre acces sunt disponibile pe www.arsenalpark.ro.

De Paști, în perioada 18 – 21 aprilie, minivacanța combină tradiția cu distracția în aer liber.

Oferta specială include 3 nopți de cazare, mese festive cu preparate autentice și activități distractive pentru întreaga familie..

Arsenal Aventura & Aqua Park este cel mai mare parc tematic din România. Cele 88 de hectare de pădure au fost transformate dintr-un depozit militar de armament într-o zonă vibrantă de aventură și distracție, și, în egală măsură, de relaxare. Nu în ultimul rând, unitățile de cazare (inclusiv camere cu tematică militară, în care se poate dormi în TAB-uri), care pot găzdui până la 200 de persoane, și experiențele culinare autentice fac Arsenal Aventura & Aqua Park o destinație potrivită vacanțelor prelungite.

Adresă: Strada Codrului, Orăștie 335700, Contact: 0799 108 391

Citeste mai mult

Din țară

Pita bănățeană cu făină integrală și cartofi și pâinea cu secară – Pâinile Anului 2025

Publicat

pe

A doua zi a celei de-a 16-a ediții a expoziției internaționale GastroPan, cea mai mare expoziție pentru industria panificației, patiseriei, cofetăriei, gelateriei, ciocolateriei, morăritului și HoReCa din România, a adus noi inovații și soluții revoluționare.

În acest an, evenimentul continuă să fie locul unde schimbările din industrie devin vizibile pentru specialiștii din domeniu. Expozanții au prezentat produse de top, tehnologii și soluții pentru fiecare specialist din industrie, iar vizitatorii, vechi și noi, au avut ocazia să cunoască diferențele dintre procesele tehnologice prin discuțiile cu expozanții din țară și nu numai.

Pâinea Anului 2025 realizată artizanal: pita bănățeană cu făină integrală și cartofi

Mult așteptatul concurs al expoziției, Pâinea Anului 2025 realizată artizanal, a adus brutari artizani din toată țara cu produse simple, naturale, gustoase care au fost apreciate de membrii juriului. Printre produse s-au numărat caracteristici precum combinarea făinii de secară cu alune de pădure, folosirea de batata sau a cașului de oaie, însă, pâinea care a impresionat cel mai mult a fost Pita bănățeană cu făină integrală și cartofi care a reprezentat aniversarea de 30 ani a brutăriei. Aceasta a fost realizată din făină integrală măcinată lent, cartofi bănățeni, maia naturală fiind o pâine fără aditivi.

Premianții Pâinea Anului 2025 realizată artizanal:

Locul I: Brutăria Moara Maria, sat Chizatu, jud. Timișoara

Locul II: Brutăria Bocskor, sat Sânmartin, jud. Harghita

Locul III: Brutăria Simplu, Brașov, jud. Brașov

Premiul special: Raema SRL, Mediaș, jud. Sibiu

Pâinea Anului 2025 realizată industrial: pâinea cu făină de secară

La categoria Pâinea Anului 2025 realizată industrial, participanții au venit cu produse care se realizează într-o cantitate minimă de 500 kg/zi, ceea ce înseamnă că ingredientele naturale, continuitatea, calitatea sunt constante tot timpul. Au fost pâini simple, cu cartofi, realizate într-o lungime de un metru, însă cea care a fost considerată a fi pâinea cea mai bună obținută industrial a fost pâinea cu făină de secară caracterizată prin folosirea maielei sălbatice, făină opărită la 80oC și alte ingrediente naturale.

Premianții Pâinea Anului 2025 realizată industrial:

Locul I: Brutăria Bocskor, sat Sânmartin, jud. Harghita

Locul II: Brutăria CEN, sat Axente Sever, jud. Sibiu

Locul III: Brutăria Harmopan, Miercurea-Ciuc, jud. Harghita

 

Citeste mai mult

Din țară

Trecere la ora de vară! Sâmbătă se dau ceasurile înainte cu o oră

Publicat

pe

Trecerea la ora de vară și la cea de iarnă a fost implementată pentru ca oamenii să se poată bucura de cât mai multă lumină naturală.

Schimbarea orei se face în ultima duminică din luna martie, pentru ora de vară, și în ultima duminică din octombrie, pentru ora de iarnă.

În data de 30 martie, ora 03:00 dimineața va deveni ora 04:00, astfel, ultima duminică din luna martie va fi cea mai scurtă zi din an, având doar 23 de ore.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

Parlamentul European a votat, în 2019, în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, însă, potrivit propunerii, fiecare stat membru va avea dreptul să decidă dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Medicii recomandă ca populația să se pregătească în prealabil pentru schimbarea orei. Cu aproximativ trei zile înainte de modificarea orei se recomandă să mergem la culcare mai devreme cu 10-15 minute. Somnul după-amiaza de aproximativ 30 de minute poate fi benefic.

Expunerea la lumină naturală timp de 15 minute pe zi poate ajuta la reglarea ritmurilor circadiene. În zilele imediat următoare este recomandată reducerea consumului de alcool și cafea și amânarea activităților zilnice cu o oră.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite