Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Programul „Casa Verde Fotovoltaice“, continuă. Au fost aprobate peste 5.300 de cereri de finanțare

Publicat

pe

Peste 5.300 de dosare de finanţare au fost aprobate în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice”, a anunţat zilele trecute, într-un comunicat de presă, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Astfel, prima listă cu cele peste 5.300 de dosare acceptate din totalul celor mai mult de 7.600 de dosare evaluate în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, a fost deja publicată pe site-ul AFM.

Potrivit sursei citate, analiza dosarelor beneficiarilor va continua într-un ritm accelerat, publicarea de noi liste se va realiza la intervale regulate, iar până la finalul lunii aprilie va fi încheiată evaluarea tuturor celor 26.000 de dosare depuse în cadrul programului guvernamental.

Pe de altă parte, lista dosarelor respinse din numărul celor evaluate va fi publicată în cursul acestei săptămâni, menţionează AFM.

În toamna anului trecut, în luna septembrie, AFM a suspendat înscrierile persoanelor fizice în acest Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, în vederea efectuării unei analize a modului de funcţionare a acestui proces. Ulterior, programul a fost reluat în luna noiembrie.

Programul Naţional „Casa Verde Fotovoltaice” prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională. Programul AFM asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanţată de către autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la AFM, prin care aproape 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori.

Dosarele de finanţare pentru noul program se depun exclusiv electronic.

Din țară

Actrița Rona Hartner a pierdut lupta cu boala, la 50 de ani

Publicat

pe

Rona Hartner a murit la vârsta de 50 de ani, după ce a fost diagnosticată cu cancer pulmonar și metastaze la creier.

Rona Hartner s-a stins din viață joi, 23 noiembrie 2023, la spital. Anunțul decesului a fost făcut chiar de sora actriței, Rinda, care a publicat pe Facebook o fotografie cu o lumânare aprinsă. Deși fanii și apropiații acesteia sperau la un miracol, artista a pierdut lupta cu cancerul.

Rona Hartner, diagnosticată inițial cu cancer pulmonar în stadiul IV, reușise să învingă, în primă fază, cumplita boala. În ultimele luni, însă, actrița fusese diagnosticată cu metastaze la creier, iar una dintre ele crescuse foarte mult, ceea ce i-a agravat starea de sănătate.

„Bună seara la toată lumea, Sunt Rinda, sora Ronei. Vă scriu să vă cer gânduri bune și rugăciuni pentru sora mea care își trăiește ultimele clipe. Ne scuzați dacă nu răspundem la mesaje, în aceste clipe dificile, vrem să fim cu ea și cu fetița ei. Dumnezeu să-i aline suferința și să o primească la el’, este anunțul trist postat de sora Ronei, chiar pe pagina oficială de Facebook a Ronei Hartner.

Rona Hartner a fost o actriță de film, cântăreață, compozitoare și textieră română de origine germană, stabilită în Franța.

A activat ca actriță de film, cântăreață, compozitoare și textieră.

 

Citeste mai mult

Din țară

Programul Rabla Plus, o nouă sesiune. Se pot cumpăra mașini electrice sau hybrid

Publicat

pe

Între 23 noiembrie și 8 decembrie 2023, se va derula o nouă sesiune Rabla Plus pentru persoanele fizice care vor să-și înlocuiască mașina veche cu una electrică sau plug-in hybrid.

Bugetul disponibil este de 72,6 milioane de lei, cu care vor putea fi finanțate aproximativ 1.500 de autoturisme electrice, potrivit ministrului mediului, Mircea Fechet.

Conform Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile – APIA, autoturismele „verzi” au ajuns să deţină, în România, la finele lunii octombrie a acestui an, o cotă de piaţă de 23,8%.

Citeste mai mult

Din țară

Mitropolia Banatului va primi 7 milioane de euro de la Guvern pentru dezvoltarea unui centru educațional

Publicat

pe

Guvernul României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, va acorda o finanţare de aproape 7 milioane de euro Mitropoliei Banatului pentru a achiziţiona un ansamblu de clădiri din centrul oraşului Timişoara.

Deputatul PSD de Timiş Alfred Simonis, care ocupă şi funcţia de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, a făcut acest anunţ.

„Mai multe clădiri şi terenuri din centrul Timişoarei rămân în patrimoniul local cu ajutorul Guvernului României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, care va acorda o finanţare de 6.8 milioane de euro Mitropoliei Banatului pentru a le achiziţiona. Mai exact, este vorba despre fostul Liceu de Artă (Şcoala Israelită), dependinţele acestuia şi terenul aferent ansamblului, aflate în inima oraşului. Comunitatea Evreilor din Timişoara, prin Fundaţia Caritatea, a redobândit drepturile asupra acestor clădiri în 2005, iar ulterior aceasta le-a vândut către un investitor imobiliar, care nu a mai dezvoltat niciun proiect, iar Mitropolia Banatului a cumpărat în primă fază fostul Inspectorat Şcolar, pe care l-a şi renovat, valoarea investiţiei, de peste 3 milioane de euro, urmând a fi restituită Arhiepiscopiei Timişoara tot de către Guvern”, a anunţat Alfred Simonis, pe pagina sa de Facebook.

După ce vor fi achiziţionate, clădirile vor intra în circuitul şcolar, a afirmat deputatul.

„Acum, cu scopul de a fi reintrodus în circuitul şcolar, Mitropolia a solicitat Guvernului 6.8 milioane de euro pentru a achiziţiona tot ansamblul fostului Liceu de Artă, iar aici se va dezvolta un adevărat centru educaţional. Ideea achiziţionării a pornit de la Mitropolitul Ioan, cu care am avut numeroase discuţii pe acest subiect şi am putut milita la Bucureşti pentru ca aceste clădiri care fac parte din istoria Timişoarei să nu îşi schimbe destinaţia”, a mai scris Simonis pe Facebook.

În trecut, în aceste clădiri au funcţionat Liceul de Arte şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. Imobilele se află în centrul oraşului Timişoara, aproape de Mitropolia Banatului şi Primăria Timişoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite