Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, prelungită

Publicat

pe

Ministerul Energiei a publicat vineri proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind prelungirea plafonării preţurilor la energie electrică până la 30 iunie 2025 şi a celor la gaze naturale până la 31 martie 2026.

Astfel, la energie electrică vor fi menţinute până la finele lunii iunie 2025 cele trei plafoane maxime de preţ, de 0,68 lei/kWh, 0,80 lei/kWh şi 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, în funcţie de consum, în timp ce la gaze naturale rămân în vigoare până la 31 martie 2026 prețurile plafonate la 0,31 şi 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus.

O altă prevedere vizează efectuarea de plăţi către furnizorii de energie în valoare de 50% din valoarea solicitată în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii de decontare, urmând ca diferenţa să se plătească la 10 zile de la primirea notificării din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

De asemenea, furnizorii de gaze naturale și producătorii de energie termică vor avea obligaţia constituirii unui stoc de gaze naturale, pentru asigurarea continuităţii şi siguranţei în alimentarea clienţilor săi finali, de minimum 90% din capacitatea de înmagazinare a depozitelor subterane la nivel naţional.

Prin proiect se instituie şi obligaţia pentru producătorii de gaze naturale care desfăşoară atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor de a livra, cu preţul de 120 lei/MWh, cantităţile necesare, într-o anumită ordine de prioritate, fie pentru constituirea stocului minim, fie pentru consumul curent al clienţilor casnici, fie pentru consumul producătorilor de energie termică sau pentru consumul tehnologic.

De asemenea, proiectul prevede continuarea plăţii unei contribuţii la Fondul de Tranziţie Energetică și, cu scopul creşterii transparenţei pieţelor centralizate de energie, introduce obligaţii de publicare a indicilor de preţ pentru produsele standard tranzacţionate pe pieţele centralizate de energie.

Totodată, până la 15 iunie 2025 va fi finalizată o metodologie de identificare a consumatorilor vulnerabili de energie, pentru care se vor stabili măsuri sociale sau de sprijin financiar.

Din țară

Trecere la ora de vară! Sâmbătă se dau ceasurile înainte cu o oră

Publicat

pe

Trecerea la ora de vară și la cea de iarnă a fost implementată pentru ca oamenii să se poată bucura de cât mai multă lumină naturală.

Schimbarea orei se face în ultima duminică din luna martie, pentru ora de vară, și în ultima duminică din octombrie, pentru ora de iarnă.

În data de 30 martie, ora 03:00 dimineața va deveni ora 04:00, astfel, ultima duminică din luna martie va fi cea mai scurtă zi din an, având doar 23 de ore.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

Parlamentul European a votat, în 2019, în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, însă, potrivit propunerii, fiecare stat membru va avea dreptul să decidă dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Medicii recomandă ca populația să se pregătească în prealabil pentru schimbarea orei. Cu aproximativ trei zile înainte de modificarea orei se recomandă să mergem la culcare mai devreme cu 10-15 minute. Somnul după-amiaza de aproximativ 30 de minute poate fi benefic.

Expunerea la lumină naturală timp de 15 minute pe zi poate ajuta la reglarea ritmurilor circadiene. În zilele imediat următoare este recomandată reducerea consumului de alcool și cafea și amânarea activităților zilnice cu o oră.

Citeste mai mult

Din țară

Echinocțiul de primăvară. Începe primăvara astronomică

Publicat

pe

Dupa „Mărțișor”, „Babe” și „Mosi”, după “zăpada mieilor”, când calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii deși luna martie se dovedește a fi destul de capricioasă, urmează echinocțiul de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice.

El se produce în 20 martie, la ora 11.01, când longitudinea astronomică a Soarelui revine la valoarea de zero grade, informează reprezentanții Observatoului Astronomic „Amirel Vasile Urseanu“.

După cum este cunoscut, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′ .

La momentul echinocțiului de primăvara Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Citeste mai mult

Din țară

ATENȚIE! Arderea vegetației uscate este strict interzisă

Publicat

pe

Municipalitatea reamintește că arderea vegetației uscate, a resturilor vegetale și a miriștilor este strict interzisă.

În ultima perioadă, acest fenomen a luat amploare, iar focul necontrolat poate avea consecințe grave asupra comunității, inclusiv pierderi de vieți omenești, pagube materiale semnificative și degradarea mediului înconjurător. Incendiile se pot extinde rapid, mai ales în condiții de vânt, reducând vizibilitatea pe drumuri și crescând riscul producerii unor accidente grave.

Totodată, arderea miriștilor și a resturilor vegetale este strict interzisă, cu excepția cazurilor în care aceasta este necesară ca măsură de carantină fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Nerespectarea legislației constituie contravenție, iar sancțiunile sunt cuprinse între 7.500 lei și 15.000 lei pentru persoane fizice și între 50.000 lei și 100.000 lei pentru persoane juridice.

Totodată, constituie infracțiune arderea vegetației din zone protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă a fost pusă în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală.

Pedeapsa este închisoare de la 3 luni la un an sau amendă.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite