Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Programul „Casa verde“ va continua la toamnă

Publicat

pe

În prima sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice” au fost declarate eligibile pentru finanţare 12.718 proiecte, iar alte 13.337 au fost respinse, a anunţat AFM. Pentru că fondurile alocate nu au fost epuizate, va fi organizată o nouă sesiune în toamnă.

În ceea ce privește numărul mare de dosare respinse, asociația patronală din domeniu susține că în multe cazuri s-au invocat motive nejustificate, precum lipsa ștampilei de pe documentele emise electronic.

Programul Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, care prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi a livrării surplusului în reţeaua naţională, şi asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei, a generat un interes foarte mare, dovadă fiind cele peste 25.000 de cereri, a declarat Andreea Kohalmi-Szabo, preşedinta Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

„Am luat decizia organizării unei noi sesiuni în toamna anului 2020. Pornind de la experienţa primei ediţii, în calitate de preşedinte al AFM, intenţionez să promovez modificări majore, care să conducă la simplificarea procesului de înscriere în program, la micşorarea duratei evaluării proiectelor şi la extinderea plajei de instalatori. De asemenea, invit toţi solicitanţii care nu au obţinut finanţarea în prima ediţie să reaplice în toamnă”, a spus Kohalmi-Szabo, într-un comunicat de presă.

În același comunicat de presă se menționează că, s-a luat decizia reluării etapei de înscrieri, în toamnă, până la epuizarea sumei de 536 de milioane de lei alocate programului. AFM precizează că principalele motive de respingere a solicitărilor au fost generate de informaţiile şi dosarele incomplete încărcate de către instalatori sau care conţineau documente expirate şi/sau erori. Referitor, de asemenea, la motivele invocate pentru respingerea dosarelor, Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES) susține că acestea au fost în cele mai multe cazuri „nerezonabile şi neimputabile cetăţenilor”.

Potrivit organizației, „la o simplă căutare pe liste, remarcăm că sute de dosare nu au fost acceptate de AFM pentru următoarele motive: certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat nu are ştampila lizibilă, respectiv certificatul nu este semnat şi ştampilat, acesta fiind emis electronic de către autoritatea fiscală. AFM ignoră faptul că ştampila nu mai este obligatorie, conform legislaţiei în vigoare. Practic, în loc să încurajeze procesul de digitalizare (…), acesta este penalizat!”

Totodată, majoritatea dosarelor au fost respinse pe motiv de documente expirate, cu toate că erau valabile atunci când au fost depuse, mai susține PATRES.

Din țară

Zboruri Timișoara-Dubai, din octombrie, cu compania Animawings

Publicat

pe

Compania Animawings a anunțat că va introduce zboruri regulate între Timișoara și aeroportul Dubai World Central, din Emiratele Arabe Unite.

Conform datelor din sistemul de rezervări al companiei, noua rută va fi inaugurată în prima săptămână din luna octombrie 2025, iar zborurile vor fi disponibile în fiecare zi de marți. Prețul unui zbor pleacă de la 119 de euro/persoană.

Animawings va folosi pentru această rută aeronave Airbus A230, care pot transporta 180 de pasageri.

Durata unui zbor va fi de cinci ore și jumătate.

Compania românească AnimaWings va opera curse charter de pe Aeroportul internațional „Traian Vuia“ din Timișoara

Citeste mai mult

Din țară

În 2025, Declarația unică se depune până la data de 26 mai, inclusiv

Publicat

pe

Termenul limitã pentru depunerea Declarației unice (Formular 212) este 26 mai 2025 (inclusiv), pentru veniturile obținute în anul precedent.

Declarația unicã se completeazã și se depune de cãtre persoanele fizice care în anul 2024 au avut, individual sau într-o formã de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din strãinãtate și care datoreazã impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului Fiscal.

Declarația unicã se depune și de cãtre persoanele fizice care opteazã în cursul anului 2025 pentru plata contribuției de asigurãri sociale de sãnãtate (CASS).

De asemenea, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizeazã venituri din activitãți independente, din drepturi de proprietate intelectualã, din activitãți agricole, silviculturã și pisciculturã, scutite de la plata impozitului pe venit, au obligația declarãrii veniturilor și depunerii declarației.

Declarația se depune, împreunã cu anexele completate, dacã este cazul, astfel:
a) prin mijloace electronice de transmitere la distanțã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

– prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual” (SPV);

– pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnãturã electronicã calificatã.

  1. b) în format letric, direct la registratura organului fiscal sau prin poștã, cu confirmare de primire. Data depunerii declarației în format hârtie este data înregistrãrii acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștã, dupã caz.

Contribuabilii care nu dețin un calculator personal sau nu dispun de o conexiune la Internet, pot utiliza calculatoarele destinate auto-servirii din cadrul unitãților fiscale, cu ajutorul cãrora pot efectua urmãtoarele operațiuni:

– înregistrarea în cadrul serviciului Spațiul Privat Virtual;

– completarea Declarației Unice;

– depunerea Declarației Unice.

Lista sediilor unitãților fiscale în care sunt puse la dispoziția contribuabililor calculatoare destinate auto-servirii se regãsește pe portalul www.anaf.ro, la secțiunea Asistențã contribuabili – Servicii oferite contribuabililor.

De asemenea, contribuabilii pot solicita sprijin și funcționarilor din cadrul organelor fiscale locale, în cadrul cãrora existã personal special instruit pentru a acorda îndrumare și asistențã pentru depunerea Declarației unice.

Informații suplimentare pot fi obținute:

  •        accesând portalul www.anaf.ro, secțiunea Asistențã contribuabili – Servicii oferite contribuabililor – Ghiduri curente și alte materiale informative;
    ·        participând la webinariile susținute de ANAF (20 și 21 mai, ora 10.00);
    ·        telefonic, la numãrul 031.403.91.60;
  •        la structurile de asistențã pentru contribuabili din cadrul unitãților fiscale teritoriale.

Citeste mai mult

Din țară

ALEGERI PREZIDENȚIALE, turul 2. În județul Timiș, Nicușor Dan are cele mai multe voturi

Publicat

pe

În județul Timiș, în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Nicuşor Dan a câştigat alegerile cu peste 62.000 de voturi în plus faţă de contracandidatul său de la AUR, George Simion.

Conform statisticilor, în municipiul Timişoara şi comunele periurbane alegătorii au votat pentru Nicuşor Dan.

De asemenea, votanții din municipiul Lugoj şi oraşul Sânnicolau Mare, dar şi alte câteva comune, au votat pentru Nicuşor Dan, chiar dacă în primul tur l-au preferat pe George Simion.

După al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în Timiş, Nicuşor Dan a obţinut 58,42 la sută din voturi, iar contracandidatul său, George Simion a obţinut 41,58 la sută.

În Timişoara, Nicuşor Dan a obţinut 69,19 la sută din voturi, iar George Simion – 30,81 la sută.

Duminică, în judeţul Timiş, la urne s-au prezentat 59,52 la sută din alegătorii cu drept de vot.

În primul tur al alegerilor, Simion s-a aflat pe prima poziţie în acest judeţ.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite