Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 14 percheziții în județele Caraş-Severin şi Timiş, la persoane suspectate că fac parte din trei grupări care se ocupă cu traficul de droguri în Reşiţa şi Caransebeş.
Substanţele erau vândute tinerilor, inclusiv minori, mulţi dintre aceştia ajungând la spital în urma consumului.
Suspecţii îi îndemnau pe consumatori să comită infracţiuni pentru a obţine bunuri pe care să le valorifice.
Optsprezece persoane vor fi audiate în acest caz.
Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Caraş-Severin, împreună cu procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Severin, au pus în executare, miercuri, 14 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Caraş-Severin şi Timiş, la persoane bănuite de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi de mare risc, deţinere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu şi efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a efecte psihoactive.
„În cauză, s-a reţinut faptul că, în perioada 2021-2023, în municipiile Reşiţa şi Caransebeş, au acţionat 3 grupări infracţionale, care ar fi colaborat între ele, în desfăşurarea activităţii infracţionale. Iniţial, membrii grupărilor ar fi distribuit substanţe psihoactive tinerilor din zonă, contra unor sume de 50 lei pentru 0,2 grame, în medie, ceea ce ar fi dus rapid la creşterea substanţială a veniturilor celor bănuiţi. În timp, aceştia şi-ar fi creat o vastă reţea de clienţi, extinzându-şi activitatea infracţională în sfera drogurilor de mare risc, şi, în repetate rânduri, ar fi amestecat substanţe psihoactive cu alte substanţe, cu scopul de a mări efectele produse în urma consumului, aceste substanţe provocând în mod rapid o stare de dependenţă”, arată Poliţia Română.
Poliţiştii afirmă că drogurile ar fi fost livrare către tineri, inclusiv minori, în urma consumului unii dintre ei ajungând în unităţile medicale, pentru a li acorda îngrijire de specialitate.
„Profitând de dependenţa de substanţe a consumatorilor, membrii grupărilor i-ar fi instigat pe aceştia, direct sau implicit, pentru asigurarea dozei zilnice, la comiterea de infracţiuni, iar bunurile provenite din infracţiuni ar fi fost primite de membrii grupărilor, în vederea valorificării. Substanţele ar fi fost procurate de cei bănuiţi de la diferiţi furnizori, din judeţul Timiş, şi distribuite en-detail către tineri care ar fi devenit ulterior, la rândul lor, furnizori pentru alţi tineri din mediul relaţional, ciclul aprovizionare-transport-distribuire efectuându-se aproape zilnic”, susţin anchetatorii.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliţia Română şi Biroul Tehnic şi Criminalistică din cadrul DIICOT – Structura Centrală.
Acţiunea beneficiază de sprijinul poliţiştilor brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Timişoara şi Arad, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Caraş-Severin şi Grupării de Jandarmi Mobile Glad Voievod Timişoara şi inspectorilor fiscali ai Direcţiei Regionale Vamale Timişoara.
Foto: Poliția Română