Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Modificări fiscale care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Publicat

pe

Anul 2024 aduce modificări fiscale importante, cu impact atât asupra persoanelor fizice, prin prevederi referitoare la anularea unor facilităţi, creșteri de TVA sau accizarea unor produse, cât şi asupra companiilor, prin impozitarea suplimentară a cifrei de afaceri.

Mediul de afaceri consideră că noul regim fiscal va descuraja investiţiile, în timp ce experţii Fondului Monetar Internaţional spun că măsurile sunt bune pentru creșterea veniturilor la buget, dar insuficiente. 

Câteva dintre modificările fiscale intrate în vigoare la 1 ianuarie sunt:

persoanele fizice care obţin venituri din activităţi de creare de programe pentru calculator sunt scutite de la plata impozitului pe venit, dar numai pentru veniturile realizate în baza unui singur contract de muncă şi pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 de lei, inclusiv. Suplimentar, pot opta pentru plata contribuţiei datorate la fondul de pensii privat.

În construcţii, sectorul agricol şi în industria alimentară, s-a păstrat scutirea de la plata impozitului pe venit numai pentru veniturile dintr-un singur contract de muncă şi pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 de lei, inclusiv. În plus, a fost eliminată exceptarea de la plată a contribuţiilor de asigurări de sănătate și sociale datorate de către angajatori pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite.

Sumele reprezentând valoarea tichetelor de masă şi a celor de vacanţă au fost incluse în baza de calcul a contribuţiei de sănătate, astfel că vor fi impozitate cu 10%. Din februarie 2024, valoarea unui tichet de masă va creşte cu 14%, de la 35 de lei în prezent la 40 de lei, iar voucherul de vacanță va deveni 1.600 de lei.

Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, din una sau mai multe surse, datorează contribuţia de asigurări de sănătate pe fiecare sursă de venit, la o bază anuală de calcul care nu poate fi mai mare decât cea egală cu nivelul de 60 de salarii minime brute.

Livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire au o nouă cotă de TVA de 9%, față de 5% în 2023. La fel centrele de fitness, activităţile recreative, evenimentele sportive, precum şi livrarea de locuinţe sociale (cu păstrarea plafonului de 600.000 de lei) şi livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă. S-a trecut de la TVA 9% la cota standard de TVA, de 19%, pentru livrarea de bere fără alcool şi de alimente cu zahăr adăugat. Laptele praf pentru sugari a rămas la TVA de 9%, pe lângă cozonac şi biscuiţi. Pentru transportul de persoane în scop turistic, TVA a crescut de la 5% la 19%.

De asemenea, de la 1 ianuarie, au intrat în categoria produselor supuse accizării băuturile nealcoolice cu zahăr între 5-8 g/100 ml (acciza este de 0,4 lei/l) şi peste 8 g/100 ml (0,6 lei/l). S-au majorat cu 7,5% accizele la tutun, iar în cazul produselor cu alcool cu 10%.

Din țară

Restricții de circulație (≥7,5 t), sâmbătă și duminică (13 – 14 iulie 2024), din cauza Codului Roșu de caniculă

Publicat

pe

CNAIR informează participanții la traficul rutier că, în perioada 13.07 – 14.07.2024 (sâmbătă și duminică), în intervalul orar 10.00 – 20.00, se vor institui restricții de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale din cauza temperaturilor extreme (38 – 39 grade Celsius) – (COD ROȘU) pentru Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova.

Astfel, potrivit noilor avertizări meteorologice emise de către ANM, în perioada 13.07. – 14.07.2024 (sâmbătă și duminică) intervalul orar 10:00 – 20:00, autovehiculele cu MTMA ≥7,5 t nu vor putea circula în acest weekend pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, din județele: Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ialomița, Călărași, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Timiș, Caraș – Severin, Arad, Bihor, Satu Mare, Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Buzău, Vrancea, Galați și Brăila.

Exceptate de la aceste restricții sunt:

transporturilor de persoane;

transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;

vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră;

transporturi funerare;

transporturi poștale;

transporturi de echipamente de prim ajutor;

transporturi pentru distribuire de carburanți;

transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;

transporturi pentru tractări vehicule avariate;

transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;

transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;

transporturi apă îmbuteliată;

transporturi produse provenite din exploatări agricole;

transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.

De asemenea, pe perioada restricțiilor vor fi exceptate atât utilajele proprii ale CNAIR, cât și utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

Precizăm faptul că în funcție de evoluția condițiilor meteorologice, restricțiile pot fi ridicate, menținute sau prelungite.

Vom reveni cu noi comunicate, în funcție de avertizările meteorologice emise de A.N.M.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/.

Citeste mai mult

Din țară

Cod portocaliu de caniculă în județul Timiș și în Vestul țării

Publicat

pe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru miercuri, o avertizare meteorologică cod portocaliu pentru județele din Vestul țării, fiind anunţate val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic ridicat

Judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum şi în municipiul Bucureşti se vor afla sub avertizare cod portocaliu, miercuri.

„În judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum şi în municipiul Bucureşti valul de căldură va persista, va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 37…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade (noapte tropicală)”, este mesajul meteorologilor.

Valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare.

Cod portocaliu de caniculă în județul Timiș și în Vestul țării

Citeste mai mult

Din țară

Dominic Fritz și-s depus dosarul pentru obținerea cetățeniei române

Publicat

pe

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a anunțat, joi, pe contul său de Facebook că și-a depus dosarul pentru obținerea cetățeniei române.

„Aşa arată zâmbetul unui român în devenire. Azi mi-am depus dosarul pentru dobândirea cetăţeniei române.  Adevărul este că de mult mă simt unul de-al vostru. Să am şi un paşaport românesc va fi confirmarea oficială pentru un fapt simplu: Cu bune, cu rele, cred în România şi în potenţialul său. Iubesc această ţară şi vreau să-i croiesc soarta împreună cu voi toţi”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.

Acesta a mai adăugat că mulţumește României şi Euopei pentru parcursul său.

„Mulţumesc România pentru această călătorie extraordinară la care m-ai invitat când am călcat pentru prima oară pământul tău, la 19 ani. Şi mulţumesc Europa că mă laşi să fiu timişorean din Pădurea Neagră, român german şi, mai ales, om liber printre oameni liberi”, a mai scris Dominic Fritz.

Dominic Fritz a obţinut, în urma alegerilor din 9 iunie 2024, cel de-al doilea mandat de primar al municipiului Timişoara, din partea Alianţei Timişoara Unită, formată din USR, PMP, Forţa Dreptei, UDMR şi FDGR.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite