Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Recensământul populației și locuințelor 2022. Începe autorecenzarea online

Publicat

pe

Autorecenzarea populaţiei, prima etapă de colectare a datelor de la populaţie pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (RPL 2021), începe luni, urmând să dureze până pe 15 mai 2022. Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei. a subliniat că procesul este 100% sigur din punct de vedere al protecţiei datelor personale.

Link-ul de acces este valid începând cu ora 12.00, în noaptea 13-14 martie.

România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.

Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcţie de situaţia avută la momentul de referinţă al recensământului care este ora „00:00” din ziua de 1 decembrie 2021.

Ulterior, între 16 mai – 17 iulie 2022, are loc colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor).

„Legat de protecţie şi siguranţă, eu vă asigur că este 100%. Dacă în format de hârtie, un formular putea să treacă cel puţin pe la trei persoane, în formatul acesta, din momentul în care sunt validate, datele sunt criptate”, a declarat vineri preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Etapa de autorecenzare presupune, în premieră pentru România, două etape distincte: autorecenzarea online şi autorecenzarea online asistată, pentru îndrumarea persoanelor cu abilităţi digitale mai reduse.

Persoanele se loghează cu Codul Numeric Personal, după care, în cursul validării, acesta este înlocuit cu un cod de 40 de caractere.

Salariaţii care vor alege să se autorecenzeze online vor primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Codul va fi generat automat de aplicaţia informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

„La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”, mai spune preşedintele Tudorel Andrei.

Între avantajele autorecenzării este şi aceea că formularul poate fi completat oricând, oriunde sau din confortul casei tale;  online, de pe orice dispozitiv (calculator, telefon, tabletă); oferă protecţie şi siguranţă sanitară.

„De asemenea, completând online corect, beneficiezi de o zi liberă, fie că lucrezi la stat sau la privat”, precizează INS.

Rezultatele preliminare vor începe a fi obţinute şi diseminate la doar câteva luni de la încheierea colectării, respectiv la 30 decembrie 2022.

La 1 februarie, Institutul Naţional de Statistică (INS), autoritatea care administrează acest proiect, a început colectarea informaţiilor din bazele de date administrative, în limba română, limba engleză şi 16 limbi minorităţi.

Fiecare persoană, indiferent de cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România (care trăieşte pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puţin 12 luni) se poate  autorecenza în 2 paşi:

  1. Pasul unu: persoana accesează Platforma de autorecenzare şi completează formularul de pre-înregistrare pentru ea însăşi şi pentru membrii gospodăriei din care face parte;
  2. Pasul doi: persoana care a făcut pre-înregistrarea şi membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ; la finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare” şi chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Autorecenzarea este disponibilă populaţiei, în perioada 14 martie-15 mai 2022 şi se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.)

Autorecenzarea online asistată se poate face în spaţii special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

RPL2021 este primul din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor se va desfăşura cu asigurarea confidenţialităţii şi protecţiei totale a informaţiilor.

Informaţii detaliate privind desfăşurarea RPL2021 se găsesc la www.recensamantromania.ro, site-ul pe care se găseşte şi Platforma de autorecenzare.

Din țară

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Rezultate Exit-poll, la ora 19.00: G. Simion pe primul loc

Publicat

pe

George Simion, candidatul susținut de AUR a obţinut 33,1 % din voturi la alegerile prezidenţiale de duminică, fiind urmat de Crin Antonescu cu 22,9 %, potrivit rezutatelor exit-poll-ului CURS, pe baza datelor strânse până la ora 19.00 de la secţii de votare din ţară, în aceste condiţii.

Conform acestor date,  cei doi se vor confrunta în turul al doilea.

Potrivit exit – poll-ului Nicuşor Dan are 20,9%, din voturi.

De asemenea, conform rezultatelor exit-poll-ului AVANGARDE, George Simion (AUR) a obţinut 30% din voturile electoratului de pe teritoriul României, fără diaspora, iar Crin Antonescu (PSD, PNL, UDMR) şi independentul Nicuşor Dan au obţinut, la egalitate, câte 23 % din voturi.

Totodată, INSCOP a anunțat că George Simion (AUR) se află pe primul loc, cu 36,2%, urmat de Crin Antonescu (PSD, PNL, UDMR) 21,5%, Nicuşor Dan (independent) 20,6%.

Sondajul este reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste, care declară că s-a prezentat la vot sau se va prezenta la vot în mod sigur.

Datele au fost culese prin interviuri telefonice, pe un eşantion de 4.490   respondenţi, dintre care voturi exprimate în număr de  respondenţi 2.455.

Marja de eroare maximă admisă este de 2%.

Citeste mai mult

Din țară

ALEGERI PREZIDENȚIALE, Turul I. Reguli la vot

Publicat

pe

Cele aproape 19.000 de secții de votare organizate în țară s-au deschis duminică, la ora 7:00, aproape 18 milioane de alegători fiind așteptați la urne să își aleagă președintele.
Conform AEP, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 17.988.031 de cetățeni.

Pe teritoriul țării sunt organizate 18.979 de secții de votare. În Capitală sunt deschise 1.289 de secții.

În diaspora votul a început vineri, în cele 965 de secții.

La alegerile din 4 mai, alegătorul își poate exprima dreptul constituțional la una dintre următoarele secții de votare:

* în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde își are domiciliul sau reședința, poate vota numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își are domiciliul ori reședința, conform legii; alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de a alege la orice secție de votare aflată în alt județ;

* în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde își are domiciliul sau reședința, poate vota la orice secție de votare din cadrul acesteia;
* în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;

* în cazul în care îndeplinește funcția de membru al biroului electoral al secției de votare sau de operator de calculator al unei secții de votare ori asigură menținerea ordinii, votează la secția unde își desfășoară activitatea;

* în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secție care îi asigură accesul la urne. Potrivit AEP, 97,94% din totalul secțiilor îndeplinesc criteriile minimale pentru a asigura accesul alegătorilor cu mobilitate redusă.

Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, și anume: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Urnele se închid la ora 21:00.

Citeste mai mult

Din țară

Valeriu Tabără a murit la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara

Publicat

pe

Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii și președinte al PUNR, a murit marţi, la vârsta de 75 de ani, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara.

Din primele informaţii reiese că a suferit un stop cardio-respirator cauzat de o insuficiență cardiorespiratorie.

Valeriu Tabără s-a născut în comuna Sălciua din judeţul Alba, a urmat cursurile Liceului Teoretic din Baia de Arieş şi a absolvit studiile superioare în domeniul ingineriei agrare la Timişoara.

În 1984, la 34 de ani, a devenit doctor în Agronomie, fiind la acea vreme cel mai tânăr doctorad al Universităţii de Ştiinţe Agricole Timişoara. Apoi, Valeriu Tabără a devenit conferenţiar, respectiv profesor universitar – titular al disciplinei de Fitotehnie – Plante Tehnice la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara. În cadrul staţiunii SCDA LOVRIN-Timis, Valeriu Tabără a condus activitatea de cercetare din cadrul laboratoarelor de ameliorare a grâului şi a cânepii dioice, fiind în acelaşi timp director de proiecte de cercetare cu Consiliul Naţional de Cecrectări Ştiinţifice din Învăţământul Superior.

Până în 1989 a fost membru al Partidului Comunist Român, în 1991 s-a înscris în Partidul Unităţii Naţiunii Române, iar din 1997 a fost şi preşedinte al acestei formaţiuni politice. În 2002 a trecut la Partidul Democrat. Între 1994 şi 1996, Valeriu Tabără a fost ministru al Agriculturii şi Alimentaţiei în guvernul condus de Nicolae Văcăroiu, un post pe care avea să revină şi în 2010, în Guvernul Emil Boc 2.

În septembrie 2012 a suferit o operaţie pe cord deschis, la Timişoara, iar în decembrie 2012 a fost implicat într-un accident de maşină în care şi-a fracturat ambele picioare. Din spital, Valeriu Tabără a anunţat că se va retrage din politică.

Fiul lui, Cosmin Tabără (PNL), fost viceprimar la Timişoara, a fost numit, în urmă cu câteva zile, în funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport, fostul Minister al Sportului, cu rangul de subsecretar de stat.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite