Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Pregătiri pentru deschiderea în siguranță a noului an școlar. Ce restricții se păstrează

Publicat

pe

Ordinul de ministru care va reglementa modul de funcţionare al şcolilor va fi semnat în primele zile ale lunii septembrie în condiţiile în care anul şcolar 2021/2022 va începe la data de 13 septembrie. Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a reiterat ideea că, după mediul spitalicesc, mediul educaţional este cel mai sigur, iar părinţii nu ar trebui să-şi facă griji. 

Guvernanţii şi reprezentanţii instituţiilor abilitate au avut primele discuţii în ceea ce priveşte modul de organizare al cursurilor în anul şcolar următor, care va debuta în mai puţin de trei săptămâni. Principalele decizii asupra cărora au căzut de acord toţi participanţii la dezbatere sunt obligativitatea purtării măştilor la interior (cu două excepţii, respectiv în învăţământul special şi la orele de sport din interior) şi menţinerea şcolilor deschise până la o rată de infectare de 6 la mie. Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a apreciat că trebuie să se ţină seama în special de binele elevilor, care au suferit pierderi foarte mari pe parcursul predării online, şi mai puţin de „îngrijorările” părinţilor.

„Elevii au avut foarte mult de suferit pe parcursul predării online şi nu dorim să se mai întâmple. Școlile sunt cele mai sigure medii după mediile spita­licești. Dacă am închide școlile, iar localitatea nu ar fi caran­tinată, copiii ar putea să umble în tot felul de alte medii care sunt mult mai puțin controlate decât școala”, a spus duminică seară, la Digi24, ministrul Cîmpeanu. Fiecare unitate de învăţământ va avea desemnat un profesor coordonator care să intermedieze legătura dintre părinți și repre­zentanții DSP, iar în prima zi de şcoală vor fi distribuite şi acorduri privind vaccinarea copiilor, acolo unde o permite vârsta.

„Acest cadru didactic va asigura legătura cu DSP-urile şi va participa la întâlnirile interactive cu părinții pentru a răspunde tuturor întrebărilor legate de procesul de vaccinare al copiilor. De altfel, pregătim și formulare prin care solicităm părinţilor acordul, cu «da» sau «nu», cu privire la vac­cinarea copiilor. Aceste formulare se vor putea distribui la începerea școlii”, a mai precizat Cîmpeanu.

Ministrul de resort a mai sub­liniat că se vor găsi soluţii şi pentru cazurile particulare, acestea urmând a fi stipulate în viitorul ordin de ministru.

O situaţie aparte care a stârnit deja dezbateri aprinse o reprezintă profesorii nevaccinaţi care refuză să se testeze. „În momentul în care ai posibilitatea să te vaccinezi și nu te vaccinezi, în momentul în care nici nu vrei să te testezi, sigur că ai nevoie evident de odihnă. (…) Vom respecta însă întocmai cadrul legal fără nici un fel de discriminare și fără a exceda Codul Muncii”, a declarat ministrul.

sursa foto: portalinvatamant.ro

Din țară

Restricții de circulație pentru lucrări de reparații pe DN 68A Coșava – Margina. Care sunt rutele ocolitoare

Publicat

pe

Începând de luni, 12 mai 2025, până la finele lunii iunie, pe DN 68A, dinspre Coșava spre Margina, jud. Timiș, se vor desfășura lucrări la carosabil și se va circula îngreunat, cu restricții, atât ziua, cât și noaptea.

Lucrările, care se vor executa inclusiv pe timpul nopții, vor fi făcute în continuarea celor executate în primăvara anului trecut, de la Coșava spre calea ferată din localitatea Margina.

Aceste lucrări presupun tratarea tasărilor locale, ceea ce înseamnă că se face consolidarea drumului, inclusiv a structurii sale. Echipele antreprenorului Drumuri și Poduri Banat vor lucra de luni dimineața până vinerea la prânz, când echipele se vor retrage de pe drum și se va putea circula pe ambele sensuri, dar vor fi menținute restricțiile de viteză în zona de șantier.

În paralel, CFR Infrastructură Timișoara, prin S.C. Europan Prod S.A., va executa lucrări de reparații la trecerea la nivel cu calea ferată de la Margina, iar traficul se  va desfășura deviat, în zona CF, pe o variantă amenajată provizoriu.

Pentru a evita aglomerația pe acest sector, șoferii pot folosi următoarele rute ocolitoare:

* Pe direcția Nădlac – București: A1 Nod Balinț – A6 Lugoj – DN 6 Lugoj – DN 6 Caransebeș – DN 68 Caransebeș – DN 68 Hațeg – DN 66 Hațeg – DN 66 Simeria – A1 Simeria sau A1 Nădlac – A1 Arad – A11 Arad – DN 7 Arad – DN 7 Ilia – A1 Ilia;

* Pe direcția București – Nădlac: A1 Ilia – DN 7 Ilia – DN 7 Arad – A11 Arad – A1 Arad – A1 Nădlac.

Foto: DRDP Timișoara

Citeste mai mult

Din țară

Cătălin Predoiu a fost desemnat prim-ministru interimar

Publicat

pe

Cătălin Predoiu, ministrul de Interne al României a fost desemnat prim-ministru interimar, marți, după ce Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcție.

Preşedintele Ilie Bolojan a semnat decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile până la formarea noului Guvern.

Luni, președintele interimar Ilie Bolojan a luat act de demisia lui Marcel Ciolacu.

Citeste mai mult

Din țară

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Rezultate finale: George Simion și Nicușor Dan, în turul al doilea

Publicat

pe

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidenţiale, s-a calificat în turul al doilea al Alegerilor Prezidențiale cu peste 3,8 milioane de voturi, ceea ce reprezintă un procent de 40,96 la sută, după centralizarea tuturor poceselor verbale de la alegerile de duminică.

El este urmat de Nicuşor Dan, candidat independent cu 20,99%, respectiv 1.979.711 voturi.

Crin Antonescu, candidatul susținut de PSD, PNL și UDMR a obținut doar 20,07%.

Conform datelor transmise de AEP au fost centralizate toate procesele verbale de la alegerile de duminică.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite