Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

RECOMANDARE. MAE recomandă evitarea călătoriilor de vacanță în străinătate

Publicat

pe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le recomandă cetăţenilor români să evalueze oportunitatea efectuării anumitor deplasări în străinătate care nu sunt esenţiale, în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19 la nivel global, precum şi al măsurilor adoptate de autorităţile române pentru limitarea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-Cov-2.

MAE recomandă păstrarea legăturii cu companiile aeriene şi cu operatorii din turism, pentru a fi găsite alternative de revenire în România, dacă situaţia o va impune.

MAE reaminteşte că, printre măsurile adoptate de autorităţile române, se regăseşte şi măsura constituirii şi actualizării periodice a listei ţărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se impune măsura autoizolării pentru toate persoanele care sosesc în România din ţările/zonele respective.

„Având în vedere faptul că lista menţionată este actualizată săptămânal de către Institutul Naţional de Sănătate Publică din România, MAE subliniază că există posibilitatea ca anumite state/zone să fie incluse de către autorităţile române pe lista ţărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că zborurile către/dinspre statele/zonele respective pot fi anulate. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să analizeze oportunitatea oricărei deplasări în străinătate în contextul actual şi să efectueze numai călătoriile care sunt considerate esenţiale”, se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri seară de MAE.

În acest context, MAE recomandă cetăţenilor români consultarea paginii web a Institutului Naţional de Sănătate Publică din România pentru informaţii actualizate privind lista statelor cu risc epidemiologic (https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19), precum şi a site-ului MAE, în special a rubricilor Atenţionări de călătorie COVID-19 pentru Europa: http://www.mae.ro/node/51880 şi Atenţionări de călătorie COVID-19 pentru alte regiuni: http://www.mae.ro/node/51982, pentru informaţii privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19.

„MAE foloseşte acest prilej pentru a recomanda cetăţenilor români aflaţi în străinătate să menţină legătura cu companiile aeriene şi cu operatorii de turism, în funcţie de situaţiile particulare în care se regăsesc, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situaţia o va impune. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare române din străinătate, este pregătit să acorde asistenţă consulară cetăţenilor români, conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate atât de autorităţile române, cât şi de autorităţile statului de reşedinţă în contextul pandemiei de COVID-19”, mai scrie în comunicat.

Din țară

ALEGERI PARLAMENTARE 2024: Rezultate exit-poll: PSD – 26%, AUR – 19,2%, PNL – 15,9%

Publicat

pe

Conform unui exit-poll CURS care a colectat date de la secţiile de votare duminică, 1 Decembrie 2024, până la ora 20.00, la Camera Deputaţilor PSD a obţinut 26% din voturile electoratului, urmat de AUR cu 19%

PNL şi USR au obţinut, fiecare, câte 15,5% din voturile românilor.

Situaţia este aproape la fel şi la Senat, unde ordinea în preferinţele electoratului este aceeaşi – PSD – 26,10%, AUR – 19,2%, PNL – 15,9% şi USR 15,6%.

SOS, partidul Dianei Şoşoacă, a obţinut la Camera Deputaţilor 5,5% din voturi şi la Senat 5,4%, iar POT, partidul care îl susţine pe Călin Georgescu, a primit la Camera Deputaţilor tot 5.5 % şi la Senat 5,3%, ceea ce înseamnă că ambele partide u depăşit pragul parlamentar de 5%.

În schimb, UDMR este la limita pragului parlamentar, cu 5% atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat.

Partidul SENS şi Forţa Dreptei nu au trecut pragul, ceea ce înseamnă că nu vor avea reprezentanţi în Parlament.

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că prezenţa la vot era de 52,41% la ora 21,40, cifre care cuprindeau şi votul românilor din străinătate.

Citeste mai mult

Din țară

ALEGERI PARLAMENTARE 2024: BEC: Prezența la vot 52,33 la sută

Publicat

pe

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anuțat că prezenţa la Alegerile Parlamentare din 1 Decembrie 2024 a fost de 52,41% la ora 21.00, procent care cuprinde şi votul românilor din străinătate.

O prezență mai ridicată la vot s-a înregistrat în următoarele județe:

Harghita – 58,8 la sută

Bihor – 56,67 la sută

Cluj – 54,99 la sută

Ilfov – 54,75 la sută

Sălaj – 54,27 ka sută

Participare redusă la vot a fost în județele:

Ialomița – 42,34 la sută

Bacău – 41,81 la sută

Botoșani – 40,83 la sută

Iași – 40,73 la sută

Vaslui – 33,02 la sută

Citeste mai mult

Din țară

1 Decembrie – Ziua Națională a României

Publicat

pe

Patrioți sau nu, cu toții știm ce sarbatorim de 1 decembrie. Această dată specială a fost aleasă ca zi de sărbătoare în anul 1990, fiind declarată Ziua Națională a României. Ziua de 1 decembrie marchează un moment important din istoria românilor. La 1 decembrie 1918, a avut loc Marea Unire a Transilvaniei cu România în Marea Adunare de la Alba Iulia.

În data de 31 iulie 1990, președintele Ion Iliescu a promulgat legea prin care data de 1 decembrie a fost consemnată ca zi națională și sărbătoare publică. Ziua Națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 Mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 August.

Pe 1 decembrie 1918 a avut loc Marea Unire dintre Transilvania și România la Alba Iulia, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

La Alba Iulia s-a costituit Marele Consiliu Naţional Român, care era format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. După formarea acestuia, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. În data de 11 decembrie se ratifică Marea Unire, iar declarația de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România. Recunoaşterea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

În contextual actual provocat de pandemia de coronavirus, Ziua Națională a României nu se va mai celebra cu fast.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite