Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

PERSEIDELE. Ploaia de stele, vizibilă două nopți

Publicat

pe

Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. „Este unul dintre cele mai strălucitoare şi mai uşor de observat astfel de fenomene de peste an, producând „meteori de un albastru strălucitor – şi foarte mulţi“, spune astronomul Don Pollacco de la Universitatea Warwick, citat de Associated Press.

Când se văd cel mai bine Perseidele în România?

Maximul curentului va veni în ziua de 12 august, între orele 16:00 şi 19.00 TLR (timpul legal român). Pentru că maximul vine în timpul zilei şi meteorii nu se pot vedea ziua, va trebui să vă uitaţi pe cer în noaptea de dinaintea maximului,  adică în noapte de 11 spre 12 august, şi în cea de după, 12/13 august.

Se vor putea observa panta ascendentă şi panta descendentă a maximului, în intervalul 11-14 august, potrivit astro-urseanu.ro.

Cei ce vor observa fenomenul din zonele cu cer curat vor putea vedea maxim 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din oraşe vor vedea 10-20 de meteori pe oră.

Pentru a vedea cât mai mulţi meteori, este nevoie să priviţi cerul măcar o oră, întinşi pe spate. Cu cât observaţi mai mult timp, cu atât vedeţi mai mulţi meteori.

În timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Nu se poate vorbi însă despre o „ploaie de stele”. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, dar acestea sunt foarte rare.

Următoarea mare ploaie de meteori va fi cea a Orionidelor, cu apogeul spre mijlocul lunii octombrie. Între 21 şi 22 octombrie, Orionidele produc până la 30 de meteori pe oră. Toate fragmentele ce ard în atmosferă provin de la cometa Halley.

Din țară

COD GALBEN de ploi în Banat (Actualizare)

Publicat

pe

Judeţele Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş Severin se vor afla timp de 24 de ore, începând de sâmbătă seara, sub atenţionare cod galben de ploi.

O atenţionare cod galben, valabilă pentru perioada 14 septembrie, ora 22.00 – 15 septembrie, ora 22.00, vizând ploi însemnate cantitativ, a fost emisă de Agenția Națională de Meteorologie pentru Banat, sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, unde cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp.

ACTUALIZARE

Meteorologii au anunțat duminică, faptul că din 15 septembrie, ora 16.00 până în 16 septembrie, ora 10.00, va fi în vigoare o avertizare cod galben de ploi, valabilă pentru nordul şi estul Moldovei, Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, local în zona de munte a Olteniei, nordul Dobrogei.

Citeste mai mult

Din țară

Același preț la energie electrică și la gaze naturale, până în martie 2025

Publicat

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat vineri, la un post de televiziune, că românii vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze până la finalul lunii martie, preţurile fiind plafonate.

Ministrul a mai spus, de asemenea, că în ultima perioadă au scăzut preţurile cu 10 – 20% la curent şi gaz.

„Vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze, până la finalul lunii martie, anul viitor. Deci trecem iarna cu facturi plafonate. Îi protejăm pe români aşa cum i-am protejat şi până acum şi la gaz şi la energie electrică”, a spus Sebastian Burduja la Antena 3.

Ministrul Energiei a mai declarat că, în ultimele luni, a fost optimizată schema de compensare şi plafonare.

„Am sesizat că furnizorii se duc sub acel plafon reglementat. Deci ei concurează pentru clienţi. Având un gaz mai ieftin la producător, au un preţ mai mic şi s-a ieftinit gazul între 15 şi 20 la sută pe gaz (…) La energie electrică, pentru românii care au acel consum mai mare de peste 300 kw oră/ lună şi ei au sesizat ieftiniri la facturi de 10-15 la sută”, a mai precizat ministrul Energiei.

Ministrul Energiei a precizat că se vor căuta soluții și pentru plata facturilor din anul viitor, în special în ceea ce privește persoanele vulnerabile.

Citeste mai mult

Din țară

Elevii s-au întors la școală. Ce structură are anul școlar 2024 – 2025

Publicat

pe

Cursurile anului şcolar 2024 – 2025 încep luni, iar elevii vor avea 36 de săptămâni de şcoală până la următoarea vacanţă mare.

A fost păstrată structura anului şcolar cu cinci module şi cinci vacanţe, între care aşa-numita „vacanţă de schi” în februarie, care este diferită în fiecare judeţ.

„Din punct de vedere administrativ, anul şcolar 2024 – 2025 începe la data de 1 septembrie 2024, se încheie la data de 31 august 2025 şi are o durată de 36 de săptămâni de cursuri”, arată Ministerul Educaţiei.

Anul şcolar 2024 – 2025 se structurează pe cinci module şi cinci vacanţe, între care şi aşa-numita vancanţă de schi, care a fost decisă de fiecare judeţ în parte.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, în module diferite.

Vacanţa de vară va începe de sâmbătă, 21 iunie 2025.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 6 iunie 2025.

Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 13 iunie 2025.

Pentru clasele din învăţământul liceal — filiera tehnologică şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 27 iunie 2025.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite